Erica

Erica - arvostelu

Peliarvostelu

Pelin nimi: Erica
Lajityyppi: Seikkailupelit
Alusta: PlayStation 4
Kehittäjä/Julkaisija: Flavourworks/Sony
< >
Avaa pelin lisätiedot
Teksti: Mikko Kosonen, 24.8.2019 Arvioitu lukuaika: 3 minuuttia
Arvostelun Erica kansikuva

Kenties yksi oudoimmista tai kenties ehkä jopa suoraan sanottuna kummallisin tapaus parikymmenenvuotisen arvostelijaurani aikana on tämänkertaisessa arvostelussa nähtävä Erica.

Allekirjoittaneella ei ollut minkäänlaisia ennakko-odotuksia tai edes tietoa kyseisestä Sonyn sekä Flavourworksin yhteistyöprojektista, ennen kuin Erican arvostelukoodi saapui sähköpostiini. Ilmeisesti moni muukin yllättyi, kun alunperin muutama vuosi sitten ensi kerran mainittu projekti äkillisesti pöllähti puun takaa Gamescom-messujen aikaan julkaisuun ilman mitään ennakkomainontaa.

Kuvauksessa Erican sanotaan olevan ”interaktiivinen elokuva”. Mutta niinhän edesmenneen Telltale Gamesin The Walking Dead -pelit ja vastaavatkin melkeinpä olivat. Missä ero?

Erica on aivan kirjaimellisesti sitä: interaktiivinen elokuva. Sonyn projekti on varmasti jotain sellaista, mitä edesmennyt seikkailupelitalo Sierra yritti tuoda menestyksekkäästi markkinoille 90-luvulla useammilla FMV-peleillään, kuten Gabriel Knight – The Beast Within. Kunpa studiolla olisikin ollut tämän päivän teknologia käytössään – Sierran kohtalo saattaisi olla toinen.

Erica on brittinäyttelijöillä varustettu elokuva, jossa pelaaja ottaa osaa joko älypuhelimellaan (puhelinta suositellaan) tai vaihtoehtoisesti PS4-ohjaimen kosketuspainiketta hieroen.

Tarinan edetessä pelaajalle tulee jatkuvasti tilanteita, joissa valitaan yksi, olipa kyseessä sitten dialogivaihtoehto tai vastatako yllättävästi soivaan puhelimeen vaiko kävelläkö käytävän päähän tutkimaan outouksia.

”Peli” muistuttaa kovasti Netflixissä katsottavissa olevaa ja allekirjoittaneenkin näkemää, Black Mirror -sarjan itsenäistä, interaktiivista jaksoa – joka ei kuitenkaan lopulta ollut aivan kaikkea sitä. Tarinan mielekkyys kaatui muun muassa erilaisiin umpikujiin ja kohtausten uudelleenkatsomisiin.

Pikainen tutkimustyö (sekä arvostelijatoveri Petterin tieto) paljasti, että Erica ei ole edes toinen uuden aallon FMV-projekti. Vuonna 2017 ihan elokuvateattereissa asti nähtiin maailman ensimmäinen interaktiivinen elokuva, Late Shift, jossa elokuvaväki sai äänestää älypuhelimillaan kulloinkin mitä seuraavaksi tulisi tapahtumaan ja enemmistön mukaan edettiin.

Late Shift on Erican tavoin ostettavissa PSN Storesta. Late Shiftillä on hintaa vajaa kolmetoista euroa, kun taas Ericalla kenties osuvampi, kymmenen euroa.

Kymmenellä eurolla Ericaa kun on uudenlaisena kokemuksena helppo suositella. Toki, kyseessä ei varsinaisesti ole mikään peli ja vaikka se nojautuu selkeästi seikkailumaisen murhamysteerin suuntaan, ei pelissä ole mitään puzzleja ratkottavaksi. Jos Ericaa ajatellaan lyhytelokuvana – ajallisesti sen kertakatsomiseen ja valintojen tekemiseen meni arviolta puolitoista tuntia – on se allekirjoittaneen mielestä kuitenkin varsin toimiva sellainen.

Tarinasta ovat vastanneet Jack Attridge ja Conner Potts, jotka eivät varmasti sano mitään kellekään, mutta jälkimmäinen on aikoinaan kynäillyt Driver San Fransisco -pelin tarinan. Jackilla on kokemusta vain ääniosaston hepun työstä. Ohjauksessakin on käytetty paria: sama kokematon Jack parinaan melko tuntematon toinen kaveri, joka on kuitenkin ilmeisesti IMDB:n mukaan kirjoittanut muutamia ensi vuonna ilmestyviä Doctor Who -sarjan jaksoja.

Erican tarina

Näillä meriiteillä on yllättävää kuinka hyvin Erica onkin onnistunut. Erica heittää pelaajan seuraamaan Erica Mason -nimisen tytön tarinaa, joka on kokenut traumaattisen lapsuuden isänsä tultua murhatuksi. Tappaja on edelleen vapaalla jalalla ja nyt aikuisiässä murhaaja ottaa Ericaan yhteyttä. Tämä käy ilmi jo ensiminuuttien aikana ja näkyy myös ohessa olevalla videollakin.
Tarina johdattaa Erican sekä mukaan liittyvän poliisin, konstaapeli Blaken mielisairaalan tiloihin, joissa Erican isä sekä hoitajana toiminut äiti molemmat työskentelivät. Voivatko vastaukset ja murhaajan henkilöllisyys lopulta paljastua?

Tarinan aikana tutustutaan sairaalan asukkeihin kuin muutamaan henkilökunnan jäseneenkin. Tarina avautuu hitaasti ja vasta loppumetreillä kaikki alkaa paljastua. Rytmitys on mielestäni toimiva ja pitää sen verran hyvin otteessaan, että aina kun eteen tuli tilanne, jossa pelaaja sai valita vaikkapa dialogivaihtoehdon tai valita kahden tekemisvaihtoehdon väliltä toisen, on jännitys melkeinpä käsinkosketeltavissa, koska ei tiedä mitä odottaa. Kiitosta pitää antaa myös toimivalle kuvaukselle sekä yleisesti ottaen laadukkaalle kuvanlaadulle, jotka yhdessä tekevät kaikista kohtauksista uskottavia. Kuvalle kyytiä antaa toimiva ääniraita, josta on vastannut muun muassa Assassin’s Creed Syndicate sekä Journey -pelien säveltäjä, Austin Wintory.

Mikään näistä ei kuitenkaan toimisi, jos näyttelijöiden taso ja ohjaus olisi luokkaa surkea ja epäuskottava, mutta näin ei onneksi ole.

Kaikki päänäyttelijät, eritoten Erica (Holly Earl), Duncan Blake (Duncan Casey) sekä esimerkiksi sairaalan johtaja Lucien Flowers (Terence Maynard) tekevät erittäin vakuuttavan roolisuorituksen. Ericaa näyttelevän Hollyn voi bongata myös runsaasti suosiota saavuttaneesta scifisarjasta Humans, joka pyörii jo kolmatta kauttaan.

Peliosuus Erica-elokuvassa on luokkaa minimalistinen, mutta samaan aikaan toimiva. Erican valintoja voidaan kontrolloida – kuten mainittua – joko älypuhelimella tai peliohjaimella. Allekirjoittanut valitsi peliohjaimen ja vaikka ajoittain kursorina toimiva oma sormi kosketusalustalla liikuteltuna onkin hitusen levotonta sorttia, toimii valinta sekä pienien liikkeiden tekeminen sen verran hyvin, että ohjaaminen ei pääse sotkemaan tunnelmaa missään vaiheessa.

Koska kyseessä on interaktiivinen monivalintaelokuva, tarkoittaa tämä myös sitä, että tarjolla on erilaisia kohtauksia sekä erilaisia loppuja, riippuen siitä, millaisia valintoja pelaaja tekee tarinan aikana.

Loppusanat

Kymmenen euron hinnallaan Erica on varsin mainio ja viihdyttävä puolitoista tuntinen interaktiivinen jännäri, joka tarjoaa kenties VR-pelien vallankumouksen jälkeen viimeinkin jotain hieman uutta ja erilaista. Toki varsinainen pelaaminen on sivuosassa, mutta valintojen mukaan muuttuva tarina on mielenkiintoinen ja näyttelijät hyviä näinkin kokemattoman tiimin ohjauksessa. Ericaa on vaikea olla suosittelematta.

Yhteenveto

Lähes virheetön

Hyvää

  • - Mielenkiintoinen tarina, joka muuttuu valintojen mukaan
  • - Tarinan ohjaus ja kuvanlaatu
  • - Näyttelijät
  • - Ohjaaminen/valintojen tekeminen simppeliä

Huonoa

  • - Peliohjaimella ohjaus ajoittain hitusen levotonta