F1 2016

F1 2016 arvostelussa

Mersutallin voittosimulaattori.

Teksti: Mikko Kosonen, 4.9.2016 Arvioitu lukuaika: 6 minuuttia
Arvostelun F1 2016 kansikuva

Kisaa on jäljellä parikymmentä kierrosta. Kärjessä ovat molemmat mersut. Vettel on kaukana kakkosena ajavasta Rosbergista, joten hopeakaksikon härnääminenkään ei onnistu. Bottas ja Räikkönen ovat juuri ja juuri pisteissä kiinni, mutta palkintopallille ei tänään ole asiaa. Kuulostaako tutulta? Aika pitkälti tätä on ollut ainakin kuluva 2016 kausi formulaykkösissä. Viime kaudella ehkä löytyi ehkä vielä vähän enemmän variaatiota voittajan osalta, mutta silloinkin mersut yleensä johtivat. Taas on Toto Wolff riemuissaan. Tätä kirjoittaessa ainakin Button ja Massa jättävät formulat kuluvan kauden jälkeen. Lieneekö ihmekään.

On pakko sanoa, että välillä kisat tosin ovat kyllä toimineet oivana unilääkkeenä. Sohvalle makaamaan ja katsot kuinka mikään ei muutu, kukaan ei ohita. Kukaan ei keskeytä. Onneksi meillä on sentään virtuaaliformulat.
F1 2016 on Codemastersin toinen uusimman konsolisukupolven F1-peli ja sarjassaan jo seitsemäs, eli kokemusta on lajin parissa ehtinyt kertyä jo useamman vuoden ajan. Etenkin EA:n ensimmäisille uuden sukupolven urheilupeleille on ollut aina tyypillistä sortua samaan naurettavaan pelleilyyn, että ominaisuudet ovat olleet rankasti karsittuja edelliseen ja samalla viimeiseen vanhan sukupolven peliin verrattuna. Tällä kertaa myös Codemasters sortui samaan ja julkaisi F1 2015 -pelinsä karsittuna 2014-painokseen verrattuna ? pelistä puuttui pelisarjaa tähdittänyt perinteinen uratila sekä jopa turva-auto, mikä oli vasta aiemmin saatu lisättyä pelisarjaan ensimmäistä kertaa.

F1 2016 on kuitenkin nyt täällä, mutta mitä se korjaa ja parantaa edeltäjäänsä nähden? No, ainakin sen että sisältöä on tällä kertaa edes vähän enemmän ja molemmat uratila sekä turva-auto tekevät paluun, virtuaalisen turva-auton kera! Jee! Mukana totta kai uusimmat kausipäivitykset, 22 kuskia ja aidot tallit mainosteippauksineen sekä kaikki 21 rataa ? uutuutena hieman Monacoa muistuttava uusi katurata Bakussa, joka korvaa European Grand Prixissä aiemmin olleen Valencian radan, joka siis jäi pois. Muita muutoksia ovat Malesian kisan myöhentäminen ja Venäjän kisan aikaistaminen kisakalenterissa, jotka heijastuvat myös peliin.

Sisältönsä osalta F1 2016 tarjoaa uratilan, pikakisan, time trialin, mestaruusmoodin sekä nettipelin niille, jotka jaksavat kisata muiden ihmisten kanssa pikakisoja tai vaikkapa ajaa kokonaista kautta. F1 2015 -pelissä ensi kerran esitelty pro season on niin ikään mukana uratilassa sen takaisin palaavan perinteisemmän rinnalla.

Kummassakin uramoodityypissä on samat lähtökohdat: luodaan oma virtuaalikuski kypärineen jonkin olemassa olevan kuskin ?päälle? ja valitaan jokin aloitustalli. Jokaisella tallilla on omat tavoitteet: jos menet mersulle hommiin on mestaruus oltava taskussa yhden tai kahden kauden jälkeen. Rellulla voi ajaa vähän huolettomammin ? mestaruus olisi saatava vasta neljän kauden jälkeen. Pro season eroaa tavallisesta uramoodista sillä, että kaikki on varsin hardcorea ja vaikeusasteet nupissa. Ei ajoapuja ja kisat ovat sataprosenttisen pituisia ja kisaviikonloput täysimittaisia. Ole siis valmis tosikoitokseen, jos valitse pro seasonin.

Perinteisessä uramoodissa voi sen sijaan edelleen valita itse minkä pituiset ovat kisat, mitä ajoapuja käytetään ja ajetaanko aika-ajot yhden kierroksen yrityksinä vai millaisina, kaikki on kustomoitavissa millaiseksi kukin kisansa haluaa. Onkin ihan mukava, että kisoja voi ajaa aina kolmesta tai viidestä kierroksesta täysiin määriin, mutta edelleenkään yksikään pelimuoto ei salli turva-autoa otettavaksi mukaan, jos ei aja vähintään 25:n prosentin pituista kisaa aidosta. Uutta perinteisen turva-auton ohella on aidoista kisoista tuttu virtuaalinen turva-auto, joka tosin ei sekään ole lyhyissä kisoissa käytössä ? on silti hienoa, että sekin on saatu mahdutettua mukaan muiden aitojen yksityiskohtien, kuten DRS:n ohella.

Uutuutena nähtävä ja F1-pelifanien jo vuosikymmeniä toivoma lämmittelykierros vaatii samat ehdot. Ei lämmittelyä, jos ajat vain viisi kierrosta. Toisaalta keskeinen elementti, eli varikkokäynnitkään eivät oikeastaan pääse edes oikeuksiinsa jos ajetaan vain viisi tynkäkierrosta ? ei sellaisten kisojen aikana tarvitse varikolle edes kurvailla ja jos menee, on muita kuskeja melko vaikea saada enää kiinni jäljellä muutaman jäljellä olevan kierroksen aikana.

Kenties merkittävin uudistus pelissä ehkä on se ? ainakin omasta mielestäni ? että tekoäly on jo helpollakin vaikeustasolla varsin haastava vastus. Kuskit ohittelevat pelkäämättä ja älykkäästikin myös toisiaan ja toisinaan näkee myös ulosajoja, kolarisumia tai törmäilyjäkin, eikä helpolla ajaminen tarkoita sitä, että siellä tekoälyratin takana olisivat sunnuntaipapat. Tekoälyä vastaan kisaaminen onkin varsin upeaa ja muistuttaa siitä millaista se telkkarinkin formula joskus parhaimmillaan oli.

Tekoälyn paranemisen huomaa myös uusinnoistakin: aiemmin Codemasters ei ole koskaan antanut seurata uusintojen aikana muuta kuin pelaajan omaa autoa, mutta nyt pelikameran voi suunnata mihin tahansa tekoälyautoon. Pieni, mutta erittäin tärkeä lisä niille, jotka haluavat katsella kisaa jälkikäteen ja kenties katsoa parhaimmat kolarit ja ohitukset lävitse.

Silti, jos et itse ole ykkösenä tuulettamassa kun juomat poksautellaan, on Toto Wolff joka ikinen kerta onnesta soikeana varikkomuurilla, kun voittaja ajaa maaliviivan ylitse. Mersun ylivoimaisuuden siis tiedostaa jopa Codemasters. Toki soppaa voi hämmentää omalla ajamisellaankin. Vaurionmallinnusta pelissä ei juurikaan ole lähdetty ikävä kyllä muuttamaan mitenkään aiempia vuosia paremmaksi, joten mitenkään ylijännäksi pelaaminen ei muodostu näiltä osin.

Kaikki toimii käytännössä kuten aiempinakin vuosina, eli yleensä ensimmäisenä hajoaa etusiipi tai sen osa, joskus harvoin saattaa puhjeta rengas vähän epämääräisesti ja jos oikein kovaa kolauttaa kaiteeseen voi eturengas lähteä irti ja roikkua ripustuksiensa varassa auton keulan päällä. Tällöin on valittava joko keskeytys tai kelata aikaa taaksepäin kolaria edeltävään kohtaan. Aina kuitenkaan täysin samanlainen kolarointi ei kuitenkaan tee renkaalle yhtään mitään. Myös tekoäly selviää lähes aina tällaisista samanlaisista kolareista ilman renkaan irtoamista tai jos tekoäly kolaroi pelaajan kanssa irtoaa pelaajalta kyllä rengas, mutta tekoäly voi jatkaa usein matkaansa pelkällä siipivauriolla. Takasiipikin tuntuu olevan kuin liimattu auton pintaan, ei irtoa millään.

Säännötkin tuntuvat edelleen koskevan ainoastaan pelaajaa. Aikasakot ja vääränlaiset ohitukset koskevat vain pelaajaa. Jos kolaroit jonkun kanssa yhteen, on pelaaja aina siihen syypää. Liikaa kolarointia ja sinut diskataan kokonaan kisasta. Kerran kävi jopa niin, että tuli kolarisuma ja keltaiset liput liehuivat. Kiersin suman ja jatkoin matkaani onnistuneesti, minkä jälkeen peli ilmoitti, että ohitin laittomasti toisen kuskin (joka siis oli sumpussa radalla) ja paikka täytyy antaa takaisin. Jää siinä odottelemaan sitten.

Säännöissä onkin siis edelleen runsaasti hiomista ja koska niitä ei saa edes kytkettyä kokonaan vieläkään pois päältä, on sääntöjen kanssa välillä vähän rasittavaa yrittää antaa omaa parastaan, kun tietää että ne koskevat vain omaa autoa. Aikaa taaksepäin kelaava flashback kannattaakin aina kaiken varalta pitää päällä valikoissa ? jos vaikka käy jotain vähän epäoikeudenmukaista omalle kohdalle niin ei mene koko kisa sen takia pilalle.

Kaiken kaikkiaan F1 2016 on kuitenkin parannus F1 2014 ja F1 2015 -pelien jäljeltä, sillä että tekoäly on parempaa, uratila ja turva-auto on tullut kaksinkertaisena takaisin ja täydellisyyttä tavoittelevat voivat nyt ajaa sen lämmittelykierroksenkin.

Visuaalisesti F1 2016 on kutakuinkin edellisvuoden upeaa tasoa ? etenkin sadekelillä peli näyttää paikoin lähes fotorealistiselta, jos vain koneessa tehoa riittää pyörittämään. Ei peli uusintojenkaan aikana näytä lainkaan huonolta. Audiopuolella kaikki on niin ikään kunnossa ja varikkomies höpöttää korvaan aiempaa informatiivisemmin ja omaa strategiaakin voi muuttaa pienen kolaroinnin jälkeen lennosta jos haluaa. Presentaation osalta on noustu niin ikään uudelle tasolle ja aika-ajoja, harjoituksia kuin kisojen alkujakin esittelevät kommentaattoripari aitoon F1-lähetyksen henkeen.

Ajotuntumaaltaan F1 2016 on edelleen varsin toimivaa sorttia ja erittäin realistinen peli onkin silloin, kun kaikki ajoavut on poissa. Parhaimmillaan kisatessa onkin aivan mahtava tunnelma, kun yhdistetään lähes täydellinen ajotuntuma sekä parantunut tekoäly ja huima visuaalisuus yhteen.

Itse testasin peliä Xbox 360-ohjaimella, sekä langattomalla Microsoftin Xbox 360 -ratilla, joista jälkimmäistä en tosin aivan saanut toimimaan täydellisesti pelin kanssa ja ajotuntumassa kyseisellä ratilla olikin välillä vähän hakemista, välillä taas se toimi lähes oireettomasti. Vaikea sanoa oliko kyse ratissa, vai pelin yhteensopivuudesta kyseiselle ratille.
Mitkään saturaatio- tai lineaarisuusasetukset ratin säätövalikosta eivät tähän tuntuneet auttavan ? ratti oli jatkuvasti omaan mieleeni hieman liian epätarkka ja siksi en saanut puristettua ajotuntumasta kaikkea irti. Silti, pelasin kyseisellä ratilla ja sen polkimilla peliä kuitenkin sen verran paljon, että ohjaimella pelaaminen sen jälkeen tuntui kamalan vaisulta kokemukselta. Jos kotoa löytyykin siis hyvä ratti-poljin -setti, saa pelistä huomattavan paljon enemmän tunnelmaa irti, aivan kuten aiempien vuosien versioistakin. Peliohjaimeen luottaville tarjolla on kuitenkin ne tutut, kustomoitavat ajoavut, joita säätämällä myös ohjaimellakin pärjää.

Vaikka pelin vaurionmallinnuksessa sekä sääntöjen jakelemisessa onkin edelleen parantamisen varaa, on F1 2016 silti kokonaisuutena paras formulapeli vuosikausiin ja Codemastersin paras formula sitten heidän debyyttipelinsä. Jos vasta nyt harkitset päivittäväsi Grand Prix 2- tai F1 Racing Simulation -pelisi johonkin vähän uudempaan, hanki tämä.

Yhteenveto

Laadukas kokonaisuus

Hyvää

  • Ajotuntuma, etenkin ratilla pelattaessa
  • Tekoäly antaa hyvän vastuksen ja ohittelee hienosti jo alemmillakin vaikeustasoilla
  • Hienostuneempi presentaatio
  • Klassisen uramoodin paluu
  • Virtuaalinen turva-auto ja lämmittelykierros lisäävät aitoja yksityiskohtia
  • Uusinnoissa voi viimeinkin seurata mitä tahansa kuskia
  • Audiovisuaalinen toteutus kerrassaan huippuluokkaa

Huonoa

  • Säännöt tuntuvat yhäkin koskevan vain pelaajaa
  • Vaurionmallinnus on edelleen vähän satunnaista tasoa