Käyttäjänimi:
Salasana:
Rekisteröidy
Search icon
ESIKATSELUSSA Sociable Soccer

Artikkeli: ESIKATSELUSSA Sociable Soccer

Kirjoittanut Mikko Kosonen 28.January 2018

Jokseenkin jännästi nimetty Sociable Soccer on – kuten ehkä nimestä saattaa voida päätelläkin – hengellinen seuraaja ehkä klassisimmalle futispelille nimeltä Sensible Soccer – jopa niin kipeästi, että nimin pitänyt saada melkein samaksi. Pelin valikoissakin soi Sensible Soccerin faneille tuttu ja edelleen älyttömän rokkaava uusioversiointi kappaleesta Goal Scoring Superstar Hero.

Brittiläisen Jon Haren luotsaaman Sensible Softwaren vuonna 1992 kehittämä futispeli oli aikoinaan iso juttu – EA:n hallitseva FIFA-pelisarja kun sai alkunsa ja peittosi kilpailijansa ensimmäisen kerran vasta muutamaa vuotta myöhemmin.

Sensible Soccerissa oli kyse vauhdikkaasta, ylhäältäpäin kuvatusta sekä nopeatempoisesta, mutta myös pelattavuudeltaan simppelin toimivasta futiksesta muutamilla kontrollinappuloilla. Joukkue- ja pelaajatarjonta koostui mielikuvitusnimistä, lisenssiä pelissä kun ei ollut.

Suosion myötä jatkoa seurasi Sensible World of Soccerin muodossa, joka lisäsi mukaan maajoukkueet sekä world cup -pelitilan. Sensible-sarjaa julkaistiin 92-painoksen jälkeen kutakuinkin joka vuosi aina vuoteen 1998 asti. Viimeisimmät osat ovat 2006 vuoden Sensible Soccer 2006 sekä Xbox 360 -käännös Sensible World of Soccerista.

Uuden Sociable Soccer -pelin parissa häärii jälleen kerran kyseinen legenda, eli Jon Hare (Tower Studios). Vuonna 2015 Jon Hare yritti räjäyttää pankit Kickstarterin kautta pelinsä kanssa, mutta projekti ei onnistunut keräämään tarvittavaa rahamääräänsä. Sen jälkeen Hare teki sen mitä kaikki muutkin Kickstarterin kanssa epäonnistuneet – peli vietiin Steamin early accessiin.

Toisin kuin aiemmin, nyt peliä työstetään suomalaisen ensikertalaisen Combo Breakerin kanssa, mikä on varsin mahtava juttu sinänsä. Projekti on siis vielä vaiheessa, mutta Game Realityn testaama early access -versio on kuitenkin jo nyt varsin hyvällä mallilla ja varsin nautinto pelata. Projektin vieminen Steamiin ja antaminen Combon käsiin oli selkeästi fiksu veto.

Sisällön osalta suomalainen studio on pysynyt ahkerana ja Sociable Socceria onkin päivitetty melko tiuhaan. Nettipeli sekä muun muassa pelaajaeditori ovat vielä tällä hetkellä Combo Breakerilla työn alla.

Tuorein versio (päivitetty viimeksi joulukuun alussa) tarjoaa tällä hetkellä pelattavaksi pikapelin, joko liiga- tai maajoukkueilla, boss moden, turnausmoodin, cup-moodin sekä liigajoukkueille tarkoitetun sarjan. Cup-moodista löytyy päälle kaksikymmentä kisatapahtumaa, kun taas turnaustila tarjoaa 13 turnausta ottelua ja liigatila huimat 32 liigaa pelattavaksi.

Parhaimmillaan liigatilasta löytyy 46 yksittäistä matsia sisältävä Englannin liiga ja sen neljä eri sarjatasoa. Eli 46 kertaa neljä ottelua – se jo pelkästään on iso läjä tahkottavaa, puhumattakaan niistä kaikista muista liigoista ja pelimoodeista mitä peli jo nyt pitää sisällään. Ei varmaan tarvitse edes sanoa, että pelin sisällään pitämä joukkueiden määrä on sekin aika kiitettävää tasoa – tuhannen maissa liikutaan.
Boss mode on sekin eräänlainen uratilaa sivuava turnaustyyppinen pelimuoto. Uratila pitää sisällään askel askeleelta vaikeutuvia tasoja, jotka kaikki sisältävät useita useamman yksittäisen ottelun turnauksia. Turnausvoitoilla kerätään pisteitä mittariin ja lopulta avataan uusia tasoja, kun mittari on saatu täyteen. Jos turnauksen aikana häviää ottelun, joutuu hävityn ottelun pelaamaan uudelleen. Jos esimerkiksi voittaa kahden ottelun turnauksesta ensimmäisen ja häviää toisen, joutuu sen jälkimmäisen pelaamaan uudelleen checkpoint-tallennuksesta. Eli peli tallentaa siis etenemisen jokaisen ottelun jälkeen. Boss mode on hauska haastetila siinä missä muutkin pelin moodit, joskin se tuntui omalla koneellani jumiutuvan usein ja jostain syystä etenkin häviömatsin päätteeksi niin, että edes Windows 10:n tehtävienhallinta ei antanut peliä sulkea. Hiottavaa siis vielä löytyy.

Pelattavuudeltaan ja kontrolleiltaan Sociable Soccer on yhtä kuin Sensible Soccer. Tänä päivänä kun FIFA ja suurelta osin myös Konamin kilpaileva sarja Pro Evolution Soccer pyrkivät molemmat mahdollisimman realistiseen pelattavuuteen ja pallofysiikoihin, on maailmassa jälleen kysyntää ja tilaa Sociable Soccerin kaltaisille peleillekin.

Toki esimerkiksi juuri FIFA on varsin näyttävä ja presentaatio kuin oikeasta TV-lähetyksestä, mutta itse olen jo pitkään kaivannut paluuta myös sinne yksinkertaisimmille vesille. Tavallaan kysyntää etenkin simppelille ohjaustavalle on markkinoilla ollut jo pidempäänkin – ei EA huvikseen ole lisännyt NHL 94 -kontrollivaihtoehtoa omaan NHL-pelisarjaansa vakio-ominaisuudeksi.

Jos peliohjaimella pelataan, ei Sociable Soccerissa liikkumiseen tarvittavan tatin ohella tarvita kuin neljä nappulaa, joista yksi on syöttönappula ja muut erilaisia pallonpotkintaliikkeitä. Vastaavasti pallottomana liikuttaessa on tarjolla kolme nappulaa ja kaikki niistä ovat liukutaklauksia.

Liikutettavaa pelaajaa ei vaihdeta millään erillisellä nappulalla, vaan ohjattavaksi hahmoksi valikoituu aina palloa lähinnä oleva, pelaajan työntäessä samalla ohjaimen tattia pallon suuntaan. Vapaat pelaajat eivät muutenkaan juurikaan hae paikkaa tai tule syötettyä palloa vastaan, kuten näissä ison budjetin futispeleissä, vaan kaikki on hauskan manuaalista. Jos syöttö jää lyhyeksi (kuten se monesti jää) pitää palloa mennä itse vastaan.

Mitään hienoja erikoisliikkeitäkään ei tässä pelissä harrasteta, mutta silti liika vastustajan taklailu tuottaa vapaapotkujen lisäksi myös keltaisia ja lopulta punaisiakin kortteja, joten jossain määrin tarkkana pitää olla puolustettaessa. Liukutaklaus on kuitenkin ihan syystäkin kaikissa pelin nappuloissa pallottomana oltaessa – liukutaklauksella kun voi luonnollisesti blokata vastustajan syöttöä, mutta sitä voi myös taktisesti käyttää vapaan pallon kaappaamiseen ja syöttämiseen omalle pelaajalle, minkä lisäksi esimerkiksi vastustajan maalivahdin reboundtilanteissa sitä voi käyttää vastaiskuna ja tehdä nätin maalinkin. Peliä testattiin Xbox Onen ohjaimella ja pelaaminen sujui varsin mallikkaasti ja ohjaus tuntui erittäin hyvältä.

Koska nettipeli loistaa vielä tällä hetkellä poissaolollaan, on peliä mahdollista pelata ainoastaan kaveria tai tietokonetta vastaan. Ainoastaan ystävyysotteluita voi pelata yhdessä kaverin kanssa, boss mode ja turnausmoodit on tarkoitettu yksinpelailua varten.

Tekoälyn tasoa ei vielä uusimmassa versiossa saanut säätää, mutta kyllä siitä vastusta kuitenkin on – välillä jopa niinkin paljon, että turpiin tuntui tulevan useammassa pelissä, jollei pysy hereillä ja valppaana. Kunhan kontrollit oppii sisäistämään ja oppii käyttämään liukutaklausta korttien keräämisen ohella myös maalintekoaseena, pystyy tekoälyllekin antaa paikoin tehokaasti selkään. Kaverin kanssa pelatessa peli on kuitenkin ehdottomasti sitä parempaa sekoiluhupia, tietokone kun osaa käyttää lähes kaikki tilanteet hyödykseen.

Matsien puoliajat ovat kestoltaan hyvin lyhyitä muutaman minuutin pyrähdyksiä, eikä kestoakaan vielä saanut mistään säätää. Vastapainoksi pikapeliä pelattaessa peli arpoo aina uudet joukkueet heti matsin päätyttyä ja juoksuttaa uudet pelaajat kentälle, joten matsaamista voi vaikka loputtomiin. Ennen kuin huomaakaan, on otteluita tullut pelattua toistakymmentä, eikä kyllästys ole vieläkään ehtinyt iskeä.

Visuaalisella puolella Sociable Soccer näyttää riittävän hyvältä pienine ukkoineen, eikä peli muutenkaan vaadi mitään teholaitetta pelaamiseen. Pelikuvakulmia on tarjolla kaksi; nykypäivän moderni sivukuvakulma tai sitten se perinteinen klassikko ylhäältäpäin kuvattuna – molemmat toimivat.

Game Reality jää innolla seuraamaan Sociable Soccerin kehittymistä entistä paremmaksi, mutta jo nyt peli on erittäin hauskaa hupia etenkin kaverin kansa. Jos olet siis vailla Sensible Soccerin kaltaista ah niin yksinkertaista ja simppeliä pelattavuutta, kannattaa peliin ainakin tutustua sen Steam-sivulla täällä. Hintaa pelillä on tällä hetkellä noin parikymmentä euroa, jolla luonnollisesti saa automaattisesti käyttöoikeuden lopulliseen versioon pelin kehittyessä pala palalta.

Kehittäjä: Combo Breaker
Julkaisija: Tower Studios
Hinta: 19,99€

Steam-sivun linkki

Minimivaatimukset:
Käyttöjärjestelmä: 7
Prosessori: Intel CPU Core i3-2100 tai vastaava AMD
Muistia: 4 Gt
Grafiikka: AMD Radeon HD 7870 (2GB) tai NVIDIA GeForce GTX 660 (2GB)
DirectX versio 9.0
500 Mt vapaata kovalevytilaa