Colin McRae Rally 3

Colin McRae Rally 3 - arvostelu

Peliarvostelu

Pelin nimi: Colin McRae Rally 3
Lajityyppi: Ajopelit
Alusta: Playstation 2
Arvostelukappale: Plan 1
< >
Avaa pelin lisätiedot
Teksti: Mikko Kosonen, 7.1.2003 Arvioitu lukuaika: 5 minuuttia
Arvostelun Colin McRae Rally 3 kansikuva

Colin McRae Rally rallipelisarjan kaksi ensimmäistä osaa ovat olleet todella suosittuja ja kehuttuja niin kriitikoiden kuin itse pelaajienkin osalta. Nyt arvostelussamme on pelisarjan kuopus Colin McRae Rally 3. Miten hyvin pärjää “kilin kolin” ottaen huomioon, että markkinoilla on myös muitakin enemmän taikka vähemmän vanhempia, mutta varsin varteenotettavia rallipelejä kuten esimerkiksi V-Rally 3, WRC II Extreme ja Rallisport Challenge?

WRC II Extreme pelihän perustuu nimensä mukaisesti oikeaan rallin WRC-sarjaan sisältäen kaikki oikeat radat, autot ja kuskit Colin McRae:ta ja Ford Focusta lukuunottamatta juuri siitä syystä, että Codemasters on hankkinut niiden lisenssin yksinoikeudella. Colin McRae Rally 3 taasen ei sisällä Ford Focusta ja itse Colinia, sekä pelin muita autoja enempää oikeaa WRC tavaraa. Muiden rallikuskien nimet ovatkin tuulesta temmattuja ja radat joilla ajetaan eivät ole oikeita. Niinpä Subarutallissakin esimerkiksi Mäkisen paikan on ottanut kumma heppu E. Lahikainen ja niin edelleen.

En tiedä miten tähän ovat yleensä CMR rallien fanit suhtautuneet, mutta itse en ainakaan lisenssin puuttumista sormienni läpi katso, pyöri peli sitten kuinka paljon tahansa Colin McRaen ympärillä. Tätä voisi verrata aivan hyvin F1-peleihin; kuinka moni pelaisi jotain sellaista konsoliformulaa, jonka nimi olisi vaikkapa David Coulthard’s F1 Racing ja josta ei löytyisi Davidin lisäksi suomipoika Räikköstä eikä ketään muutakaan aitoa kuljettajaa tai tallia? Voin samalla vastata omaan kysymykseeni, ei kukaan.
Siirrytään kuitenkin katsastamaan mitä pelillä sitten on tarjota lisenssin uupumisesta huolimatta varsinkin kun otetaan huomioon että pelisarja on kuitenkin ollut tähän asti varsin suosittu. Aloitetaan katsastaminen pelin radoista. Eri ratoja pelistä löytyy kahdeksan kappaletta, Suomi, Espanja, Englanti, Kreikka, USA, Japani, Ruotsi ja Australia. Radat eivät siis ole tosielämästä mallinnettuja, mutta hyvin suunniteltuja niistä silti valtaosa on. Suomi on metsässä ajettava taipale, siinä missä Espanja on kapeilla asvalttiteillä ajettava vuoristoralli hieman Korsikan tyyliin. Englanti on pelin radoista surkein ja samalla ärsyttävin missä pelaaja pääsee ajelemaan F1-ratojen tyylisiä pätkiä, josta siirrytään kapeita reittejä sisältävälle metsäosiolle.

Kreikka onkin sitten pelin avoimmassa maastossa ajettava Safari-rallin tyylinen etappi, jota oli varsin mukava ajella. USA on asvaltti -ja hiekkapohjaista rataa metsän keskellä, Japani syksyisen sateinen asvalttiralli vuoristomaisessa ympäristössä, Ruotsi se pakollinen lumiralli(joka sekin on yksi lempiratojani) ja Australia on USA:n kaltainen asvaltti-hiekka ralli. Jokaisen rallin yksittäinen erikoiskoe on tarpeeksi pitkä, mutta ei kuitenkaan liian pitkä että pelaaminen alkaisi puuduttaa.

Jokainen rata koostuu kuudesta erikoiskokeesta ja jokaisessa radassa ajetaan tavallisten erikoiskokeiden päätteeksi yksi supererikoiskoe toista rallikuskia vastaan samanaikaisesti kuten oikeassa elämässäkin. Kaiken kaikkiaan luvassa on siis 56 erikoiskoetta ajettavaksi. Pito ja ajettavuus vaihtelee radoilla siinä missä pintakin ja niinpä esimerkiksi hiekalla ajaminen verrattuna asvalttiin on paljon levottomampaa auton perän heittäessä helpommin sivuille. Ajettavuus on yleisestikin ottaen hyvä ja realistisen tuntuinen, joskaan se ei ole samanlainen kuin kahdessa edellisessä Colin McRae Rallyssa.

Ratoja tahkoamaan pääsee Ford Focus RS WRC 02:n lisäksi myös Mitshubishi EVO VII:lla, Citroen Xsaralla, Subaru Impreza WRX:llä, Ford Pumalla, Fiat Puntolla, Citroen Saxolla ja MG ZR:llä. Pelaamalla mestaruusmoodin lävitse ja ajamalla siinä samalla parhaita aikoja ralleissa mahdollistaa pelaajalle muutamien bonusautojen käyttöön saamisen edellä mainittujen kaveriksi. Omasta mielestäni erilaisia autoja pelissä olisi saanut olla enemmän, sillä tällaisenaan valikoima on kovin suppea.

Vaikka autoja onkin pelissä enemmän kuin yksi, ei pelin mestaruusmoodissa autoaan saa valita itse vaan homma on vedettävä läpi Colinin Fordilla. Typerä ratkaisu ainakin omasta mielestäni, vielä kun ottaa huomioon sen että kyseinen auto on pelin huonoiten ohjautuva sen jostain kumman syystä jatkuvasti vetäessä ohjausta sivulle varsinkin hiekkapohjaisilla etapeilla. Asvaltilla ohjattavuus oli parempi, joskaan silläkään se ei yltänyt pelin muiden autojen kanssa samalla tasolle. Toisaalta jos ajettavuus on Focuksenkin kohdalla “aito” niin sitten ei voi muuta kuin sanoa, että nyt ymmärrän miksi herra kilin kolin on Fordilla ajanut niinkin monta kertaa näyttävännäköisesti ulos.

Mestaruusmoodin lisäksi pelissä on mahdollisuus kokeilla ratoja Single Stage moodissa, pelaten yksittäisiä valitsemiaan erikoiskokeita mistä tahansa rallista tai sitten kaksi pelaajaa voi ottaa mittaa toisistaa 2-pelaajan moninpelinä jaetulla ruudulla.

Graafisesti peli ei ole mitään huippuluokkaa. Menopelit näyttävät hyviltä ja yksityiskohtaisesti mallinnetuilta, sekä myös autojen hajoaminen ei pelkästään tunnu ajettavuudessa vaan myös näkyy olennaisena osana autoissa. Ensimmäisenä yleensä kovien ja isojen pommpujen aiheuttamana lentää irti nokkapelti. Tämän jälkeen kun vähän käy reunoilla kolistelemassa alkaa etupuskuri usein repsottamaan ja lasit menevät säröille.

Tästä kun vielä pistetään niin sanotusti lisää pökköä pesään, lähtee etupuskuri kokonaan irti, ikkunat murenevat täysin paloiksi, auton pelti menee lommoille, renkaat puhkeavat, ovet vääntyvät ja alkavat repsottaa avoinaisina pelaajan kiitäessä tuhatta ja sataa. Viimeisenä käy sitten usein niin, että ovet lähtevät kokonaan irti, vanteet vääntyvät ajettaessa tarpeeksi kauan puhkinaisilla renkailla ja sen lisäksi pyörät voivat irrota kokonaan jättäen pelaajan kipinää lyövän, pelkällä vanteella eteenpäin pyrkivän auton armoille. Moottorivikoja en sen sijaan pelissä kertaakaan tullut kohdanneeksi, joten on vaikea mennä sanomaan että onko pelissä sellaisia.
Lian, lumen ja muun moskan tarttuminen autojen peltiin on edellisien osien tapaan hienosti toteutettu ja niin ikään hienot sääefektit vesi -ja lumisade hakevat vertaisiaan ja ovat hienoja varsinkin ohjaamokuvakulmasta pällisteltynä lasinpyyhkimien pyyhkiessä hienosti näkyvyyttä häiritsevät tekijät tuulilasilta.

Siihen graafinen kehuminen sitten loppuukin, sillä loppuosa on kaukana hienosta tai edes Playstation 2:n terävimmästä kärjestä. Radat, ja niitä reunustavat maisemat ovat kolkon ja rujon näköisiä aina edellisistäkin osista tutuista superkestävistä puista aina radan pintamateriaaliin. Joillain radoilla etenkin ratojen teissä ja niitä ympäröivissä maisemissa käytetty samanlainen värisävy vaikeuttaa tien hahmottamista itse maisemasta ja sekavuus muodostuukin paikoitellen ongelmaksi, kun sitä tulee periaatteessa turhaan mokailtua ja ajeltua autolla minne sattuu. Tämä koskee kuitenkin vain muutamia ratoja ja esimerkiksi Ruotsinrallissa on varsin helppo hahmottaa oikeat tiet vaikkakin maisemat ovat pääosin pelkkää valkoista.

Jos jotain hyvää pitäisi vielä yrittää grafiikasta kertoa, niin voisihan sitä tietysti mainita hyvänä puolena vielä sen, että johtui se sitten grafiikan rujoudesta tai ei, niin on Codemasters onnistunut todella hyvin optimoimaan pelinsä Playstation 2:lle ja vauhdin osalta peli onkin aivan omaa luokkaansa. En ole aiemmin nähnyt niin lujaa pyörivää ja siten samalla enemmän aitoa rallifiilistä aikaansaavaa vauhdintunnetta, joka tosin pääsee vasta täysin oikeuksiinsa 100 hertsin TV:llä. Ei peli 50 hertsin TV:lläkään missään vaiheessa hidastumaan ruvennut ja oli vauhti silläkin kovaa, mutta ensinnä mainitulla se kuitenkin vain oli parempaa.

Äänellisesti peli ei ollut mitään ihmeellistä, valikoissa soi yhdentekevää “poppia”, pelin aikaiset äänet koostuvat lähinnä auton moottorin äänestä j(otka vielä kaiken lisäksi ovat lähes identtiset joka autossa), sekä renkaan vinkunoista. Ruotsissa ajaessa tuli tosin kerran nähtyä ja kuultua moottorikelkan päristelevän lumimaisemissa, mutta kuten varmastikin selväksi käy ei pelin äänianti ole mitään palkintoja noutamassa. Toisaalta tarvitaanko rallipeleihin sitten jotain ihmeellisyyksiä äänien osalta tai ei, sen voi kukin päättää itse.

Yhteenveto

Laadukas kokonaisuus

Hyvää

  • - Vauriomallinnus
  • - Hienonnäköiset autot
  • - Sääefektit
  • - Vauhdin tunne
  • - Ajettavuus

Huonoa

  • - Englanti-rata
  • - Jotkin radoista osittain sekavia
  • - Mestaruusmoodissa mennään vain Focuksella
  • - Oikea WRC-lisenssi puuttuu