Ratchet & Clank - QForce

Ratchet & Clank – QForce - arvostelu

Peliarvostelu

Pelin nimi: Ratchet & Clank - QForce
Lajityyppi: Toimintapelit
Alusta: Playstation 3
Arvostelukappale Nordisk Film
< >
Avaa pelin lisätiedot
Teksti: Mikko Kosonen, 1.1.2013 Arvioitu lukuaika: 4 minuuttia
Arvostelun Ratchet & Clank - QForce kansikuva

Sonyn oma ja Insomniac Gamesin kehittämä Ratchet & Clank on pelisarjana tunnettu yhtenä niistä pitkäikäisemmistä tapauksista. Viime vuoden kesällä (vuosi kun juuri ehti vaihtua ja 2012 jäi taakse) julkaistu Ratchet & Clank Trilogy -kokoelma juhlisti pelisarjan kymmenenvuotista taivalta olemalla samalla se kymmenes julkaisu pelisarjan historiassa ? ovelaa. Ihan viime vuoden lopulla julkaistu Ratchet & Clank ? Q-force (Amerikassa nimellä Full Frontal Assault) sen sijaan jättää juhlimiset jo taakse ja on aika palata uusien Ratchet & Clank-seikkailuiden pariin.

Tutut hahmot Ratchet, robotti Clank sekä näiden vihreisiin trikoisiin sonnustautuva supersankarikaveri Kapteeni Qwark lyöttäytyvät jälleen yhteen Q-Forcen muodossa, kun useampi planeetta kaipaa suojelemista niille laskeutuneilta vihollisilta. Harmi kyllä Q-force ei oikein yllä aiempien ? esimerkiksi Ratchet & Clank ? All 4 One -pelin tasolle. Oikeastaan ei sinnepäinkään. Se, joka odottaa Q-Forcelta jonkinlaista pitkäkestoista ja hauskaa tasohyppelykokemusta joko yksin tai yhdessä kaverin kanssa, tulee pettymään.
Jaetun ruudun kaksinpeli kyllä edelleen on tallella ja pelaajat voivat valita hahmonsa Ratchetin, Clankin sekä Kapteeni Qwarkin väliltä, mutta siihen yhtäläisyydet pelisarjan laadukkaampiin osiin oikeastaan jäävätkin. Q-Forcessa tasohyppeleminen on jätetty minimiin, eikä mistään varsinaisesta etenemistä pelin tasoissa voida edes puhua. Käytännössä peli on enemmänkin kevyt 3rd person toimintastrategia, joka perustuu hyökkäykseen ja puolustamiseen.

Pelaajan tai pelaajien saapuessa planeetan kuin planeetan pinnalle ovat sen tuikitärkeät, samalle pikkualueelle sijoitetut generaattorit vaarassa. Generaattorialue toimii käytännössä pelaajan tukikohtana kunkin tason keston ajan. Vihollisjoukot vyöryvät hitaasti, mutta varmasti kohti pelaajan tukikohtaa generaattoreita tuhoamaan. Jos kaikki tuhoutuvat, peli päättyy ? tosin jatkaa saa viimeisimmästä checkpoint-tallennuksesta.

Pelaaja voi ennaltaehkäistä tukikohtansa pulaan joutumista varustelemalla sitä miinoilla, tykkitorneilla sekä energia-aidoilla, joiden läpi tunkeutuminen viholliselta kestää hetken, riippuen aidan vahvuudesta. Tukikohdan varusteleminen ei ole ilmaista, vaan se maksaa pelin tuttua valuuttaa, eli muttereita ja pultteja. Näitä kerätään hajotettavista puulaatikoista sekä listityistä vihollisista. Tukikohdan varustelemisen ohella valuutan kerääminen muodostuukin lähes yhtä tärkeäksi, sillä perustason tykkitornikin maksaa jo suolaiset 1500 mutteria.

Koska Ratchet & Clank-peleissä aseet ovat aina olleet keskeisessä osassa, ei niitä ole nytkään unohdettu. Nyt ne oikeastaan ovat entistä tärkeämmässä roolissa, sillä pelkät tykkitornit ja energiamuurit eivät riitä pelastamaan tukikohtaa tuholta. Myös pelaajan omaa tulivoimaa vaaditaan avuksi. Uusia aseita avautuu käyttöön, kun pelaaja löytää kentästä asekapseleita ja avaa ne älyttömän helpolla minipelillä käyttöönsä.

Ammuksia kuluu pelin aikana tuhottomat määrät ja niitä löytyy lisää niin ikään laatikoista terveyttä palauttavien energiapallukoiden ohella. Kuolla kuitenkin saa käytännössä loputtomasti ilman checkpoint-tallennuksen latautumista, kunhan edes yksi generaattori pysyy koko ajan ehjänä. Käyttämällä samoja aseita tiuhaan tahtiin, nousevat ne lopulta kokemustasoissa ja paranevat entisestään tulivoimaltaan.

Päätavoitteena pelissä on pitää generaattorit käynnissä, mutta myös hyökätä vihollisen kimppuun, jotta peli ei kestäisi ikuisuuksia. Jokaisessa pelin kentässä tavoite on täysin sama: tuhoa kaksi eri suunnassa olevaa minigeneraattoria, jonka jälkeen päästään viimein käsiksi vihollisten valtaamaan galaktiseen puolustuskeskukseen. Puolustuskeskuksessa sitten vielä tuhotaan parit lisägeneraattorit, että saadaan keskusta ympäröivä viimeinen energiamuuri tuhottua ja sitten voidaankin tuhota loput viholliset sen sisäpuolelta ja asettaa itse puolustus takaisin päälle. Aktivoinnin jälkeen luvassa on vielä muutamia minuutteja kestävä vihollisen loppuhyökkäys pelaajan tukikohtaan, jossa tekoäly antaa kaikkensa ja vihollisia vyörytetään isoja kasoja kerrallaan. Tästä kun selviää, on itse tasokin selvitetty ja Q-Force kolmikko palaa alukseensa planeetan kiertoradalle valmiina uutta koettelemusta varten.

Ratchet & Clank ? Q-forcen kaikki tasot ovat periaatteessa isoja areenoita, joissa on kuitenkin myös paikkoja, joissa voi hypellä ja pomppia isojen mutterikätköjen perässä. Kullakin pelihahmolla on kengänpohjissaan rakettimoottorit, joiden avulla pääsee tarvittaessa melko nopeasti takaisin tukikohtaan, mikäli se on hyökkäyksen alaisena.

Sen lisäksi, että Q-Force toistaa itseään melko pahasti, on se myös erittäin lyhyt kestoltaan. Erilaisia planeettoja pelissä on kolme ja näiden kolmen maisemissa peliä pelataan yhteensä vain kuuden tason verran. Vaikka pelin hintalappu onkin vain 20 euroa, on kuusi pelattavaa tasoa silti aivan naurettavan lyhyt kesto pelille kuin pelille, etenkin kun tasot ja pelimekaniikka niissä on lähes täysin identtinen, eikä mitään kunnollista ja hauskaa tarinaakaan ole tällä kertaa tiedossa.

Mukana on kyllä verkkopelimahdollisuuskin kahdelle pelaajalle, joko kampanjan pelaamiseksi yhdessä tuntemattoman kanssa tai sitten vaihtoehtoisesti voi ottaa osaa kilpailuhenkiseen moninpeliin, jossa molemmat pelaajat yrittävät varustella omaa leiriään, rakentaa sotajoukkoja sekä lähettää niitä vihollisensa kimppuun, mutta tämä Brutal Legend -henkinen moninpelailu ei valitettavasti paljoa pelasta, koska se ei jaksa pitää otteessaan kovinkaan kauaa.

Harmi sinänsä, koska kontrolliensa sekä audiovisuaalisuutensa osalta Q-Force on varsin onnistunut ja samaa hyvää laatua mihin Ratchet & Clank -sarjan fanit ovat tottuneet. Grafiikka on värikästä ja ?hauskaa?. Sankarihahmot näyttävät siltä kuin ovat näyttäneet aiemminkin ja uudet viholliset ovat mukavan mielikuvituksellisia.
Ratchet & Clank ? All 4 One, sekä Ratchet & Clank Trilogy -pelien tapaan 3D-televisioiden tuki on jälleen kerran toteutettu todella ensiluokkaisesti ja 3D:nä pelatessa pelissä tulee nähneeksi paljon vaikuttavaa kolmiulotteisuutta, mutta myös paljon syvyyttä, joka tekee kentistä isomman tuntuisia kuin mitä ne oikeasti ovatkaan. Äänimaailman osalta parasta antia on sen ääninäyttely, joka tukee Pixar-animaation oloisia hahmoja ja näiden animointia hienosti. Q-Forcen valikoiden tapaan kaikki ääninäyttely on käännetty suomenkielelle ja on ensiluokkaista työtä. Mukana ääninäyttelijöiden joukossa on muun muassa Sonyn pitkäaikainen luottomies, tuttu myös suomenkielisistä Buzz! -tietovisapeleistä.

Kokonaisuutena Ratchet & Clank ? Q-force on melko ala-arvoinen julkaisu, josta ei pitkää iloa irtoa oikein missään muodossa. Mikäli Ratchet & Clank on pelisarjana tuntematon käsite, suosittelen mieluummin katsastamaan Ratchet & Clank Trilogyn (arvostelu: https://www.gamereality.org/arvostelut/playstation-3/ratchet-clank-trilogy) joka antaa paljon paremman käsityksen pelisarjan taiasta.

Yhteenveto

Kaipaa hiomista

Hyvää

  • - Täydellisen suomenkielinen toteutus
  • - Pelattavuus ja kontrollit
  • - Grafiikka ja 3D-tuki

Huonoa

  • - Kampanja on vain kuusi tasoa pitkä..
  • - .Ja toistaa itseään pahasti
  • - Olematon tarina
  • - Kilpailuhenkinen moninpeli ei kauaa innosta