Kaikki, niin lapset kuin aikuisetkin tuntevat edes nimellisesti viittaan ja lepakkonaamariin pukeutuvan kaverin nimeltä Batman. Vuonna 1939 alkunsa saanut DC Comicsin sarjakuvasankari on varmasti yksi kaikkien aikojen menestyneimmistä ja siten myös tunnetuimmista. Batman on myös varmastikin ainut sarjakuvahahmo, josta ollaan tehty jo viisi elokuvaa, tätä kirjoittaessani lähiaikoina ilmestyvän Batman Begins -elokuvan ollessa se viides. Tim Burtonin ohjaamat kaksi ensimmäistä Batman -elokuvaa olivat aikanaan erittäin hyviä ja tunnelmaltaan oikealla tavalla synkkiä, kunnes tuli ohjaaja Joel Schumacher ja pilasi Batmanin maineen yhdellä Ok tasoisella ja toisella täysin surkealla massoihin paremmin vetoavalla pumpuliversiolla, jossa kahden ensimmäisen Batman elokuvan henki pilattiin täysin.
Toivoa kuitenkin vielä on, sillä Frank Millerin tarinoihin perustuvaa ja Batmanin synnyn alkuajoille sijoittuvaa Batman Begins -elokuvaa on kehuttu useassa mediassa. Eipä ole vähään aikaan kuulostanut lause “paluu juurille” yhtä hyvältä, kuin miltä se Batman Begins -elokuvan yhteydessä kuulostaa. Tätä kirjoittaessani en ole vielä itse elokuvaa nähnyt, mutta aion sen takuuvarmasti mennä katsomaan. Sitä ennen allekirjoittanut kuitenkin kertoo teille millainen on EA:n aiheesta julkaisema samanniminen lisenssipeli.
Electronic Arts on niitä harvoja pelitaloja, jotka osaavat tehdä/julkaista esikuvilleen uskollisia ja melko laadukkaitakin lisenssipelejä niin halutessaan(esimerkkinä Bond-pelit), mutta EA:n edellinen, niin ikään sarjakuvahahmo-elokuvaan perustunut lisenssipeli Catwoman oli jotain todella hirveää. Toisaalta täytyy antaa hieman myötätuntoa myös pelin kehittäneen Argonautin suuntaan, sillä olihan Catwoman-elokuva jo lähdemateriaalina jotain aivan kamalaa.
Onko lepakkomies sitten kissanaista parempi? Se selviää vain lukemalla eteenpäin. Muun muassa Buffy The Vampire Slayer: Chaos Bleeds, sekä Predator: Concrete Jungle peleistään tunnetun Eurocomin kehittämä Batman Begins on perinteisen luokan lisenssipeli siinä missä Catwoman tai vaikkapa The Lord Of The Rings -pelitkin ovat olleet. Peli mukailee esikuvansa juonta ja tutustuttaa pelaajan tuttuihin hahmoihin sekä laittaa koluamaan lävitse ympäristöjä, jotka ainakin jollain tapaa ovat elokuvasta tunnistettavia. Tarinankerronnan vahvistajaksi pelaamisen sekaan heitetään tuon tuosta pätkiä itse elokuvasta. Tämän sanottuani, onkin selvää että mikäli haluaa nähdä Batman Begins -elokuvan tietämättä liikaa sen juonesta ja tarinasta, on peliversion ostamista kannattavaa lykätä kunnes elokuvan on käynyt katsomassa.
Heti pelaamisen alkumetreillä käy ilmi, että EA:n Batman Begins käyttää hyväkseen jo Catwoman pelissäkin käytettyä pelimoottoria. Luojan kiitos pelillisesti Batman kuitenkin on paljon enemmän kuin Catwoman koskaan, mutta valitettavasti ei kuitenkaan aivan täydellinen suoritus siltikään. Pelimekaniikaltaan Batman Begins eroaa paljon Catwoman -pelin suorasta toiminnasta ja jatkuvasta(sekä rasittavasta)tasohyppelystä. Toki myös Batman hyppelee ja kiipeilee pelin aikana jos jonkinlaisissa paikoissa ja pieksee rikollisia, mutta homma on toteutettu hieman erilaisella tavalla.
Ensinnäkin rasittavat tasohyppely ja kiipeilyosiot on Batman Beginsissä onnistuttu vähentämään pelkkään tasohyppely ja kiipeilyosioihin. Suurin seikka tämän onnistumiseen on ollut Catwomanissa nähdyn, ennalta määritettyihin kuvakulmiin rajoitetun 3rd person kameran irrottaminen täysin vapaasti kieputeltavaksi kameraksi, joka antaa pelaajalle paljon vapaammat kädet vilkuilla ympärilleen. Allekirjoittanut ei voi edes ymmärtää miksi ennalta määritettyjä kamerakulmia ylipäätänsä missään pelissä käytetään. Toinen tärkeä seikka on se, että Catwomanissa valtaosan peliajasta vienyt millintarkka ruoskakiipeily ja sen kaikki mahdolliset vastineet loistavat tyystin poissaolollaan. Batmanissa kiipeily, hyppely, putkissa roikkuminen ynnä muu on varsin luontevaa ja vaivatonta.
Catwomanissa kissanainen hyppeli, kiipeili, roikkui ruoskan varassa ja piiskasi sillä rosvoja sekä antoi heidän maistaa tämän teräväkärkisiä korkokenkiään. Batmanissa pääosassa ei ole hyppääminen keskelle toimintaa ja kaikkien rosvojen hengiltä potkiminen, vaikka niin voisi Batmanin olettaa ehkä tekevän, etenkin kaikkien aiempien Batman -aiheisten pelien perusteella. Koska itse elokuva kertoo nimenomaan yllätyksen mestarista ja “synkästä ritarista”, on myös peliversio yritetty tehdä samaa periaatetta käyttäen. Syöksymällä suoraan aseistettujen rosvojen keskelle saa Batman syöksyä sen jälkeen samantien myös hautaansa.
Pääasiassa peli onkin lähitaistelua sekoitettuna hieman Splinter Cell -tyyliseen hiippailuun, potkimisen ja hutkimisen ollessa kuitenkin enemmän sivuosassa. Koska rosvot täytyy saada pelkäämään Batmanin olemusta, näyttelee pelko isoa roolia pelissä. Tyypillinen rosvohuoneen puhdistaminen menee yleensä hieman seuraavanlaiseen tyyliin: yhdellä rosvoista on mutka kädessä, kun kaksi muuta ovat pelkin nyrkein varustautuneita. Hiippaillaan aseistetun rosvon taakse ja lyödään häneltä taju kankaalle, jolloin kaksi muuta alkavat pelkäämään Batmania. Riippuen pelkomittarin energian määrästä, saattavat rosvot silti tulla päälle tai toisena ääripäänä mennä nurkkaan kyyhöttämään pelätessään Batmanin vihaa. Vihollisen pelokkuutta voi kasvattaa myös entisestään heittämällä jo pelästyneiden kavereiden jalkojen juureen esimerkiksi flashbangeja tai savukranaatteja, tai sitten esimerkiksi kutsua lepakkolähettimellä lepakot kaveriparkojen kimppuun.
Aina kuitenkaan ei ole yksinkertaisesti mahdollista hiippailla aseistetun rosvon taa ja joskus taas aseistettuja kavereita on useampi, joka tekee stealth-turpakäräjistä mahdottoman vaihtoehdon. Tällöin voidaan joko heittää Batman-heittotähdellä tiettyä kohdetta tai jouduttava etsimään vain ja ainoastaan tarkoitusta palveleva nappula lähistöltä, jota painettaessa saattavat esimerkiksi tynnyrit tai laatikot tipahdella vihollisten viereen, jolloin nämä säikähtävät niin paljon, että jokainen vihollinen tipauttaa aseensa. Ja tässä vaiheessa pelaajan Batmanin on hyvä hypätä kavereiden keskelle ja piestä nämä hengiltä. Taisteleminen on varsin näyttävää ja etenkin Batmanin liikeanimaatio ja hänen erilaiset liikkeet ovat todella hienosti toteutettuja.
Harmi vain, että itse taisteleminen ei ole aivan yhtä hyvin toteutettu kuin miltä se liikkeessä näyttää. Pelaajalla on lähitaistelussa käytössään kolme nappulaa; X lyöntiä varten, Y potkimista varten, sekä B erikoisliikkeitä/viimeistelyliikettä varten. X -ja Y-nappuloilla taisteleminen tuntuu ehkäpä hiukan kankealta ja B-nappulaa saa käyttää ainoastaan silloin kun ruudulla välähtää B-nappulan kuvakem, jolloin peli automaattisesti valitsee tilanteeseen sopivan liikkeen. On vaikea ymmärtää, miksi EA ei ottanut Catwoman pelinsä ehkäpä ainutta hyvää puolta, eli sulavaa ja paljon vapaammin toimivaa taistelusysteemiä mukaan Batman -peliinsä, sillä tällaisenaan, vaikka lähitaistelu nautittavaa onkin, on se ehkäpä hieman puolitiehen jätetty. No, eipä kait auta tässä vaiheessa enää harmitella asiaa.
Edellä mainittu hiippailu ei sekään oikein ole vetämään vertojaan Splinter Cell -peleille, minkä lisäksi tuntuu paikoitellen hölmöltä, kuinka vihollinen ei huomaa mitään, kun “hiippaileva” Batman vieressä takoo tajun pois tämän kaverilta tai kiipeilee yläpuolella putkea pitkin tai kattokruunun ketjua pitkin aivan selvästi rosvon näkökentässä. Lisäksi viholliselle itsensä vahingossa vilauttaneen lepakkomiehen läsnäolo unohdetaan välillä tyystin, mikäli vain selviää elossa piiloon.
Edellä mainituista seikoista voikin päätellä, ettei tekoäly ole sieltä parhaasta päästä ja vaikkakin yritystä Catwomaniin verrattuna sillä on paljon enemmän, tuntuu pelin tekoäly paikoitellen silti auttamattoman hölmöltä. Ihan tyydyttävän toimiva se kuitenkin pelissä, on ja vaikka peli onkin ainakin normaali vaikeustasolla melko helppo, niin kyllä lähitaistelunujakoista nauttii sen jokaisen hetken. 3rd person toiminnan sekaan on laitettu muutamia, tarinankerronnalle ajankohtaisia Bat-mobile kohtauksia, jossa kurvaillaan Gotham Cityn keskustassa rosvo-autoja teilaten. Ajokohtaukset ovat ihan Ok pelattavaa, joskin allekirjoittanut mieluummin olisikin ehkä korvannut ne 3rd person toiminnalla, kasvattaen itse Batmanilla pelaamisen määrää lisää.
Visuaalisesti peli tuntuisi elokuvasta näkemieni trailereiden perusteella olevan värisävytykseltään ja yleiseltä visuaaliselta tunnelmaltaan esikuvansa tyyliä onnistuneesti mukaileva, joskaan muilta osin peli ei visuaalisesti ole mikään grafiikan riemuvoitto, vaikka paikoitellen valaistusefektit joissain ympäristöissä onkin melko näyttäviä. Peliä varten mallinnettu Batman monipuolisine liikeanimaatioineen ja asuneen päivineen on hienosti mallinnettu, minkä lisäksi elokuvan tärkeimmät hahmot on mallinnettu peliin kasvojaan myöten. Erityisesti Batmanin leijailu viittansa avulla näyttää erittäin makealta.
Muilta osin peliympäristöt ja tusinarosvot ovat enemmän tai vähemmän vaisunoloisia, eikä Catwomanin tapaan myöskään Batman Begins ota Xboxista läheskään kaikkia tehoja irti. Päähenkilöiden ääninäyttelystä vastaavat pelihahmojen oikeat esikuvat ja oikeastaan kukin onnistuu äänityössään erittäin hyvin. Etenkin Christian Bale on todella uskottava Batmanina synkän äänensä kanssa kuulustellessa rosvoja, siinä missä Michael Caine hovimestari Alfredin roolissa hoitaa hienosti hommansa jakaen pelaajalle neuvoja. Myös pelinaikaista Balen ja Cainen välistä vuoropuhelua, vaikkakin vähäistä sellaista on ilo kuunnella. Toki myös Katie Holmes, Morgan Freeman ja Cillian Murphy ovat uskottavia omissa pienissä sivurooleissaan. Muu äänimaailmakin on ihan kohdallaan aina taustalla tilanteisiin reagoivaa, tunnelmallista musiikkia ja muita geneerisiä ääniä myöten. Hauskana yksityiskohtana pelaajan hiippaillessa nurkan taa, kuulee kuinka rosvot keskustelevat usein keskenään siitä onko lepakkomiestä oikeasti edes olemassa ja mikä se on.. Ennen kuin pelaaja sitten lopulta saapuu paikalle todistamaan olemassaolonsa.
Vaikka peli ontuukin hieman kokonaistoteutuksessaan, on silti Eurocom onnistunut ehkäpä tärkeimmässä, eli siinä, että Batmanina olemisessa vain on sitä oikeanlaista tunnelmaa. Ensin vaanitaan piilossa, pidetään vähän mekkalaa ja sen jälkeen liihotellaan viitan avulla rosvojen keskelle, jotka huutavat Batmanin nähdessään “what is it?!” ja piestään kavereilta taju kankaalle näyttävästi animoidun tappelun kautta. Peli voisi aivan hyvin olla myös vaikkapa Tim Burtonin ohjaamiin Batman -elokuviin perustuva lisenssipeli. Toisaalta Burtonin näkemystä lepakkomiehestä Batman Begins -elokuvassa varmastikin ollaan juuri yritetty hakeakin. Ilmeisen hyvin on varmasti tässä onnistuttu, jos jo pelkkä peli osaa vangita niiden hengen.
Kun Batman Begins peli on kahlattu lävitse on tarjolla vielä mahdollisuus katsella muutamaa traileria itse elokuvasta sekä neljä erilaista haastattelua näyttelijöiden, elokuvan tuottajien kuin EA:n ja WBIE:n porukankin kanssa. Ainakin näyttelijöiden haastattelusta käy ilmi, että he ovat nauttineet äänitystyöstä ja kyllähän se pelissä sitten näkyykin, vai pitäisikö sanoa kuuluu. Edellä mainittujen lisäksi on vielä mahdollisuus pelata erillisiä Bat-mobile haastetehtäviä, sekä faneja ajatellen mahdollisuus pelata peli kokonaisuudessaan uudelleen lävitse hieman erivärisissä Batman-asusteissa, jotka ovat kaikki sarjakuvista tuttuja.
Loppujen lopuksi Batman Begins on melko kelpo ja viihdyttävä paketti, jota pelaa sen pikkuvioista huolimatta hamaan loppuun saakka, vaikka välillä joillekin asioille tuleekin hymähdettyä. Se ei suinkaan ole täydellinen, eikä oikeastaan onnistu täydellisesti kummassakaan osa-alueessaan ja hiemanhan tämä Batman-fanina toki harmittaakin, koska peli olisi varmasti voinut olla jotain paljon parempaakin. Batman Begins on kuitenkin parasta Batmania pitkään aikaan.