Microsoft Sidewinder X6

Microsoft Sidewinder X6 - arvostelu

Laitearvostelu

Pelin nimi: Microsoft Sidewinder X6
Lajityyppi: Laitteet
Alusta: Laitteet
Kehittäjä Microsoft
< >
Avaa pelin lisätiedot
Teksti: Mikko Kosonen, 20.1.2009 Arvioitu lukuaika: 5 minuuttia
Arvostelun Microsoft Sidewinder X6 kansikuva

Microsoft ja Logitech ovat pitkään kamppailleet tietokoneiden osoitinlaitteiden, näppäimistöjen sekä hiirien kuninkuudesta. Totta kai jos jonkinlaista ja jonkin nimistä yrittäjää on vuosien varrella nähty, mutta oikeastaan koskaan ei ole yksikään nimettömämpi yritys onnistunut nousemaan Microsoftin ja Logitechin tuotteiden tasolle. Microsoftin uusimpia tuotteita näppäimistösaralla on Sidewinder X6:ksi nimetty langallinen, USB-liitäntään kytkettävä näppäimistö, joka on suunnittelu periaatteessa enemmän tietokoneella pelejä pelaavaa kohderyhmää varten, vaikka näppäimistöä voikin varsin hyvin käyttää myös peruskäytössäkin. Itse asiassa kyseinen arvostelukin on kirjoitettu arvostelukappaleen voimin.

Sidewinder X6:n paketin sisältä paljastuu varsin perinteinen näkymä; itse laudan lisäksi pakkauksesta löytyy näppäimistön ajurit sekä tarvittavan konfigurointiohjelmiston sisältävä CD-levy, sekä pikakäyttöopas näppäimistön toimintakuntoon asettamista varten. Asennus on minkä tahansa tavallisen USB-laitteen tapaan varsin yksinkertaista; näppäimistö tietokoneen vapaaseen USB-porttiin kiinni ja asennus-CD levyasemaan hyrräämään. Lyhytkestoisen ohjelmistoasennuksen jälkeen kaikki on periaatteessa valmista ja näppäimistö voidaan valjastaa sataprosenttiseen käyttötarkoitukseensa.

Sidewinder X6:n näppäinasettelu ja ulkonäkö näin yleisesti muistuttaa varsin paljon kuin mitä tahansa muuta perinteistä pöytäkonenäppäimistöä yhtä poikkeusta lukuun ottamatta: Näppäimistön sivusta löytyvä numeronäppäimistö on erillinen osa muusta näppäimistöstä, jonka voi koska tahansa irrottaa, vaikka tietokone olisi käynnissä. Numeronäppäimistöä ei ole edes pakko liittää kiinni mikäli se häiritsee tai sille ei ole käyttöä ja kaipaa kompaktimman näppäimistön. Jos esimerkiksi sattuu olemaan vasenkätinen on tämä kyseinen lisänäppäimistö mahdollista liittää myös näppäimistön oikean laidan sijaan vasemmalle. Numeronäppäimistön kiinnitysmekanismina toimii eräänlainen magneettisysteemi, joka tarraa automaattisesti kiinni tähän lisäpalikkaan, kunhan sen vain tuo riittävän lähelle jompaa kumpaa näppäimistön reunaa. Helpon irrotettavuutensa ansiosta lisäosan poistaminen ja takaisin paikoilleen asettaminen on todella helppoa, kun palikkaa ei tarvitse mitenkään erityisen tarkasti ja varovaisesti loksauttaa paikoilleen liittimeensä.

Nykypäivän perusnäppäimistölle olennaisena osana myös Sidewinder X6:sta löytää tavallisten perusnäppäinten lisäksi hyödyllisiä ja ohjelmoitavia pikanäppäimiä. Sidewinder X6:ssa ne kaikkein yleisimmät pikanäppäimet on sijoitettu tuttuun tapaan pikanäppäimille yleensäkin varattuun näppäimistön yläosaan, josta löytyy äänenvoimakkuuden säädön, median toiston/pysäytyksen/kelauksen nappulat, sekä äänen mykistys. Erikoisempia pikanäppäimiä Sidewinderin yläosassa ovat näppäimistön kirkkauden säätö, kulloinkin käytettävän näppäimistöprofiilin valinta, makron nauhoitus, sekä “cruise-control”. Näistä hieman erikoisemmista toiminnoista hieman alempana lisää.

Hienona yksityiskohtana näppäimistön yläosaan on sijoitettu kaksi mukavan kokoista säätörullaa, joista toinen toimii sulavasti äänenvoimakkuuden säätönuppina ja toinen näppäimistön taustavalon kirkkauden säätimenä. Koska monet pelaajat harrastavat pimeässä pelaamista, on Microsoftin keksintö laittaa näppäimistöön valo ollut varsin mielenkiintoinen idea. Näppäimistön perusnäppäimet hohtavat pimeässä punaisena, kun taas makronäppäimet yhdestä kolmeenkymmeneen hohtavat keltaista valoa. Näppäimistön taustavalo on pilkkopimeässä huoneessa paitsi käytännöllinen pikkujuttu, mutta myös upean näköinenkin. Säätörulla mahdollistaa sen, että päiväsaikaan tai muuten vain valoisassa huoneessa näppäimistön valaistuksen voi säätää aivan minimiin, jolloin taustalla ei pala mitään valoa. Ei kulu virtaa eivätkä valotkaan turhaa tällöin pala itsekseen.

Sidewinder X6:n pikanäppäintarjonta ei rajoitu pelkästään edellä mainittuihin yleisiin mediantoistonäppäimiin, eikä niihin erikoisempiinkaan. Lisää näppäimiä nimittäin löytää näppäimistön vasemmasta laidasta Caps Lockin, vasemman Ctrl-näppäimen ja muiden vieressä lojuvien näppäimien vasemmalta puolelta pystyrivistä. Näitä S-kirjaimen ja numeron yhdistelmällä nimettyjä pikanäppäimiä on vasempaan laitaan sijoitettu kuusi, mutta jokaiselle näppäimelle onkin varattu kaksi erilaista toimintamahdollisuutta, joka tekee siis kaiken kaikkiaan kaksitoista pikanäppäintä. Näiden kuuden näppäimen tuplatoiminnot on mahdollistettu sillä, että pikanäppäinjonon alle on sijoitettu yksi pienempi nappula, jota kerran painamalla käyttöön astuvat näppäimet 7-12, kun taas näppäimet 1-6 ovat aina oletuksena käytössä. Se, että muistaako sijoittaneensa ohjelman X avautumaan pikakomennosta 1 vai 7 onkin sitten toinen juttu.

Lisää pikanäppäimiä tämänkin jälkeen löytyy vielä tämän arvostelun alussa mainitusta numeronäppäimistöstä. Numeronäppäinten alifunktioiksi on nimittäin sijoitettu pikakomennot 13-30. Toisin kuin pikakomennot 1-12, komennot 13-30 eivät ole aivan yhtä vaivattomasti otettavissa käyttöön. Numeronäppäimistön ja pikakomentojen välillä ei voi vaihtaa samaan tapaan kuin pikakomentoryhmien 1-7 ja 8-12 väliltä, vaan sen sijaan, mikäli numeronäppäimistöllä sijaitsevia pikanäppäimiä haluaa hyödyntää, on näppäimistön ohjelmistosta kytkettävä päälle “enable macro pad” jolloin kaikki numeronäppäimistön näppäimet toimivat pikanäppäiminä, eikä lainkaan tavallisena numeronäppäimistönä. Toisaalta jos asiaa ajattelee tarkemmin, ei tavallisessa työ- ja huvikäytössä välttämättä tule käytettyä edes kaikkia ensimmäistä kahtatoista lisänäppäintä, joten tämä seikka tuskin nousee liialliseksi haitaksi kenellekään. Ei senkään vuoksi, että näppäimistölle on mahdollista luoda maksimissaan kolme erilaista käyttöprofiilia, joiden käyttöä voi sitten kätevästi vaihdella näppäimistöltä löytyvän näppäimen avulla, joka ilmoittaa pienen punaisena palavan numeroidun ledin kautta mikä profiileista kulloinkin on käytössä. Käyttäjän itsensä tehtäväksi jää kuitenkin muistaa toimittaako profiili 1 peliprofiilin virkaa vaiko jokin muu ja niin edelleen. Käyttäjällä on profiilin vaihtamismahdollisuuden ansiosta täten halutessaan mahdollisuus luoda vaikkapa yksi profiili pelaamista varten ja kaksi muuta jotain toista asiaa varten, mikäli mieli näin tekee. Mikään pakko profiileita ei toki ole säätää jos ei halua.

Sidewinder X6:n ehkäpä erikoisemmat toiminnot ovat aiemmin mainitut makron nauhoitusmahdollisuus, sekä “cruise-control”. Käyttäjä voi nauhoittaa näppäimistölle valmiita makroja, eli ennalta määritettyjä toimintoja sovellukselle X, jonka käyttäminen sitten sijoitetaan johonkin näppäimistön näppäimeen. Makron nauhoitus tapahtuu siten, että ensin käyttäjä painaa nauhoitus-nappulaa, jolloin sen viereen syttyy punainen valo, sen jälkeen käyttäjä valitsee haluamansa näppäimen näppäimistöltä painaen sitä kerran, jolloin “nauhoitusvalo” alkaa vilkkua. Sen jälkeen suoritetaan itse tehtävä malliksi ja lopuksi painetaan kerran nauhoitusnappulaa makron viimeistelemiseksi.

Esimerkkinä käyttäjä voi nauhoittaa käyttöönsä makron, joka aktivoimisen jälkeen kirjoittaa missä tahansa hakumoottorissa hakuriville automaattisesti käyttäjän määrittämän sanan tai sanat ja yrittää hakea sillä tietoa. Nauhoitetut makrot voivat olla joko lyhyitä tai sitten hieman pidempiäkin tehtäviä, joiden toteuttaminen manuaalisesti jokaisella kerralla sovelluksessa X olisi muuten kovin työlästä. Makrojen nauhoitusominaisuus on hieno ominaisuus, mutta sen hyötyasteen suuruus riippuu täysin sitä, missä mielessä sitä käytetään. Toimisto-ohjelmissa, kuten vaikkapa Wordissa, sillä ominaisuuden kyvyt ovat rajatut. Makroilla voidaan esimerkiksi nauhoittaa hiiren klikkauksia tai tietyn tekstin kirjoitusta, mutta esimerkiksi hiiren kursorin liikkeitä nauhoitus ei osaa seurata.

Näppäimistön cruise-control nouseekin ehkäpä hieman käytännöllisemmäksi ominaisuudeksi, ainakin mikäli pelaa pelejä. Ominaisuuden nimi “cruise-control” on vähän sama kuin autoteollisuudessa käytetty samainen termi, joka on suomeksi vakionopeuden säädin. Sidewinder X6:ssa homma toimii käytännössä siten, että pelaaja voi asettaa maksimissaan neljä samanaikaista nappulaa autopilotille, eli valittujen näppäinten toiminnot ovat käytössä koko ajan, vaikka pelaaja ei itse nappuloita painaisikaan. Cruise-control otetaan käyttöön esimerkiksi juuri pelin aikana siten, että ensin painetaan pohjaan CC-näppäin ja sen jälkeen painetaan haluttua toimintonäppäintä ja sen jälkeen samanaikaisesti vapautetaan molemmat, jolloin valittu toiminto jää ikään kuin automaattisena pyörimään. Jos pelaa vaikkapa räiskintäpeliä, jossa sankarilla on aseissa loputtomat ammukset, voi pelaaja asettaa cruise-controlin avulla sankarin tulittamaan itsestään loputtomasti niin kauan kunnes käyttäjä lakkauttaa automaattiohjauksen, joko painamalla CC-näppäintä, tai sitten valitun toiminnon näppäintä. “Automaattitulituksen” takaamiseksi käyttäjällä on oltava pelissään määritettynä komento ampumista varten näppäimistöllä, sillä luonnollisestikaan cruise-control ei tue hiiriohjainta.

Vaikka cruise-control onkin varsin näppärä ja innovatiivinen keksintö sinänsä jää sen hyötyaste makrojen nauhoituksen tapaan riippumaan siitä kuinka paljon itse käyttäjä sille keksii käyttöä. Kokonaisuutena Microsoftin Sidewinder X6 on varsin mukava multimedianäppäimistötuote, jota on todella mukava myös käyttääkin jopa pimeässä. Näppäimistön tuntuma on todella hyvä ja sillä onkin mukava kirjoittaa esimerkiksi pitkiä tekstejä, ei pelkästään pehmeän näppäintuntumansa ansiosta, vaan myös sen toimivan rannetukensa ansiosta, joka on riittävän leveä käsien lepuuttamista varten. Erilaisia pikanäppäimiä on riittämiin, äänenvoimakkuuden säätörullaa on mielekkäämpi käyttää kuin tavallisia +/- näppäimiä ja näppäimistön erikoisuudet (cruise-control, makrot ja kolme profiilivaihtoehtoa) ovat omiaan lisäämään tämä näppäimistön osto-arvoa sen kolmen vuoden takuun ohella.

Pienenä miinuksena voisi mainita näppäimistön langallisuuden, joka onkin oikeastaan näppäimistön ainoita huonoja puolia sen hieman suolaisen 65 euron hintalapun ohella, sillä tähän rahaan saisi myös hiiri+näppäimistö -paketinkin ja käteen jäisi vielä hieman rahaakin.

Yhteenveto

Laadukas kokonaisuus

Hyvää

  • - Näppäimistön taustavalo ja innovatiiviset erikoisominaisuudet
  • - Irroitettava numeronäppäimistö
  • - Kolmen vuoden takuu
  • - Pikanäppäinten määrä
  • - Näppäimistön mukava tuntuma

Huonoa

  • - Langallisuus
  • - Hieman suolainen hinta