Assetto Corsa

Assetto Corsa - arvostelu

Peliarvostelu

Pelin nimi: Assetto Corsa
Lajityyppi: Ajopelit
Alusta: PlayStation 4
Ikäraja: 3
< >
Avaa pelin lisätiedot
Teksti: Mikko Kosonen, 10.10.2016 Arvioitu lukuaika: 6 minuuttia
Arvostelun Assetto Corsa kansikuva

Assetto Corsa on pienen italialaisen indietiimin, KUNOS Simulazionin läpimurtopeli. Peli sai alkunsa PC:llä 2014, tarkemmin sanottuna Steamin early access -ohjelman rahoituksen alla ja teimmekin pelin silloisesta alpharaakileesta jopa artikkelin. Assetto Corsa vaikutti jo tuolloin etenkin PC:llä varsin varteenotettavalta autosimulaattorilta, etenkin kun Forza Motorsportin ja Gran Turismon kaltaisia autopelisarjoja ei tietokonepuolella liiemmin ole ollut vuosikausiin. Pelissä oli panostettu eritoten autoihin ? ohjaamokuvakulmat olivat äärimmäisen yksityiskohtaisia, autoista löytyi eroavat murinat ja niiden ajettavuuskin ratilla oli melko lailla silkkaa ajonautintoa kyydistä huolimatta.

Nyt pari vuotta myöhemmin noista alkuajoista, Assetto Corsa on kääntynyt myös uusille konsoleillekin ja arvostelussamme on pelin PS4-versio. Ensi alkuun on todettava, että siinä missä Microsoftin uusin Xbox on jo saanut kaksi Forza-simulaattoria sekä yhden puolisimulaattorin (juuri julkaistun Forza Horizon 3:n), ei PS4-puolella oikeastaan ole tarjolla hirveästi autopelejä. Käytännössä vaihtoehdot rajautuvat melkeinpä Project Carsiin sekä hieman arcademaisempaan Driveclubiin.

Autopelien tarjonta Playstationilla on siis ollut kovin suppea, mutta parantaako Assetto Corsa tuota tilannetta?
Pelin päävalikossa päänäkymä antaa kolme vaihtoehtoa: special events, drive ja career. Drive on käytännössä pikakisamoodi vapaalle auto- ja ratavalinnalle: alta löytyy kaikki perustason jutut, kuten pikakisa, harjoitusmoodi, time attack, kokonainen kisaviikonloppu, hotlapit, driftailtut kuin onlinepelitilakin.

Uratila on se perinteinen monitapahtumainen kisatila, jossa noustaan kohti huippua. Tosin Assetto Corsassa kerätään vain mitaleita eri sarjoissa, joita on 27. Vakioautoa, formulaa ja sen sellaista. Jokaisessa sarjassa on noin seitsemän yksittäistä kisatapahtumaa, jotka vaihtelevat pikakisasta time attackiin. Uratilahan pitää aina joka pelistä löytyä, mutta Assetto Corsassa se on vähän turhanlainen. Kaikki autot ja radat kun ovat jo saatavilla valmiiksi pikakisaa vartenkin, ei uratilassa ole oikein muuta ideaa kuin metsästää virtuaalisia mitaleita. Kun ei peli prameile millään presentaatiollakaan, niin ei kisojen lopussa nähdä miehiä hyppimässä palkintokorokkeilla ? jos sellainen jotakuta edes ajaa kohti voittoa.

Special events -pelimoodi käsittää kaiken kaikkiaan 105 erilaista kisatapahtumaa, joissa ajetaan kilpaa ennalta määritetyillä radoilla, pelin määräämillä autoilla, kierrosmäärillä ja niin edelleen. Tai ainakin teoriassa näin siis.

Ensi alkuun tuleekin ajateltua, että onpas aikamoinen läjä sisältöä jo pelkästään special eventsissä ? kunnes tulee huomanneeksi, että noin puolet events-ajoista ohjaakin pelaajan kisan lataamisen sijaan PSN storeen. Miksi? Koska pelistä ei löydykään japanilaisia autoja tai vaikkapa sitä Audi R8:aa millä olisit halunnut kisailla. Osta vähän DLC:tä ensin kiitos. Omasta mielestäni nämä DLC:tä vaativat eventsit olisi voinut jättää kokonaan pois valikosta hämäämästä. Tai ainakin siten, että ne voisi edes suodattaa itse pois kummittelemasta, mutta ei. Tällainen ei ainakaan positiivisesti voi vaikuttaa yhdenkään pelaajan ensivaikutelmaan.

Vaikka alun innostus special eventsiä kohtaan muuttuukin enemmänkin pettymykseksi, on kyseisen pelimuodon parissa ihan kiva pitää hauskaa, ilman että tarvitsisi itse liikaa säätää asetusten, kuten autovalinnan tai radan päättämisen kanssa. Ajoavuista saa kuitenkin special eventsissä itse päättää, joten mikään extreme-simulaattorimoodin special eventsin ei välttämättä tarvitse olla.

Assetto Corsa pitää sisällään kaikki tutut ajoavusteet, joita voi säätää halutessaan pois päältä tai päälle avustamaan ajamista. Oikea ajolinja, renkaiden- ja bensan kuluminen, ABS-jarrut, luistonesto ? kaikki löytyy. Luistoneston ja ABS:n kohdalla voidaan myös valita ?tehdasasetus? mikä tarkoittaa sitä, että jos autossa oikeassakin elämässä vaikkapa on ABS-jarrut, ovat ne myös pelissä päällä ja toisinpäin. Mekaanisia vaurioita ja auton vakaussäätöä saa lisäksi säätää prosenttimittarilla, mikä on ihan kiva. 70 prosentin mahdollisuus, että mekaaniset viat ovat mukana kisassa? Mikipä ei. Ihan hauska pieni yksityiskohta. Jos vakaussäätö viedään nollaan prosenttiin, on kyyti sen mukaista ? radalla pysyminen on paljon hankalampaa.

Tärkein autopelissä kuin autopelissä kuitenkin on se, että mitä autoja on mukana, kuinka paljon ja millainen on yleinen ajotuntuma ? etenkin peliohjaimen kanssa, jos ei satu rattia omistamaan.
Autovalikoimansa osalta peli ei edes yritä kilpailla Forza -tai GT-sarjan kanssa. Kaiken kaikkiaan autoja löytyy vain 95 kappaletta, mikä on vähän sääli, kun ajatellaan, että peli kuitenkin maksaa lähestulkoon sen saman rahan kuin tavallinen täysihintainen PS4-pelikin.

Kuten mainittua, japanilaismerkkiset autot eivät vakiona ole edustettuina, pois lukien Nissan, joka on mukana yhdellä GTR-autollaan. Kaikki muut japanilaiset autot, kuten loput Nissanit, kaikki Mazdat ja Toyotat on ostettava erikseen rahalla. Toyota GT86 on kyllä esimerkiksi tekoälyn käytettävissä kisoissa, mutta pelaaja ei sillä pääse ajamaan. Vaikka Mazdat ja Toyotat ovat kaikki maksullisia, ne esiintyvät silti yhtä prameasti autonvalintavalikossa, kuten kaikki muutkin merkit. Kaikissa autoissa vain on pilvenkuvake niiden päällä, mikä tarkoittaa maksullista lisäsisältöä. Naurettavaa. Jälleen kerran, ne maksulliset autot voisi jättää näyttämättä kokonaan.

En lähde erikseen mainitsemaan mitään tiettyjä automalleja, mutta merkkien osalta edustettuina ovat muu muassa Mercedes-Benz, Audi, BMW, RUF, Pagani, Ford, Chevrolet, Ferrari ja Lotus. Tavallisten urheiluautojen ja vähän vanhempienkin autojen ohella valikoima kattaa vakioautoja, muutamia ralliautoja sekä formuloita, joista viimeksi mainittujen osalta on edustettuna lähinnä Lotus-talli neljällä formulallaan.

Täyttä ajan tasalla olevaa autolistaa oli vaikea löytää oikein mistään ? jokaisessa listassa tuntui olevan vähän eri autoja. Ratakalustokin on ehkä vähän liian edustettuna pelissä ja se autojen yleinen lukumäärä jää luokkaan pettymys. Olisin kaivannut mukaan vähän enemmän myös ?tavallisia? autoja. Se mikä PS4-versiossa on outoa, on se että autovalikoima eroaa niin paljon PC-versiosta. Kumpienkin versioiden valikoissa kyllä näkyvät kaikki samat autot, mutta ne mitkä ovat saatavilla PS4-versiossa, saattavatkin olla DLC-sisältöä PC-versiossa ja toisinpäin. Miksi ihmeessä?

Ne autot mitä pelissä kuitenkin on, on työstetty rakkaudella ? ainakin mitä tulee ulkonäköön ja eritoten ohjaamokuvakulmiin. En muista nähneeni muissa autopeleissä näin yksityiskohtaisia ohjaamoita vuosiin. Autot näyttävät hyvältä myös radalla, riippuen vähän sääoloista. Sadekelejä pelistä ei löydy, mutta sankalla sumulla ajettaessa autot eivät näytä yhtä hyvältä, kuin aamu- tai ilta-auringon paisteessa.

Yleinen grafiikan taso PS4-versiossa on tasoa kohtalainen. Radat ja niiden vierustat eivät juuri hätkäytä ? ajavat asiansa, mutta autot, etenkin uusintoja katsottaessa näyttävät todella hyvältä. Minkäänlaisesta hienosta visuaalisesta vaurionmallinnuksesta ei tosin voida puhua, eikä sitä ole oikein kantautunut oikeastaan tuntumankaan puolelle, vaikka yllättävät mekaaniset ajoviat saattavatkin välillä hajottaa autosta vaikkapa vaihdelaatikon. Silloin kun ruudulla on täysi tohina ja viisitoista autoa yhdessä sumpussa ei ruudunpäivityksen nytkähtelytkään ole mitään tuulesta temmattuja asioita, mutta pääosan ajasta peli kuitenkin toimii nikottelematta.

Ratojen osalta ajettavaa löytyy 29 kappaletta, mutta kaikki eivät ole uniikkeja. Esimerkiksi Silverstonesta on mukana kolme eri versiota, Nurburgringistä jopa neljä ja Monza 1966 radasta kolme ja niin edelleen. Kisakokoelman mielenkiintoisin setti löytyy USAsta, joka tarjoaa Black Cat County -aavikkoradallaan vähän pidempikestoista kisaamista. Black Catista on tarjolla niin ikään kolme versiota, joista lyhyin versio on yli 6000 kilometriä ja pisin 11 000 kilometriä pitkä. Pisimmällä kun lähdetään ajamaan useamman kierroksen mittaisia kisoja, testataan kunnolla pelaajan pitkäjänteisyyttä ja jaksamista pelin parissa.

Jaksaminen voi olla kuitenkin aika heikkoa ? ainakin mikäli pelaaja pelailee Assetto Corsaa pelkällä peliohjaimella. Olen sitä mieltä, että autopeli saa olla varsin realistinenkin, mutta onhan sen oltava edes jotenkuten ajettavissa pelkällä peliohjaimellakin. Testatessani Assetto Corsaa aikoinaan PC:llä, sattui itseltäni löytymään ratti, jonka kanssa peliä oli äärimmäisen hauska ja nautinnollistakin jopa ajaa, mutta PS4-versiota pelatessa, kuten PC:lläkin padilla, ei ajomallinnuksessa ole oikeastaan mitään nautinnollista.

Joko autoilla on aivan liian vaikea ajaa, tai jos se on helppoa, niin todennäköisesti kyseessä on niitä pelin hitaimpia autoja. Liiat avusteet taas saavat pelaamisen tuntumaan huijaukselta. Pelin suurin ongelma onkin se, että ajaminen ei tunnu missään vaiheessa kovinkaan luonnolliselta tai sujuvalta. Ratilla? Taatusti aivan erilainen kokemus, allekirjoittanut ei rattiohjaimen kanssa PS4-versiota kuitenkaan päässyt kokeilemaan. Tekoäly, vaikka ihan passeli onkin, on sekin vähän huonosti tasapainotettu: kahdella helpoimmalla vaikeustasolla voittaminen on aivan liian helppoa, kun taas jo medium-tasolla ei pärjää, jos auto ei pysy hallinnassa.

Kaiken lisäksi pelistä löytyy ?rangaistukset?. Jos oikaiset mutkia, saat aikasakkoa. Tällöin on itse manuaalisesti hidastettava auton vauhtia etanan mateluun, jotta sekunnit rangaistuskellossa valuisivat nollaan. Jos painat vahingossa kaasua, sekunnit lisääntyvät. Riittävän kauan kun ajaa rangaistukset päällä tuleekin jo diskaus. Vaikka olisit kisassa viimeisenä ja kymmenen sekuntia muita jäljessä, tulee aikasakko jos oikaiset mutkan. Tekoälyä nämä typerät säännöt eivät kosketa. Rangaistukset onkin hyvä laittaa hetimmiten pois päältä, tosin special eventissä ja uramoodissa niitä ei voi kytkeä pois.
Kaiken kaikkiaan Assetto Corsa jättää keskinkertaisen maun suuhun. Sisältöä on niukanlaisesti, auto-DLC:tä hierotaan käytännössä pelaajan naamaan ja ratojakin on melko vähän. Pelin ajomallinnus ja etenkin autot ja niiden ohjaamokuvakulmat ovat kuitenkin erittäin yksityiskohtaisia ja realistisia ja epäilemättä Assetto Corsa onkin hieno ajokokemus kunnon ratilla ja polkimilla (PC-version perusteella), mutta samaan aikaan pelin ajomallinnus ei sovellu oikeastaan ollenkaan ajettavaksi pelkällä peliohjaimella, vaikka kuinka ajoapuja säätelisi.

Ajonautinnosta katoaa kaikki hauskuus, kun jokainen mutka tuntuu liian vaikealta hoidettavaksi, eikä autojen käyttäytyminen iskostu selkärankaan. En suosittelekaan peliä kellekään, jolta eri rattia kotoaan löydy. Ratilliset, voitte lisätä loppupisteisiin ainakin puolikkaan tähden, mutta harkitkaa silti asiaa.

Yhteenveto

Keskivertotasoa

Hyvää

  • - Autoihin on panostettu..

Huonoa

  • - Uramoodi on vähän turhake
  • - Tekoäly on alimmilla tasoilla liian helppo, mutta jo mediumilla omiin virheisiin ei ole varaa
  • - Rangaistukset typerästi toteutettu, eivätkä ne koske tekoälyä
  • - Pelin ajotuntuma käytännössä huutaa rattia avusteillakin
  • - ..Mutta kumitassuja on kovin vähän..
  • - ..Kuin on erilaisia ratojakin
  • - Valikossa näkyvistä autoista osa ja puolet special eventeistä onkin maksullista DLC:tä