Amped 2

Amped 2 arvostelussa

Amped 2 on laadukas ja audiovisuaalisesti näyttävä sekä realistisuutta tavoitteleva lumilautailupeli Xboxille, jossa pelaajan tarkoituksena olisi kivuta maailman lumilautailueliittiin. Yksinpelin haasteet ovat ihan kivaa hupia siihen asti kunnes vaikeustaso nousee kattoon, jonka jälkeen peli-into haihtuu nopeasti. Amped 2:n muuten niin hyvää toteutusta sotkee hieman liian anteeksiantamattomat kontrollit. Onneksi tarjolla on myös moninpelikin, joka yksinpelin ohella tarjoaa hauskaa pelattavaa kaverien kesken. Jos pidät realistisemmista lumilautailupeleistä on Amped 2 ehdottomasti katsastamisen arvoinen peli.

Teksti: Mikko Kosonen, 28.12.2003 Arvioitu lukuaika: 4 minuuttia
Arvostelun Amped 2 kansikuva

Microsoftin kehittämä ja viime vuonna Xboxille julkaistu Amped: Freestyle Snowboarding lumilautailupeli yritti tuoda kyseisen koneen pelimarkkinoille parhaan lumilautailupelin, ainoan vakavan haastajan ollessa EA:n SSX Tricky. Amped oli enemmän realistisuuden tavoitteluun keskittyvä peli kun taas SSX Tricky oli sieltä toisesta ääripäästä, eli varsin arcademainen. Amped jakoikin ilmestyessään mielipiteet kahtia, joista toinen osapuoli tykkäsi pelistä, kun taas toinen ei. Median keskuudessa peli sai keskinkertaisen pelin leiman.

Hieman myöhemmin, loppuvuodesta 2002 ilmestyikin sitten suomalaisen Housemarque pelitalon Transworld Snowboarding peli, joka oikeastaan eliminoi Ampedin lopullisesti pelistä. Nyt on vielä vuosi 2003 ja lumilautailumarkkinoilla on yhden pelin verran hiljaisempaa, sillä Electronic Artsin julkaiseman SSX 3 pelin lisäksi ainut toinen aiheeseen keskittyvä on Microsoftin Amped 2, jonka jälkimmäisen katsastamme tällä kertaa. Tässä vaiheessa täytyy sanoa, että jos allekirjoittaneelta kysytään niin SSX 3- peliin verrattuna Amped 2 kyllä vetää sen pidemmän korren.
Amped 2 seuraa melko tiiviisti edeltäjänsä lumeen jättämiä jalanjälkiä. Peli sisältää viisi eri pelimuotoa joista valita. Kattavien ja aloitteleville lumilautailijoille opettavaisten tutoriaalien lisäksi peli tarjoaa yksinpelaajalle Career ja Free Ride pelimuodot, joista jälkimmäinen toimii Amped 2:n pikapelimuotona ja joka jakautuu kahteen eri pelivariaatioon joita ovat Ride! ja Ride as a pro. Ride! moodissa pelaaja voi yksinkertaistettuna lähteä vain lautailemaan haluamaansa mäkeen omalla lautailijallaan, kun taas Ride as a pro moodissa nimensä mukaisesti saa valita haluamansa lumilautailun ammattilaisen 14 eri vaihtoehdosta. Mukana on muun muassa sellaisia lautailijanimiä, kuten Travis Parker, Bobby Meeks ja Mikey LeBlanc.

Yksinpelin suolana toimii Career, eli uramoodi jossa tarkoitus olisi pelaajan luoman aloittelevan lumilautailijan nousta parhaaksi lumilautailijaksi alkaen sijalta 250. Omasta lautailijasta sen verran, että peli jatkaa hyvää valinnan vapautta hahmonluonnissa, samaan tapaan kuin esimerkiksi Microsoftin tennispeli Top Spin. Pelaaja saa valita hahmolleen melko persoonallisen ulkonäön lisäksi vaatetuksen useista eri vaihtoehdoista aina paitaa, housuja, päähinettä ja lumilautaa myöten. Pelaajan luoma hahmo nousee sijoituksissa nousee ylöspäin, kun suorittaa onnistuneesti pelin eri lautailuhaasteita. Peli jakautuu kuuteen oikeasta elämästä mallinnettuun eri vuoreen joita ovat Millicent, Breckenridge, Bear Mountain, Mt. Hood, Laax ja Mt. Buller. Jokainen vuori jakaantuu useampaan eri rataan ja kaiken kaikkiaan niitä onkin 23 kappaletta.

Jokaisen vuoren rataan on upotettu haasteita, joita pelaajan täytyy suorittaa kivutakseen ylöspäin sijoituksissa. Haasteissa pärjäämällä palkitaan pelaajaa myös taitopisteillä, joita voi sijoittaa lautailijan viiteen taitoluokkaan. Tavallisimmissa mäenlaskuhaasteissa pelaajan täytyy yrittää kerätä vaadittu määrä high -ja media score pisteitä tekemällä tarpeeksi erilaisia temppuja päästäkseen läpi kustakin haasteesta. Edellä mainittujen lisäksi pitäisi löytää kustakin radasta kahdeksan lumiukkoa, suorittaa viisi pelin haluamaa temppua, sekä viisi ennalta määrätyn pituista ilmalentoa.

Muita pelattavia haasteita ovat sponsor, photo shoot -ja pro. Sponsor-haasteessa pelaajan täytyy tehdä radalla vain niitä temppuja joita potentiaalinen sponsori haluaa nähdä. Jos esimerkiksi sponsori haluaa nähdä vain hienoja ilmalentoja niin silloin on tehtävä ainoastaan niitä tai sponsori ei tykkää hyvää. Onnistumista mitataan eräänlaisella mittarilla, jonka energia kasvaa sitä mukaa kun pelaaja tekee onnistuneesti haluttuja temppuja. Maaliviivan häämöttäessä mittarin pitää näyttää tekstiä Amped tai suoritus ei mene läpi. Onnistuneesta suorituksesta pelaajaa palkitaan uusilla lautailukamoilla ja toki myös sijoitus nousee. Photo shoot-haasteet ovatkin sitten hieman vaikeampia ja niissä pelaajan täytyy mennä läpi kaikista radalle laitetuista ringeistä ja tarvittaessa tehdä pari temppuakin, että vaadittu pistemäärä täyttyy. Jos kaatuu kerrankin koko homma tyssää siihen.

Haasteet ovat pelin alussa helppoja ja pisteitä vaaditaankin usein vain noin sellaiset 30-70 tuhatta. Kun peliä pelaa tarpeeksi ja sijoituksissa nousee, nousee samalla myös pistevaatimukset huimasti. Siinä vaiheessa, kun pelaaja on päässyt vaikkapa sijalle 214 nousee pistetavoitteet high scoren osalta 100.000 pisteeseen. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että laskettaessa mäkeä laudalla on syytä vetää jokaisesta mahdollisesta vastaan tulevasta hyppyristä tai kaiteesta pisteitä mikäli mielii, että maaliin tultaessa on se tarvittava pistemäärä. Itselläni meni useamman epäonnistuneen yrityskerran jälkeen peli-into pistehaasteita kohtaan tässä vaiheessa peliä ja omasta mielestäni pelin vaikeustaso nousee muutenkin vähän turhan jyrkästi pelin kuluessa.

Pelin kontrollit, vaikka melko hyvät ovatkin kaipaisivat pientä hiomista. Tällaisenaan kun ne ovat hieman liian anteeksiantamattomat ja turhan paljon tarkkuutta vaativat, ottaen huomioon että kyseessä kuitenkin on konsolipeli. Varsinkin alussa kun pelaamista lähtee vasta opettelemaan meinaa päästä itku, kun tuntuu, että kaikki mitä yrittää menee päin puuta. Välillä jopa kirjaimellisestikin. Ohjaimen oikealla tatilla onnistuu grabit, vasemmalla tatilla pysähtyminen, käännökset, spinit ja flipit, sekä butter, joista jälkimmäinen on maassa suoritettava temppu missä tasapainoillaan laskettaessa laudan kärjellä/perällä. A-nappulalla onnistuu vauhdin kiihdytys, sekä ollie ja hypyt. B:llä sen sijaan voidaan hypätä kaiteille ja sitten koettaa jibata kaiteella ollessa. Y:llä onnistuu lippitemput ja X:llä Snowskate Kick Tricksit.

Audiovisuaalisesti Amped 2 parantaa otettaan jonkin verran edeltäjästään. Niin lumilautailijat kuin maisematkin ovat kaikki hieman enemmän täynnä yksityiskohtaisuutta ja tarkempaa grafiikkaa. Siinä missä SSX 3- peli näyttää ja käyttää paljon värejä ja on muutenkin kuin karkki, on Amped 2:n grafiikan kohdalla pyritty hakemaan enemmänkin todellisuutta tavoittelevaa visuaalista puolta. Lumilautojen pitämän “suhinan” ja lautailijoiden pitämän örinän niiden kaatuessa tarjoaa peli lisäksi noin 300 kappaletta uusia indie-musiikkiraitoja kuunneltavaksi. Musiikkivalikoima todellakin on laaja ja tarjolla onkin niin räppiä, rokkia kuin hip hop musiikkiakin. Jos pelin mukana tulevat kappaleet eivät innosta tai alkavat ottamaan päähän, voi pelin varustaa omilla musiikeillaan suoraan Xboxin kovalevyltä.
Jos yksinpeliin ja sen jyrkästi nousevaan vaikeustasoon kyllästyy ja piste, sponsori -ja muiden haasteiden suorittaminen muuttuu turhauttavaksi, voi tämän lisäksi peliä voi toki pelata myös kaveriporukankin kanssa joko samalla koneella jaetun ruudun voimin, tai sitten jos mahdollisuuksia vain löytyy niin voi moninpelisessioita järjestää myös system link -ja Xbox Live tuen avullakin. Samalla koneella voi pelata maksimissaan kaksi pelaajaa kerrallaan, kun taas system link -ja Xbox Live mahdollistavat jopa 2-8 pelaajan yhtäaikaisen kisaamisen.

Yhteenveto

Laadukas kokonaisuus

Hyvää

  • Audiovisuaalinen puoli kunnossa
  • Oman lautailijan luominen
  • Toteutus

Huonoa

  • Kontrollit kaipaavat pientä hiomista
  • Vaikeustaso nousee turhan jyrkästi