Moto Racer 4

Moto Racer 4 - arvostelu

Peliarvostelu

Pelin nimi: Moto Racer 4
Lajityyppi: Arcadepelit
Alusta: PC
Kehittäjä/Julkaisija: Artefacts Studio/Microids
< >
Avaa pelin lisätiedot
Teksti: Mikko Kosonen, 14.11.2016 Arvioitu lukuaika: 6 minuuttia
Arvostelun Moto Racer 4 kansikuva

En olisi uskonut koskaan näkeväni tätä päivää, mutta vuonna 1997 alkunsa saanut Moto Racer -pelisarja sai aivan hiljattain neljännen osansa. Peli julkaistiin todella vähin fanfaareihin, enkä ollut kuullut edes koko projektin olemassaolosta, ennen kuin arvostelukappaleen latauskoodi ilmestyi täysin yllättäen sähköpostiini.

Alkuperäinen Moto Racer oli mielestäni mahtavan hauska ja koukuttava arcade -henkinen päristely katuprätkien kuin crossipyörienkin kera. Pelasin peliä lukemattomia ja lukemattomia tunteja, viimeisinä vuosinani pelin parissa yrittäen aina parantaa omaa parasta aikaani kussakin radassa, etenkin vauhdikkailla katuradoilla. Muistan myös sen, että kun tietokoneiden tehot kasvoivat, myös Moto Racerin yleinen nopeus alkoi kivuta. Viimeksi kun kyseistä peliä pelasin joitain vuosia sitten, ruudunpäivitys tuntui jo vähän ylinopealta, eikä peliä ollut enää kiva pelata.

Suosittu Moto Racer sai jatkoa ja kakkonen oli vielä ihan pelattava, joskin ajotuntumaltaan jo vähän väärään suuntaan mennyt, eikä grafiikkakaan muistuttanut enää niin paljoa kolikkopelihallin prätkäpelejä, vaan tekstuurit olivat suttuisempia. Moto Racer 3 esitteli trial-temppuilut, mutta pelinä sisältöä oli kamalan vähän eikä katuprätkien radatkaan tai ajeleminen ollut enää oikein hauskan tuntuista.

Kaikki kolme ensimmäistä peliä kehitti ranskalainen Delphine Software International, jonka käsialaa ovat myös klassikkopelit Another World sekä FlashBack. Kun firma ajautui konkurssiin vuonna 2004, sillä oli tekeillä useita pelejä, muun muassa Moto Racer Traffic -niminen peli.

Moto Racer -lisenssin konkurssipesästä osti ranskalainen Microids, joka taas tuli sulautuneeksi Wanadoon kanssa ja muodosti MC2 Francen. Toisaalla eräs ranskalainen pelifirma, Anuman Interactive tuli ostetuksi Média-Participationsin toimesta ja vuonna 2009 Anuman ilmoitti, että firma aikoo ostaa kaikki Microidsin hallinnoimat pelilisenssit ja niinpä Moto Racer vaihtoi jälleen kotia. Näin ne lisenssit joskus pomppivat paikasta toiseen.

Moto Racer 4:n on kehittänyt Artefacts Studios, mutta Wikipedian mukaan kyseinen taho on Anuman. Ota tästä nyt selvää kuka lopulta on kuka. Artefacts Studiosilla kuitenkin on vyön allaan entuudestaan vain muutama peli – yksi Agatha Christie -aiheinen murhamysteeri sekä Garfield -lisenssiin perustuva karting-peli.

Karting-pelillähän kaahailupelikokemusta kertyy, joten Artefacts on ollut oikea taho luomaan uusi Moto Racer? No, ainakin se on lohdullista, että uusi Moto on ”vain” kolmenkymmenen euron peli ihan uutenakin. Toisaalta se voi olla huonokin enne. Samaan aikaan kaupataan jo season passiakin ja vieläpä 25:n euron hintaan! Luvassa uusia ratoja ja pelimoodeja ensi vuonna kunhan maksat. Asiakasta hellitään. Olisiko ollut kuitenkin hyvä odottaa hetki ja laittaa nämä kaikki mukaan julkaisuun ja luoda taattu hittipeli? Ainakin ne uudet pelimoodit. Eikö? Ei sitten.

Kun tämä jo heti alun karvas seasonpässin tunne on saatu joten kuten nieltyä, voidaan vähän katsella tarkemmin minkälainen peli oikein kyseessä onkaan. Ei kai tämä ainakaan huonompi voi olla kuin MR3…

Moto Racer 4 pitää sisällään quick race -pelimoodin, uratilan onlinepelitilan sekä nykypeleille hieman harvinaisemman split-screen pelitilan. Quick racessa voidaan ajella yksittäisiä kisoja tekoälyä vastaan, tai sitten koettaa saada tai hioa huippuaikaa kullekin radalle time attackissa ja hot lapissa – eroa näillä kahdella on se, että hot lapissa on loputtomat kierrokset kun taas toisessa on vain kolme kierrosta aikaa yrittää päästä kehittäjän asettamaan aikaan. Championshipissä voi kasata useamman radan ajettavaksi putkeen ja kokeilla voittaa minimestaruuden itselleen. Mitään kovin pitkää kisaa ei tosin voi pelailla, koska katu- ja crossiratoja molempia on pelissä vain seitsemän kappaletta, eli neljätoista rataa kaiken kaikkiaan.

Uratila on se perinteinen ”pelaa tätä ja avaa lukittua sisältöä” -pelimoodi, jota tahkoamalla saadaan auki ratoja ja uusia pärräkuskeja käytettäväksi quick race -pelimoodissa. Oletuksena ratoja onkin auki vain kaksi per ajoluokka, joten tylsäksi käy nopeasti ellei ala pelaamaan uratilaa. Uramoodissa menestymällä ja muutamia temppuja kisan aikana tekemällä tai katuprätkällä vastaan tulevia autoja väistelemällä kolahtelee tilille pisteitä, joista taas kertyy päivityspisteitä.

Näitä jälkimmäisiä pisteitä käytetään pärrien ajo-ominaisuuksien parantamiseksi. Kaikkia ominaisuuksia ei voi parantaa ja loppujakin vain tiettyyn pisteeseen asti, mutta ne tutut, kuten kiihtyvyys sekä ohjattavuus ovat päivitettävissä paremmiksi ja siten parantavat mahdollisuuksia voittaa. Uratilassa ajetaan yksittäisiä kisoja niin katu kuin crossipyörilläkin ja sitten väliin tulee pidempiä mestaruuskisoja, joissa kerätään pisteitä per kisa ja lopulta toivotaan, että pisteet riittävät cupin mestaruuteen.

Uratila ei yllätä millään tasolla, mutta ei ole sinänsä huonosti suunniteltukaan. Jokaisesta kisasta yritetään saada mahdollisimman monta tähteä, koska kerätyt tähtimäärät avaavat uusia kisoja. Hauskimpia juttuja ovat edes vähän vaihtelevat kisamoodit sekä se, että pelaaja saa itse aina veikata omaa menestystään kisoissa. Esimerkiksi ”olenko eka toka vai kolmas?” Jos veikkaamaansa tavoitteeseen pääsee, läpäisee kisan, mutta jos ei pääse joutuu kokeilemaan kisaa alusta. Kisamoodeja ovat peruskisan ohella checkpoint-tyyppinen survival, jossa kerätään lisää aikaa kelloon sekä last man riding, jossa aina viimeisenä oleva kuski karsiutuu pois kisasta, kun kello kumahtaa.

Tekoälyn tasoa saa säätää välitä beginner ja god. Helpoimmalla pelaaminen on vähän turhankin helppoa, kun taas seuraavalla, eli keskitasolla käyrä nousee jo sen verran, ettei moneen mokaan kisassa ole varaa tai kärkisijat jäävät saavuttamatta. Ehkä hieman enemmän balanssia olisikin saanut olla tekoälytasojen välillä.

Jos urapeli tai quick race liian helppoa tai turhan vaikeaa tekoälyä vastaan ei innosta on tarjolla kaksi vaihtoehtoa – tai oikeastaan käytännössä vain yksi, sillä nettipelin puolelta ei löydy pelaajan pelaajaa. Onkin siis tyydyttävä jaetun ruudun pelailuun, joka toimii ihan kiitettävästi. Kunhan vain saa ensin kontrollit kohdilleen. Jos ei nimittäin omista kahta peliohjainta on toisen pelaajan tyydyttävä näppäimistöohjaukseen ja oletuksena näppäinkontrollit ovat aivan sieltä.

Kaasu on Z ja jarru A? Eivätkä nuolinäppäimet vakiona määrää ajokin kulkusuuntaa. Näppäimiä onneksi voi muokata, mutta jos haluat esimerkiksi A:n tilalle nuolinäppäimen, on kyseinen nuolinäppäin ensin otettava pois sen oletusmappauksesta ja määritettävä sille toiminnolle nuolen sijaan jokin toinen nappula tai muuten peli herjaa, että näppäin on jo käytössä. Myös kontrollivalikossa lukee, että ”ajosuunta: oikea/vasen” ja jos määrität nämä suunnat valikon tekstien opasteiden mukaisesti, ne ovat totta kai väärin päin. Jos pelin aikana sen sijaan yrität muokata kontrolleja, ilmestyy ruudulle kaksi kontrollilaatikkoa päällekkäin mistä kukaan ei ota enää selvää.

Visuaalisesti Moto Racer 4 näyttää ihan kivalta – grafiikka on ainakin todella värikästä ja arcadehenkistä, kuten aivan ensimmäisessä Moto Racerissakin, mutta tekstuurit ja yleinen ilme on silti vain tasoa OK. Steamin tarjoamiin kuvakaappauksiin en sellaisenaan luottaisi, koska ei peli aivan siltä näytä edes täysillä detaileilla.
Mitään sen kummempia efektejä tai hienostelua on turha odottaa, mitä nyt auringon häikäisevä heijastus näyttää ihan kivalta asfaltin pinnassa. Grafiikka ajaa asiansa ja toimii ja pyörii sulavasti – osan ajasta. Pelin ruudunpäivityksellä kun on ikävä tapa töksähdellä tuon tuosta – joskaan tämä ei koske pelimoodeja, kuten time attackia jossa ei ole mukana kuin pelaajan pyörä.

Ne moodit, joissa ajetaan tekoälyn kanssa yhdessä, töksähtelevät. Tähän ongelmaan ei tuntunut tepsivän, vaikka alensi resoluutiota tai vähensi yksityiskohtaisuuksia. Peli kyllä pyörii tällöin entistä lujempaa, mutta aina se silti nytkähtelee jossain kohtaa ja pahimmillaan haittaa ajoakin. Joillain radoilla tätä tuntui esiintyvän vähemmän ja joillain enemmän. Siihen nähden, että pelin minimivaatimuksiin kuuluu vain neljä gigaa keskusmuistia ja Intelin vuosia vanha Core 2 Duo prosessori, on tämä aika hyvä saavutus uusimmalta Moto Racerilta.

Äänimaailman osalta on tarjolla vähän vaimeaa pörinää, mutta taustalla soivat musiikit sen sijaan toimivat. Melkein kaikissa radoissa on oma musiikkiraitansa, joka vaihtelee popahtavasta yhden laululauseen jumputuksesta raskaampaan metallimusiikin kaltaiseen instrumentaaliseen räminään. Tämä tuo ripauksen omaa persoonallisuutta niille pelin vähille radoille, jotka myös visuaalisesti ovat erilaisia maisemiensa osalta. Crossiradoilla mennään välillä esimerkiksi puhki ruostuneiden lentokoneiden lävitse tai hypätään kallionkielekkeiltä näyttävästi meren ylitse.

Onkin vähän sääli, että Moto Racerin uusi tuleminen näiden kaikkien vuosien jälkeen jää tälläiseksi kamalaksi pannukakuksi. Ehkä toisaalta ei olisi kannattanut antaa peliä niin kokemattomalle porukalle, tai vaihtoehtoisesti olisiko kannattanut käyttää lisäkuukausia optimointiin, bugien korjaamiseen, yleiseen hiomiseen ja sen sellaiseen.

Kenties siinä sivussa vaikka sisällyttää se jo valmiiksi mainostettu 2017 vuoden DLC-materiaali peliin valmiiksi ja ilman veloitusta? Tällaisenaan kun Moto Racer 4 haiskahtaa pelkältä rahastukselta ja ratsastamiselta vanhan pelisarjan nimen turvin, eikä todellakaan ole ansainnut kolmenkympin hintalappuaan. Kevyenä arcadepäristelynä parempi kuin pelisarjan kolmonen, mutta ei kovinkaan monella kierroksella. Annan kaksi tähteä, yksi pelin kummallekin pärräluokalle.

Yhteenveto

Heikko esitys

Hyvää

  • - Taustamusiikki tuo kivasti eloa ratoihin
  • - Erityyppiset pelimoodit uratilassa
  • - Jaetun ruudun pelitila
  • - Ihan värikäs grafiikka..

Huonoa

  • - ..Joka tosin tökkii paremmallakin koneella
  • - Vaisut moottoriäänet
  • - Ratoja on aika vähän
  • - Netistä ei löydy lainkaan peliseuraa
  • - Kontrollien uudelleenmappaaminen
  • - Tekoälytasoja olisi voinut säätää vähän enemmän
  • - Kallista DLC-lisäsisältöä mainostetaan jo nyt!
  • - Hinta-laatusuhteeltaan kallis