Gun

Gun - arvostelu

Peliarvostelu

Pelin nimi: Gun
Lajityyppi: Toimintapelit
Alusta: Xbox
System link Ei
< >
Avaa pelin lisätiedot
Teksti: Mikko Kosonen, 19.11.2005 Arvioitu lukuaika: 2 minuuttia
Arvostelun Gun kansikuva

Hyviä länkkäripaukutteluja tuntuu olevan yllättävän vaikea suunnitella, eikä siinä moni ole tähän päivään saakka onnistunutkaan. Tällä hetkellä valtikkaa pitää vielä Rockstar Gamesin mukiinmenevä westernpeli, Red Dead Revolver. Muuttuvatko asiat kuitenkin nyt, kun uusi länkkäri on saapunut kaupunkiin? Yksinkertaistakin yksinkertaisempaa nimeä Gun kantava, erittäin paljon edellä mainitun RDR:n kaltainen länkkäripeli on Tony Hawk’s Pro Skater peleistään tunnetun Neversoftin käsialaa.

Gun asettaa pelaajan Colton White -nimisen länkkärin saappaisiin. Peli alkaa westerneille varsin tyypillisen tapaan; pelin sankarin isä tapetaan, josta seuraa tietysti kostoretki. Matkalla törmätään niin Amerikan alkuperäisväestöön, eli intiaaneihin, kuin pahoihin länkkäreihinkin. Pelin tapahtumapaikkana toimii jokseenkin avonainen pelimaailma, joka koostuu yhdestä pikkukylästä, sekä sitä ympäröivistä hieman autiommista erämaisemista. Ulkoisesti peli on varsin hyvin toteutettu ja vaikka visuaalisesti peli onkin ehkäpä hieman vaisunpuoleinen ja liian paljon niitä yksinkertaisempia PS2-pelejä muistuttava, on graafinen yleisilme varsin kiitettävästi teemansa mukainen. Äänipuoli koostuu perinteisistä aseiden laukauksista, sekä taustalla sivuosassa soivasta western musiikista, joka luo aitoa länkkärihenkeä.
Gun seuraa pääasiassa sen juonellista tarinaa, jota edistetään tietysti pelaamalla erilaisia tehtäviä lävitse. Tehtävät ovat useimmiten vihollisten räiskimistä, pienillä variaatioilla höystettynä. Yksinpelin aikana päästään muun muassa suojelemaan vankkuria sen matkan ajan hevosen selässä, suojelemaan saluunaa tuhopolttajilta, asettumaan kukkulalle väijytykseen ja niin edelleen.

Kuten edellä mainitusta varmasti jo selviää, on pelissä harvinaisena ominaisuutena mahdollisuus taittaa matkaa halki preerian aitoon tapaan hevosen selässä ratsastamalla. Hevosia löytyy sieltä täältä ja jos vaikka oma heppa sattuu tulitaistelun aikana kuolemaan voi tapettujen rosvojen orvon hevosen napata taistelun jälkeen itselleen tai hieman epäonnisemmin joutua tallustelemaan niin kauan kunnes uusi hevonen jostain löytyy. Vaikka ratsastaminen on vain osa pelin kokonaisuutta siinä missä GTA-peleissä autolla ajaminenkin, on pakko nostaa pelin tekijöille hattua varsin erinomaisesti toteutetusta hevosella ratsastamisesta. Vaikka peli koostuukin yhdestä isosta peli-alueesta, kärsii se hieman samasta ongelmasta kuin taannoin julkaistu Mercenaries -toimintapelikin; iso peli-alue missä temmeltää, mutta niin vähän minkä kanssa temmeltää.

Pääjuonen tehtävien suorittamisen ja vapaan maisemien tutkiskelun ohella pelaaja voi ja oikeastaan joutuukin pakolla suorittamaan myös sivutehtäviä, joita ovat Pony Express lähetin tehtävät, etsintäkuulutettujen kiinni ottaminen, riistan metsästäminen, sekä sheriffin apulaisena toimiminen. Kaikista näistä palkitaan rahalla sekä Coltin eri taito-alueiden paranemisella. Etenkin taito-alueiden kehittäminen on elintärkeää, mikäli mielii selvitä myöhemmistä pomotaisteluista voittajana. Rahalla pelaaja voi sitten ostaa kaupustelijoilta erilaisia päivityksiä aseisiinsa ynnä muuta pientä, ammuskelua helpottavaa asiaa.

Vaikka peli ja sen tehtävät kuulostavat ainakin paperilla varsin monipuolisilta, eivät ne sitä kuitenkaan loppujen lopuksi oikeastaan ole. Pelin pääasiallinen sisältö on vihollislaumojen räiskimistä hengiltä lyhyehköjen tehtävien aikana ja pelin lineaarisen tarinan edistämistä sitä kautta. Villiin länteen olennaisena osana kuuluvat “kuka vetää nopeimmin” mittelöt on istutettu peliin, mutta eivät siinä muodossa kuin yleensä. Tällä kertaa ei päästä ottamaan mittaa mies miehestä keskipäivän aikaan keskellä kaupunkia, vaan kaikki räiskintä on ja pysyy laumatasolla. Pelaaja voi kuitenkin Y-nappulaa painamalla “hidastaa” aikaa ja räiskytellä sujuvasti hengiltä silmänräpäyksessä vaikkapa kolme tai neljä vihollista. Tämän toteuttaminen on vaivatonta; paina Y-nappulaa ja räiskytä ensimmäinen tähtäimeen lukittuva kaveri, heilauta vasenta tattia jompaankumpaan suuntaan ja ammu seuraava tähtäimeen lukittuva kaveri.
Vaikka käytännössä pakolliset sivutehtävät ovatkin yleisesti ottaen melko tylsiä ja itse tarinatehtävät ikävän lyhyitä yksittäin, ei Gunin pelaamiseen yhtä helpolla tietyn pelaamisajan jälkeen kuitenkaan kyllästy. Ehkä tämä johtuu siitä, että pelin viholliset eivät ole mitään yli-inhmillisiä, tuhatta laukausta kestäviä koneita, vaan kuolevat muutamasta iskusta, pääiskusta jopa kertaheitolla ja ovat tekoälyltään ainakin kohtalaisia. Tai ehkä Coltin hahmoon on osattu puhaltaa edes ripaus syvempää persoonallisuutta. Tai ehkä peli vain yleisesti ottaen tavoittaa Western -hengen niin hyvin. Mene ja tiedä, mutta peli kuitenkin on kokonaiskuvaa tarkasteltuna hitusen verran parempi kuin kilpailijansa Red Dead Revolver. Kokonaisuutena pelissä kuitenkin on valitettavan vähän erilaista tekemistä ja lyhyehkön yksinpelitarinan jälkeen käteen ei jää enää käytännössä mitään pelattavaa, sillä moninpeliä ei tarjolla ole lainkaan.

Yhteenveto

Laadukas kokonaisuus

Hyvää

  • - Ratsastaminen esimerkillisesti toteutettu
  • - Audiovisuaalisesti varsin Western-henkinen
  • - Länkkäritunnelma

Huonoa

  • - Yksinkertaiset tehtävät
  • - Lyhyt