F1 2014

F1 2014 arvostelussa

Déjà-vu 2014.

Teksti: Mikko Kosonen, 16.10.2014 Arvioitu lukuaika: 6 minuuttia
Arvostelun F1 2014 kansikuva

Perehdyimme vain vähän aikaa sitten Codemastersin tuoreimman formulan, F1 2014 -pelin ennakkoversioon. Nyt pelin lopullinen versio on saapunut Game Realityn arvosteltavaksi, mutta harva asia on muuttunut sitten ennakkoversion ? tätä hieman ounastelin jo ennakkoartikkelissani.

F1 2014 pitää sisällään kaikki radat, kuskit ja talliväritykset kuluvalta kaudelta, jota tätä kirjoittaessa johtaa Japanin Suzukan osakilpailun jälkeen Mercedes-tallin Lewis Hamilton.
Ratojen osalta uusia F1 2013-versioon nähden ovat pitkään poissa ollut Austria Spielberg (entinen A1-Ring) sekä kisakalenterista poissaolollaan muutaman kauden ollut Hockenheimring, mutta myös täysin uusi rata Venäjällä, Autodromo. Kaiken kaikkiaan ratoja on nyt siis yhdeksäntoista, kuten oikeassakin F1-sirkuksessa.
Pelillisesti F1 2014 on tuttu tapaus kaikille sarjan faneille ja aiempia vuosipäivityksiä pelanneille. Olen sitä mieltä, että Codemasters tuntuu elävän tällä hetkellä F1-sarjansa kanssa samanlaisia aikoja, kuin Electronic Arts NHL-pelisarjansa kanssa 90-luvun lopulla, kun sarjan suurimpia uudistuksia olivat uusien rostereiden ohella lähinnä kiekon erilaiset varjostukset ja kaukaloiden muuttunut väritys.

Mitään sen suurempaa uutta ei nimittäin F1 2014-pelissä mukana ole viime vuoteen verrattuna. Viime vuonna mukaan tulleet klassikkokisat autoineen loistavat nekin nyt poissaolollaan. Miksi ihmeessä pitää ottaa aiemmin lisättyjä uutuusominaisuuksia pois? Ehkä ensi vuonna ne palautetaan taas uutena juttuna…

F1 2014-pelistä löytyviä pelitiloja ovat grand prix, career, proving grounds ja moninpeli.
Grand prix-tilassa voi ajaa pelkän kisan tai koko viikonlopun, kun taas uramoodissa hypätään tuttuun tapaan märkäkorvakuskin kenkiin ja aloitetaan nousu huonommasta tallista, pikkuhiljaa nousten ajamaan parempiin talleihin ja kohti sitä mestaruutta.

Proving groundsista löytyvät tutut time trial, time attack sekä scenario mode. Viimeksi mainittu pitää sisällään yhdeksän uutta eri vaikeustason omaavaa skenaariota, jotka aloitetaan tietystä tilanteesta ja jossa pitäisi myös päätyä pelin haluamaan tilanteeseen, mikä useimmiten on kisan voittaminen. Joskus se saattaa tarkoittaa kisan voittamista varikolla käymisen jälkeen tai Vettelin formulan hajoamisen jälkeen. Skenaariot jaksavat innostaa jonkin aikaa, mutta itse jäin kaipaamaan jotain muuta uutta, kuin pelkkiä skenaarioita.

Uramoodi-valikon alta löytyvät vaihtoehdot season challenge, tavallinen ura sekä evaluation test.
Season challenge on tuttu aiempien vuosien versioista, tässä uramoodissa ideana on aina valita oma pahin kilpailijansa. Mikäli onnistuu voittamaan tuon valitun kuskin kisassa, johon sen valitsee, tarjoutuu mahdollisuus päästä ajamaan voitetun kuskin talliin hänen paikalleen. Sitä kautta season challengessa noustaan aivan eri tavalla parempiin talleihin kuin perusuramoodissa. Jos kuitenkin on pelannut samaa moodia aiempina vuosina, voi se tuntua jo hieman vanhalta idealta, kuten allekirjoittaneen mielestä.

Evaluation test on uusi juttu, joka korvaa aiempien vuosien rasittavan moniosaisen young driver test -tutoriaaliin, joka oli aina sama ja pakollinen läpikäydä. Evaluation test on yksinkertainen, yhden kierroksen lentävä ajokokeilu, jota ei ole edes pakko ajaa. Jos kuitenkin päättää ajaa, yrittää peli määrittää optimaaliset asetukset ja ajoavut pelaajalle ajokykynsä mukaan.

Jossain asiassa on siis otettu oppia. Uutena vaihtoehtona tavallista uratilaa saa nyt ajaa kolmena eri pituutena. Perinteisen täyden kisakalenterimestaruussarjan lisäksi tarjolla on nyt lyhyt (7 kisaa) ja keskipitkä (12 kisaa) -vaihtoehdot, joissa ajetaan siis vain joko seitsemän tai kaksitoista ensimmäistä kisaa. Kisoja ei ajeta satunnaisvalinnalla. Mielestäni eri pituisten kausien lisääminen on erinomainen lisäys, joskin hieman epärealistinen juttu sinänsä. Niille kuitenkin, jotka eivät välttämättä koko kautta halua ajaa, mutta haluavat nostaa itsensä mestariksi, ovat uudet vaihtoehdot varmasti tervetulleita.

Uratilassa (oli pituus mikä tahansa) yritetään totta kai napsia mahdollisimman paljon pisteitä per kisa, mutta myös yritetään lyödä tiimikaveria kisasijoituksissa kuin aika-ajoissakin. Lyöminen kerta toisensa perään kisamenestyksen ohella tuottaa XP:tä ja lopulta pelaajan taso nousee. Kun taso on riittävän korkealla, alkaa paremmilta talleilta tulla tarjouksia seuraavalle kaudelle. Uratila on siis monikautinen, kuten kaikissa aiemmissakin sarjan peleissä. Uratilan keston ohella mitään muutoksia siihenkään ei edes ole tehty.

Ajotuntumaltaan Codemastersin formula loistaa edelleen hienosti ja tuntuma formuloihin onkin ehdottomasti pelin parhaita puolia. Peliohjaimellakin peliä on mahdollista pelata, kuten testilaitteistossa olleella Xbox 360-ohjaimella, mutta tällöin on melkeinpä pakko laittaa luistonestoa päälle, jotta ajokki pysyisi hanskassa.

Ratilla, kuten käyttämälläni vanhalla ja luotettavalla MOMO Racing Force -ratilla ajaminen on kuitenkin paljon siistimpää. Myös aika-ajoissa ajat ja ratojen hallitseminen on aivan erilaista sorttia kuin peliohjaimella. Mikäli mielii pelata peliä vaikeammilla vaikeustasolla kuin mediumilla, on ratti lähes pakollinen, sillä radat pitää osata ajaa todellakin maksimihyödyn kera tai lipsuminen kostautuu muiden ohittelulla tai paalupaikka-ajan menetyksellä.

Mikäli ajaminen ei meinaa sujua, on tarjolla liuta erilaisia ajoapuja jarrutusavusta oikeaan ajolinjaan, jotta kokemattomampikin kuski varmasti pysyy tiellä harjoitellessaan ajamista. Viihdyttävyydeltään F1 2014 on aiempien pelien luokkaa, eli jos kyseessä on ensimmäinen kosketuksesi Codemastersin formulasarjaan, pidät pelistä todennäköisesti aika lailla ? kuten minäkin pidin ensimmäistä todella upeana suorituksena.

Kunhan sitten viimein alkaa tajuta millainen pelin tekoäly sekä pelin vaurionmallinnus (edelleen) ovat, latistuu tunnelma melkoisesti. Tekoäly ei kisoissa juurikaan ohittele muita kuin pelaajaa, eikä jännitystä sijoitusten vaihtumiseen tai loppusijoituksiin pääse käymään ainakaan kolarien muodossa, koska tekoäly ei kolaroi ellei pelaaja mokaile tai tahallaan työnnä tekoälyautoja sivuun. Tällöinkin joskus pelaajan auto saattaa muuttua läpinäkyväksi ja tekoälykuskit voivat ajaa pelaajan lävitse. Tai jos lippusäännöt ovat päällä saa pelaaja helposti ?mätkyjä? kerrytettyä pienelläkin tuuppimisella ja osumisella.

Joskus rangaistuksia voi tulla ihan vahingossakin, mutta aina pelkästään pelaajalle. Tekoälykuskit eivät rangaistuksia saa. Tekoälykuskien formulat pelaajan omasta puhumattakaan eivät myöskään koskaan hajoa. Pannu ei poksahda eikä ajokkeihin tule muitakaan yllättäviä keskeytykseen johtavia vikoja. Tekoälykuskien autojen rikkominenkin on yllättävän vaikeaa ja siinä missä oikeassa kisassa pienikin kontakti voi rikkoa etusiiven tai etusiiven kulma voi rikkoa renkaan, ei pelissä ole tietoakaan sellaisesta. Pelaaja voi jopa ajaa lähes kahtasataa reunakaiteeseen, eikä renkaille käy mitään. Tai jos käy niin puhjennut kumi pysyy tiukasti vanteella ja formulan voi melko helposti ajaa varikolle renkaanvaihtoon.

Codemasters ei ole sisäistänyt sitä, että kisat vaativat jännitystä ja vaarallisia tilanteita. Niitä ei välttämättä oikeastikaan nykyään nähdä (pois lukien järkyttävä Marussia-kuski Jules Bianchin kolari traktorin kanssa), mutta virtuaaliformulan ei tulisi kärsiä samasta tylsyydestä. On vain kertakaikkisen uuvuttavaa pelata kisaa, jonka lopputuloksen suurin piirtein tietää varikolla käyntien jälkeen, koska kukaan ei keskeytä eikä kolareita tapahdu. Uusintojenkaan aikana ei edelleenkään saa vaihtaa kameraa muihin kuin pelaajan omaan formulaan, jotta voisi seurata tapahtuuko tekoälykuskien välillä koskaan mitään. Kerran pari olen nähnyt tekoälyauton pyörähtävän radalta ulos ja silloin tuo kyseinen auto katoaa kokonaan kuin ilmaan.
Koska tekoäly on lähes täydellinen on vain reilua, että pelaajakin saa armopaloja flashbackin muodossa, jonka avulla voi kelata kolarit taaksepäin ja esimerkiksi yrittää uudelleen siitä mutkasta, joka menikin hieman pitkäksi.

Luonnollisesti on jälleen mainittava se turva-auto, joka niin monen vuoden jälkeen viimein saatiin formulapeliin Codemastersin ansiosta. Oltiinhan sitä odotettukin jo. Vaan eipä halua turva-auto kovin helpolla radalle tulla. Kisan pituus pitää olla vähintään 25 prosenttia oikeasta pituudesta, jotta mahdollisuus olisi edes teoreettinen. Silti, vaikka kuinka kolaroisi ja rikkoisi tekoälyautoja ja levittelisi niiden hiilikuitupalat pitkin rataa, ei turva-auto tule radalle ? kunnes sitten yhtäkkiä sattumalta aivan satunnaisena hetkenä, jos siis tulee.

Ikävä kyllä joudun toteamaan F1 2013-pelin tavoin, että F1 2014 on kyllä pohjimmiltaan varsin passeli ja nautinnollinen formulapeli, mutta Codemasters ei vain yksinkertaisesti jostain syystä halua korjata pelisarjansa perusvikojansa ja puutteitansa. Kisoista puuttuu jännitys. Vaurionmallinnus on huono. Turva-auton kuski on laiska. Tekoäly on liian täydellinen. Voi kunpa näihin tulisi parannusta, olisi pelisarja lähes täydellinen ja oikeasti jännittävä formulanautinto.

Audiovisuaalisesti peli on edelleen toimivaa sorttia. Formulat näyttävät hienoilta, eikä maisemissakaan ole valittamista, vaikka niistä alkaa pikkuhiljaa paistaakin EGO-moottorin vanhuus lävitse täysilläkin detaileilla ja reunanpehmennyksillä. Sadekelillä peli sen sijaan näyttää edellen todella upealta ja sade ja kameraan lentävät pisarat varsin näyttävältä. Äänimaailma koostuu pääasiassa formuloiden äänistä ja varikkomiehen radiokeskustelusta. Moottoriäänet ovat uudistuneet tällä kaudella mukaan tulleiden V6-turboahdettujen moottoreiden myötä. Ennakkoversiossa kerkesin hieman haukuin niiden vaisuja ääniä, mutta mielestäni tässä lopullisessa versiossa äänet ovat paremmat ja kuulostavat hyvältä. Hyvä niin. Varikkomiehen sanastoon ei kuulu juuri muuta uutta, kuin nykyään varsin yleinen ?box, box, box!? komento, kun on varikkokäynnin aika.
Yksinpelipuolen ohella peli tarjoaa tutun moninpelin tuttuine vaihtoehtoineen. On pikakisa, custom race ja on F1 2011-pelissä ensi kerran esitelty co-op championship. Nämä vaihtoehdot on tarjolla nettipelille. Jaettu ruutu ja lähiverkkopeli ovat rajoitettuja pelkkään pikakisaan. Edelleenkään(!) co-op championship -moodia ei siis ole mahdollista pelata jaetulla ruudulla. Jos peliseuraa netistä löytää, voi co-op mestaruusmoodissa kaksi ihmispelaajaa ajaa kokonaisen kauden samassa tallissa.

Nettimoninpeli jäi arvosteluhetkellä testaamatta, sillä peliä ei oltu vielä virallisesti julkaistu. Jaettu ruutu kuitenkin toimii samaan vanhaan malliin ja ottaen huomioon, että yksinpelipuolellakaan juuri mikään on muuttunut, on helppo olettaa, että nettimoninpeli toimii sekin samaan vanhaan malliin kuin F1 2013-pelissä.

Kokonaisuutena F1 2014 on vuosittain Codemastersin formulaa ostavalle varmasti pettymys; juuri mitään täysin uutta ei Venäjä-radan lisäksi ole. Onneksi PC-version omistajat voivatkin äänestää lompakollaan ja hankkia ilmaisia modeja viime vuoden tai sitä edellisen vuoden versioon.

Yhteenveto

Keskivertotasoa parempi

Hyvää

  • Hyvä ajotuntuma
  • Pakollisen alokastestin vapaaehtoistaminen ja lyhentäminen
  • Audiovisuaalisesti yhä toimiva
  • Tuoreimmat radat ja tallipäivitykset
  • Kausitilaa mahdollista ajaa nyt lyhyenä ja keskipitkänäkin versiona

Huonoa

  • Sisällöllisesti ei oikeastaan mitään uutta F1 2013-peliin nähden
  • Klassikkoformulatkin on otettu pois
  • Lähes täydellisen virheetön tekoäly ja keskinkertainen vaurionmallinnus
  • Turva-autoa ei näe juuri koskaan
  • Co-op championshipiä ei edelleenkään voi pelata jaetun ruudun tilassa
  • Säännöt rankaisevat vain pelaajaa