Blood Bowl 3

Blood Bowl 3 arvostelussa

Blood Bowl 3 on kulhollinen bugista ja rikkinäistä rahastusroskaa, joka teoriassa tarjoaa hauskan vuoropohjaisen fantasiajenkkifutispelin, jossa rodut ottavat toisistaan mittaa viheriöllä.

Teksti: Mikko Kosonen, 10.3.2023 Arvioitu lukuaika: 5 minuuttia
Arvostelun Blood Bowl 3 kansikuva

Games Workshopin luomat Warhammer-jutut, tarkemmin Warhammer 40,000 aina Space Crusaderia myöten ovat vuosikausia kiehtoneet allekirjoittanutta, mutta jostain kumman syystä en silti ole GW:n table top -roolipeleistä pelannut kuin MB:n kanssa yhteistyössä aikoinaan tehtyä HeroQuestia. Warhammer-sarjaan kuuluva Blood Bowl näyttää sekin erittäin mielenkiintoiselta table top -konseptilta, jonka fyysiseen versioon olisi mukava tutustua jossain vaiheessa.

Ensikosketukseni viimeksi mainittuun tapahtui kuitenkin Naconin julkaiseman sarjassaan kolmannen roolipelin, Blood Bowl 3:n kautta. Pelisarja ei ole entuudestaan tuttu ja koska en liiemmin jenkkifutiksestakaan ole koskaan välittänyt, olin varautuneen optimistinen pelin suhteen.

Vuoropohjainen noppien ja taistelunoppien avulla tapahtuva hahmojen liikuttelu ja pallonhallinta Warhammer-maailmassa kolmentoista valittavissa olevan rodun kera luulisi olevan hauskaa puuhaa.
Kun sain alkulogojen aikana tietää pelin kehittäjän olevan Cyanide, putosivat odotukseni aika lailla alaspäin. Studion peleistä suurin osa kun on ollut roskaa tai sinnepäin. Omalta osaltani parhaimmat kokemukset studiolta ovat tulleet peleissä Space Hulk: Tactics ja Call of Cthulhu, joista jälkimmäinenkin oli kuitenkin vain keskinkertaista sorttia. Call of Cthulhun jälkeen ilmestynyt Werewolf: The Apocalypse – Earthblood oli jälleen kerran roskaa.

Mitä tulee Blood Bowliin, sai ensimmäinen peli aikoinaan melko huonon vastaanoton pelimedioilta, siinä missä vuonna 2015 julkaistua kakkosta on kehuttu enemmän. Blood Bowl 3 ilmoitettiin alun perin vuonna 2020, mutta projektin ongelmat viivästyttivät aiempaa julkaisuajankohtaa. Pelimoottorikin vaihdettiin ykkösen ja kakkosen käyttämästä Gamebryosta Unreal Engine 4:ään. Kolmas kerta toden sanoo? Onko noppien hallitsemalla verisellä pelikentällä vastassa nyt huippuunsa viritetty ja hiottu Blood Bowl 3?

Blood Bowl 3 ei anna itsestään hyvää kuvaa, edes ensituntumalla. Peli kantaa Cyaniden roskapelien leimaa rankalla otteella ja haluaa ilmeisesti jopa ottaa kruunun itselleen. Heti pelin käynnistämisen jälkeen kohtasin ongelmia serveriyhteyden kanssa ja päävalikossa kerrottiin virheilmoituksesta, joka toistui toistumistaan A:n ”yritä uudelleen” rämpyttämisestä huolimatta. Kunhan virheilmoituksesta pääsi eroon asettamalla suosiolla offline-moodin pelissä päälle, oli näkymä melko karu: ensimmäisellä päävalikon välilehdellä on aluksi vain jättimäinen discord-kanavan mainos sekä joukkueenluontinappula. Kunhan kampanjaa aloittelee, ilmestyy kampanjan kuvake myös ensimmäiselle välilehdelle.

Valikon seuraavalta välilehdeltä löytyy tutoriaali ja kuusiosainen kampanja sekä friendly match -alavalikko, jonka taakse on piilotettu pikapeli tekoälyä vastaan sekä kaksinpeli hotseat-tyyppisesti. Kolmas välilehti kattaa tiiminluontivalikon, jossa pelaaja voi valita rodun ja joukkueelleen nimen. Kaikessa yksinkertaisuudessaan valikot ovat rumat ja sekavat – eivät kovinkaan käyttäjäystävälliset. Olisiko kampanjat ja pikapelit ollut hyvä sisällyttää ihan siihen alkuvalikkoon kuitenkin?

Aloitin pelaamisen tutoriaalilla, jotta oppisin vuoropohjaisen fantasiajenkkifutiksen saloja. Tutoriaali on sinänsä hyvin kattava ja opettavainenkin, mutta kas kummaa – serveriyhteyden tavoin sekin bugailee! Joitain tutoriaalin tehtäviä ei voi heti edes päästä läpi, koska peli väittää, että pelaaja toimii väärin ja vastoin annettuja ohjeita. Vaatii kerran kaksi tai kolme kertaa, että jokin vaadittu liike menee läpi. Osa tutoriaalin ”haasteista” toimii ensimmäisellä yrittämällä ja osa ei.
Kokeilet kaksi, kolme tai kymmenen kertaa ja sitkeästi peli edelleen väittää, että et vaan osaa.

Kun käpy allekirjoittaneella viimein paloi oman ajan hukkaamiseen, yritin poistua takaisin päävalikkoon. Peli ei antanut. Koko roska piti sulkea Xboxin työpöydälle. Käynnistin pelin uudelleen ja saman tutoriaalitehtävän myös. Sama tulos. Ei mene läpi. Neljännellä kerralla sain tutoriaalin toimimaan oikein ja peli hyväksyi viimein ohjeiden mukaisen tekemiseni, kunnes sitä seurannut uusi tutoriaalitehtävä rupesi kiukuttelemaan samalla tavalla. Herranjestas.

Itse matsissa, nimenomaan tekoälyä vastaan – olipa kyseessä sitten kampanjapeli tai pikapeli – eivät asiat ole oikeastaan juurikaan sen paremmin. Pelin aikana ei ole edes mahdollisuutta aloittaa alkanutta matsia alusta. Restart-sana? Oletteko kuulleet sellaisesta? Peli bugailee, tekoäly miettii omalla kaksiminuuttisella siirtovuorollaan monesti viimeisiin sekunteihin asti ennen kuin tekee mitään. Joskus tekoäly jopa odottaa, kunnes kaksi minuuttia on valunut nolliin, jolloin alkaa pyöriä alaspäin kummallakin osapuolella oleva varastossa henkilökohtainen seitsemän ja puoliminuuttinen tiimalasi.

Tekoälyn älyttömyyttä seuratessa pelaaja tuijottaa elotonta peliruutua, jossa paikallaan seisoskelevat pelaajahahmot mumisevat samoja typeriä one-linereita uudelleen ja uudelleen ja kommentaattorit valittavat samoista asioista. Parhaita lienevät kommentaattorien kommentit, joissa ne haukkuvat peliä surkeimmaksi, jonka ovat koskaan nähneet, tai että ”jotain voisi pikkuhiljaa alkaa tapahtua.” Itseironia kunniaan.

Blood Bowl 3 julkaistiin tätä kirjoittaessa kutakuinkin tasan kaksi viikkoa sitten, myrskyisän vastaanoton seurauksena – eikä mikään yllätys kaikkien bugiensa kanssa. Viime viikolla peli saikin jo kolmannen, noin parikymmentä erilaista kaatuilutapaa korjaavan päivityksen. Tätä kirjoittaessa päivityksiä on julkaistu jo neljä.

Toinen mistä pelin ostaneet (ja nopeasti ainakin PC:llä palauttaneet) suuttuivat ja ihan aiheesta, oli pelihahmojen monetisoitu kustomointi. Pelissä kun kaikki kypäröistä olkatoppauksiin oli monetisoitu maksulliseksi ja vieläpä siten, että kalliit kosmeettiset vaatepaketit olivat kertakäyttöisiä ja riittivät vain muutamaan yksittäiseen pelaajaan. Kun ajatellaan, että pelissä on neljäkymmentä joukkuetta ja jokaisessa läjä pelaajia, on vain muutamalle pelaajalle riittävä paketti kallis vedätys. Tämä muutettiin ja nyt ostetut paketit riittävät rajattomasti kaikille samaa pelipaikkaa pelaaville pelaajille. Anteeksipyyntönä kaikille tarjotaan myös ilmaista season1 passia. Kaikista päivityksistä huolimatta peli on kuitenkin edelleen varsin buginen. Ealy access -tasoa.

Jotta nettiinkään edes pääsee pelaamaan, on ensin luotava Nacon-tili, jota en heti aluksi alkanut luomaan, vaan asetin pelin offline-tilaan, koska peli valitti aiemmin mainittua network erroria. Myöhemmin päätin kokeilla tilin luomista nettipelin testaamiseksi ja luominen päättyi virheilmoitukseen. Tilin luonti ei onnistunut. Päätin antaa olla.

Käytännössä ainoa tapa pelata Blood Bowl 3:a tällä hetkellä on pelata sitä joko kaverin kanssa tai yksin hotseat-moodissa. Kun ihmispelaaja(t) vastaa joukkueiden ohjaamisesta, ei pelissä esiinny mitään kahden kolmen minuutin lagaamisia ja samalla voidaan nähdä, minkälaista pelaamista Blood Bowl 3 tarjoaa. Tykkäsin pelata, vaikka äärimmäisen hidastempoinen ja harkittuja siirtoja vaativa pelihän on kyseessä. Nopat ratkaisevat kaiken: onnistuuko haluttu liikehdintä nurmen pinnalla, saako hahmo pallon käsiinsä, onnistuuko heitto kaverille, onnistutaanko pieksemään vastapuolen kaveri vai saadaanko itse nenille?

Näen potentiaalia Blood Bowlissa ja vaikka en jenkkifutiksen fani ole, on Blood Bowlin perimmäinen idea hauska ja erilaiset kentällä mellastavat rodut näyttävät mielenkiintoisilta mitä erilaisimpine yksiköineen ja alituinen noppien heittäminen tekee yksinkertaisemmistakin mooveista epävarmoja ja sitä kautta pitää pelin jännänä. Visuaalisesti peli ajaa asiansa, mutta samaan aikaan tuntuu, että Unreal 4 -moottorilla ja XSX-konsolilla olisi pitänyt pystyä repimään enemmänkin visuaalista herkkua irti. Pelin vaisuus toisaalta sopii rikkinäisen ja bugailevan pelin ryydittäjäksi vallan mainiosti.

Loppusanat

Blood Bowl 3 on yksi surkeimpia ulostuupattuja, selkeästi vielä early access -vaiheessa olleita pelijulkaisuja vähään aikaan. Julkaisun taso vetää vertoja Cyberpunk 2077 -pelin konsoliversioille. SpaceVenture kävi myös mielessä. Käytännössä kyseessä on monella tapaa kelvoton tuote ja vaikka hintalappu pyöriikin siellä 40€ nurkilla, ei tästä keskeneräisestä ja bugisesta roskasta kannata maksaa mitään, vaikka peli sinänsä hauska onkin (kaksinpelinä!) ja sillä on potentiaalia virtuaalisena Games Workshopin table top -pelinä. Rahat kannattaa säästää tässä vaiheessa mieluummin vaikka sitä aitoa Games Workshopin peliä varten.

Yhteenveto

Kasa surkeutta

Hyvää

  • Ideassa on potentiaalia
  • Hotseat-kaksinpeli

Huonoa

  • Tutoriaali bugailee
  • Tekoälyn pelaaminen lagaa pahasti
  • Jatkuvat serveriyhteysongelmat
  • Tilin luominenkaan ei tunnu onnistuvan
  • Monetisointipelleily
  • Hahmojen ja selostajien toistuvat one-linerit rasittavat
  • Rumat ja sekavat valikot