The Walking Dead: Michonne - EP1: In Too Deep

The Walking Dead: Michonne – EP1: In Too Deep - arvostelu

Peliarvostelu

Pelin nimi: The Walking Dead: Michonne - EP1: In Too Deep
Lajityyppi: Seikkailupelit
Alusta: PC
Muuta: -
< >
Avaa pelin lisätiedot
Teksti: Mikko Kosonen, 9.3.2016 Arvioitu lukuaika: 4 minuuttia
Arvostelun The Walking Dead: Michonne - EP1: In Too Deep kansikuva

Telltale Gamesin pelisarjojen fanit ovat kuumeisesti odottaneet Game Of Thronesin ensimmäisen kauden päätyttyä ? ja Minecraft: Story Modenkin ollessa jo viimeistä episodia vaille ? jatkoa suosikkisarjoille The Walking Dead sekä The Wolf Among Us.

Sen sijaan, että jatkoa olisi lähiaikoina luvassa, mainostaa Telltale tällä hetkellä innoistaan tulevaa Batman-aiheista episodipeliään. Liekö pienet paineet silti syntyneet Telltalen leirissäkin, kun studio päätti yllättäen tuoda ulos ?välipalana? The Walking Dead -aiheisen minisarjan, The Walking Dead ? Michonne?

The Walking Dead ? Michonne on viisiosaisen kauden sijaan vain kolmen episodin mittainen rymistely, mutta ?minisarja? saa myös ihan uudenlaisen käsityksen Michonnen kohdalla, sillä allekirjoittanut pelasi avausepisodin nimeltä In Too Deep lävitse noin hitusen päälle tunnissa. Kaiken kaikkiaan aikaa meni Steamin mukaan 112 minuuttia, mutta jouduin pelaamaan erään kohdan kokonaan uudelleen lävitse peli jumahdettua ensimmäisen sessioni aikana. Jos seuraavat kaksi episodia ovat samaa maata pituuden osalta, jäävät seikkailut Michonnen seurassa vain hieman yli kolmen tunnin mittaisiksi rääpäleeksi. Peliä myydään Steamissa kausipakettina viidentoista euron hintaan, eli hintaa per episodi kertyy viisi euroa. Silti, viisikin euroa on turhan paljon kun ajattelee, että hinta pyörii samoissa lukemissa kuin Telltalen varsinaisen pääsarjan, jonka episodit olivat kauttaaltaan pidempiä kaikki In Too Deepiin verrattuna. Eikä episodeja saa siis ostaa erikseen ja kokeilla miltä peli vaikuttaa.
Peli saa alkunsa Michonnen muistellessa menneitä kummittelevan takauman muodossa, joka samalla toimii tutoriaalina kaiketi uusia pelaajia varten ja opastaa pelin kontrollit sekä miten toimia Telltalen peleille keskeiseen rooliin nousseissa QTE-kohtauksissa. Nappulanpainamisia The Walking Dead ? Michonne tuntuu olevan jopa The Walking Deadin kahta kautta ja aiempaa enemmän ängetty tähän tunnin pituiseen settiin ja aika pitkälti peli noudattelee muutoinkin esimerkiksi Game Of Thrones -sarjan pelattavuutta.

Tällä tarkoitan sitä, että Michonnen manuaalista liikuttelua pelissä on kovin vähän, puzzleja tai miettimishetkiä ei ole juuri lainkaan ja episodin tunnin peliajasta suurin osa kuluukin nappuloiden oikea-aikaisesta painamisesta, pelimoottorilla tehtyjen välipätkien seuraamisesta tai haluamansa vastausvaihtoehdon valitsemisesta, jotka tuttuun tapaan vaikuttavat Michonnen ja hahmojen suhteisiin, sekä ainakin näennäisesti siihen miten tapahtumat vyöryvät eteenpäin. Kuka kuolee ja kuka saa elää ? sitä tuttua menoa.

Telltalen aiemmissa The Walking Dead -peleissä on ollut omasta mielestäni parhaimmillaan todellista taidonnäytettä seikkailla ensin Leen ja sitten myöhemmin varttuvan Clementinen matkassa ja tutustua siinä sivussa hahmoihin, joihin on kiintynyt ja joista on oppinut jatkuvasti uutta ? etenkin kun kaudet yksi ja kaksi nivoutuivat toisiinsa.

Michonne-pelin suurin ongelma piileekin kenties siinä, että sen päätähtenä ei ole entuudestaan tuntematon, Telltalen keksimä fiktiivinen hahmo seikkailemassa samassa universumissa TV-hahmojen ja sarjakuvahahmojen kanssa saman osavaltion toisella puolella, vaan valokeilassa on molemmista edellä mainituista tuttu rastatukkainen miekkaa heilutteleva hahmo, Michonne. Miksi Telltale sitten on päätynyt juuri Michonneen? Vaikea sanoa, mutta toisaalta kovapäisen Rick Grimesin tarinaa on seurattu TV-sarjan myötä jo alusta asti ja kenties Rickin ja Michonnen ohella (omasta mielestäni) yksi sarjan kiinnostavimmista tämänhetkisistä hahmoista, Abraham ? joka niin ikään löytyy sarjakuvista ? olisi Telltalen mielestä ollut liian laimea päähahmoksi. Mutta miksi sitten ei esimerkiksi minisarjaa Rickin bestiksestä, Daryl Dixonista? Mene ja tiedä.

Sarjakuvia en itse henkilökohtaisesti ole lukenut yhtäkään, mutta TV-sarja sen sijaan on tuttu kuudennen kauden uusinta jaksoa myöten. Onkin vaikea olla vertaamatta pelin Michonnea TV:n vastaavaan, jota näyttelee mainiosti Danai Gurira. Telltalen pelissä naisen äänestä ei vastaa Gurira, mutta korvikkeena toimiva Samira Wiley tekee kuitenkin varsin hyvää työtä kuulostaessaan varsin hyvin TV-esikuvaltansa.

Tavallaan kun tietää, että tapahtumat sijoittuvat aikaan ennen TV-sarjaa ja Rick Grimesin porukkaan liittymistä, vie se osan tunnelmasta mukanaan kun tietää, että ei ole riskiä siitä, että Michonne kuolisi edes minisarjan viimeisessä episodissa. Ei ole mitään pelättävää hänen osaltaan. Toinen mikä hieman tuntui vaikuttavan laimentavana efektinä olivat hahmot, jotka eivät aivan olleet samaa tasoa kirjoituksellisesti kuin mitä varsinaisessa The Walking Dead -sarjassa on kohdattu.

Michonne-pelistä löytyy muun muassa varsin geneerisen oloiset poika ja tyttö, jo valmiiksi vihaiselta näyttävä, keskeiseen rooliin eittämättä nouseva psykopaattipahismies, se pakollinen epäröivä pahis ja niin edelleen. Koska peli on niin lyhyt, ei minkäänlaiselle hahmopohjustukselle jää aikaa vaan valtaosa (kuten mainitsinkin) näytösajasta menee nappuloiden painelussa sekä ajastimen kanssa ilmestyvien valintojen jatkuvaan tekemiseen.

Koska episodin muut hahmot jäävät niin langanohuiksi ei itselläni ainakaan ollut mitään ongelmia toimia Michonnen roolissa kylmän itsekkäästi muista välittämättä ja haistattaa kaikille p*skat niin usein kuin mahdollista välittämättä seurauksista ja tämä taas saa sen aikaiseksi, ettei päätöksetkään juuri innosta. Pääpelisarjassa Leen ja Clementinen roolissa pelatessani harkitsin valintojani huomattavasti kauemmin ja seuraukset jopa jännittivät aidosti ja hahmojen surulliset kohtalot surettivat ? etenkin jos oli edes pienintäkään mahdollisuutta, että olisin ollut päätöksilläni osasyy siihen.

The Walking Dead: Michonne ? In Too Deepistä nämä tällaiset tunnetilat uupuivat tyystin ja ennen kuin huomaatkaan, peli on jo ohitse ja ruudulla näkyvät sanat ?next time on The Walking Dead: Michonne?.

Audiovisuaaliselta toteutukseltaan The Walking Dead: Michonne on ainakin ensimmäisen episodin osalta toimivaa sorttia ja jälleen kerran näyttää sen, että Telltalen ikääntyvä pelimoottori on eniten kotonaan sarjakuvamaisten pelien (The Wolf Among Us mukaan lukien) parissa, jossa grafiikan realistisuudelta ei liikoja vaadita. Game Of Thronesia pelatessani koin taas, että turhan pehmeä ja piirrosmainen grafiikka taas vei jotain pois siltä verisen brutaalilta autenttisuudelta mitä HBO:n TV-sarjalta ollaan totuttu odottamaan.
Kokonaisuutena The Walking Dead: Michonne ? In Too Deep on avausjaksona aika pitkälti pettymys. Se ei tarjoa oikein mitään ja Michonnen ensiseikkailut jäävät turhan laimeiksi ja kamalan lyhyiksi ? en muista koskaan aiemmin yllättyneeni näin paljon lyhyydestä Telltalen episodin parissa kuin mitä In Too Deep sai aikaan. Mielenkiintoisia hahmoja ei juurikaan ehditä kohdata ja pahikset ovat niitä tuttuja vihaista ja ärjyvää tyyppiä, koska ?hei me ollaan ne pahikset tajuutteko.? Toki pelattavuus tarjoaa sitä Telltalen faneille tuttua ?paina E ja paina Q ja valitse sitten vastausvaihtoehtosi kun vuorosi tulee?, mutta muutoin episodista on oikeastaan vaikea löytää mitään mitä sen kummemmin lähtisi hehkuttamaan.

Toivon mukaan minisarjan seuraava episodi nostaisi tasoa ainakin muutaman pykälän ja paneutuisi niihin räikeimpiin asioihin, jotka vesittävät ensimmäistä episodia.

Yhteenveto

Kaipaa hiomista

Hyvää

  • - Pohjalla oleva perusmekaniikka sitä tuttua toimivaa sorttia
  • - Michonnen ääninäyttelijä osaa hommansa
  • - Telltalen pelimoottorin grafiikkatyyli sopii The Walking Deadiin

Huonoa

  • - Minisarjan hintalaatusuhde avausepisodin perusteella
  • - Nappuloiden painelua ja välipätkää on tunnin kestävään episodiin ängetty ehkä vähän liikaa
  • - ..Ja pahikset ovat vähän kliseisiä
  • - Äärimmäisen lyhyt episodi..
  • - ..Eikä uusiin hahmoihin siksi ehdi tutustua tai niistä välittää..