Championship Manager Season 03/04 arvostelussa
Pelimekaniikaltaan hienosäädetty kausipäivitys Championship Manager: Season 03/04, joka nimensä mukaisesti siis sisältää tämän kauden pelaajatiedot. Mitään valtavia uudistuksia peliltä on siis turha odottaa, mutta CM4:ssa esiintyneitä ongelmia on pyritty paikkailemaan.
Tämän vuoden alkupuolella julkaistu Championship Manager 4 on nyt saanut ensimmäisen kausipäivityksensä. Championship Manager 4 oli pitkästä aikaa ensimmäinen uuden pelimoottorin omaava osa tässä jo vuosikymmenen verran jatkuneessa pelisarjassa. Pelisarjan edellinen osa julkaistiin jo vuonna 1998 ja sen jälkeen pieniä korjauksia ja pelaajapäivityksiä sisältävä uusi versio onkin ilmestynyt joka vuosi. Championship Manager 4:sen uusi parannettu ja monipuolisempi pelimekaniikka toikin vähän paikalleen jämähtäneeseen pelisarjaan lisää mielenkiintoa. Ongelmiakin kuitenkin oli, ja nyt on ilmestynyt pelimekaniikaltaan hienosäädetty kausipäivitys Championship Manager: Season 03/04, joka nimensä mukaisesti siis sisältää tämän kauden pelaajatiedot. Mitään valtavia uudistuksia peliltä on siis turha odottaa, mutta CM4:ssa esiintyneitä ongelmia on pyritty paikkailemaan.
Peli-ideahan on periaatteessa hyvinkin yksinkertainen, valitset joukkueen ja sen jälkeen yrität luotsata sen mahdollisemman hyvään menestykseen. Pelaaja voi valita minkä tahansa pelistä löytyvistä joukkueista omaksi seurakseen. Pelaaminen on tietenkin sitä haastavampaa mitä heikomman joukkueen valitsee. Jos joukkueekseen valitsee vaikkapa Manchester Unitedin niin menestys tulee lähes itsestään, mutta jonkun nimettömän kolmosdivarin joukkueen nostaminen aina Euroopan huipulle saakka on jo ihan toinen juttu.
Joukkueen managerin tehtävä ei ole helppo. Niin seuranjohto kuin fanitkin asettavat joukkueelle omat odotuksensa, budjetti täytyisi pitää plussan puolella, ja samalla yrittää haalia joukkueeseen mahdollisimman hyviä pelaajia, jotta menestys olisi mahdollista. Fanit käyvät tietenkin mieluummin katsomassa menestyvää joukkuetta, kuin tappioita tappioiden perään nakuttavaa piste-automaattia. Mutta kun joukkue ajautuu sarjan hännille niin fanit hylkäävät, lipputulot romahtavat ja pankkisaldo painuu reilusti miinukselle, johto uhkailee potkuilla ellei joukkueen kurssi pian käänny, eikä rahaa pelaaja hankintoihin ole. Tässä vaiheessa pitäisi jollain keinolla löytää kentälle oikeat pelaajat ja joukkueelle oikea taktiikka. Homma ei ole helppo, mutta tässä kotimanagerin taidot punnitaan. Siinä vaiheessa kun pelaajamateriaaliltaan ja budjetiltaan kovemmat seurat jäävät sarjataulukossa taakse voi kykyihinsä joukkueen managerina olla tyytyväinen.
Suomalaisista joukkueista haltuunsa voi ottaa Veikkausliigaseurojen lisäksi myös ykkösdivarinjoukkueen. Myös alempien sarjojen kotimaisia joukkueita pelistä löytyy, mutta niiden johtoon ei pääse. Suomalaisten seurojen puikoissa joukkueen nostaminen Euroopan huipulle on kuitenkin erittäin vaikeaa, ellei jopa mahdotonta. Lähinnä tästä syystä itse en kokenut Suomalaisilla joukkueilla pelaamista kovin mielekkääksi. Pelattavat liigat eivät kyllä pelistä kesken lopu, sillä CM4:sen varsin kattavaan tarjontaan on pistetty vielä vähän lisää, ja nyt pelistä löytyy jo yli neljänkymmenen maan pääsarjat ja suurimmasta osasta maita vielä joukko alempia sarjoja.
Toki pelistä muutakin uutta löytyy noiden muutaman uuden liigan lisäksi. Peli näyttää lähestulkoon täysin samalta kuin edeltäjänsä, käyttöliittymää ei ole päälisinpuolin suuremmin sorkittu. Vaikka ulkoinen asu on sama, niin toimivuus on parempi. CM4:sen suurimpia ongelmia oli se, että peli oli käsittämättömän raskas, ja vaikka pyöritettävien liigojen määrää karsi ihan kunnolla, niin silti latausajat olivat kohtuuttomia. Nyt peli pyörii jo huomattavasti jouhevammin, vaikkakin toki pyöritettävien liigojen määrän nostaminen yli pelin koneelle laskeman suosituksen kyykyttää varsin tehokkaasti koneen kuin koneen. Pelistä löytyy kaiken kaikkiaan lähemmäs sata eri divisioonaa, ja omalle koneelleni peli antaa suositukseksi korkeintaan 16divisioonan yhtäaikaisen pyörittämisen. Mistä kevyestä pelistä ei siis toki vieläkään ole kyse.
Peliin tekee nyt myös paluun virallinen editori, joka jostain kumman syystä oli CM4:sta jätetty pois. Virallinen editori on erittäin selkeä ja helppokäyttöinen, ja sen avulla voi muokata lähestulkoon kaikkea mikä peliin vaikuttaa aina pelaajien taidoista säähän saakka. Editorin avulla peli on helppo pitää ajan tasalla koska esim. pelaajien siirtely seurasta toiseen on vaivatonta.
CM4 esitteli eräänä mielenkiintoisimpana uutuutenaan 2D-ottelunäkymän aiemman pelkän tekstiselostuksen tilalle. Tämä olikin ihan mielenkiintoinen uutuus, mutta kärsi kuitenkin pienestä sekavuudesta ja epätarkkuudesta. Niin kenttä kuin siellä juoksentelevat pelaajia kuvaavat pallukatkin ovat nyt jonkin verran suurempia ja näin ollen myös selkeämpiä. Pelaajat tuntuvat nyt myös reagoivan palloon realistisemmin, ja menevät yleensä suunnilleen järkevään suuntaan. Nyt pelissä voi myös katsoa maalit uudelleen hidastuksena, sekä tallentaa kohokohtia. Myös harjoitusruutua on selkeytetty. CM4:ssä harjoitusruutu oli vain yksinkertaisesti aivan liian sekava. Nyt harjoitusruutu on suhteellisen selkeäkäyttöinen ja on myös mahdollista nähdä harjoittelun vaikutukset pelaajan taitoihin.
Muitakin pienempiä uudistuksia pelistä löytyy, kuten esimerkiksi parantuneet kykyjenetsijäraportit, pelaajien keskinäiset suhteet, monipuolisempi mediapalaute jne. Nämä ovat kuitenkin suhteellisen pieniä uudistuksia, ja loppujenlopuksi kunnollisia uudistuksia CM4:seen nähden on aika niukasti, toki muutamia erittäin tärkeitä löytyy. Paketilla on kuitenkin hintaa ihan täyden pelin verran, joten ehkä näitä uudistuksia olisi kaivannut vähän enemmänkin.