Crash Bandicoot 4: It's About Time

Crash Bandicoot 4: It's About Time arvostelussa

Crash Bandicoot 4:n PC-käännös on helposti paras versiointi Toys for Bobin loistavasta tasohyppelystä, mutta vaatii käytännössä gamepadin.

Teksti: Petteri Hemmilä, 3.5.2021 Arvioitu lukuaika: 3 minuuttia
Arvostelun Crash Bandicoot 4: It's About Time kansikuva

Ajat muuttuvat. Vuosituhannen vaihteessa olisi tuntunut käsittämättömältä nähdä PlayStationin ykkösmaskottia muilla kuin Sonyn alustoilla, kun taas tänä päivänä oletus on aivan päinvastainen. Etenkin tietokoneella pelaaminen elää uutta renesanssiaan ja olisi suorastaan kummallista, jos niin pelaajien kuin kriitikoiden sydämet valloittanut Crash Bandicoot 4 olisi jätetty joka kodin pöhinäpöntön ulkopuolelle. Vaan eipä jätetty ja hyvä niin – Crash Bandicoot 4 – It’s About Timen PC-versio on kevyesti pinkan paras käännös, kunhan kotoa sattuu löytymään sopivanlainen peliohjain.

Edellisen polven konsoleille jo viime vuoden lokakuussa ilmestynyt Crash Bandicoot 4 nappasi arviossamme 4,5 tähteä. En ajatellut käyttää aikaa ja energiaa jo kertaalleen kirjoitettujen asioiden iterointiin, eli kannattaa käydä lukaisemassa Mikon varsin perinpohjainen analyysi jos haluaa tietää mikä teki pussimäyrän neljännestä tulemisesta niin erinomaisen.

Kuten arvata saattaa, tarjoaa Crash Bandicoot 4 – It’ About Timen PC-käännös jotakuinkin identtisen kokemuksen konsoliversioihin nähden. Tarjolla on 43 tasoa vanhan koulukunnan tasohyppelyä, plus lukuisia bonustasoja, aikahaasteita, ynnä muuta perfektionistien härnäämiseen rakennettua sisältöä. Toys for Bob tasapainottelee erinomaisesti menneisyyden ja nykyisyyden välillä pitämällä kiinni sarjalle tiukasta vaikeustasosta ja leimallisista äkkikuolemista, mutta antaen pelaajan itsensä valita rajoitettujen elämien sekä yksinkertaisen kuolemalaskurin väliltä. Modernista ulkokuoresta ei kannata kuitenkaan hämääntyä – pinnan alla sykkii hyvinkin ankara sydän, eikä pelissä pääse puusta pitkälle, ellei omaa jonkin verran pelisilmää, taitoa ja kärsivällisyyttä kiveäkin kovemmalle tasohyppelylle. Aivan pienimpien lasten perheeseen Crash Bandicootia ei siis ehkä kannata hankkia, ellei ole halukas kohtaamaan haasteita itse.

Crash Bandicoot 4 on edellisenkin polven konsoleilla aivan upean näköinen peli ja sitä se on myös PC:llä. Pelin sarjakuvamainen grafiikka pehmeine varjoineen näyttää maalaukselliselta, ja kuvaa pehmentävät filtterit piilottavat yksittäiset pikselit, vaikka peliä katsoisi vähän isommalla näytöllä tai heikommalla resoluutiolla. PC-puolen vahvuutena ovat skaalautuvat tehot ja peliä voikin vääntää natiivilla 4K-tarkkuudella juuri niin monen hertsin virkistystaajuudella kun näytöstä ja näytönohjaimesta irtoaa. Testikokoonpanon pari sukupolvea vanha GeForce GTX 1080Ti kykeni paria vilkkaampaa pomotaistelua lukuun ottamatta tasaisen 60 sekunnin vauhtiin 4K-resoluutiolla ja täysillä yksityiskohdilla, mutta loppujen lopuksi 2560 x 1440 pikselin tarkkuus sekä 120 Hz näyttötila veivät voiton sulavuudellaan. Erityisen upeaksi kokemus äityi kun jo läpäistyihin tasoihin palasi kekseliäässä N-Verted -bonustilassa, joka paitsi kääntää tason peilikuvaksi ja heittää päälle lisäksi jonkun luovan visuaalisen filtterin. Oheisesta videosta voi katsoa, miltä merirosvotasojen N-Verted -värisirkus näytti 2K-resoluutiolla.

PC-version suurin heikkous lienevät 2000-lukulainen kopiosuojaus sekä julkaisijan härkäpäinen pyrkimys jakaa peliä vain ja ainoastaan Activisionin oman battle.net -portaalin kautta. Portaalia itseään ei juuri pelin aikana toki näe, mutta mukaan ujutettu kopiosuojaus edellyttää vakaan Internet-yhteyden ohella myös DRM-palvelinten tavoitettavuutta. Ongelma on 2020-luvun Suomessa enemmän periaatteellinen kuin käytännöllinen, mutta noussee uuteen keskusteluun viimeistään vuosien päästä, kun Crash 4 muuttuu retroksi ja palvelimet tulevat elinkaarensa päähän. Battle.net jätti kaipaamaan myöskin Steamin loistavaa peliohjaintukea: Crash 4 toimii vain ja ainoastaan Xboxien ohjaimilla, mikä saattaa muodostua pienoiseksi ongelmaksi ainakin PlayStation-kodeissa. Internet paljastaa, että muutkin ohjaimet saa toimimaan, jos jaksaa kikkailla Steamin avulla, mutta tämä on erittäin huono korvike viralliselle tuelle. Toivottavasti ohjaintuki laajenee päivitysten myötä, sillä virittely vaatii viitseliäisyyttä, eikä peliä pelaa näppäimistöllä Erkkikään.

Crash Bandicoot 4 – It’s About Timen armoton vanhan koulukunnan tasohyppely iskee kuin miljoona volttia niin tietokoneella kuin konsoleilla. PC-puolen vahvuudet näkyvät ennen kaikkea grafiikassa ja suorituskyvyssä – täysin skaalaamatonta 4K-resoluutiota ei taida saada edes uusilla konsoleilla. Sulavuutta saa juuri sen verran kun näytöstä irtoaa hertsejä ja näytönohjaimesta ruutuja. Pussimäyrän uutta tulemista ei kannata jättää väliin vähän heikommallakaan laitteistolla; pelin maalauksellinen sarjakuvagrafiikka käsitellään filtterein ja jälkiprosessointitehostein sen verran pehmeäksi, ettei pikselimäärän puolittumista 4K:sta 2K-resoluutiolle käytännössä edes huomaa. Jopa perinteinen FullHD näytti hyvältä, vaikka testiruudun tuumakoko oli 75. Näytönohjain-, muisti-, ja prosessorivaatimusten ohella kannattaa huomata, että näin vahvasti analogikontrolleihin nojaavan tasohyppelyn pelkällä näppäimistöllä on silkkaa masokismia, eli kotoa olisi syytä löytyä joko Xbox Onen tai 360:n ohjain. Jos vaatimus täyttyy ja mieli halajaa kohti 2000-luvun alun hardore-tasohyppelyitä, ei Crash Bandicoot 4:n kanssa voi mennä pieleen.

Yhteenveto

Lähes virheetön

Hyvää

  • Kaunis, maalauksellinen grafiikka
  • Jälkiprosessointifilttereitä käytetty hyvällä maulla
  • Yhtä laaja ja kekseliäs kuin ankarakin
  • Ei vaadi kaksista laitteistoa toimiakseen kunnolla

Huonoa

  • Peliohjaintuki rajoittunut Xbox-ohjaimiin
  • Online-vaatimus tekee maksavan asiakkaan kokemuksesta huonomman kuin minkä piraatit saavat