Kingdom Hearts HD 2.8 Final Chapter Prologue arvostelussa
Rahat pois faneilta.
Kingdom Hearts oli 2000-luvun alussa mielenkiintoinen projekti Final Fantasy fanin näkökulmasta. Tähän aikaan itse allekirjoittanut oli myöhäisessä teini-iässä ja vaikka Disneyn piirretyt eivät ehkä kiinnostaneet yhtä paljon kuin nuorempana, niin tämä uusi peliprojekti tuntui jännittävältä. Mikki Hiiri, Hessu Hopo, Aku Ankka ja monet muut Disneyn hahmot yhdessä Final Fantasyn Cloudin, Squallin ja muiden kanssa samassa nipussa. Se myös toimi, koska taustalla oli Squaren Tetsuya Nomura suunnittelemassa hahmoja ja Yoshinori Kitase tuottamassa. Kitase on ohjannut ja käsikirjoittanut Final Fantasy VII:n tarinan, sekä ollut mukana muun moassa FF VI:ssa, FF X:ssa ja FF XVIII:sta.
Sen verran suosittu Kingdom Heartsista tuli, että se poiki tähän mennessä kymmenen eri peliä eri konsoleille, mukaan lukien kännykät ja käsikonsolit. Eikä tässä enää montaa päivää tarvitse odottaa kun julkaistaan Kingdom Hearts 1.5 + 2.5 Remix. Nyt kuitenkin pureudutaan nimihirviöön nimeltä Kingdom Hearts HD 2.8 Final Chapter Prologue ja sen sisältämään kolmeen instanssiin.
Dream Drop Distance
Kingdom Hearts Dream Drop Distance julkaistiin vuonna 2012 Nintendon 3DS-käsikonsolille. Nyt sen näkee tämän uuden pelipäivityksen myötä Full HD-versiona. Mihinkään muuhun tässä kyseisessä painoksessa ei ole koskettu, eli peli on sitä samaa tuttua kuin oli 3DS konsolilla. Toki hieman on käyttöliittymää laitettu sulavammaksi ja onhan fiilis täysin erilainen isolta ruudulta katseltaessa. Pelinä KH D3 on kuitenkin sellainen tekele, että se ei sovi muille kuin kovimmille faneille. Tämä sen takia, että alkujuonto tuntuu todennäköisesti hyvin sekavalta ensikertalaiselle, eikä siinä pahemmin selitellä aikaisempia tapahtumia. Dream Drop Distance sijoittuu Kingdom Hearts II:n jälkeiseen aikaan jossa Riku ja Sora yrittävät saavuttaa avainmiekkamestarin arvon ja osoittaisivat olevansa valmiita pysäyttämään Xehanortin, joka on palannut pahantekoon.
Pelissä pelataan vuorotellen Rikun ja Soran kanssa. Aivan kuten viisi vuotta sitten, on tämä nytkin hieman hämmentävää kesken tarinaa vaihdella päähahmoa. Mukana on tuttuja Disneyn hahmoja, kuten Hessu Hopo ja Aku Ankka. Myös Pinokkio suuren nenänsä kanssa esiintyy pelissä ja Ursula nähdään heti alussa. Tron elokuvasta tehtiin uusiopainos vuonna 2010 ja se on mukavan sulavasti upotettu tähän Hearts-sarjan peliin. Pelaaminen on kontrollien suhteen sulavaa, eikä homma mene millään tavalla sekavaksi, toisin kuten käsikonsolilla saattoi olla. Yksin ei pelaajan tarvitse seikkailla vaan hän saa käyttöönsä lemmikkejä, joista voi tehdä useita erilaisia variaatioita. Nämä sitten auttavat taistelussa ”dream eatereita” vastaan. Pelaajasta riippuen, pelattavaa on noin 23 tuntia. Mikäli tämä painos on jäänyt kokematta tai haluaa sen kokea parempana, voi tämä Square-Enixin läpyskä olla mieleinen ostos. Uudelleenpeluuarvoa yritetään antaa avaamalla pientä ekstraa, mutta aika köyhästä bonuksesta on kyse.
KINGDOM HEARTS 0.2 Birth by Sleep – A Fragmentary Passage
Tämä toinen valittavissa oleva peli jatkaa Kingdom Hearts Birth By Sleep-pelin tarinaa, Aqua-nimisen nuoren naisen näkökulmasta pelattuna. Tämä alkuperäinen Birth By Sleep julkaistiin PSP-käsikonsolille ja on varmasti suurelle osalle yleisöstä tuntematon tekele. Birth By Sleep kertoo tarinaa ennen Kindom Heartsia ja tämä uudempi, A Fragmentary Passage toimii välikappaleena Kingdom Heartsin pääsarjalle. Aqua seikkailee pimeyden valtaamassa maailmassa taistellen sydämettömiä vastaan, hänen mahtavalla keyblade-miekalla. Hän ajautui tähän maailmaan Birth By Sleep-pelin päätöksessä (pieni pakollinen spoileri). Aqua ei ole mikään kulahtanut tapaus, vaan hän aloittaa levelistä 50 ja kerää siitä eteenpäin kokemuspisteitä. Aivan samahan se sinänsä olisi, vaikka aloittaisi nollasta, mutta onhan se kivemman näköistä kun on mukavan pyöreä taso. Kai tämä myös toimii niin, että tästä huomaa Aquan olevan kokenut taistelija (taisteli alkuperäisessä pelissä).
Kontrollit toimivat sulavasti. Eroa on vain hieman Dream Drop Distance-peliin, mutta tutoriaalit kyllä opettavat kaiken tarvittavan, eikä ole mikään pakko katsoa tarkempia opetusvideoita. Nämä voi huoletta ohittaa. Taiat löytyvät helposti ja tavarat, joita ei kaikkia edes tarvitse ainakaa keskimmäisellä vaikeustasolla. Aqua on ehkä hieman notkeampi kuin Sora ja Riku, mutta tämä on helppo ymmärtää, koska A Fragmentary Passage on tehty uudella Unreal 4 -teknologialla ja on muutenkin kaikinpuolin nätimpi tästä johtuen. Aqualla ei kuitenkaan ole seinähyppyä, kuten Soralla on.
Aqua etsii itseään ja merkitystä kaikelle. Hän luulee menettäneensä kaiken, hän on yksin. Vain muistot kaikesta on jäljellä ja näitä pääsee pelaaja hieman kurkistelemaan. Aqua alkaa kyseenalaistamaan itseään ja on lähellä luovuttaa. Tästä olisi voinut ammentaa vaikka kuinka paljon, mutta jostain käsittämättömästä syystä tätä saa kokea vain noin 4,5h verran. Sitten on tämä episodi vedetty läpi ja aukeaa uutta vaikeustasoa ja mahdollisuus katkaista kokemuspisteiden keräys. Yleensä pelaaja haluaa tarinaa, eikä uutta vaikeustasoa! Tämä episodi oli kaikkein mielenkiintoisin kyseisestä julkaisusta.
Kingdom Hearts x Back Story
Tämä on hämmentävin pala tältä levyltä, sillä kyseessä on noin tunnin pituinen animaatio. Se aluksi esiintyy kuin peli, mutta se ei ole. Kun olet videon katsonut niin aukeaa tästäkin osiosta ”extra” valikko. Tässä valikossa voit katsoa videon tiettyjä osioita omassa järjestyksessä. Pelkästään tämän videopätkän takia tätä 60 euron levyä ei kannata hommata, sillä kyseinen pätkä on nähtävissä täysin ilmaisiksi youtubessa. Jokatapauksessa, käydään läpi mistä tässä on kyse.
Back Story toimii siltana ennen Kingdom Hearts III:sta, joka tullaan julkaisemaan vielä tämän vuoden puolella. Pelaajalta kuitenkin vaaditaan tietämystä muusta Kingdom Hearts-sarjan pelistä ja tällä kertaa kännyköille julkaistusta. Ei tätä kyllä voi enää käsittää itsekään. Tämän videon olisi voinut ihan hyvin julkaista jonkinlaisena lisukkeena kännykkä peleille, tai ohjata youtubeen, mutta jostain syystä se piti ängetä tälle pelilevylle. Aivan turhaa ja merkityksetöntä. Back Story mainostaa Unreal Engine 4:sta mutta ei se tässä animaatiossa kyllä edukseen esiinny, kun tapahtumapaikkojakin on noin viisi, joiden välillä rampataan jatkuvasti. Back Story on kuin seuraisi tylsää animesarjaa, josta on leikattu kaikki taistelukohtaukset pois. Tästä nimittäin ON leikattu taistelukohtaukset pois. Ne olisi tuonut sentään jotain intoa tämän seuraamiseen. Nyt on vain puhetta ja pelaajan täytyy ymmärtää kaikki. Itse animea seuranneena tämä on kaukana parhaimmistosta.
Kokonaisuus, loppusana
Tämä kokonaisuus on tehty ainoastaan todellisille hard-core Kingdom Hearts faneille. Tuntuu silti aivan käsittämättömältä, että on lyöty 60 euron hintalappu Play-Storessa tälle tuotokselle. Kova hinta jopa tosifanille, mutta ei näköjään Square-Enixin mielestä. Tällä hinnalla siis pelaaja saa remasetroidun 3DS pelin, uuden pienen pelin, jonka vetää läpi noin 4,5h:ssa ja youtubevideon. Markkinoinnin kannalta aivan käsittämätön veto, kun kuitenkin kokonaisuus muuten on sinänsä aika toimiva; peli, jota ei varmasti suurin osa faneista ole pelannut ja jotain nättiä pelattavaa Unreal Enginen demonstroitavana. Ääninäyttelykin toimii täysin, se on jopa lumoavan hyvää. Tosin siinäkin laiskuus on ollut huipussaan, koska on käytetty jo valmiiksi nauhotettuja ääniä tietyissä kohdissa. Plussaa toki jo omasta lapsuudestakin tutulle Tony Anselmolle, joka toimii edelleen Aku Ankan äänenä. Willa Holland on tuttu ääni Aquan roolissa ja tätä suloista ääntä kuullaan vastakin, kun 2.5 HD julkaistaan pian. Utada Hikaru puolestaan tuo osaavaa musiikillista näkemystä peliin, eikä siinä todellakaan ole mitään valittamista. Rahat pois faneilta meininki joka tapauksessa, eli ei hyvä Square-Enix.