GM510 edustaa AOC:n AGON-hiirimalliston uusinta uutta – kyseessä on 40 euron hintalapun alla kulkeva varsin perinteistä sorttia edustava kuusinappulainen RGB-hiiri maksimissaan 16 000 DPI:llä varustettuna.
Alla koko ominaisuuslista:
– Max. 16 000 DPI
– Kailh-kytkimet ja 80 miljoona klikkausta
– 6 painiketta
– Optinen Pixart PMW3389 anturi
– Kyselyväli 1000 Hz, 1 ms
– 1,8m punottu USB 2.0 johto
– Paino 58g
– RGB-valaistus 16,8milj. väriä
– 2v takuu
Heti kättelyssä, paketista avaamisen jälkeinen ensikosketus hiiren kanssa yllätti positiivisesti. Oikeakätiseksi suunniteltu hiiri tuntuu kädessä erinomaisen sopivalta, eikä korkeuttakaan ole laitettu liiaksi – käsi lepää mukavasti hiiren päällä ja Kailh-kytkimet tuntuvat hyviltä ja responsiivisilta. Hiiri yllättää myös keveydellään todenteolla; painoa on vain 58 grammaa ja sen kyllä huomaa ja tuntee positiivisena seikkana.
Aiemmin kevyin hiirikokemukseni on ollut kolmisen vuotta sitten arvostelemani Roccatin ultrakevyt Kone Pure Ultra, jolla painoa oli edeltäjäänsä Kone Pureen jopa 22 grammaa vähemmän ja se painoi vain 66 grammaa. Ultra-hiiri tuntui koettuna jo silloin superkevyeltä, mutta GM510 vie siitäkin voiton, eli voidaanko sanoa sen olevan Ultra+ ?
Poikkeuksellisen tavanomaisesta GM510-hiirestä tekee sen fyysinen olomuoto. Siinä missä hiiret yleensä ovat umpinaisia ratkaisuja, on GM510 sisältä pääasiassa ontto kuin moni muukin hiiri, mutta päällinen ja hiiren alus ovat jätetty reikämäisen avoimeksi. Joku voisi sanoa, että hiiri on reikäjuustoa, mutta AOC on sen sijaan tavoitellut hiirellään ampiaispesän kaltaista mallia pelihiirtä suunnitellessaan. Kämmenen alle jää hiiren keskikohdalla, AOC-logon alla oleva RGB-systeemi, joka valaisee uniikilla tavalla hiirtä ja sen reikiä.
Riittävän pitkä 1,8 metrinen johto on nykyhiirille tavanomaista punottua sorttia, mutta tuntuu, että sitä ei ehkä ole tehty aivan niin tiiviiksi kuin useimmissa kilpailijoissa – oma kokemukseni johdon osalta oli se, että se meni kenties aavistuksen pehmeämmin mutkalle – tämä on plussaa, sillä monet muut punotut hiiret ovat johtomutkiensa osalta hyvin jäykkiä.
GM510 toimii muiden AOC:n tuotteiden kanssa yhdessä AOC:n ohjelmiston, G-Menun kanssa ja AGON-malliston tuotteita, joihin GM510 myös kuuluu, voidaan nykytrendin tavoin synkroinoida RGB-valojen osalta.
Arvostellessani AOC:n aiempaa pelihiirtä, AGM700-mallia tuntui G-Menu kaatuilevan ensimmäisiä kertoja asennuksen jälkeen, eikä se oikein meinannut heti käynnistyäkään. Vaikutelma ohjelmasta oli tuolloin melko huono. Olin jättänyt G-Menun asennuksen koneelleni ja kun sen nyt GM510-arvostelun yhteydessä jälkeen pitkän ajan jälkeen käynnistin, oli siihen heti tarjolla tuoreempaa päivitysversiota.
Ohjelma tuntuisi nykyään toimivan vakaammin, mutta silti melko koruton ja kankean puoleinenkin AOC:n säätöohjelmisto edelleen on. Nappuloiden määrityksiä pääsee kyllä kuitenkin säätämään, DPI-profiileja luomaan eikä RGB-valoilla leikkimistäkään ole unohdettu. Silti, G-Menu voisi toimia jouhevamminkin.
Olen pitkään tykännyt käyttää arjessani Roccatin Kone Pure -hiirtä, eikä sille ole oikein meinannut löytyä haastajaa ainakaan niistä hiiristä, joista olen päässyt kokeilemaan ja arvostelemaan. AOC:n GM510 on kuitenkin mielestäni erittäin varteenotettava vaihtoehto sille, vaikka hieman jäinkin kaipailemaan Kone Puresta löytyvää mukavaa peukalolle tehtyä painaumaa.
Muutoinkaan mitään sen kummempaa käsimuotoilua ei GM510 tarjoa, ainoastaan aika lailla “perinteisen” hiirimuotoilun. Nappuloitakin hiirestä löytyy tosiaan vain se kuusi ja vaikka niitä voikin ohjelmoida, saattaa se jonkun makuun olla tänä päivänä liian vähän.
Oman hintaluokkansa hiireksi AOC:n hiiri kuitenkin tuntuu varsin hyvältä ominaisuuksiensa puolesta, eikä se ole pelikäytössäkään lainkaan hassumpi vempain.