Jurassic Park - Project Genesis

Jurassic Park – Project Genesis - arvostelu

Peliarvostelu

Pelin nimi: Jurassic Park - Project Genesis
Lajityyppi: Strategiapelit
Alusta: PC
Arvostelukappale Vivendi Universal Games
< >
Avaa pelin lisätiedot
Teksti: Mikko Kosonen, 5.3.2004 Arvioitu lukuaika: 6 minuuttia
Arvostelun Jurassic Park - Project Genesis kansikuva

Vuonna 1993 ilmestynyt, Steven Spielbergin ohjaama menestyselokuva Jurassic Park on yksi viime vuosikymmenen näyttävimmistä tehoste-elokuvista. Elokuvassa John Hammond niminen miljönääri pystyttää huvipuiston, jonka päävetonaulana on DNA:n avulla henkiin herätetyt esihistorialliset dinosaurukset. Ennenkuin puisto avataan, pääsee muutama dinosaurustutkija kokemaan tuon kyseisen puiston hämmästyksen ja pelon… Asiat menevät päin puuta ja dinosaurukset pääsevät vapaiksi sähköisistä aitauksistaan ja alkavat saalistaa tutkijoita.

Elokuva poiki myöhemmin jatko-osat Lost World ja Jurassic Park III, joista jälkimmäinen tosin oli käsittääkseni jo aikamoista huttua. Jurassic Parkista on tehty tähän asti vain pari lisenssipeliä, jotka ovat jääneet unholaan huonoina lisenssipeleinä. Viime vuonna ilmestyneen Jurassic Park III elokuvan kyytipojaksi pelirintamalla Universal Interactive julkaisi pelin Jurassic Park: Operation Genesis PC:lle, Xboxille ja Playstation 2:lle. Koska peli ei Game Realityn arvosteltavaksi syystä tai toisesta päätynyt kun se alunperin julkaistiin, otimme pelin PC-version näin jälkikäteen tarkasteltavaksemme Best Seller-nimikkeen alle lätkäistynä halpisversiona selvittääksemme onko peli hankkimisen arvoinen.

Operation Genesis sisältää kolme pelimuotoa, joista yksi on alkuun pääsemisessä auttava tutoriaali, kun taas missions on eräänlainen tehtäväpohjaista toimintaa tarjoava pelimuoto, josta hieman enemmän edempänä. Pelin pääsuolana toimii Project Genesis-pelimuoto, jossa pelaajan tarkoituksena on luoda alusta alkaen Jurassic Park-elokuvienkin perustana toimiva idea, eli se jurakauden huvipuisto, jonka päävetonaulana toimii siis ne sukupuutosta henkiin herätetyt dinosaurukset. Project Genesis noudattaa käytännössä vanhaa ja totuttua huvipuiston rakentamiskaavaa tyyliin Theme Park.

Pelin alussa luodaan halutunlainen saari muutamasta eri vaikutusmahdollisuudesta joita ovat vuoristojen ja vesistöjen määrä, sekä itse saaren koko. Tämän jälkeen pompataan luodulle saarelle ja pystytetään saarelle ensimmäiseksi se alkuperäisessä Jurassic Park-elokuvassa nähty valtava puinen portti, jonka kautta aikanaan saarelle tulevat kävijät sitten sisään pääsevät. Tämän jälkeen voidaan pikkuhiljaa alkaa rakentelemaan omaa huvipuistoaan. Alussa tietenkään rahaa ei mitenkään rajattomasti ole, eikä sitä myöskään lisää tule, ellei ole maksavia kävijöitä. Näin ollen voi alussa asettaakin oikeastaan vain muutaman vetonaulan, mikäli meinaa pysyä poissa vararikon partaalta. Kun pelaaja “avaa” puiston portit, alkaa saarelle ilmestymään kävijöitä helikopterikyydillä. Sisäänpääsymaksun lisäksi pelaaja voi tienata puistolleen lisää rahaa muun muassa pystyttämällä krääsä-kaupan, ruokapaikan, vessan ja niin edelleen sekä näissä veloitettava rahamäärä. Jotta ihmiset voisivat kävellä kunnolla ympäriinsä puistoa on pelaajan rakennettava puistoon kivipolkuja. Polkuja tallaavat ihmiset ajan myötä likaavat kivetyksen ja mikäli pelaaja ei pystytä siivouslaitosta puistoonsa, alkavat ihmiset pian tykkäämään pahaa epäpuhtaasta ympäristöstä.

Pikkuhiljaa kun homma alkaa olemaan jotenkuten tasapainossa, voi puistoaan alkaa sisustamaan hieman enemmänkin. Erilaisia dinosauruslajeja on vähän yli 25 kappaletta pienistä dryosaurus-kasvissyöjistä aina isoon lihaasyövään Tyrannosaurus Rexiin. Dinosauruksia asetetaan näytteille alkuperäisestä elokuvasta tuttujen sähköaitausten sisään jonka jälkeen aitaukseen pystytetään hautomo, missä halutun lajin dinot syntyvät. Aitausmahdollisuudet on valittavissa kolmesta eri aitatyypistä alhaisen, keskisuuren ja korkean turvallisuusstandardin väliltä; kasvinsyöjädinolle riittää halvin aitamalli, kun taas lihaasyövälle kannattaa ottaa jompi kumpi paremmista, sillä suuttuessaan lihansyöjät pyrkivät aina ulos aitauksesta, vaikka sitten rikkomalla sen tai kiipeämällä siitä ylitse.

Alussa erilaisia dinosauruslajeja on käytössä kaksi, mutta pelin kuluessa niitä alkaa avautumaan lisää fossiilietsintöjen avulla. Fossiilien etsimistä varten pelaaja voi palkata maksimissaan viisi kaivuutiimiä palvelukseensa ja aloittaa kaivuut esimerkiksi Amerikan, Afrikan tai Aasian mantereella. Pikkuhiljaa kaivuut tuottavat tulosta ja kaivannoista alkaa löytyä eri dinosauruslajien jäännöksiä. Hienona yksityiskohtana eri mantereilta löytyy eri lajeja ja koska lukitusta yhdeksästä kaivuupaikasta voi pelin kuluessa avata vain viisi, kannattaa miettiä mistä haluaa uuden kaivuupaikan avata sen perusteella mitä dinolajeja haluaa omaan puistoonsa. Kun yksi kaivuupaikka on loppuunkaluttu, saa toisen avattua vasta sitten kun puiston maine kohoaa, jota mitataan tähdillä. Maineeseen taas vaikuttaa tietysti puistossa käyvien ihmisten mielipiteet pelaajan puistosta.

Fossiilietsinnöissä löytyneet jäänteet kiikutetaan automaattisesti pelaajan laboratorioon, jossa jäänteet voidaan tutkia ja lopulta muuttaa uudeksi dinosauruslajiksi. Pelissä on myös eräänlainen fossiilikauppa, josta pelaaja voi myös ostaa itselleen uusien dinosauruslajien jäänteitä, omien kaivuureissujensa lisäksi. Mikään ei tietystikään tässäkään ole ilmaista vaan niin kaivuutiimit, kuin ostetut fossiilitkin maksavat selvää rahaa. Joskus tosin pelaajan kaivuuryhmät saattavat löytää luiden ohella kultaa tai hopeaa, jota voi sitten myydä eteenpäin tienatakseen itselleen hieman ylimääräistä.

Laboration tutkiessa dinosaurusjäänteitä, voidaan lisäksi toinen ryhmä palkata tutkimaan uusia parannuksia ja laitteita pelaajan käyttöön puistoa varten. Tällaisia ovat muun muassa ykkös-Jurassicista tuttu jeeppi-ajelu dinohäkissä, mutta myös sellaisiakin asioita kuin kuuma-ilmapalloretki puiston yllä, levähdyspaikka kävijöille ja niin edelleen. Tämä samainen ryhmä tutkii ja valjastaa pelaajan käyttöön uusia rokotteita puiston dinoille, jotka ovatkin todella tärkeitä. Dinosaurukset nimittäin saavat tuon tuosta erilaisia tauteja, kuten flunssan tai kirppuinfektion.

Kun dino sairastuu, pitää tämä parantaa tai se kuolee ja uuden luominen kuolleen tilallehan ei ole tietystikään mitään halpaa lystiä. Rokotteiden jakamisen, kuten myös turvallisuudesta huolehtimisen hoitaa vartija-asema, jonka helikopteri hoitaa kaikki hommat taivaalta käsin tarkka-ampujan kiväärillä. Pelaaja voi antaa joko tietokoneen ohjata helikopterin toimintaa itse tai sitten mikäli mieli tekee, niin voi pelaaja hypätä itse helikopterin puikkoihin liipaisinta painelemaan. Dinojen hermostuessa ja alkaessa riehumaan, voidaan helikopteri myös lähettää joko nukuttamaan tai lopettamaan villiintynyt dinosaurus.. Ei ole nimittäin mukavaa katsoa, kun aitauksestaan paennut isokokoinen dinosaurus pistelee pelaajan puiston kävijöitä poskeensa.

Koko hommaa pyöritetään PC-pelaajalle varsin totuttuun tapaan hiirivetoisen käyttöliittymän voimin. Pelin käyttöliittymä toimii periaatteessa neljän hiirellä klikattavan nappulan voimin. Nappuloiden alta paljastuu rakenna-valikko, josta valitaan kaikki pystytettävät rakennukset ja maastonmuokkaus-toiminnot ynnä muut, kun taas dinosaurukset-valikosta löytää fossiilietsinnät -ja fossilikaupan, toiminnot-valikosta uusien rakennusten ja muiden avaamisen käyttöön tutkimustyöllä jonka lisäksi puiston voi asettaa hätätilaan myös samaisesta valikosta ja viimeisenä raportit-valikosta näkee kaikenlaista tietoa esimerkiksi tulot kustakin rakennuksesta, dinosaurusten määrän ja niin edelleen.

Puiston eri tapahtumista, kuten dinojen sairastumisista ja uusista fossiililöydöistä ilmoitetaan pelaajalle viestien avulla. Uudet viestit ilmenee ruuun oikeassa alareunassa pienenä kirjeen kuvana, joita lukemaan pääsee joko klikkaamalla kyseistä kirjeen kuvaa tai sitten painamalla näppäimistöltä M-kirjainta. Täysin kolmiulotteista maailmaa voi vääntää ja veivata edestakaisin ja pyöritellä vakioastetuksilla näppäimistön page down- ja delete-näppäimien avulla. Yleisesti ottaen pelin käyttöliittymä tuntui paikka paikoin hieaman kankealta käyttää, mutta veikkaisinpa kuitenkin, että se toimii paremmin ja kätevämmin PC:llä hiiren kera, kuin konsolilla padin kanssa. Kaiken kaikkiaan oman dinosauruspuiston luominen ja ylläpitäminen on hauskaa ja leppoisaa puuhaa ja peliin jääkin helposti koukkuun, kun odottaa innolla koko ajan uuden ja uuden dinosauruslajin saamista käyttöönsä… Ja etenkin sen T-Rexin.

Siinä vaiheessa kun kaikki dinosauruspuiston rakentamisen ihanuudet ja kauhunhetket on koettu ja puisto saavuttanut viisi tähteä, ei pelattavaa jää enää jäljelle kovinkaan paljoa. Moninpeliä ei pelistä löydy, eikä arvostelun alussa mainittua pelin kymmenen tehtävää pidä kovin kauaa hyppysissään. Tehtävät nimittäin ovat melko yksinkertaisia vaihdellen dinosaurusten kuvaamisesta muutamien, villiintyneiden dinosaurusten lopettamiseen. Kun viiden tähden puiston on onnistunut luomaan avautuu mitä ilmeisemmin lukittuna oleva pelimuoto “Site B”. Pelimanuaalin mukaan tämä on pelaajan oma yksityinen dinosauruspuisto, jonne ei vierailijoita päästetä ja jossa dinosaurukset viihdyttävät pelaajaa.. Eli olisikohan kyseessä sitten jonkinlainen valmiiksi luotu puisto jota voi vain ihastella sen kummemmin siihen vaikuttamatta interaktiivisesti…

Graafisesti Jurassic Park: Project Genesis jättää hieman toivomisen varaa. Pelin grafiikka on toimivaa, mutta mitään Oscareita se ei siitä silti itselleen pokkaa. Visuaalista antia on varmasti vähentänyt se seikka, että peli julkaistiin PC:n lisäksi alunperin niin PS2:lle kuin Xboxillekin. Ottaen huomioon heikoimman alustan eli PS2:n on sanomattakin selvää, että konsoliporttauksena PC:lle päätynyt Project Genesis ei ulkoisesti näytä niin hyvältä kuin mitä se olisi voinut näyttää jos se olisi ilmestynyt ainoastaan PC:lle.

Graafisesti peli ei kuitenkaan siis ole ruma, mutta rakennukset ja ihmiset näyttävät melko lailla matalaresoluutiosilla tekstuureilla varustetuilta. Pelin pääasia, eli dinosaurukset sen sijaan ovat erittäin hienonnäköisiä ja muistuttavat paljolti esihistoriallisia esikuviaan. Kiltit kasvinsyöjädinot näyttävät lempeiltä siinä missä hirmuiset lihansyöjät näyttävät tarpeeksi uskottavilta ja pelottavilta.
Myös saarta ympäröivän meren pinta on erittäin upeannäköinen. Täydellisesti ympäristöä heijastava vesi luo vain jotenkin lisää tunnelmaa peliin. Aiemmin mainitut sääilmiöt ovat niin ikään hienoja aina helleaalloista hirmumyrskyyn, jossa puut huojuvat voimakkaasti puolelta toiselle veden piiskatessa hienosti puiston ympäristöä. Vaikka peli ei graafisesti olekaan huippuluokkaa on hämmästyttävää miten raskas pelin grafiikkamoottori on. Testikoneella peli ei oikein jaksanut pyöriä edes 1024×768-resoluutiolla ja 32 bittisillä väreillä kunnolla, ennenkuin kytki grafiikka-asetuksista tuulessa huojuvan ruohikon kokonaan pois päältä. Tämän jälkeen peli pyörikin sitten jo ihan puhtaasti 1152×864 resoluutiolla 32 bittisten värien kanssa.

Musiikista pelissä vastaa muun muassa alkuperäiseen Jurassic Park elokuvaankin musiikit väsännyt John Williams. Musiikki on kaunista ja sopii peliin ja on muutenkin aivan samaa teemaa noudattavaa kuin mitä elokuvissakin ollaan kuultu aina sitä hienoa Jurassic Parkin “tunnusmusiikkkia” myöten. Muilta osin äänimaailma on hieman vaisu ja pelin aikaiset äänet koostuvatkin pääasiassa erilaisisten sääilmiöiden pitämistä äänistä, kuten sateen ropinasta tai voimakkaasta tuulesta, mutta ehdottomasti parasta antia perusäänipuolella on dinosaurusten ääntelemiset, jotka kuullostavat hyvin autenttisilta.

Yhteenveto

Keskivertotasoa

Hyvää

  • - Toimiva grafiikka, joka...
  • - Musiikki
  • - Mielenkiintoinen idea
  • - Hauska pelata

Huonoa

  • - Lyhyt pelikokemus
  • - ...On yllättävän raskas
  • - Hieman kömpelö käyttöliittymä