AOC AGM700 arvostelussa
AOC AGM700 on varsin perinteisen luokan yllätyksetönkin pelihiiri, josta löytyvät kaikki itsestäänselvyytenä pidetyt ominaisuudet.
AOC on liittynyt mukaan pelimarkkinoille ja pelinäyttöjensä osalta tarjolla on nykyään niin pelikuulokkeita kuin hiiriäkin. Tämänkertaiseen arvosteluun otimme pelihiiren, joka kantaa nimeä AGM700.
Tuotteena AGM700 on varsin perinteistä sorttia, joka osaa rastittaa suurimman osan nykypäivän hiirelle vaadituista ominaisuuksista: löytyy punottua pitkää USB-johtoa, Omronin laatukytkimet pitkällä eliniällä, maksimissaan 16 000:n DPI resoluutio sekä Pixartin 3389 optinen anturikin sekä polling rate (kyselytaajuus) 1000 Hz asti. Hiiren saa myös vilkkumaan ja välkkymään muokattavan valoprofiilin avulla, joko yksi- tai monivärisenä.
Alla vielä täydellinen lista ominaisuuksista:
– Liitäntä USB 2.0
– Painikkeiden määrä 8
– Paino 173g, säädettävissä -25g asti
– Liiketarkkuus max. 16000 dpi
– Suorituskyky 50 G maksimikiihdytys, 1 ms vastausaika, kyselytaajuus: 1000 Hz, 400 ips:n seurantanopeus
– USB-kaapeli: 1.8 m punottu
– 8 ohjelmoitavaa painiketta
– OMRON-kytkimet, 50 miljoonaa klikkausta
– RGB 16.8 miljoonaa väriä
– DPI-kytkin
– Pixart PMW 3389 optinen pelianturi
– 2v takuu
Ensituntumaltaan AGM700 on heti varsin miellyttävä kädessä ja samaan aikaan Pixartin anturi on tarkka käyttää. Vaikka minkäänlaista kummempaa peukalomuotoilua tai muuta ei hiirestä löydy, on AGM700 silti oitis mukavampi kädessä, kuin vaikkapa Roccatin palikkamainen ”retrohiiri.”
Hiirenkorvia koristaa harjatulta alumiinilta näyttävä ja tuntuva pinnoite, joka tuottaa sormenpäihin hienoisesti enemmän pitoa, mutta hiiren sivut olisivat kenties voineet olla jonkinlaista pehmeämpääkin materiaalia. Pidemmällä käytöllä kumiselta näyttävä ja etäisesti siltä myös tuntuva musta pinnoite ei sinänsä tuota mitään kummempaa pitoa – se vaan on ja ajaa asiansa.
Hiirenkorvien ohella nappuloita löytyy kuusi, mikäli rullan klikkailu lasketaan mukaan. Rullasta puheen ollen, hiiren rullan pyörittely alkoi noin viikon aktiivisen käytön jälkeen pitämään häiritsevää vinkunaa, joka ei missään vaiheessa enää lakannut. Hiiren avaaminen ja purkaminen ja rullaosan öljyäminen varmasti saattaisi auttaa asiaan, mutta onhan hiiren käyttökunnon rapistuminen jo viikon jälkeen käsittämätöntä, eikä lainkaan hyväksyttävää. Olen erilaisia hiiriä arvostellut tätä kirjoittaessa noin kuusi, AOC:n ollessa seitsemäs, eikä yksikään aiempi ole rullansa osalta alkanut pitää samankaltaista ääntä.
DPI:n vaihtaja löytyy monen muun hiiren tavoin heti rullan alapäästä, yhdessä toisen lisänapin kanssa. Hiiren vasemmasta kyljestä löytyvät ne tutut nettiselaimen sivuja vaihtamaan oletuksena tarkoitetut nappulat, sekä erillinen punainen ”sniper-nappula,” jonka voi ohjelmoida millaiseksi haluaa netistä ladattavan, jokseenkin harhaanjohtavasti nimetyn G-Menu -ohjelmiston avulla.
G-Menun kautta onnistuu myös väriprofiilien säätö sekä esimerkiksi DPI-kytkimen tarkempi virittely, jotta DPI-nappulaa klikkailemalla saa vaihdettua käyttöönsä juuri sellaisia DPI-resoluutioita kuin haluaa. Ohjelmiston asentamisen myötä myös unboxaus-videolla ihmettelemäni DPI-vaihtajan epäjärjestys korjaantui – yksi valopalkki vastaa alhaista DPI:tä ja mitä enemmän valoja palkissa, sitä nopeammin kursorikin siis liikkuu, niin kuin pitääkin.
AGM700 hiiren ehkäpä mielenkiintoisin ja uniikein (allekirjoittanut ei ole aiemmin vastaavaan törmännyt) on hiiren pohjasta löytyvä ”paristoluukku”, jonka sisuksista löytyy kuusi nappiparistoa muistuttavaa metallinpalaa. Nämä pyöreät metallit ovat painoja, jotka kukin painavat yksinään 5 grammaa. Painoja voi vapaasti poistaa tai lisätä takaisin luukun sisuksiin. Poistamalla kaikki viisi painoa, hiirestä voidaan saada parhaimmillaan jopa 25 grammaa kevyempi, joka on melko iso luku hiirelle, jonka kokonaispaino oletuksena on 173 grammaa – luukku tyhjänä paino on 148g.
Ei AGM700 siltikään aivan Roccatin ultrakevyen 88 gramman painoisen Kone Pure Owl-Eye -hiiren tasolle pääse, mutta AGM700:n 148 gramman vähimmäispaino on sekin melko kevyttä sorttia.
Itse Roccatin mainittuun hiireen niin kovin tottuneena käytin AOC:n hiirtä lähes poikkeuksetta ilman painoja. Kaikkien painojen ollessa luukussa eroa on kuin yöllä ja päivällä. Jopa kaksikin painopalaa tekee käyttökokemuksesta raskaamman, mutta samaan aikaan hiiren, joka ei turhia matolla hötkyile.
Painojen poistaminen ja lisääminen onkin ehdottoman hieno ominaisuus, jonka avulla jokainen voi saada hiirestä itselleen sopivan painoisen. Painojen irrottaminen sen sijaan ei aina ole helppoa: joskus painot putoavat ulos itsekseen luukun avaamisen jälkeen, joskus eivät tule edes sormien avustamana ja pitäisi melkeinpä ruuvimeisseli hakea kampeamisavuksi. Vaiva on kuitenkin pieni ominaisuuden hyötyyn nähden.
Loppusanat
Keskimäärin päälle viidenkymmenen euron hintaiseksi hiireksi AGM700 on mielestäni varsin oiva valinta, mutta painonhallintansa lisäksi siinä ei ole oikeastaan mitään kummempaa eroavuutta, joka nostaisi sen esille muiden kilpailijoiden vastaavien edelle ja sitä kautta saisi allekirjoittaneen valitsemaan juuri kyseisen AOC:n hiiren.
Olin jo valmis antamaan AGM700-hiirelle neljä tähteä, mutta testailun ja arvostelun kirjoittelun loppumetreillä alkanut hiiren rullan vinkuminen pudotti arvosanasta puolisen tähteä pois. Toki kyseessä voi olla “maanantaikappale”, mutta varmaksihan sitä ei voi tietää.