Käyttäjänimi:
Salasana:
Rekisteröidy
Search icon
Battlerite Royale (Early Access)

Artikkeli: Battlerite Royale (Early Access)

Kirjoittanut Teemu Laitinen 20.October 2018

Battlerite Royalen Halloween päivitys tuo uusia asusteita ja muuta herkkua.

Fortniten suosio on poikinut useita uusia tulokkaita battle royale-peligenreen, eivätkä kaikki ole aivan tavanomaisimmasta päästä. Battlerite Royale on yksi näistä oudoista virityksistä, joka lainailee vähän sieltä sun täältä, mutta ydin on mobassa (taisteluareenapeli).

”Show me the money!”

Battlerite on ilmainen moba-peli, josta on nyt julkaistu erillinen Royale -lisänimeä kantava teos, early access-versiona. Tämän artikkelin aiheena oleva ”keskeneräinen” versio maksaa 20e, joka saa kulmakarvat nousemaan ja suupielet väpättämään. Ei se paljon ole pyydetty, mutta kun valmiin Battlerite Royale -pelin ilmoitetaan olevan ilmainen.

Ea-version kerrotaan sisältävän kaikki nykyiset ja tulevat hahmot, joilla saattaakin olla erillinen hintalappu valmiissa versiossa, tai saattaa olla olematta. Stunlock Studios nimittäin kertoo, että vielä ei olla päätetty millä tavalla nämä sankarit on mahdollista saada pelattavaksi. Eli pelaajalle on olemassa mahdollisuus saada pelihahmoja auki ilman ostamista.
“Suattaapi olla, tai suattaapi olla olematta”. Homma alkaa haiskahtamaan vielä enemmän, kun pääsee itse peliin ja huomaa mahdollisuuden ostaa jopa sadan euron edestä timantteja, joilla puolestaan voidaan ostaa pari uutta hahmoa tai pyhäinpäivän arkkuja. Kun mikromaksut ovat näin selkeästi esillä, jopa pelin ea-versiossa, tietää mikä pelistudion motiivina porskuttaa.

Eihän pelin kehittäjien, Stunlock Studios:n, kannata ikinä lopettaa Battlerite Royalen ea-kokeilua, sillä he menettävät vain rahaa tehdessään valmiista pelistä ilmaisen. Miksi edes lopettaisivat, kun Battlerite Royale tuntuu jo olevan valmis peli. Vain pientä viilausta vailla. Early Access vaikuttaa tässä mielessä jopa tarkoitukselliselta. Ea-kokeilun on määrä kestää korkeintaan kuusi kuukautta ja eiköhän tässä vedetä maksimit, jotta saadaan käärittyä kunnolla seteleitä. Näin selkeää ja häikäilemätöntä rahastusyritystä tulee harvoin vastaan.

”Mutta onko se hyvä?”

Battlerite Royalen taistelut alkavat aivan, kuten olettaa saattaa ja tavoite on olla ”se yksi ja ainoa” battle royale-genren hengessä. Pelaajat lennätetään neliskulmaisen pelikartan ylle traakkien selässä, josta sitten singahdetaan vapaapudotuksella alaspäin. Kartan värikkääseen ympäristöön on ripoteltu pallukoita, joista pelaajan on mahdollista saada uusia kykyjä ja voimaa parantavia varustuksia. Kultakolikoita tippuu myös ja näillä voidaan ostaa kykyjä suoraan pelialueen kioskista. Paremmat tavarat on selkeä erottaa roolipeleihin vakiintuneella väripaletilla (vihreä, sininen, purppura). Lisämausteen selviytymiseen tuo tasaisin väliajoin pienentyvä pelialue. Mikäli pelaaja jää ympyrän ulkopuolelle, tulee hahmolle vahinkoa ja lopulta se menehtyy vammoihinsa. Tällä hetkellä on mahdollista valita pelihahmo kahdestakymmenestä erilaisesta sankarista, jotka on jaoteltu muun muassa lähitaistelijoihin tai pitkän matkan ampujiin.

Kaverin kanssa pelatessa on jonkinlainen puheyhteys välttämätöntä, eikä peli tällaista tällä hetkellä tarjoa. Karttaan ei voi laittaa minkäänlaista merkkiä ja tämäkin vaikeuttaa yhdessä pelaamista. Jostain kumman syystä pelin chätti on myös suljettu taistelun aikana. Herää kysymys, että miksi tällainen on edes olemassa, jos sitä ei saa eikä pysty käyttämään.

Taisteleminen on moba-veteraaneille tuttua puuhaa. Wasd-näppäimistöön sidotut liikkeet ja näiden ympärille sijoitellut kyvyt hiiren näppäimien kanssa toimivat sulavasti pienen harjoittelun jälkeen. Sankari voi myös käyttää taikajuomia ja asentaa ansoja muiden pelaajien kiusaksi. Mutta mutta… Valitettavasti Battlerite Royalea vaivaa epätasapaino sankareiden suhteen. Ero uuden pelaajan ja monta tasoa ylemmän kanssa on merkittävä ja tämä puraisee jättimäisen palan pelinautinnosta. Nopealla sankarilla voi olla mahdollisuus voittoon hieman isomman pelaajan kanssa väännettäessä, mutta useimmiten pieni murskataan kylmästi ja paras selviytymiskeino on juosta pakoon. Muita hauskuutta nakertavia seikkoja on taisteluihin jonottaminen. Toverin kanssa pelatessa peliin pääsemistä joutuu odottelemaan pidempään kuin soolona vedeltäessä.

Eikä tässä vielä kaikki, valitettavasti. Pelaajan taidolla ei ole paljoakaan väliä, sillä paras taktiikka on pysytellä piilossa pusikoissa ja odottaa ympyrän sulkeutumista. Tätä sitten toistetaan ikuisuuteen asti, sillä jo sankarin sijoituksella saa tarpeeksi hyvin pisteitä. Nämä pisteet nostavat pelaajan tasoa ja luonnollisesti voima nousee.

Turmio

Battlerite Royale on kaunis, mutta paljastaa nopeasti todellisen muotonsa. Ja se on ruma. Se on pusikkohiippari-simulaattori. On hyvin hämärää, että laitetaan early access-pelille hintalappu ja valmis peli onkin sitten maksullinen. Varsinkin kun pelaajalla ei ole mitään takeita mihin sitä rahansa on sijoittanut ja saako rahoille vastinetta ollenkaan. Kaksikymmentä euroa on iso raha ja sillä voi ostaa vaikka kaljaa. Tästä syystä Battlerite Royalea on vaikea suositella yhtään kenellekään. Valmiiseen versioonkin on vielä matkaa, mitä hahmojen välisen tasapainon korjaamiseen tulee. On järkevämpää mennä alasti kylmään vesisateeseen, etsiä märkä koirankakka ja astua siihen molemmilla jaloilla, kuin tuhlata rahaa peliin, josta tehdään myöhemmin ilmainen.

KEHITTÄJÄ:
Stunlock Studios
JULKAISIJA:
Stunlock Studios

 

Kokemuksen tarjosi: Plan of attack