Farming Simulator 2015

Farming Simulator 2015 arvostelussa

Jos metsään haluat mennä nyt niin takuulla yllätyt...

Teksti: Mikko Kosonen, 26.5.2015 Arvioitu lukuaika: 16 minuuttia
Arvostelun Farming Simulator 2015 kansikuva

On jälleen aika laittaa kumisaappaat jalkaan, ottaa talikko käteen ja lähteä kylvöhommiin pellolle, sillä Farming Simulator 2015 on täällä. Ensikosketukseni pelisarjan parissa tapahtui hieman alle kolme vuotta sitten, kun sain arvosteltavakseni sarjan 2013-painoksen. Kuten vuosiluvuista voi päätellä, ovat kehittäjä Giants sekä pelisarjaa julkaiseva Focus Home Interactive tehneet maatilan viljelemisestä jokavuotista hupia.

Kaikenlaisten maatilapelien suosio ei olekaan missään vaiheessa vuosien varrella sitten Facebookissa hitiksi muodostuneen alkuperäisen FarmVillen jälkeen tuntunut laantuvan, päinvastoin, ilmiö on paisunut ja ehkä jopa lähtenyt hieman lapasestakin. Etenkin mobiilipelipuolella tällaisten toistensa kloonien suosio tuntuu olevan vankkumaton. Parhaimpia esimerkkejä lienee suomalaisen Supercellin koukuttava menestyspeli Hay Day. Mikään ei näemmä koukuta paremmin pelin pariin kuin idea siitä, että ruhtinaallisesti palkitseva, joskin vain hetken viipyvä jokilaiva saapuu farmin laiturinnokkaan.
Palatkaamme takaisin asiaan. Farming Simulator 2014 jäi itseltäni välistä, mutta pikaisen googlettelun jälkeen kyseisen version suurin uudistus taisi olla se, että se julkaistiin PC:n ohella myös ensikertaa mobiilialustoillekin. Mitään merkittäviä eroja sillä ei 2013-painoksen kanssa kuitenkaan ollut.
Farming Simulator 2015 sen sijaan on pelisarjan debytointia uusimman sukupolven konsoleilla. Kyllä! Peli julkaistiin alun perin PC:lle viime vuonna, mutta nyt myös Xbox Onen ja PS4:n virhepeukalot ja maaseudulle kaipailevat kaupunkilaiset (ja miksei maalla jo entuudestaan asuvatkin) pääsevät lähtemään virtuaalisten maatilatöiden maailmaan.

Farming Simulator 2015 tarjoaa pelattavaksi yksinpelinä toimivan uramoodin sekä yhteistyötyyppisen moninpelitilan, joka toimii Liven kautta. Ensinäkemältä kun uramoodia aloitellaan on peli lievä pettymys. Grafiikka ei ole juuri mihinkään uudistunut sitten 2013-painoksen ja visuaaliselta näyttävyydeltään pelin Xbox One versio vastaakin varmasti tällä kertaa jo PC-version grafiikkaa, koska jättimäisiä tehoja Giantsin oma GIANTS-grafiikkamoottori ei PC:lläkään vaadi. Xbox One version tekstuureiden tasosta ja pelimaailman yleisestä yksityiskohtaisuudesta päätellen on helppo päätellä, että myös Xbox pääsee työstään vähällä hiellä.

Sanalla sanoen peligrafiikka onkin siis varsin karua lähempää tarkasteltuna etenkin silloin kun pelissä on täysi päivä päällä ja kaikki näkyy valon loisteessa. Aamuruskossa ja illan hämärtyessä grafiikan yksinkertaisuus hieman peittyy ja peli näyttää jopa jotain suhteellisen ok-tasoista valaistusta. Pelin piirtoetäisyyskin on luvattoman lyhyttä sorttia ? välillä esimerkiksi puiden varjot ja peltojen viljat piirtyvät ruudulle sitä mukaa ruudulle kun pelaaja niitä lähestyy. Mielestäni olisikin pikkuhiljaa aika alkaa panostaa myös siihen visuaaliseen puoleen, mikäli Giants ja Focus haluavat pelisarjansa myyvän tulevinakin vuosina.

Tokihan ympäröivä grafiikka on Giantsille sivuseikka, kun pääosassa ovat yhä edelleen ne kaikki ?seksikkäät?, autenttisilla valmistajamerkeillä sekä ulkonäöllä varustetut maatalouskoneet, johon kaikki yksityiskohtaisuus on uponnut. Koneet ovatkin paikoin varsin upeannäköisiä. Hienona yksityiskohtana koneet likaantuvat ja kuraantuvat peltotöissä. Kaupasta voi ostaa vajaan viiden tonnin kärcherin painepesurin, jolla koneita ja osia voi pestä. Traktoreiden seksikkyydestä puheen ollen ? kukapa ei haluaisi omistaa 220-heppaista ja kauniisti muotoiltua Lamborghini-traktoria? Se on ja pysyy kuitenkin unelmana pidemmän aikaa ? töitä kun on paiskittava lujasti ja luovuttamatta ennen kuin taskunpohjalta löytyy tarvittavat pari sataa tuhatta dollaria rahaa.

Jos olet pelannut Farming Simulator-sarjaa aiemmin ei alkuun opastavaa tutoriaalia välttämättä tarvitse käydä lävitse, mutta aloittelijoille se on varsin tarpeellinen, sillä aluksi kaikki voi tuntua melko sekavalta, koska maatilallisen elämää pelissä simuloidaan melko pikkutarkasti, eikä mikään asia pelissä toimi ilman toista. Ja jos ei ole mitään kokemusta siitä miten pellon viljelykset laitetaan itämään, saattaa erilaisten lisälaitteet ja niiden käyttötarkoitus laittaa sormen keskelle suuta. Pelin päävalikosta on myös erillinen kattavampi tutoriaalivalikko, josta löytyy erillisiä tutoriaaleja muun muassa metsätöille, eläintenhoidolle kuin maanviljelyksen eri osa-alueillekin.

Käytännössä homma menee niin, että kun luodaan uusi pelitallennus valitaan ensin vaikeustaso ja sen jälkeen kahdesta erilaisesta ympäristötyypistä haluttu (skandinaavinen tai amerikkalainen). Sitten peli voi alkaa. Alussa pelaajalla on käytössään neljä traktoria, puimuri sekä yksi valmis viljapelto niitettäväksi. Puimurilla totta kai korjataan kyseisen pellon ja muidenkin tulevien peltojen sato talteen, kun taas traktoreilla laitetaan uuden pellot viriämään. Maanviljelystä varten pelaaja saa heti alussa muutaman traktoreihin kiinnitettävän lisähärpäkkeen pihalleen, kuten auran, kylvölaitteen sekä peräkärryn johon puimuri voi pudottaa talteen keräämänsä viljan. Nämä kolme laitetta tarvitaan tilan pyörittämiseen alkuvaiheessa, jotta talous saataisiin jotenkuten nousuun. Kärryyn puimurista pudotettu vilja ajetaan sitten viljasiiloon ja siitä saadaan rahaa. Yleensä kärryllisestä viljaa saa tuhat dollaria tai vähän päälle kahisevaa tilille, riippuen kyseisen viljan kysynnästä, jonka näkee samasta valikosta mistä tulevat säätilatkin. Säätiloista puheen ollen ? niillä ei ole mitään vaikutusta pelaamiseen. Satoipa sitten lunta tai paistoi aurinko ei näillä ole mitään vaikutusta siihen miten sato valmistuu tai meneekö se pilalle. On muutoinkin hassua, että skandinaavisessa peliympäristössä muka sataisi lunta aivan yhtäkkiä kesken kuumimman keskikesän, niin kuitenkin tapahtui.

Pelissä voi palkata tekoälyn avustamaan peltotöissä B-napin painalluksella mikä on varsin kätevää ja oikeastaan jopa todella tarpeellistakin etenkin jos peliä pelaa yksinpelinä. Tämä siksi, että silloin kun pelaaja ajelee viljakuormansa kanssa sen tyhjennyspaikalle (mistä saa myös sen rahallisen korvauksenkin) voi tekoäly jatkaa pellon auraamista, kylvämistä tai vaikkapa loppujen viljojen talteen ottoa puimurin ratissa. Apulaisen käyttö tosin ei ole ilmaista ja sekunti sekunnilta valuu pelaajan tililtä yksi dollari pois. Aivan täydellinen ei tekoälykään ole ja joskus sitä saattaakin huomata, että palkattu tekoäly on lakannut tekemästä töitään. Onneksi palkka ei kuitenkaan juokse silloin kun apulainen kököttää paikallaan ja onneksi ihan hyvä, että apulaista ei voi palkata kuskaamaan viljaa asiakkaille ? ties minne eksyisi matkan aikana. Onneksi viljakärryn lasti ei voi kaatua vaikka ajaisi kallioilta perävaunun kanssa alas. Vaikka Farming Simulator 2015 -pelin nimestä löytyykin sana ?simulator?, simuloi se lähennä itse työtä ja sen vaiheita, ei traktoreiden realistista ajotuntumaa tai edes realistisia fysiikoita.

Kuitenkin, aika on siis kirjaimellisesti rahaa myös Farming Simulatorissa. Mikäli haluaa olla täysi masokisti ja todella tuntea miltä voi tuntua odotella sadon kypsymistä, voi pelin asetuksista säätää päälle reaaliajassa liikkuvan pelikellon ja kasvien kasvutahdin hitaalle. Kasvien kuihtumismahdollisuudenkin saa valita päälle tai pois. Pelin vaikeustasonkin voi asettaa vaikeaksi, jolloin jo maanviljelijäuransa alkaessa pelaaja on veloissa korviaan myöten, jotta elämä ei olisi liian helppoa. Jos taas asettaa ajankulun korkealle tai vaikkapa suurimmalle, 120-kertaiselle nopeutukselle, kypsyy vilja nopeasti, mutta samaan aikaan myös rahanmeno on ärsyttävän vauhdikasta ja pelissä vaihtuva vuorokaudenaika vaihtuu myös nopeasti päivästä yöhön, joka on rasittavaa, koska pelin yöaikoina on varsin pimeää, koska farmin pihoilla tai peltojen nurkalla ei luonnollisestikaan ole valonheittimiä tai muita valaisimia.

Töiden teko pimeässä onkin paikoin todella vaikeaa. Toki traktoreista löytyy valonheittimiä, mutta ne eivät mielestäni riittävästi valaise, jotta yötyö olisi missään määrin mukavaa. Koska pelissä ei ole muuta tekemistä kuin maatilahommat (ei mitään minipelejä) on odotettava, että yö vaihtuu päivään tai sitten sitkeästi yritettävä ottaa selvää ylitummasta grafiikasta ? tai laittaa pelin kirkkautta korkeammalle. Jos peliä pelaa yhden tai useamman kaverin kanssa netissä ei kanssapelaajistakaan ole auttamaan valaistuksen kanssa: vaikka co-op kaverilla olisi oma taskulamppu päällä se ei näy lainkaan toisen pelaajan ruudulla. Sama juttu traktoreiden valojen kanssa: ne piirtyvät vain omalle ruudulle ja valaisevat vain omaa pelaamista.
Kun perustalous on saatu jotenkuten vakaaksi, on aika miettiä lisähankintoja. Tiluksiaankin voi laajentaa ostamalla lisää viljeltäviä peltoja jahka rahaa alkaa löytyä. Y-napin painalluksella pääsee kätevästi silmänräpäyksessä pelin kauppavalikkoon, josta löytyvät kaikki laitteet ja tavarat mitä pelissä ikinä voikaan ostaa. Esimerkkinä erilaisia traktorimerkkejä löytyy huimat 19 kappaletta. Kaikenlaisia oikeiden esikuviensa mukaan mallinnettuja auroja, kärryjä, puimureita kuin kasvihuoneitakin löytyy. Erilaista viljatyyppiäkin varten tarvitaan välillä erilainen irrotettava nokka puimuriin, eivätkä nekään ilmaisia ole.

Luonnollisesti pelaajan virtuaaliviljelijä voi hankkia itselleen kaupasta myös maatilaeläimiä. Lehmät, lampaat ja kanat ovat kaikki mahdollisia hankintoja ja tuottavat lisätienestiä. Pelaaja voi halutessaan myös ostaa itselleen auton, joita pelissä on tasan yksi tarjolla ja se maksaa 60 000 dollaria. Mieluummin itse ainakin säästän nekin rahat ja ajelen traktoreillani kylille.

Pelaajan menot eivät rajoitu pelkästään apulaisten käyttöön sekä koneiden ja laitteiden hankintoihin. Lähes kaikissa laitteissa ja jopa eläimissäkin on ?hoitokuluja?. Lehmissä hoitokulut ovat 40 dollaria päivässä, kanoissa vain dollarin per päivä. Nämä tosin ovat kappalehintoja, joten mitä enemmän eläimiä on sitä enemmän on kulujakin. Kalliimmissa koneissa kulut taas ovatkin sitten jo paljon enemmän. Pelaajan aloitustraktoreissa kulut ovat yli neljäsataa dollaria per päivä kappaleelta, kun taas pelin kaupasta löytyvässä kalleimmassa traktrorissa Quadtracissa kulut ovat 600 dollaria päivässä.

Se, että millaisia kuluja esimerkiksi juuri traktoriin joutuu näinkin paljon käyttämään joka ikinen päivä ei halua peli kertoa, vaikka simulointiin pyrkiikin. Kulut kun ovat samat kököttipä traktori sitten kokonaisen vuorokauden paikallaan tai ei. Hoitokulujen ohella traktorit käyttävät oikean elämän tapaan bensaa kulkeakseen. Onneksi alussa tankit ovat sentään uran alussa valmiiksi täynnä, mutta traktorien tankkaamiseltakaan ei pelissä vältytä pidemmän ajan puitteissa.

Toimettomana ei siis kannatakaan tilallaan seisoskella auringonlaskua ihmettelemässä, sillä hyvin nopeasti rahavarat hupenevat olemattomiin ja tila on konkurssin partaalla ennen kuin seuraavan päivän aurinko nousee taivaalle. Onneksi sieltä täältä löytyvillä raha-automaateilla voi saldon katsomisen ohella ottaa pankista vähän elämää helpottavaa lainaa, 5000:n dollarin könttäsummina ja maksimissaan 200 000. Mikäli haluaa päästä helpommalla voi peliä pelata kaikkein helpoimmalla vaikeustasolla, joka antaa enemmän aloitusrahaa sekä suuremman kertakorvauksen pelin ?tehtävistä?, joista muutenkin maksetaan tavallista kuorman tyhjennyskeikkaa enemmän. Tehtävät ovat käytännössä yksinkertaisia ?vie tuotetta X paikkaan A?. Tarjous on voimassa vuorokauden verran pelikellon tikittäessä ja jos annetun ajan sisällä saa tavaran toimitettua oikeaan paikkaan, kilahtaa roposia tilille, mutta vain vähän tavallista toimitusta enemmän.

Rikastuminen ei olekaan missään määrin helppoa eikä siten tilan voitollinen ylläpitokaan. Itse aloitin pelitallennukseni monta kertaa alusta, koska ei ole helppoa arvata sitä oikeaa strategiaa millä hommia kannattaa alkaa pyörittämään. Hankinko heti alkuun 20 kanaa? Vai ostanko jonkun kalliin metsäkoneen? Tai toisen puimurin olemassa olevan rinnalle? Ihannetilanne totta kai olisi, että pelaajalla olisi vähintään kaksi puimuria korjaamassa satoa talteen ja palkatut tekoälykuskit samaan aikaan jo auraamassa ja kylvämässä uutta peltoa, jotta rahantulo pysyisi jatkuvana virtana. Peli suosittelee uusille pelaajille medium-tasoa, mutta mielestäni esimerkiksi aloitusrahoiltaan armollisempi easy-taso on aloittelijoille parempi.

Kokonaan uusi juttu ja uusi tulonlähde Farming Simulator 2015 -pelissä on metsätyöt. Jos olet unelmoinut joskus metsähommista niin voit niitä tehdä nyt virtuaalisesti tässä pelissä, jos osaat. Metsähommia varten pelissä onkin kokonaan uusi laitekategoriansa, josta löytyy muun muassa kaksi Ponsse-merkkistä metsäkonetta, toinen kuljetukseen ja toinen puiden kaatoon minkä lisäksi valikoimasta löytyy muun muassa puunkantojen pilkkomislaite sekä uusien puiden istuttamiseen suunnattu vedettävä kärry. Metsälaitteet ovat kuitenkin melko kalliita, joten näiden uutuuksien pariin ei ikävä kyllä ihan heti edes pääse, vaan on ensin hoidettava perinteisiä viljelyshommia pidempään. Hölmöä sinänsä kun ajattelee, etttä metsähommat ovat 2015-painoksen keskeisin uutuus. Vähän sama kuin uusi NHL-peli estäisi pelaamasta jollain uutuusliigalla ennen kuin olet voittanut Stanley Cupin. Mikä siinäkin on ideana, että jos pelaaja ostaa pelin kaupasta vaikkapa uuden auran tai muun lisälaitteen traktoreitaan varten, ei kalliille laitteelle saa koskaan kotiinkuljetusta? Sen sijaan ostettu tavara vain ilmestyy tyhjästä kaukana olevan kaupan pihalle. Osa pitää sitten noutaa itse ajamalla oikeantyyppinen traktori tai puimuri paikan päälle ja kiinnittää osa maatilakoneeseen kaupan pihassa.

Sitten kun rahaa viimein on ja on varaa ostella kalliimpiakin laitteita, kuten metsävekottimia, tulee huomanneeksi kuinka kädetöntä touhua metsähommat oikeastaan ovatkaan. Puiden kaataminen ja pilkkominen toimii käytännössä siten, että erimerkkisiä tonnin hintaisia moottorisahoja löytyy nyt kaupasta peräti kolme kappaletta ja vaikka niillä ei voikaan riehua klassisen Doom-räiskyttelyn tapaan tai sahata rasittavia naapureita (jollaisia pelissä ei edes ole) pääsee moottorisahoilla kaatamaan vaikkapa oman pihapiirinsä puita. Ensitöiksi kaadetaan siis haluttu puu.

Sahailu ei kuitenkaan ole aivan niin jännää kuin mitä voisi olettaa, sillä sahan käyttö on kamalan kankeaa, vaikka kivasti se pöriseekin. Saha pitää ensin kallistaa liipaisimilla sivuttaisasentoon, jonka jälkeen RB-nappula pohjassa aletaan sahaamaan.

Aina saha ei meinaa kuitenkaan oikeaoppisesti sahata, vaikka kuinka olevinaan sahailisi. Puun palasia lentelee, mutta saha se meneekin vain tökerösti koko puun, eli tekstuurin lävitse. Vasta sitten kun puun ympärille ilmestyy sininen ympyrä, voidaan alkaa sahata. Välillä ympyrän saamiseksi menee kuitenkin hetki, koska sahan terän pitää olla juuri siinä etäisyydellä ja kohdassa missä peli sen haluaa olevan. Aluksi tänä vaatii paljon hienosäätämistä. Voisi kuvitella että jos saha ylipäätään on päällä ja huidotaan sillä runkoa päin niin jotain tietysti tapahtuisi, mutta ei.

Mitään jännittävää loppuhuipennusta tai dramatiikkaakaan (päälle kaatuva puu) ei peli tarjoile, eikä itse asiassa puun kaatumisesta lähde edes minkäänlaista ääntä sen rysähtäessä viimein maahan. Kun puu on kaadettu pilkotaan sen kärryyn sopiviksi pätkiksi. Sitten ajetaan traktorin vetämänä puunlastauskärry paikalle ja hypätään traktorista kärryn ohjauskouran puikkoihin. Voisi ajatella, että niinkin yksinkertainen asia kuin puunrungon pätkän saaminen kärryn kyytiin kouralla olisi melko helppoa, mutta eipä ole ei.

Vaikeus johtuu pitkälti ylimonimutkaiseksi tehdyistä kontrolleista. Ohjaamiseen käytetään ohjaimen oikeaa tattia sekä RB- ja LB-nappuloita. RB+oikealle tai vasemmalle pidentää nosturia. RB+ylös tai alas kallistaa nosturin kulmaa. LB+vasemmalle tai oikealle liikuttaa nosturia vasemmalle ja oikealle. LB+ylös tai alas liikuttaa nosturia ylös ja alas. RB+LB+vasemmalle tai oikealle sen sijaan kääntää kouraa oikealle tai vasemmalle. RB+LB+ylös tai alas avaa ja sulkee kouraa. Menikö sekavaksi? Aivan niin. Nämä kaikki komennot pitäisi sitten puun moottorisahaamisen jälkeen osata valjastaa käyttöön. Toki ruudulla näkyy vasemmassa yläkulmassa kontrollilaatikko, josta voi luntata, mutta se ei tee työstä yhtään sen nopeampaa tai luontevampaa.

Puupöllien nostelu onkin kokonaisuudessaan ärsyttävän työlästä ja sekavaa hommaa ja vaikka kontrollit jotenkuten oppisikin muistamaan ei se siltikään aina takaa onnistumista, sillä hupsista ja pölli saattaakin lipsahtaa metallikouran otteesta ja pudota takaisin maahan ennen kuin sen saa kärryn kyytiin. Pahimmassa tapauksessa puu vielä kierii loivaa alamäkeä karkuun, jolloin pitää hypätä äkkiä nosturista pois ja ajaa pölli traktorilla kiinni, koska virtuaalifarmarillahan ei ole oikeasti jalkoja tai käsiä joilla pysäyttää pölliä tai raahata sitä yhtään mihinkään. Onnistumiselta näyttävä puunrungon nosto kohti kuljetuskärryä saattaa myös kirjaimellisesti kaatua siihen, että onnistuukin vahingossa tökkäämään nosturin maahan jolloin koko traktori-kärry -yhdistelmä kaatuu ja siinä sitten ollaan. Valikosta löytyy resetti kaikille pelaajan omistamille ajoneuvoille, mutta tämä tarkoittaa sitä, että peli resetoi ja teleporttaa kyseisen vekottimen takaisin pelaajan farmille. Jos ollaan kauempana kotoa sahailemassa ja lastaamassa ottaa ajoneuvon resetointi kauas muualle aika paljon päähän. Luonnollisestikaan resetoidessa eivät matkaan lähde tarvikkeet ja traktoreihin liitettävät vaunut tai muut vaan ne jäävät sinne mistä traktori resetoitiin. Menepä sieltä hakemaan ne takaisin ? vielä kun muistaisi mihin ne jäivät.

Jos puunrunkoja viimein saadaan onnistuneesti ladottua kyytiin on aika muuntaa ne rahaksi, jolloin pitää ajella kylästä löytyvälle sahalle (ja toivoa etteivät ne matkalla putoile kyydistä). Perillä puut pitää vielä manuaalisesti itse tyhjentää kärrystä, eli ei muuta kuin nosturin ja kouran puikkoihin. Tässäkin on se oma hommansa saada puut pois kyydistä, kun koura venkoilee tai ei mahdu kunnolla aukeamaan tai sulkeutumaan jos kyydissä on useampia runkoja vaikeuttamassa asiaa. Yhden kanssa taas ei viitsi lähteä ajamaan, koska jo itsessään puiden lastaamisessa kyytiin tuhlaantuu niin paljon aikaa, että yhden puun kuljettelu söisi sitä vielä enemmän, joka taas tarkoittaisi kenties sitä, että pelaaja joutuisi pitämään tekoälypalkollista hommissa pidempään rahan vuotaessa tililtä ulos joka sekunti. Kaiken kaikkiaan pelin hehkutetuin ominaisuus jääkin lähinnä huonosti hiotuksi suunnitteluksi, kun kontrollit ovat mitä ovat.

Farming Simulator 2015 vastaa filosofiseen kysymykseen ?lähteekö kaatuvasta puusta ääni jos kukaan ei ole kuulemassa?? väittämällä, että ei lähde vaikka joku kuulisikin. Puiden täysin äänettömän kaatumisen ohella muukin äänimaailma on melko äänetöntä sorttia. Tarkemmin sanottuna edelleen yhtä köyhä kuin 2013-painoksessakin. Lintujen ääntä kyllä kuuluu ja maatilaeläimet kotkottavat ja ammuvat (kun niitä on hankkinut) ja traktorit ja muut laitteet pörisevät ja käyvät varsin autenttisin äänin, mutta muuta ei sitten tarjolla olekaan.

Jostain syystä pelistä kuitenkin löytyy vähän väliä ylilentävän potkurikoneen ääni, jota tosin ei koskaan taivaalla näy, mutta esimerkiksi kaverin kanssa netissä pelatessa ei kaverin moottorisahan ääntä voi kuulla lainkaan ? partneri kaataa äänettömästi puuta vieressä. Mikäli haluaa maatilahommien ohella jotain musiikkia kuunnella, kannattaakin viritellä vaikka Spotify taustalle, kantrimusiikki lienee osuvimpaa siihen tarkoitukseen. Toisaalta äänimaailma on omalla tavallaan mukavan rauhoittava ja muistuttelee pelaajaa siitä millaista on silloin kun ollaan maalla tai vaikkapa kesämökillä kaukana kaupungin melusaasteesta, silti ? kai halvimmillaan päälle neljänkymmenen euron konsolipelin äänimaailmalta saa odottaa vähän enemmänkin.

Ei pelin Xbox One -versio muutoinkaan aivan saumatonta työtä ole. PC:llä pienehkö, valkoiselle pohjalle ladottu musta tekstifontti saattaa toimiakin, koska usein on tapana istua lähellä näyttöä, mutta konsolilla kun TV:tä kuitenkin katsellaan jonkin etäisyyden päästä on toteutus huonompi. Itselläni ainakin oli hieman vaikeuksia nähdä tekstiä ?normaalin? etäisyyden päästä sohvalla pelatessani. Päivänvalossa tekstin hahmottaminen on vielä vähän hankalampaa hommaa.

Käyttöliittymäkin voisi olla hieman sujuvammin toteutettu. On kiva, että ruudulla näkyy pelaajan rahatilanne ja kellonaika, mutta ruudulla näkyvä minikartta on vähän turhan sekava ollakseen hyödyllinen. Reittiä takaisin omalle pellolleen on välillä vaikea muistaa kun maisemat näyttävät kaikki niin samalta. Minkäänlaista oikeaa ajoreittiä näyttävää waypoint-systeemiä ei saa päälle ja koska kartta on niin pieni, on se usein avattava isoksi ruudulle. Tämä tapahtuu hieman hankalasti pitämällä LB:tä pohjassa ja klikkaamalla sen jälkeen vasenta tattia. Sama suljettaessa.

Onneksi kartta sentään on edes vähän läpinäkyvä ja sen ollessa ruudulla voikin ajaa samalla eteenpäin, mutta jokin parempi ratkaisu reitin hakemiseen olisi hyvä. Hieman hölmöä on myös se, että pelissä näkyy oletuksena kontrollilaatikko ruudun vasemmassa yläreunassa ellei sitä valikosta laita pois. Toisaalta on hyvä, että kontrollit on nopeasti nähtävissä, koska pelissä on useampia toimintoja ja osa on piilotettu siten, että täytyy pitää pohjassa LB:tä tai LB+RB yhdistelmää, jotta näkyviin tulisi muitakin toimintoja. Olisi kuitenkin parempi niin, että laatikko ilmaantuisi ruudulle silloin kun näitä nappuloita painellaan, ei ennen sitä eikä etenkään niin, että se on jatkuvasti näkyvillä ja peittämässä ruudulta alaa, joka häiritsee vielä ainakin 40-tuumaista televisiota käytettäessä.

Muutamia bugejakin löytyy; pelissä voi edelleen melko helposti jäädä jumiin maatalouskoneillaan, eikä se ole edes vaikeaa. Kerran jäin jumiin peliapua tarjoavaan puhelinkoppiin, eikä traktorista ulos tuleminenkaan tuottanut tulosta, sillä sen jälkeen olin jalkautuneena jumissa puhelinkopin katolla. Resetoiminen on se mikä auttaa aina, mutta kunpa peli ei resetoisi laitetta takaisin farmille vaan samaan, hieman turvallisempaan kohtaan.

Pelissä ei ole lainkaan automaattitallennusta, joten tallentaa kannattaakin siis aina silloin tällöin muistaa tallentaa. Tallentaminen ei kuitenkaan onneksi tallenna jumissa olevaa traktoria pysyvästi bugiseen tilaansa, mikäli vahingossa sattuu sellaisessa tilanteessa tallentamaan. Itse asiassa pelin tallentaminen ja lopettaminen ja uudelleen lataaminen on melkeinpä kannattavampaa kuin yhdenkään ajokin resetointi, koska tällöin jumissa oleva vekotin palautuu jumitilastaan, mutta on yhä lähes samalla paikalla kuin tallentamisen aikaan. Pientä huumoria voi harrastaa kylillä ja kiusata vaikkapa viattomasti ajelevia autoilijoita koneillaan. Autoja voi nostella esimerkiksi kaupasta ostamilla trukin piikeillään ja viedä mukanaan. Koneiden tasapainottamiseen tarkoitetuilla painoillakin voi leikkiä ja sekoilla.

Kun yksinpelailuun ja maatilan viljelyyn hiljalleen alkaa kypsyä ja haluaa pelistä vähän taukoa, on olemassa toinenkin mahdollisuus: Live-moninpeli. Netin kautta maksimissaan kuusi pelaajaa voivat häärätä saman maatilan parissa. Idea on hyvä sillä melko isokokoinen alue peltoineen kaikkineen aiheuttaa paljon ajelua yhdelle pelaajalle yksin pelatessa. Kaksinkin homma hoituu paljon mukavammin ja teoriassa pelaajia on jopa neljä jos kaksi pelaajaa palkkaavat tekoälykuskin omaan traktoriinsa.

Moninpeli toimii siten, että joku luo pelin omasta pelitallennuksestaan ja muut sitten liittyvät (jos liittyvät) kyseiseen peliin. Pelikarttoja onkin siis moninpelissäkin vain se kaksi, joiden väliltä urapelin alussakin valitaan. Jos haluaa luoda pelin jonne voi liittyä vain omat kaverit, voi pelin suojata salasanalla. Arvostelun kirjoitushetkellä netistä löytyi ihan riittävä määrä perustettuja pelejä, joissa oli vähintään se yksi pelaaja odottelemassa. Aivan parasta hupia peli kuitenkin oli yhdessä tutun kaverin kanssa kuulokkeiden kera, etenkin jos ei tykkää jutustella täysin tuntemattomien kanssa. Jotkut kun moninpelisessionsa kuvauksessa jo vaativat mikrofonia. Viljelemiseen tulee aivan uusi ulottuvuus ? etenkin kun kaverin kanssa voi sekoilla pitkin pelimaailmaa ja nähdä toisen hölmönnäköisen pökkelömaajussin kirmaamassa pitkin nurmia.
Outona elementtinä pelistä löytyy jopa nappula farmarin kyykkyasennolle, mutta sillä ei ole mitään käytännön virkaa eikä se myöskään näy kanssapelaajalle, jos toinen pelaaja menee kyykkyyn vaan viljelijä kököttää tumput suorana kuten aiemminkin. Hauskaa ajanvietettä viljelemisen ohella moninpelissä on se kuinka korkean rakennelman katolle pääsee kiipeämään. Eikä nauramiselta vedet silmissäkään vältytty metsätöitä yhdessä tehden siten, että toinen oli traktorin puikoissa ja toinen puita kyytiin nostavan nosturin. Vielä kun koneen onnistuu kaatamaan tai saamaan puun vain puoliksi kyytiin matkalla sahalle, ei naurulle tule loppua. Co-op pelaamisen kieliposkessa -tyyppinen hauskuus ei silti poista sitä faktaa, että rikastuminen ei ole juurikaan sen helpompaa kuin yksin pelaillessakaan, pelaaminen vain hieman nopeutuu.

Kokonaisuutena Farming Simulator 2015 on varsin perinteisen vuosipäivityksen oloinen: se tuo mukanaan jotain pientä uutta (vaikeakontrolliset metsätyöt), uudistumatta kuitenkaan mitenkään radikaalisti, kuten esimerkiksi juuri grafiikkansa tai edes äänimaailmansa osalta. Moninpelinä tutun kaverin kanssa peli on ehdottomasti paljon hauskempaa kuin yksin, mutta co-opistakin liittyy pientä hiottavaa. Kaikkine vikoineenkin virtuaalifarmin viljelemisessä on jotain hyvin koukuttavaa ja addiktoivaakin pieninä annoksina. Eikä yhdestä asiasta voi kiistellä: peltojen viljeleminen omaan rauhalliseen tahtiin on vaihtelua kaikelle sille räiskimiselle, tappamiselle ja kaahaamiselle mitä monet muut pelit Xbox Onellakin tarjoavat. Yhtenä plussana voitanee pitää myös sitä, että peli vie tilaa vain vaivaiset 2,8 gigaa Xbox Onen nopeasti hupenevalta kovalevyltä, siinä missä monet nykypelit vievät kertaheitolla sen hävyttömät 20-40 gigaa tilaa.

Yhteenveto

Keskivertotasoa

Hyvää

  • - Metsätyöt tuovat vaihtelua...
  • - Laitteita ja koneita kiitettävät määrät
  • - Hauskinta on kuitenkin kaverin kanssa
  • - Maanviljelys on parhaimmillaan rentouttavaa puuhaa

Huonoa

  • - Automaattitallennuksen puute
  • - Rikastuminen pelissä on aika vaikeaa ja se suurempi kokonaistavoite puuttuu
  • - Tekstien pienehkö koko ja väritys tekevät lukemisesta hankalaa vähänkin kauempaa
  • - Oikean reitin löytäminen välillä ärsyttävän hankalaa
  • - Epärealistiset ja hintavat hoitokulut vekottimissa
  • - Jumiutuminen koneilla ja resetti palauttaa pelkän ajoneuvon (ei lisälaitetta)
  • - Peruskoneiden kontrollit voisivat lisäksi olla hieman helpommin lähestyttävät
  • - Kontrolliloota peittää ärsyttävästi ruutua ollessa päällä
  • - ..Mutta metsäkoneet kärsivät huonoista kontrolleista..
  • - ..Ja ovat uutuusominaisuutena ärsyttävän saavuttamattomissa
  • - Säätilatkin ovat pelkkä kuriositeetti
  • - Rujo grafiikka ja vaisu äänimaailma