Dragon Ball FighterZ

Dragon Ball FighterZ arvostelussa

ka-me-ha-me-HAAAAAA!!!! Goku laittaa jalalla koreaksi loistavassa 2d-taistelupelissä, Dragon Ball FighterZ:ssä.

Teksti: Teemu Laitinen, 5.3.2018 Arvioitu lukuaika: 5 minuuttia
Arvostelun Dragon Ball FighterZ kansikuva

Dragon Ball-pelisarja on aikaisemmin luottanut 3d-ympäristöissä käytyihin taisteluihin, mutta nyt on lähdetty hakemaan uutta ilmettä. Dragon Ball FighterZ on vanhanliiton 2d-taistelupeli ja kehittäjä Arc System Works pitää huolen siitä, että meno on nättiä ja nopeaa samaan aikaan.

Peliaula

Meno on muuttunut hyvin paljon aikaisemmasta, reilu vuosi sitten julkaistusta Dragon Ball XenoVerse 2-pelistä ja suurimmilta osin tämä on hyvä asia. Heti ensimmäisenä silmään pistävä muutos on huomattavasti pienempi julkinen pelialue, jossa muut netissä olevat pelaajat palloilevat omien avatariensa kanssa. Aiemmin tämä peliaula tarvitsi jopa oman kartan, mutta nyt homma on sulavan minimaalista, eikä tässä ympyrän muotoisessa huvipuistossa pysty eksymään. Alueelta löytyy muutama koristeena pyörivä hahmo, sekä kioski jonne voi kuluttaa pelin eri otteluista ja tehtävistä saadut zeni-kolikot. Tätä pelirahaa tulee onneksi hyvin tiheään tahtiin ja helposti. Eikä ole pelkoa siitä, että joutuisi kuluttamaan oikeaa rahaa saadakseen uutta avataria tai titteliä itselleen. Lukkojen takana olevia hahmojakin on muutama, mutta nämä aukeavat pelaamalla. Tämä on asia, josta joutuu nykypäivänä ottamaan hatun pois ja kumartamaan pelin julkaisijoille.

Peliaulassa voi maksimissaan olla 64 pelaajaa ja auloja on useita. Pelaajan on myös mahdollista valita monesta eri serveristä se itselleen paras. Loogisesti ajateltuna, kaikkein lähimmän peliaulan pitäisi olla se viiveettömin, mutta näin ei aina tunnu olevan. Viivettä ja servulta potkimisia tulee suhteellisen tiheään tahtiin, eikä sillä tunnu olevan paljoakaan vaikutusta, että pelaako USA:n vai Venäjän peliaulassa. Pelaajapula on myös asia joka häiritsee. Varsinkin silloin, jos saa tehtävän haastaa muita, kylän keskellä olevaan areena-otteluun. Tämä on peliaulan sisäinen taistelu, jossa katsotaan kuka on kylän kingi. Pelaajan on myös mahdollista perustaa oma pienempi rinki ja mikäli tahtoo olla kavereiden kanssa rauhassa, voi asettaa piirilleen oman salasanan. Viive pelissä ja pelaajapula voi kuulostaa hyvin vakavalta ongelmalta, mutta taistelut ovat sen verran nautinnollisia, että pieni odottelu ei pääse haittaamaan. Latausajatkin ovat kohtalaisen siedettävät, eikä kesken ottelua potkita serveriltä.

Taisteleminen

Kuten tuli jo todettua, 3d on jätetty mausteeksi taustalle ja taistelut käydään kaksi-ulotteisesti, kuten vanhat Mortal Kombat- ja Street Fighter-pelit tai nykyaikaisempi SpazBlue-sarja, joka on myös Arc System Worksin käsialaa. Tämä on suuri plussa, myös maailmanlaajuisia turnauksia ajatellen. Aikaisemmin Dragon Ball-sarjaa ei oikein voinut suositella taistelupelien ystäville, mutta tämä on poikkeus. Pelimekaniikka on pysynyt yhtä simppelinä kuin ennenkin, eli mitään hirveän monimutkaisia komboja ei voi suorittaa, mutta uusille pelaajille tämä on vain hyvä asia. Näppäinten variaatio on vaikeimmillaan tasoa ”hadouken”, eli tatin pyöräytys ja nappulan painallus. Lyöntinappuloita on vain neljä plus erikois-iskut. Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että vastustajan voittaa vain nappuloita umpimähkään hakkaamalla. Taitavimmat pelaajat osaavat hyödyntää toisen virheitä ja tässä tulee esiin pelin armoton anteeksiantamattomuus. Virheen sattuessa, vastustajan on mahdollista tykittää pelaajan hp:t nolliin. Tämän suhteen oltaisiin voitu antaa pelaajalle mahdollisuuksia vastaiskun suorittamiseen tai jonkinlaiseen yhdistelmän rikkomiseen.

Dragon Ball FighterZ:n taistelut käydään kolme vastaan kolme menetelmällä. Pelaajalla on käytössä kaikki tutut hahmot ja lisää voi aukoa taitojen karttuessa. Otteluiden edetessä, on mahdollista vaihtaa hahmoa ja näiden kanssa voi myös tehdä yhteis-iskun. Nämä käyttävät pelaajan Ki-energiaa, aivan kuten ottelijan muutkin erikoishyökkäykset. Taistelut näyttävät hyvin kaoottisilta, koska erikoislyönnit eivät ole mitään pieniä paukkuja ja näitä voi tulla aika tiheään tahtiin. Tämä ei kuitenkaan ole pahasta vaan itseasiassa hyvin nautinnollista katseltavaa. Suuret räjähdykset ja älyttömät säteet oli Dragon Ball-animessa arkipäivää ja niin se kuuluu olla pelikentälläkin. Välillä mennään talojen läpi ja säteet lennättävät pelaajan avaruuteen, näyttävissä animaatioissa. Dragon Ball-fanit varmasti tykkäävät myös siitä, että tietyt hahmot käyvät keskustelua keskenään, mikäli heidät valitsee taistelupareiksi ja näistä dialogeista voi päätellä mihin väliin tämä painos putoaa Dragon Ball-kanoonissa. Käy taisteluja missä tahansa pelimuodossa niin kokemus tuntuu nautinnolliselta ja nyt on kaikki palaset loksahtaneet oikeanlaisesti paikoilleen.

Tarina

Juoni on pilkottu kolmeen eri osaan, josta valitaan oma tie. Periaatteessa jokainen näistä johtaa samaan lopputulokseen, eikä pelikokemus ole erilainen. Bulma tulee herättelemään krapulaisenoloista Gokua, joka ei tunnu muistavan mistään mitään. Omat taistelukyvytkin ovat kadonneet. Bulma selittää, että Dragon Ball-taistelijoiden ja vihollisten kloonit tekevät tuhoa Maa-planeetalla, eikä itse Z-taistelijoita näy missään. Tämän jälkeen seuraa nopea taistelu henkiin herätettyä android 16. vastaan. Kaksi jumalhahmoa tulevat selittämään pelaajan ja Gokun yhteyden merkitystä ja ilmoittavat samalla, että eivät aio ottaa osaa eikä arpaa Maan tapahtumiin. Tämä oli kiva tietää ja päättäväinen poppoo lähtee keräämään muita kavereita kasaan, voittaakseen ilkeät kloonit ja selvittämään tuhon taustalla olevaa voimaa. Juoni on hyvin simppeli ja tuntuu olevan vain koristeena, online taisteluiden ollessa se paketin pääosa. Harmillinen asia kaikille Dragon Ball-faneille, joita online-taistelut eivät kiinnosta. Vaikka tarina onkin hyvin ontto ja mitätön, tarjoaa se nättiä katseltavaa ja puhutut välianimaatiot on aika siistejä. Animen fiilis on saatu vangittua hyvin.

Arcade

Kuten nimestä voi päätellä, tässä pelimuodossa taistellaan tekoälyä vastaan, aivan kuten jossain hämyisessä kolikkopelihallissa. Pelaajan saa valita muutamasta eritasoisesta puusta sen mieleisemmän, mutta jos heti meinaa lähteä kokeilemaan vaikeampaa tasoa, voi tipahtaa pilvilinnastaan. Vaikka ensimmäiset pelit arcade-moodissa menee ihan vain rämppäämällä ohjainta, alkaa pikkuhiljaa menemään vaikeammaksi. Pelaaja etenee verkostomaisessa kartassa ottelun loppuarvosanan mukaan. Eli jos tippuu A tai ylempää arvosanaa, pääsee ottelemaan vaikeampia vastuksia vastaan ja vaihtoehtoisesti heikommilla arvosanoilla vastustaja antaa vähän enemmän löysää. Kokonaisuutena arcade toimii täydellisesti. Mikäli pelaaja jossain vaiheessa onnistuu päihittämään arcade:n vaikeimman tason Sayan-arvosanalla, saa hän avattua pari SSGSS-pelihahmoa, kuten Goku SSGSS tai Vegeta SSGSS. Näillä tuntuu olevan pieni etu online-peleissä, ainakin kun maailmanlaajuista ladderia katselee.

Online

Tämä on pelin suola. Tuttuun tapaan on ladder-pelit ja niin sanotut harjoitus-matsit, joissa häviöillä tai voitoilla ei ole suurta merkitystä. Aivan kuten tekoälyäkin vastaan, yksi virhe voi koitua koko ottelun kaatavaksi. Online-pelimuoto ei ole ilman ongelmia, sillä vastustajaa tuntuu välillä olevan vaikeaa löytää. Odotellessa voi kuitenkin pyöriä kylää ympäri ja höpötellä mukavia kanssapelaajille. Samalla on myös ongelmia pelaajien yhteyksissä. Näitä seikkoja on kuitenkin vaikea lähteä ratkomaan, sillä kyseessä voi helpostikin olla oman pään nettiyhteyden pätkiminen. Nämä yhteysongelmat ja ”alhaiset yhteyspalkit” ovat aika yleinen riesa monessa samanlaisessa taistelupelissä. Tästä huolimatta, kun peliin pääsee, tuntuu se pyörivän sujuvasti ilman nykimisiä tai ihmeellisiä hahmon hyppimisiä. Online pelin lisäksi on mahdollista katsella muiden pelaajien suorituksia, hassun kommentaattorin selostaessa tapahtumaa. Pelaajatkin voivat osallistua kommentointiin.

Tuomio

Kokonaisuutta ajatellen, Dragon Ball FighterZ on pirteä lisäys kyseisen animen kylkeen ja jopa taistelupeli-genreen yleensäkin. Kelpo vaihtoehto esimerkiksi Street Fighterille, mutta muutamat eroavaisuudet täytyy ottaa huomioon. Suurin näistä on se, että FighterZ:ssä ei ole mahdollisuutta tehdä kovin vaativia yhdistelmiä, joita suuri osa pelaajista yleensä hamuaa. Tämä on vieraannuttava tekijä, mutta samalla myös virheellinen arvio itse pelistä, sillä haastetta riittää. Helpompaa taistelua hamuavalle tämä taas kelpaa erinomaisesti. Dragon Ball-faneille puolestaan FighterZ voi tuntua pettymykseltä onton tarinan takia. Taistelut tässä pelimuodossa on pelkkää koristetta ja se juoni on aikamoisen kevyellä siveltimellä vedetty. Jos ei muuten niin ehdottomasti ainakin kokeilemisen arvoinen tekele, eikä tätä peliä voi missään nimessä rumaksi haukkua.

Yhteenveto

Laadukas kokonaisuus

Hyvää

  • Simppelit kontrollit
  • Helppo päästä peliin sisälle
  • Tämän nätimmäksi ei 2d-taistelut voi tulla.

Huonoa

  • Heikko juoni
  • pelaajapula
  • ajoittaiset servereiltä potkimiset
  • Ehkäpä liiankin anteeksiantamaton pelimekaniikka