Kinectimals - Now With Bears!

Kinectimals – Now With Bears! - arvostelu

Peliarvostelu

Pelin nimi: Kinectimals - Now With Bears!
Lajityyppi: Kinect-pelit
Alusta: XBOX360
Arvostelukappale Microsoft
< >
Avaa pelin lisätiedot
Teksti: Mikko Kosonen, 8.2.2012 Arvioitu lukuaika: 5 minuuttia
Arvostelun Kinectimals - Now With Bears! kansikuva

Kun olin nuori, ainoat lemmikit niiden ihka oikeiden koirien ja kissojen ohella olivat lelukoirat ja lelukissat, jotka saattoivat robottimaisesti liikkua ja samalla haukahdella. Kun vuodet vierivät, ilmestyivät markkinoille, jos jonkinlaiset keinotekoiset lemmikit, joita oli helpompi hoitaa ja ennen kaikkea eläinallergiasta kärsivän oli paljon helpompi hankkia itselleen sellainen. Yksi kenties vallankumouksellisimmista keinotekoisista lemmikeistä oli ulkoiselta olemukseltaan kamalan kylmän oloinen, Sonyn kehittämä ja vuonna 1999 ensikerran ilmestynyt AIBO-koira, jonka nimi tuli sanoista Artificial Intelligence roBO.

AIBO osasi jos jonkinlaisia temppuja ja tunnisti ihmisen ääntäkin. Ennen AIBOn vallankumouksellista kehittyneisyyttä (itsekin olisin halunnut sellaisen) markkinoilla nähtiin ainakin PC:llä sellainen ilmiö kuin Petz, johon lukeutuivat koirat ja kissat. Tietysti kova hitti olivat myös avaimenperänkin virkaa toimittaneet legendaariset Tamagotchit, jotka olivat elektronisia yhden ruudun “pikkupelejä”, joissa käyttäjän piti ruokkia ja muutoinkin huolehtia ruudulla paistatelleesta Tamagotchi-ötökästä, ettei se masentunut ja kuollut. Yhden levyn ihmeeksi jäänyt tanskalainen poppibändi Daze teki Tamagotchista jopa tanssikappaleenkin — niin suosittuja Tamagotchit olivat 90-luvun puolivälissä.
AIBOn jälkeen tuoreinta virtuaalilemmikkivillitystä edustavat vuonna 2005 Nintendon Wiille julkaistut Nintendogs sekä Nintendogs + Cats ja viimeisenä muttei vähäisimpänä melko tuore tapaus, eli Applen iPad-laitteelle saatavilla olevat Touch Pets sovellukset, joissa käyttäjä voi kädellään silitellä lemmikkiään, antaa tälle korvapuustia, ruokaa ja niin edelleen. Lemmikeille voi myös puhua ja ne toistavat saman papukaija-efektinä, omalla eläimenäänellään tietysti. Etenkin viimeksi mainittuihin ötököihin on oma isäni syystä tai toisesta omalla iPad-laitteellaan hurahtanut.

iPadille jaWiille on tarjolla omat lemmikkisovelluksensa, mutta kokonaan vaille tällaista ei ole jäänyt myöskään Xbox 360. Kun liiketunnistinsensori Kinect julkaistiin, oli yksi sen julkaisupeleistä hauskasti nimetty lemmikkisimulaattori Kinectimals, jossa pelaaja pystyi silitellä, harjata ja syöttää lemmikkiään, mutta myös leikkiä sen kanssa ja opettaa sille kokonaan uusia temppuja. Kaikki tämä pelkästään käsien ja kehon yhteistoiminnalla, joka iPadin sovellusten tapaan on vienyt lemmikkisimulaattorit aivan uuteen ulottuvuuteen Alkuperäisen Kinectimalsin ikäraja oli kolme ikävuotta, joten mistään aikuisille suunnatusta pelikokemuksesta ei ollut kyse.

Kinectimalsin suosion myötä pelistä on nyt julkaistu myös uusi painos, joka kantaa nimeä Kinectimals – Now With Bears! Pelin nimi jo sinänsä kertoo paljon. Uusi peli ei ole niinkään kokonaan uudentyyppinen kokemus virtuaalilemmikeiden kanssa, vaan sen sijaan sitä samaa kuin alkuperäinenkin peli, mutta jossa on nyt mukana tiikereiden lisäksi myös useampi karhulajike. Kokonaan uuteen karhuvalikoimaan kuuluvat muun muassa jääkarhu, mustakarhu, harmaakarhu sekä lähes sukupuuttoon kuollut panda-lajike.

Kinectimals – Now With Bears! soljuu eteenpäin samaan tapaan kuin alkuperäinenkin: pelin alussa pelaaja saa valita mieleisensä viidestä tiikerinpennusta — tai sitten uutena ominaisuutena yhden viidestä tarjolla olevasta karhunpennusta. Valinnan jälkeen sitten lähdetään pelin maailmaan temmeltämään ja leikkimään oman tiikerin tai karhun kanssa, joka kehittyy ja viisastuu pelin kuluessa. Kunhan pelaaja on eläimineen tutkaillut riittävän tarkasti kunkin paikan ja sen nurkat, kertyy tilille “tutkimispisteitä”, joita taasen riittävän määrän saatuaan avautuu tutkailtavaksi kokonaan uusia ja uudenlaisia alueita, joihin pelaaja voi vapaasti mennä palloilemaan oman elukkansa kanssa — ihan kirjaimellisestikin. Lisäksi, kunhan pelissä on edennyt riittävän pitkälle, avautuu näiden viiden alussa nähtävän tiikerin/karhun rinnalle lisäksi vielä kuusi muuta adoptoitavissa olevaa pentua.

Sanan varsinaisessa merkityksessä en itse henkilökohtaisesti pitäisi Kinectimalsia pelinä, vaan eräänlaisena elukkasimulaattorina Wiin Nintendogsin sekä iPadilta tutun Touch Petsin tapaan. Kinectimals – Now With Bears! tarjoaa alkuperäispelin tapaan kyllä tukun haasteita, joita voi yrittää eläintään komentamalla suorittaa sekä lukuisia temppuja, joista palkitaan kultakolikoilla heti kun oma eläin on oppinut kyseisen uuden tempun pelaajan opettamana. Kultakolikoita käytetään valuuttana, kun ostetaan omille eläimille uusia leluja tai huonekaluja näiden mökkeihin.

Temppujen opetus tapahtuu erilaisia eleitä tekemällä ruudun edessä (esim. selällään makaaminen, käsien levittäminen ja nelinkontin oleminen). Pelaajan omaksuessa tietyn asennon oma eläinpentu toistaa liikkeen, joka vastaa kyseistä elettä. Esimerkkinä eläimelle voidaan opettaa liike “leiki kuollutta” makaamalla itse selällään. Kinect-ohjaus toimii todella hyvin, kunhan tilaa suorittaa erilaisia eleitä vain on tarpeeksi.

Hyvin pian peliä pelatessa tarjoutuu kuitenkin jo mahdollisuus nimetä oma karhun- tai tiikerinpentunsa, joka taasen mahdollistaa onneksi eläimen valmentamisen Kinectin puhemahdollisuuden avulla ja eliminoi siten tarpeen ryömiä ja kontata pitkin lattioita (jos kyseessä on esimerkiksi vanhempi pelaaja). Harmillisesti kuitenkaan peliä ei ole millään tapaa lokalisoitu suomenkielelle — edes tekstitystä ei saa suomeksi — joten kaikki pelin aikana kuultava puhe pelinaikaisen avustajan suusta, kuin myös eläimiä varten suunnatut, pelaajan itsensä puhumat komennot ovat kaikki englantia.

Mikäli perheen pienimmät siis peliä pelaavat puhekomennon avulla, eivät he tuskin osaa lausua sanoja, kuten “sit”, “roll over” tai “peek-a-boo”. Tässä mielessä Kinectimalsilla — ja Microsoftilla — olisikin vielä parannettavaa: jos markkinoille kerran tuodaan lapsille suunnattuja pelejä ja ihan suomenkamaralle ja muualle Eurooppaankin asti, niin olisi hyvä ihan oikeasti laittaa muutama lantti myös niiden pelien lokalisointiinkin. Tällaisenaan pelin parissa pienemmät lapset varmasti pärjäävät niin kauan, kunnes tarvitsee ymmärtää pelin antamia haasteita ohjeita tai ehdotuksia. Mikäli englanti kuitenkin sujuu kuin vettä vaan, on Kinectimalsin parissa ääniohjaaminen yhtä toimivaa kuin muissakin Kinectiä ja sen ääniohjausta tukevissa peleissä.

Lokalisoinnin puute on kuitenkin harmillinen taka-isku ihan siksikin, että näin kokonaisuutena Kinectimals – Now With Bears! on varsin ihastuttava “peli”. Ipadit ja Touch Petsit sikseen, kyllä Kinectimalsin virtuaalilemmikit ovat niitä kaikkein aidoimpia tällä hetkellö saatavilla olevia interaktiivisia ruudun takana möllötteleviä ötököitä. Tämä on suurelta osin pelin hienon grafiikan ansiota.
Xbox 360 saattaa olla konsoli vuodelta 2005, mutta kyllä Frontierin uusi Kinectimals pelikin osaa silti vielä säväyttää aivan uskomattomalla grafiikaltaan. Siinä missä pelimaailma on mukavan värikäs ja pitkät ja tuuheat ruohikot huojuvat mukavasti hennossa tuulessa lintujen laulaessa taustalla, ovat itse lemmikitkin todella paljon aitoja eläimiä muistuttavia. Niiden turkit kiiltävät, karvat heiluvat niiden temmeltäessä, samalla kun niiden selkeästi kuuluva kehräys (tiikerit) tai murina ja purina (karhut) saa ne vaikuttamaan todella eläväisiltä, oikean eläimen tuntuisilta kapistuksilta.

Perheen nuoremmille pelistä varmasti riittää todella paljon iloa moneksi illaksi: ihan pelkkä eläimen harjaaminen ja katsominen, kuinka se siitä pitää, on tehokas keino sulattaa vanhemmankin pelaajan sydän. Lisähauskuutta tuo kahden pelaajan yhteistyöpeli, jossa toinen pelaaja voi milloin tahansa hypätä mukaan hauskanpitoon kulloinkin valittuna olevaa lemmikkiä leikittämään. Tarjolla on myös neljän pelaajan moninpelikin, jossa heitellään muun muassa banaaneja aukeneviin ja sulkeutuviin pönttöihin, sekä ajetaan kilpa oma eläin mini-Warthogin selässä.

Kinectimals – Now With Bears! on eräänlainen uusilla ominaisuuksilla höystetty uusintapainos alkuperäisestä Kinectimals pelistä niille, joilta alkuperäinen jäi välistä. Tämä uusikaan Kinectimals ei varsinaisesti ole perinteisen kaavan peli, vaan Nintendogsien ja Tamagotchien tapaan pelissä keskitytään itselle adoptoidun eläimen — tässä tapauksessa joko karhun- tai tiikerinpennun — huolehtimiseen. Ei niinkään aikuisille suunnattu, mutta perheen pienimmät rakastuvat tähän takuuvarmasti ja siinä mielessä suomenkielisyyden totaalinen puute onkin hienoinen harmi.

Yhteenveto

Laadukas kokonaisuus

Hyvää

  • - Kaksin- ja nelinpeli aktivoi useamman lapsen kerrallaan
  • - Kinect-ohjaus toimii lähes moitteetta..
  • - Karhut (kuin tiikeritkin) ovat ihastuttavan aidonoloisia
  • - Upea grafiikka
  • - Puuhasteltavaa ja tutkailtavaa eläimen kanssa riittää

Huonoa

  • - ..Kunhan tilaa on tarpeeksi
  • - Suomenkielisyyden totaalinen puuttuminen