Conan Exiles

Conan Exiles - arvostelu

Peliarvostelu

Pelin nimi: Conan Exiles
Lajityyppi: Online Survival
Alusta: PlayStation 4
Kehittäjä/Julkaisija: Funcom/Deep Silver
< >
Avaa pelin lisätiedot
Teksti: Mikko Kosonen, 15.6.2018 Arvioitu lukuaika: 3 minuuttia
Arvostelun Conan Exiles kansikuva

Conan Exiles on norjalaisen Funcomin toinen yritys  Robert E. Howardin kirjoihin perustuvan Conanin ja sen maailman, Hyborian parissa. Kymmenen vuotta sitten julkaistu Age of Conan oli jokseenkin buginen MMORPG julkaisunsa aikaan, mutta vuosien mittaan peliä paranneltiin. Nykypäivänä peli kuitenkin on jo hiipumaan päin.

Conan Exiles on samoissa tunnelmissa veistelty peli, kuin Age Of Conan – maksimissaan seitsemääkymmentä samanaikaista pelaajaa tukevan PvP – ja PvE -muotoisen nettimoninpelin lisäksi mukana on yksinpelitila co-op tuella. Omaan pelisessioonsa voi siis ottaa rinnalle jonkun toisen avittamaan – jokaisen pelikerran kohdalla peli muistaa kysyä, aktivoidaanko co-op vai ollaanko offline.

Karkotettuna rikoksistaan, pelaajan hahmo roikkuu pelin alkaessa puupaalussa paahtavan aavikon kuumuudessa, kunnes Conan tulee ja vapauttaa pelaajan. Tästä alkaa pelaajan matka (joko alastomana tai rätti sukukalleuksien edessä).

Alun lupaavan, joskin lyhyen introvideon jälkeen pelaaja heitetään hahmonluontieditoriin, jossa luodaan joko mies- tai naishahmo. Ulkonäön ohella voidaan valita myös hahmolle uskontokin. Kunnioitettavana ja uskaliaana yksityiskohtana pelin voi aloittaa pelaamaan jopa täysin alastomalla hahmolla. Naishahmolla saa määrittää rintavarustuksen koon ja miehellä vapaana roikkuvan peniksen mitan. Mikäs sen huvittavampaa katsottavaa, kuin puuhasteltaessa ja juoksennellessa heiluva kullipalli -yhdistelmä.

Peli ei liiemmin opasta alkuun sen jälkeen kun aavikolla vapaaksi päästään, mitä nyt peli kertoilee eriaisia tavoitteita, joita suorittamalla saa kokemuspisteitä, joita voi sitten ripotella hahmonsa ylle pelaamisen ohessa. Yleisellä tasolla ideana olisi muista survival-peleistä tuttuun tapaan kerätä raaka-aineita ja rakennella kaikenlaista kivaa, craftingia siis.

Olipa kyseessä sitten hahmon vaatetus, työkalut, nuotion rakentaminen tai vaikkapa kokonaisen talon pystytys, tarvitaan kaikkeen rakennusmateriaalia. Pienempiin juttuihin tarvitaan vähän kaikkea, kun taas paremmat työkalut, sotavarusteet ja talonrakennusmateriaali vaativat jo isoja määriä raaka-aineita, joita tietysti saadaan vaan grindaamalla kamaa suoraan luonnosta.

Samalla pitäisi muistaa pitää huolta omasta terveydestä. Nälkä, jano ja lämpö ovat tekijöitä, jotka on pidettävä kunnossa tai muutoin hahmo kuolee tai sairastuu. Kun alun aavikolta päästään pois, kannattaa ensimmäisenä kerätä materiaalia ja rakennella laavu lepäämistä varten, sillä kuoleminen ei vie pelkästään kaikkia varusteita. Takaisin peliin spawnaaminenkin tapahtuu kaukaa aavikolta, josta aloitettiin, mikäli laavua ei rakenna.

Ideana Conan Exiles on sinänsä varsin kiehtova – Conanin maailmaan sijoitettu survival-peli, jossa kaikki lähtevät liikkeelle nollatilanteesta varustamaan itseään ja liittymään klaaneihin. Mitään varsinaista päätavoitetta ei ole – pelaaja voi varustaa itseään ja rakennella taloja ja linnoituksia elämästä ja luonnon maisemista nautiskellen tai sitten raidata ja iskeä muiden pelaajien leireihin ja ryövätä kaiken mikä irti lähtee barbaarin tavoin. PvE-servereillä, missä lähinnä ympäristön uhat, kuten hyeenat, krokotiilit, lohikäärmeet ja muut isommat monsterit ovat se isoin uhka, on haastavimpana juttuna juurikin monstereiden kanssa painiminen yhdessä muiden pelaajien kanssa.

Conan Exiles on ikävä kyllä kuitenkin pelinä vähän niin ja näin. Ensinnäkin se kärsii Funcomin edeltäneen Conan-pelin tavoin bugisuudesta. Bugisuus ilmenee pelatessa muun muassa paikoin rasittavan kankealla ja hitaalla käyttöliittymällä, mutta ainakin allekirjoittaneen PS4-versiossa sai kokea jokaisella pelisessiolla muutamien peliminuuttien jälkeen pätkiväksi diashowksi muuttunutta ruudunpäivitystä ja muuta rasittavaa pätkimistä. Paikoin peli palailee jotenkuten siedettävään pyörimiseen ja sitten taas tökitään ja kunnolla.

Ennen julkaisuaan Conan Exiles vietti pidemmän ajanjakson Steamin early access -ohjelmassa ja kauppoihin julkaistun version perusteella peli olisi saanut pysyä siellä vielä ainakin muutaman kuukauden. Tätä kirjoittaessa pelille on julkaistu jo useampia päivityksiä (menossa on versio 1.12), mutta bugittamista silti esiintyy, eikä ruudunpäivityksen matelu ole vieläkään loppunut.

Vaikka tarjolla on yksinpelimoodikin, ei siitä liikaa kannata innostua, sillä pidemmän päälle kököllä NPC-tekoälyllä varustettu yksinpelitila on varsin yksitoikkoista hupia ja lähinnä perusteiden oppimista varten. Toki omaa hahmoaan voi tehostaa XP:n keräämisen myötä, mutta tylsempää pelaaminen pelkkänä offline-seikkailuna on.

Hyborian maailma tuntuu yksin pelatessa myös niin kovin autiolta paikalta, jota kansoittaa ainoastaan villieläimet siellä täällä sekä tekoälyn jotkin hajanaiset pikkuleirit. Sekään ei lisää hauskuutta, että krokotiileista, peikoista, jättiskorpioneista ja muista karkotetuista tovereista lähtien kaikki haluavat pelaajan päänahan. Näky onkin paikoin koominen, kun kaikki laumassa jahtaavat pelaajaa. Juoksentelemalla ympyrää näiden kanssa ne voi joskus saada näkemään toisensa, jolloin pelaaja voi nähdä joukkotappelua. Bugisuus vaivaa myös tekoälyn ohjastamia hahmoja ja välillä voikin nähdä varsin huvittavia sekoiluja.

Bugit ja heikko ruudunpäivitys eivät kuitenkaan tunnu ainakaan liiaksi vaivaavan pelaavaa populaa liiaksi, sillä ainakin PS4-versiolle löytyy niin PvE- kuin PvP-servereitäkin, jotka ovat pullollaan pelaajia. Ymmärtäähän sen toisaalta – pelillä on paljon potentiaalia, mutta peli on silti monella tapaa hiomaton. Siitäkin huolimatta, että ensimmäisenä päivänvalon nähnyt PC-versio vietti pidemmän ajanjakson Steamin early access -ohjelmassa.

Kokonaisuutena Conan Exiles on sellainen peli, joka oli raakile julkaisun aikaan ja on raakile vieläkin. Hauskaa ison ja avoimen pelimaailman rakentelua siitä kyllä löytyy roppakaupalla Conanin ja Hyborian fantasiamaailman merkeissä, mutta se edellyttää kankean käyttöliittymän sekä PS4-versiossa huonon ruudunpäivityksen sietämistä.

Pelin kehittäjä vakuuttelee pelin virallisilla sivuilla tuoreessa uutispäivityksessään (13.6), että työ pelin parissa bugien liiskaamiseksi jatkuu eikä ole laantumassa. Eikös ne bugit olisi pitänyt liiskata ennen julkaisua, early accessin aikana?

Peliä on vaikea suositella, mutta mikäli aihealue sekä survival-crafting kiinnostaa, kannattaa peli jossain vaiheessa kenties tsekata, edullisempaan hintaan.

Yhteenveto

Keskivertotasoa

Hyvää

  • - Iso pelimaailma
  • - Paljon craftattavaa
  • - Uskaliasta alastomuutta!
  • - Hetkittäin hauskaakin
  • - Pelaajia servereillä tuntuu riittävän
  • - Visuaalisesti paikoin nättikin..

Huonoa

  • - ..Mutta grafiikka tökkii usein ja aivan liikaa
  • - Kaikenlaiset pikkubugit
  • - Käyttöliittymä on hidas ja tönkönpuoleinen
  • - Yksinpelitila ei tarjoa juuri mitään iloa