Hidden Deep on yhden miehen indieprojekti, joka on ollut huhtikuusta asti saatavilla Steamin early accessista. Pelin pitäisi mitä ilmeisemmin olla 6-8 kuukauden päästä lopullisessa kunnossaan.
Pelin tarinan myötä pelaaja lähetetään pelastusryhmän jäsenenä tutkimaan, mitä oikein on tapahtunut 1,6 km merenpohjan alapuolella sijaitsevassa kaivos- ja tutkimuskeskusssa.
Tiedossa on käytännössä valtavien ja ei niin valtavien luolastojen loputonta tutkimista vaarallisissa olosuhteissa. Pelaaja on onneksi kuitenkin varustautunut tähän suhteellisen hyvin ja niinpä aseen lisäksi matkassa on kiipeilynarupyssy, maaskanneri, leijuva ja sähköshokkeja tarvittaessa antava Prometheus-elokuvan skanneria muistuttava palloskanneri sekä räjähteitä reikien tekemiseksi. Vaikka erilaisia laitteita on useita, ovat kontrollit suhteellisen helppo oppia.
Vaara vaanii Hidden Deep -pelissä jokaisen nurkan takana, sillä kuolettavia eivät ole pelkästään tuntemattomat ryömivät ja lentävät monsterit, tai katosta laskeutuvat jättimadot (monstereita on nämä kolme erilaista) vaan ihan perinteinen luolastokiipeily ja korkeilta paikoilta putoaminenkin voi ja tulee koitumaan pelaajan pään menoksi – kerta toisensa jälkeen.
Pitkälti oletusasetuksillaan checkpoint-tallennuksilla varustettu Hidden Deep onkin yritä ja erehdy -tyyppistä pelailua, jossa kuoleminen jättää verivanat maastoon muistoksi siitä, että yritäpä varovaisemmin seuraavalla kerralla. Vauhdikkuudeltaan peli onkin erittäin hidastempoinen ja etenemisen on oltava varovaista, mikäli haluaa välttyä turhilta kuolemilta.
Pääosan ajasta seikkaillaan ahtaissa ja ei ahtaissa luolastoissa, mutta välillä joudutaan myös käyttämään erilaisia laitteita, kuten hissejä ja vääntelemään vipuja puzzlehenkisesti.
Halutessaan luolastokönyämisestä saa tehtyä vaikeamman tai helpomman – mikäli haluaa vain keskittyä taustalla olevaan tarinaan, joka ei ole mikään älyttömän pitkä (vielä). Vaikeammilla asetuksilla monstereita on enemmän ja tallennuksetkin voi ottaa pois päältä. Riittävän monesti kun luolastoseikkailun aikana kuolee, alkaa peli alusta.
Luolastojen tutkiminen on hauskaa erilaistan apuvälineiden kera, mutta monstereita saisi olla vähän enemmänkin erilaisia ja toisaalta taas niitä tulee ehkä liikaakin (liian usein) vastaan, joka taas syö sitä mystisyyttä ja tuntemattoman fiilistä pois.
Pääpelimuodon ohella valikoista löytyy challenge modes -pelitila, josta löytyy jopa jaetun ruudun co-op -pelaamista, jossa toinen pelaajista tarvitsee peliohjaimen liittyäkseen. Lisäksi tarjolla on myös yksinpelihaasteita, joissa ideana on löytää datadisketti tai tappaa kaikki luolaston monsterit. Peli arpoo satunnaisen luolaston könyttäväksi ja ei muuta kuin matkaan.
Audiovisuaalisesti grafiikka on hyvin pelkistettyä, mutta toimivaa. Mieleen tuli jostain syystä takavuosien dinosaurusseikkailu Bermuda Syndrome, mutta ehkä tämä pääasiassa kiipeilyä ja hyppelyä tuottavasta kuolettavasta tasosuunnittelusta. Ääniensä puolesta tunnelma on hyvinkin painostava ambienssiraitansa osalta ja varsin kuulokkeilla pelattaessa erilaiset äänet tulevat paremmin esille.
Hidden Deep vaikuttaa peliltä, jolla on paljon potentiaalia jo nyt – ottaen huomioon, että projektia päivittelee suhteellisen säännöllisesti yksi ja ainoa sälli. Pelin Steam-sivuilta löytyvän road mapin mukaan tulossa olisi lisää monstereita niiden kolmen rinnalle, lisää aseita, luolastoja kuin varusteitakin sekä tasoeditorikin.
Game Reality jää seurailemaan projektin edistymistä.