Dancestar Party arvostelussa
Dancestar Party on Sonyn uusi bilepelisarja, joka kulkee oikeastaan lähes identtisillä linjoilla kuin Singstar Dance. Ideana on koota porukka yhteen ja alkaa tanssimaan pelin biisien tahdissa. Pelin Singstar-tyylinen, ei liian vakavasti itseään ottava pelitapa, sekä muun muassa bileet ja oman tanssin luonti -pelimuodot ovat erittäin hauskoja tapoja pelata peliä ja samalla päästä nauramaan itselleen kuin toisillekin hyvässä hengessä. Pääasiassa ainoastaan pelin biisivalikoimassa sekä biisien määrässä olisi parantamisen varaa.
Dancestar Party on Sonyn London Studiosin uusin tuotos. London Studiohan on tunnettu Singstar -pelisarjastaan sekä melko tuoreesta Move-pelistään Singstar Dance. Dancestar Party ei oikeastaan ole kovinkaan erilainen peli, mutta sen nimeämisen Dancestariksi Singstarin sijaan on melko helppo ymmärtää: Singstar Dance ? kuin perinteiset Singstar -pelitkin ? asettaa pääpainon laulamiseen, vaikka pelissä voi myös tanssiakin, kun taas Dancestar Party painottaa pelaamisen tanssimiseen, jättäen laulamisen sivurooliin. Tästä huolimatta laulamismahdollisuuskin on tarjolla karaoketyyppisesti maalautuvien sanojen muodossa, jonka voi hoitaa yksi tai useampi pelaaja Singstarin mikkien, Eyetoyn oman mikrofonin, tai sittne langattoman kuulokemikrofonin avulla, samalla kun muut keskittyvät tanssimiseen.
Dancestar Partya voi pelata kahdesta kahteenkymmeneen pelajaa, joka tekee Dancstar Partysta varsin oivan pelin bileisiin, joissa on hieman enemmän ihmisiä. Laulamista varten tarjolla on kolme vaikeustasoa: aloittelija, keskivaikea, ammattimainen ja jokaisen vaikestason kanssa on jokaisesta tanssittavasta kappaleesta myös valittavissa joko lyhyt tai täyspitkä versio. Jos valitsee lyhyen, loppuu kulloinkin kyseessä oleva kappale kesken kaiken. Pelin sisältämät biisit ovat myös tanssivaativuudeltaan (lue: fyysisyydeltään) eri tasoisia. Biisien alla näkyykin onneksi varsin kätevästi niiden vaatima energiamäärä, jota mitataan kolmella palkilla. Yhden palkin kappaleen jälkeen jaksaa vielä tanssia yhden jos toisenkin, kun taas kolmen palkin kappaleen jälkeen saattaakin olla jo aivan poikkii, hien valuessa otsalta.
Peli pitää sisällään pelimuodot (pelin valikot ovat suomenkieliset) tanssi nyt, bileet, sekä tanssistudio. Tanssi nyt on Dancestarin nimitys pikapelimuodosta, jossa valitaan pelaajamääärä, kappale, vaikeustaso sekä biisin kesto ja ei muuta kuin tanssimaan. Samaa kappaletta voi samanaikaisesti tanssia maksimissaan kaksi ihmistä, jolloin molemmilla on kädessä yksi Move-ohjain, mutta yksinpelinä pelatessa biisin tahdissa voi heilua kahden Move-ohjaimen kanssa.
Bileet-pelimuoto on nimensä mukainen pelimuoto, joka on tarkoitettu juurikin isojen bileiden viihdyttäjäksi. Tätä pelimuotoa voi pelata 2-20 pelaajaa, joista kaksi pelaa samanaikaisesti. Bileet-pelimuoto jakautuu kierroksiin, jotka kestävät niin kauan kuin bileet jatkuvat, tai joku kyllästyy peliä pelaamaan ja samuttaa pleikakrin. Kaksi pelaajaa mittelevät paremmuudesta samanaikaisesti, jonka jälkeen vaihtuu vuoro. Kaikista mukana olevista pelaajista peli arpoo aina ne kaksi, jotka ottavat toisista mittaa, mutta kuitenkin siten että kaikki pelaajat pääsevät tanssimaan kaikkia vastaan ainakin kerran. Jokaisen viiden kierroksen pelatun jälkeen , joiden aikana kaikki ovat pelanneet kaikkia vastaan viisi kertaa, pomppaa ruudulle yhteenvetoruutu, josta näkee sijoitukset sekä esimerkiksi sen kuka on tähän asti ansainnut statuksen ?bilehile? ja niin edelleen. Sen jälkeen meno jatkuu ja taas viiden kierroksen jälkeen, silloin kun kierros 10 on siis saatu loppuun, nähdään taas yhteenvetoruutu. Parhaimmillaan bileet-pelimuoto on ehdottomasti silloin kun pelaajia on vähintään neljä, jolloin on mahdollisuus nähdä enemmän tasaisia tanssikilpailuita ja tiukkoja kamppailuita kokonaissijoituksista.
Pelin viimeinen pelimuoto, tanssistudio, jakautuu kolmeen osaan. Tanssistudio pitää sisällään harjoittelu, tanssikuntoilu ja tanssin luominen -variaatiot. Harjoittelussa voi hioa haluamiensa biisien tanssimsita täydellisyyteen, kun taas tanssikuntoilussa ideana on nimensä mukaisesti kuluttaa kaloreita samalla kun tanssitaan. Ennen tanssikuntoilun aloittamista tulee pelaajan asettaa ruudulla oma painonsa, jotta peli osaisi mahdollisimman tarkasti laskea kalorienkulutuksen. Treenit koostuvat useimmiten kolmen biisin ryppäistä, jotka ovat perustanssimisen tapaan energiavaativuudeltaan eri tasoisia. Kuntoilut valitaan sen mukaan kuinka paljon halutaan kuluttaa. Esimerkiksi ?läskinpolttobiitit? pitää sisällään kolme ammattilainen ?tasoa olevaa kappaletta, kun taas joku toinen pitää sisällään helpomman tason kappaleita. Kuntoilussa kappaleet ovat yleisesti ottaen vaikeustasosta riippumatta myös hieman nopeatempoisempia ja tanssiliikkeitä per kappale on puolet enemmän. Tanssikuntoilun aikana ruudun ylälaidassa roikkuu muista pelimuodoista poiketen kalorienkulutusmittari, jonka kulutetut kalorit lisääntyvät pikkuhiljaa sitä mukaa kun pelaaja tanssii television edessä. Jokaisessa treenisessiossa on oma kalorinkulutustavoitteensa johon pääsemisestä palkitaan kiitoksilla. Kuten peleissä aina, on kyseisen kulutusmittarin antamat kulutusarvot syytä luonnollisesti sisäistää pienen virhemarginaalin kera.
Tanssistudion kolmas ja viimeinen pelimuoto, tanssin luominen on melkeinpä pelin parhaita pelimuotoja ja ainakin omalla listallani bileet-pelimuoto jäi tälle kakkoseksi. Tanssin luomisessa on kyse nimenomaan juuri siitä. Pelaaja, joka haluaa luoda omatekoisen tanssihahmon jotain musiikkikappaletta varten, voi tehdä sellaisen tässä. Pelaaja ensin tanssii valitsemansa biisin tahdissa, haluamallaan tavalla, ilmaan mitään pistetavoitteita. Sen jälkeen video tallennetaan kovalevylle ja sitten muut pelaajat voivat pelata sitä. Homma tapahtuu siten, että ruudun vasemmassa laidassa näkyy pikku-ikkunassa kunkin kappaleen oikea musiikkivideo, kun taas oikealla puolella pikku-ikkunassa näkyy toisen tekemä tanssivideo. Parasta pelimuodossa on se, että pelaaja joka onnistuneesti osaa tanssia toisen pelaajan jokseenkin arvaamattomia tanssieleitä apinoimalla saa pisteitä ja arvosanoja samaan tapaan kuin perustanssimisessakin.
Jokaisen pelissä tanssitun ?tanssisuorituksen? jälkeen ? oli kyseessä sitten tanssi nyt tai bileet pelimuoto ? näyttää peli pelaajan tai pelaajien tanssisuorituksesta aitoa Eytetoyn kaappaamaa videokuvaa muiden taustalla tanssimista katsoneiden pelaajien iloksi. Lopputulokset ovat hupaisia ja kirvoittavat monia nauruja, jopa niiltä jotka ovat olleet itse kappaletta tanssimassa ? eikö se tanssisuoritus mennytkään ihan oppikirjan mukaan? Suorituksen päätteeksi tanssisuorituksen voi vielä lisäksi joko tallentaa kovalevylle ihasteltavaksi jatkossakin tai sitten voi täysin nolata itsensä ja lähettää videon suoraan facebookiin tai twitteriin kavereiden töllisteltäväksi.
Pelimekaniikaltaan Dancestar Party toimii siten ? pelimuodossa kuin pelimuodossa ? että keskellä ruutua tanssii oikean ihmisen pohjalta mallinnettu harmaasävytteinen tanssija, jolla on Move-ohjain kädessään. Tanssiessa tulisi yrittää mahdollisimman tarkasti apinoida tuon tanssijan liikehdintää ja etenkin kiinnittää huomiota siihen, miten Move-ohjain ruudulla hänen kädessään heiluu ja liikkuu, sillä muun kropan, esimerkiksi jalkojen liikehdinnällä ei oikeastaan ole kovin suurta merkitystä. Tanssiessa sitä silti helposti alkaa väkisinkin liikuttamaan koko kroppaa.
Tanssimisessa auttavat harmaan tanssijan ohella ruudulla oikealta vasemmalle ilmestyvät ?nuotit?, jotka kätevästi ilmoittavat, koska tanssijan liikehdintä alkaa muuttua ja minkäkaltainen liike on odotettavissa seuraavaksi. Singstar Dancessa tällaista ominaisuutta ei ollut lainkaan, joten siinä mielessä Dancestar Party hoitaa tanssimekaniikan paljon paremmin, kun tanssijan kädessä lisäksi näkyy Moven valkoisena hohtava valo-osa, jota ei myöskään näkynyt Singstar Dancessa sen pelin tanssijoiden kourassa. Peli arvioi pelaajan tanssimista arvosanoin ok, hyvä, upeaa ja mahtavaa, samalla kun pisteitä kertyy mittariin. Jos liikehdintä sen sijaan ei tyydytä peliä, näkyy ruudulla punavalkoinen X arvosanan sijaan.
Kokonaisuutena Dancestar Party on jokseenkin loistava bilepeli. Vaikka tanssiminen on yhtälailla niitä bileiden tabuja kuin laulaminenkin liian selvinpäin ollessa, oli ainakin omalla kohdallani tanssimaan lähtemisen ? tai sen yriittämisen ? kynnys laulamista paljon matalampi. Lisäksi kun jokaisen tanssisuoritukse jälkeen näkee videota itsestään ja toisista, toimii se tunnelman keventäjänä kun kaikki voivat yhdessä hihitellä, aina videolla näkyvää tanssijaa myöten. Koska pelissä voi pelata kaksi samanaikaisesti, on sanomattakin selvää, että peli vaatii paljon tilaa kunnolliseen pelaamiseen. Liian tiiviisti ja lähekkäin pelatessa on vaikea välttyä lyömästä kanssapelaajaa Move-ohjaimella naamaan, tai muuten vain pilata toisen tanssisuoritusta heiluttamalla toista kättä kisakumppanin edessä.
Ehkä olennaisin asia, eli pelin kappalelista koostuu Singstar-pelien tapaan melko mukavasta kirjosta, mutta siinä missä Singstarissa valitaan kappaleita sen mukaan mitä osaa (tai uskaltaa yrittää) laulaa, dancestar partyn kohdalla kappalevalinta perustuu lähinnä siihen kuinka liikevaativa kappale halutaan tanssia. Vaikka lauleskelu ei ole pääroolissa tällä kertaa, löytyy pelistä myös sellaisiakin kappaleita ? joskin vain muutamia ? joita ei todellakaan jaksa kuunnella, saatika tanssia (esim. Duck Saucen ärsyttävän yksinkertainen ja paikallaanjunnaava kappale nimeltä Barbra Streisand).
Pelin kappalevalikoima on melkolailla laidasta laitaan olevaa tavaraa, mutta niiden pääpaino on kuitenkin niiden tanssikelpoisuudessa. Jos kyseessä olisi Singstar-peli, olisi pelin 40:n kappaleen kokoelma kenties yksi surkeimpia 90-, 2000- ja 2010-luvun laululistoja. Tanssimisen ollessa pääasiassa monia pelin biisejä kuitenkin kehtaa potkaista käyntiin, mutta oikeastaan yksi pelin ainaoita valittamisen aiheista koskeekin juuri pelin kappaleita: niitä olisi saanut olla omasta mielestäni paljon enemmänkin. 40:n kappaleen määrällä ei kuitenkaan jaksa peliä loputtomiin tanssia, ennen kuin kappaleet jo alkavat tulla korvista ulos. Luonnollisesti lisärahaa Sony käärii pelillään myymällä maksullisia lisäkappaleita PSN-verkossa. Emmeko edes joskus voisi saada näitä kappaleita ilmaiseksi? Alla vielä pelin biisilista kokonaisuudessaan:
Amerie – 1 Thing
Barry White – You’re The First, The Last, My Everything
Basement Jaxx – Where’s Your Head At
Billy Idol with Generation X – Dancing with Myself
Bodyrockers – I Like The Way
Carl Douglas – Kung Fu Fighting
CeCe Peniston – Finally
Chromeo Night – By Night
Deadmau5 – Ghosts ‘N’ Stuff (feat. Rob Swire)
Diana Ross – Upside Down
Duck Sauce – Barbra Streisand
Ellie Goulding – Starry Eyed
Elton John – I’m Still Standing
Example – Kickstarts
Groove Armada feat. Gram’ma Funk – I See You Baby (Fatboy Slim mix)
Ida Corr Vs Fedde Le Grand – Let Me Think About It
Iggy Pop – Lust For Life
Jay Sean featuring Lil Wayne – Down
Jessie J – Do It Like A Dude
Kool And The Gang – Get Down On It
Lady Gaga – Born This Way
LMFAO – Party Rock Anthem
Los Del Rio – Macarena
Miami Sound Machine – Dr Beat
New Kids On The Block – You Got It (The Right Stuff)
Nicole Scherzinger – Don?t Hold Your Breath
Ok Go – Here It Goes Again
OutKast – The Way You Move
Republica – Ready To Go
Rihanna – Rude Boy
SNAP! – The Power
Tavares – Heaven Must Be Missing An Angel
The Chemical Brothers – Hey Boy Hey Girl
Tiesto v Diplo feat Busta Rhymes – C’mon (Catch ?Em By Surprise)
Tinie Tempah – Pass Out
Usher featuring Pitbull – DJ Got Us Fallin’ In Love
Usher featuring will.i.am – OMG
Vengaboys – We Like To Party
Willow – Whip My Hair
Yolanda Be Cool vs D Cup – We No Speak Americano