Bakugan perustuu TV:stä tuttuun lasten animaatiosarjaan ja kuten nimestä voi päätellä on kyseessä japanilainen tuotos. Bakugan on taas vaihteeksi erilaisiin otuksiin perustuva anime, josta sitten on päästy pokémonien tavoin hyödyntämään montaa eri markkina-aluetta. Korttipelejä, lautapelejä, tarroja, leluja ja nyt myös videopeli on Bakuganin pohjalta tehty. Noh, mikäpäs siinä rahastellessa, jos kerran homma toimii.
Juoni ei ole mikään kummoisempi, ja muistuttaa aikaisempia perus animesarjoja, kuten digimonia. Pahuus uhkaa Vestroian maailmaa ja ystävykset yrittävät pysäyttää tämän, Bakuganien avustuksella, jotka alkoivat sataa taivaalta porttikorttien kanssa. Pääasiassa tarinalla ei ole mitään ihmeellisempää virkaa. Se vain kuljettaa taisteluita eteenpäin.
Pelin idea vaikuttaa yksinkertaiselta; heitä kortti pelikentälle ja visko otus kortin päälle seisoskelemaan ja odota, että vastustaja heittää saman kortin päälle oman Bakuganinsa. Tämän takaa kuitenkin löytyy paljon muutakin. Kortit toimivat Bakuganien jonkinlaisina portteina, joista ne sitten saavat pisteitä näiden läpysköiden mukaan ja näillä pisteillä on taisteluissa merkitystä. Porttikorteilla on muitakin ominaisuuksia, ne esimerkiksi päättävät sen, että minkälainen taistelu Bakuganeilla tulee olemaan. Taisteluita on kolme erilaista; heilutellaan tatteja määrätyllä tavalla, painetaan oikeaa nappulaa oikeaan aikaan tai ammutaan oman Bakuganin elementtimerkkejä. Näistä taisteluista on myös eri versioita. Saattaa esimerkiksi tulla taistelu, jossa joutuu aika ajoin odottamaan, jotta voisi vatkata tatteja taas ylös alas. Kaikki Bakuganien taistelut ovat kuitenkin helppo ymmärtää ja useimmiten ne tulee myös voitettua, riippuen kuitenkin siitä, että kuinka suuri piste-ero vastustajan Bakuganilla on. Se ei nimittäin aina haittaa vaikka vihollisen otuksella olisi jopa 100 pistettä etumatkaa, sillä vaikeimmallakin tasolla saa vastapuolen otuksen helpohkosti häviämään.
Korttien ominaisuudet eivät lopu siihen. Värilläkin on väliä, sillä se määrää tulevan taistelun. Porttikorttien lisäksi on muita kykykortteja, joita käytetään kun otukset alkavat taistelemaan. Jokaisella on valittavana kolme erilaista korttia ja nämä kortit voi käyttää joko heti ensimmäisessä taistelussa tai vaihtoehtoisesti pihdata näitä, riippuen siitä miten on kannattavin tehdä. Kaikkia kortteja ei voi käyttää jokaisen Bakuganin kohdalla, sillä jotkin kortit toimivat ainoastaan yhden tyyppisille Bakuganeille. Korteista voi myös saada miinusta, jos kyseiset ominaisuudet kortti omaa.
Bakuganeja voi haalia itselleen kuudesta eri elementistä, jotka periaatteessa ovat tuli, maa, vesi ja niin edelleen. Kauppaan näitä bakuganeja avautuu sitä mukaa kun tarina etenee. Omia otuksia voi myös parantaa ostamalla niille lisää nopeutta, kestävyyttä, hyppyvoimaa, kiihtyvyyttä… Näistä ei siis itse taisteluissa ole mitään iloa, vaan nämä vaikuttavat Bakuganin heittämisvaiheessa. Jokaisella elementin Bakuganilla on oma erikoisheittonsa ja ne aukeavat kun ostaa lisää kykyä omalle otukselleen. Esimerkiksi darkus-elementin Bakuganeille saa erikoisheittoons enemmän kestävyyttä ostamalla.
Bakugan: Battle Brawlers ei ole mikään yksinkertainen peli. Opetussessio on siis erittäin suotavaa käydä läpi, muuten on baku-pallo hukassa heti alkumetreillä. Tarinamuotoa läpi pelattaessa pelaajalle tulee vastaan kaikki Bakuganin kolme eri pelimuotoa, jotka ovat kaksintaistelu, tag team ja battle royale. Säännöt eroavat jonkin verran, mutta päämäärä on jokaisessa sama, eli kolmen porttikortin voittaminen. Kortin voittaa itselleen kahdella tapaa, joko voittamalla taistelun toista Bakugania vastaan, joka istuskelee kyseisen kortin päällä tai sitten niin, että saa kaksi omaa Bakugania samalle kortille.
Taistelu siis alkaa, kun pelaaja on valinnut ensimmäisen porttikorttinsa, joka heitetään keskelle neliskulmaista pelikenttää, jonka kulmissa on tietokoneen ohjastamat pelaajat. Uuden porttikortin heittäminen tuntuu olevan erittäin hankalaa, kun ei meinaa saada valittua juuri sitä kohtaa mihin haluaisi heittää. Ohjaus ei vain oikein toimi kunnolla. Kortin jälkeen heitetään Bakugan temmeltämään kentälle, tai vaihtoehtoisesti vastustajan heittäessä Bakugania, sitä voidaan häiritä ampumalla jonkinlaisia säteitä. Erilaisia kenttiä on kahdeksan erilaista, jotka aukeavat tarinan mukaan. Ennen kuin sijoittaa otuksensa kortin päälle, on mahdollista kerätä kentiltä bonuksia, jotka tuovat lisää taistelupisteitä otukselleen. Näitä bonuksia on monenlaista. Kortteja, jotka sekoittavat vastustajan suuntavaiston, laittavat kuvaruudun sekavaksi, tuovat omalle Bakuganille suojan tai tekevät näkymättömäksi. Kentillä on myös kristalleja, joita pirstomalla saa myös kykyjä. Bonukset on ripoteltu kentille ympäriinsä, eli pääsee nousemaan korkeuksiin kuplien avulla tai temmeltämään kraatterissa. Bakuganin liike-energia kuitenkin kuluu, ja mikäli se ei kerkeä kortin päälle ajoissa, menettää pelaaja pelivuoronsa ja otuksen keräämät bonukset.
Tarinapeliä aloittaessa on mahdollista valita omalle hahmolleen hiustyyli, vaatetus ja hieman naamavärkkiäkin saa muuttaa. Mitään älyttömän erikoista muokkausta ei ole luvassa, mutta kyllä absurdin hahmon saa luotua näilläkin, kuten vaikkapa harmaahiuksisen afrolänkkärin. Omaa vaatetusta voi myöhemmin muuttaa tarinapelimuodon valikossa, jossa pyöritään kaupungilla eri paikoissa. ?Omassa huoneessa? voi vaatetuksen lisäksi muokata omia korttipakkoja, joita on käytettävissä kaksi. Pakkaan kuuluu kolme Bakugania ja kuusi korttia, joista kolme on porttikortteja ja toiset kolme kykykortteja. Pakkaa kannattaakin välillä käydä läpi, ihan pelikentistä riippuen, sillä näillä kentillä on aina erilaiset vallitsevat elementit, ja kun parempia kortteja saa itselleen auki.
Tarinamuodossa pääsääntöisesti on tarkoitus voittaa valtakunnalliset Bakugan-kisat, mutta välillä kannattaa palata puistoon suihkulähteen luo ja palauttaa isottelevat Bakugan-taistelijat maanpinnalle. Näistä taisteluista saa myös pisteitä, joilla sitten ostellaan parannuksia omille pikkuhirviöille. Puistossa omat kaverukset myös jakelevat neuvoja, joista voi saada jotain irti. Areenalla taistellessa, jossa myös itse tarina kulkee eteenpäin, on mahdollista tutkia vastustajia ennen kisan alkua. Tämä saattaa auttaa omien hirviöiden ja korttien valitsemisessa.
Alkumetreillä kisaaminen tuntuu sujuvan vähän liiankin helposti, kunnes vastaan tulee battle royale-pelit, joissa siis vastassa on kolme tietokoneen ohjastamaa haastajaa ja kaikki kisaavat kaikkia vastaan. Nämä kilpailut jo tuntuvat vaativan paljon enemmän tarkkaa Bakuganin ja korttien valintaa, ehkä hieman tuuriakin. Hermot ovat koetuksella kun joutuu saman taistelun käymään läpi useita kertoja, ja jokaisen tietokoneen hahmon pelivuoron joutuu katsomaan. Tai no, koko heittoprosessia ei tarvitse seurata — sen voi ohittaa — mutta hienoa olisi ollut jos olisi voinut suoraan ohittaa kaikki tapahtumat ja nähdä loppuasetelma ennen kuin itse jatkaa taas heittämistä.
Bakugan: Battle Brawlersista puuttuu kokonaan nettipeli ja tämä onkin aika suuri puute. Kavereita vastaan omalta lattialta voi kyllä pelata, jos omistaa neljä ohjainta, mutta siihen se sitten jää. Kenties syynä on se, että peli on käännetty myös vanhan sukupolven konsoleille, eikä Xbox 360 -versioon jaksettu lisätä kyseistä ominaisuutta…
Graafisesti ja musiikin osalta pelissä ei ole mitään vikaa. Hahmojen äänet tosin häiritsevät ajan kanssa, kun kuulee samat asiat moneen kertaan, esimerkiksi tarinamoodin kauppapaikalla ja ?omassa huoneessa.? Ääninäyttely kuitenkin on kohtuullista ja muistuttaa juurikin kyseisiä lasten animesarjoja.