FIFA Football 2005

FIFA Football 2005 arvostelussa

FIFA 2005 on Xbox Live moninpelillä, sekä muutamalla muulla pienemmällä uudistuksella varustettua perusfifaa. Hitusen edeltäjäänsä parempi palloilukokemus, joskin oikeita uudistuksia on tuttuun tapaan liian vähän.

Teksti: Mikko Kosonen, 19.11.2004 Arvioitu lukuaika: 4 minuuttia
Arvostelun FIFA Football 2005 kansikuva

Kun tehdää pelisarjaa josta ilmestyy uusi osa joka vuonna suurinpiirtein samaan vuoden aikaan, on selvää ettei uusimmassa osassa ikinä mitään kovin suuria pelillisiä muutoksia edellisosaan verrattuna nähdä. Tähän kategoriaan voidaan nykypäivänä laskea esimerkiksi Electronic Artsin pelisarjoista jo ainakin NHL -ja FIFA urheilupelit. Tämän kertaisessa arvostelussamme nähtävä FIFA 2005 on EA:n tarjoamaa uusinta potkupalloilua.

Jälleen kerran ne olennaisimmat, eli uusimmat joukkuetiedot ja pelaajat on päivitetty uusimpiin ja jopa muutama uusi liigakin on saatu ängettyä mukaan. Kaiken kaikkiaan peli sisältää 20 liigaa sekä 40 maajoukkuetta. Suomen Veikkausliigaa ei pelissä tosin vieläkään ole. Moninpelaamisen osalta EA:n sovinto Microsoftin kanssa on tuottanut peliin mahdollisuuden pelata muita ihmisiä vastaan Xbox Livessä. Muita pelillisiä uudistuksia ovat ensikosketus, muokattu urapeli, pelaajan luontimahdollisuus, sekä FIFA 2005 kauppa.. Kuulostaa houkuttelevalta, eikös?
Pelaajan luontimahdollisuus tarkoittaa käytännössä sitä, että voi itse väsätä mieleisensä näköisen uuden pelaajan mihin tahansa pelin olemassa olevaan joukkueeseen tai sitten muokata valmiiden pelaajien ulkonäköä. Täysin uutta joukkuetta ei kuitenkaan voi omia pelaajia varten luoda, eikä pelaajan luontimahdollisuudet muutoinkaan ole läheskään yhtä monipuoliset verrattuna esimerkiksi EA:n Tiger Woods Golfin vastaavaan.

Pelin valikoista löytyvä, toinen uusi ominaisuus(jos sitä sellaiseksi voi kutsua)on FIFA 2005 kauppa. Pelaajaa palkitaan erilaisien asioiden tekemisestä/suorittamisesta “FIFA-pisteillä”, joita voi sitten käyttää kaupassa. Kaupasta löytää erilaisia vaihtoehtoisia peliasuja useille pelin joukkueille, muutaman lukitun musiikkikappaleen, sekä yöversiot useammasta pelin jalkapalloareenasta. Tämä lukittujen tavaroiden auki ostaminen on EA:lle selvästikin muodostunut tavaksi ja sitä löytyy jo useista heidän peleistään. Tavaroiden lukitsemisen hyöty onkin sitten jokaisen itsensä päätettävissä.

Peli tarjoaa harjoittelumahdollisuuden, pikapelin, turnauspelin sekä arvostelun alussa mainitun uudistetun urapelin. FIFA 2004:ssä mukaan tullut urapeli on uudistunut niiltä osin, että FIFA 2005:ssä omaa uraa luotsataan pelkän viiden kauden sijasta nyt jopa viisitoista kautta. Lisäksi urapelissä uutena asiana pelaaja joutuu nyt huolehtimaan myös henkilökunnan tasosta, joka jakautuu kahdeksaan eri luokkaan, joita ovat muun muassa kuntouttaja, rahoituspuolen hoitaja, kykyjen metsästäjä, lääkintähenkilö, sekä maalivahdin valmentaja. Urapelin aikana voitetuista otteluista kerätyillä pisteillä voidaan parantaa henkilökunnan tasoa tasojen 0-10 välillä. Tasoja parantamalla vaikutetaan loppujen lopuksi siihen kuinka hyviä joukkueen pelaajat ovat, kuinka nopeasti ne parantuvat loukkaantumisista ja niin edelleen. Managerin hommissa voi toki käydä myös pelaajakauppaa muiden joukkueiden kanssa. Urapelin aikana on FIFA 2004:n tapaan tarkoituksena nousta viiden tähten manageriksi. Uudistettu urapeli on selkeästi pelin parasta antia ja sen parissa viihtyy pitkään, ellei sitten kyllästy itse pelattavuuteen sitä ennen.

Peli ei nimittäin paljoa eroa edeltäjästään pelattavuuden osalta. 2004-versiossa mukaan tullut “Off the ball” ominaisuus on edelleen mukana ja liekö pysyvästikin. Koska Off the ball mahdollistaa kahden jalkapalloilijan yhtäaikaisen ohjaamisen(toinen liikku vasemmalla ja toinen oikealla tatilla)on jokseenkin yllätyksetöntä, että pelin tekoäly on edelleenkin melko huono. Kentällä joukkuekaverit eivät osaa hakea tarpeeksi hyvin paikkaa, jotta näille uskaltaisi palloa tiukoissa tilanteissa syöttää.

Tästä seuraa se, että pelaaja yrittää yksin viedä pallon maaliin syöttämättä tekoälykavereille. Se ei tietenkään onnistu, koska vastapuoli ottaa pelaajan lopulta kiinni ja riistää pallon pois kun yrittää raivata tiensä läpi sumpussa haahuilevien vastapuolen pelaajien lävitse. Tarkoitus olisikin kait EA:n mielestä, että off the ball -ominaisuuden avulla pelaaja itse hoitaisi pallon syöttämiset sekä vastaanottavan kaverin liikuttamisen ja tämän paikan hakemisen. Edelleenkin voi vain todeta, että teoriassa idea on toimiva, mutta ei käytännössä. Kahden palloilijan peluuttaminen on turhan vaikeaa touhua ja usein johtaakin siihen, että pallollinen kaveri menettää pallonsa silloin, kun silmät keskittyvät pieneksi hetkeksi pallottoman paikanhakijan liikuttamiseen.. Kaitpa sitä tiukalla harjoittelemisella tämän ominaisuuden voi taitaa, mutta olisihan se kivempaa jos EA-pojat voisitte panostaa mieluummin suoraan sen tekoälyn tasoon.

Lisävaikeutusta on edellisestä FIFA-pelistä lähtien tuotu myös sillä, että juoksunappulaa käytettäessä kontrollit muuttuvat epätarkoiksi kuin humalaisen kävely. Tämä on tarkoituksellisesti toki tehty ja manuaalissa sitä selitetään sillä, että “juostessa kovempaa pallon hallinta vaikeutuu”. Onhan asianlaita varmastikin juuri näin oikeassa elämässäkin. Eniten asiassa ärsyttääkin se, että jos juoksunappulaa ei käytä laisinkaan saavat vastapuolen palloilijat pelaajan ukkelin nopeasti kiinni ja riistävät todennäköisesti pallon pois. Toisaalta juoksunappula pohjassakin vastapuoli juoksee lujempaa kuin pelaaja itse. Syötteleminen on siis käytännössä pakollista, mutta se onnistuu vain välillä. Hienoa. Pelaaja saakin usein toden teolla yrittää maalin tekemistä monta kertaa ennenkuin se onnenkantamoisen kautta välillä menee sisään.

Uutena ominaisuutena mukaan on tullut ominaisuus nimeltä “ensikosketus”, jolla viitataan pallon haltuun ottavan pelaajan ensimmäistä kosketusta nahkakuulaan. Käytännössä tämä oikealla tatilla kontrolloitava liike on eräänlainen pelikentällä toimiva harhautusliike, jonka avulla vastapuolen pelaajien harhauttaminen ja “kahville vieminen” onnistuu. Tosin vain joskus. Erityisesti maalivahtien harhauttamiseen on myös keksitty laittaa valelaukaisu, jota käytetään ohjaimen mustasta nappulasta. Silloin kun tätä valelaukausta kunnolla pääsee yrittämään niin se uppoaa lähes aina sisään, sillä maalivahtien tekoäly pelissä ei kenttäpelaajien tapaan mikään päätä huimaava ole missään tilanteessa.

Kun peliä aloittaa pelaamaan ensi kertaa tulee huomanneeksi, että tuttuun EA-tyyliin pelin musiikit ovat taas kerran uudistuneet. Tarjolla on jos jonkinmoista kappaletta eri maata edustavilta artisteilta. Yksikään artisteista taikka heidän kappaleistaan ei ole tunnettuja(ainakaan itse en tunnistanut yhtäkään)lukuunottamatta Paul Oakenfoldia, joka on pelkästään peliä varten väsännyt EA:lle pelin tunnusbiisin.

Alun pienen totuttelun jälkeen uusimman FIFAn musiikit ovat 2004-painosta hieman paremmat ja niitä kuuntelee enemmän mielellään, joskin periaatteessa musiikit ovat aina FIFA-peleissä olleet enemmän tai vähemmän turha ominaisuus, sillä eihän musiikkeja kuunnella kuin pelin valikoissa. Varsinainen pelinaikainen äänipuoli on tuttuun ja turvalliseen tyyliin hyvin hoidossa; Andy Mattson ja Ally McCoist pölöttävät jälleen kerran ammattimaisen tavoin selostajaparina kun taas aitoa futisfiilistä nostattamassa on hienosti äänitetyt kannustuslaulut ja pelaajien kentällä kuuluvat huudot.
Graafisesti 2005-painos on ottanut pykälän oikeaan suuntaan ja 2004-versiossa ollut idioottimaisen näköinen valkoisena loistava “hehku” joka sai näyttämään pelaajat paikoitellen päälleliimatunnäköisiltä on onneksi saatu poistettua. Muilta osin peli myös näyttää hitusen verran paremmalta kuin edeltäjänsä varsinkin liikeanimaation osalta. Itse grafiikkamoottoria ei kuitenkaan vieläkään ole uusittu ja peli on graafisesti vain kelvollisen näköinen. Tunnetuimmat pelaajat on mallinnettu peliin kasvojansa myöten, mutta koska kyse ei kuitenkaan ole valokuvanaamoista, tunnistaa Beckhamit sun muut vain jotenkuten itsensä näköisiksi siitä syystä, että pelaajien naamat ovat graafiselta tasoltaan melko heikkoa laatua. Suomen maajoukkueesta et yhtäkään pelaajaa naamavärkin perusteella tunnista.

Yhteenveto

Keskivertotasoa parempi

Hyvää

  • Menettelee graafisesti
  • Musiikki & Äänet
  • Uudistettu urapeli

Huonoa

  • Juoksunappulan toteutus
  • Tekoäly