Lego 2K Drive

Lego 2K Drive arvostelussa

Lego 2K Drive on vauhdikasta ja pirteällä lego-grafiikalla kyllästettyä open world -temmellystä ja kilvan ajoa, jossa yksin kisaminen käy pidemmän päälle puuduttamaan.

Teksti: Mikko Kosonen, 16.6.2023 Arvioitu lukuaika: 6 minuuttia
Arvostelun Lego 2K Drive kansikuva

Lego-pelien valtikkaa pelimarkkinoilla on pitkään hallinnut, melkeinpä parisenkymmentä vuotta jo, pääasiassa Traveller’s Tales pääosin mainioilla elokuvalisenssilegoiluillaan, kuten Lego Star Wars ja Lego The Lord of the Rings. Vuosien saatossa näistä peleistä on kuitenkin alkanut pikku hiljaa paras puhti katoamaan, puzzlesuunnittelun yksinkertaistuttua ja hauskan yhteistyöpelimekaniikan valuttua enemmän ja enemmän laadukkaampien legoanimaatiohenkisen välipätkien katseluun ja tylsempään QTE-kohtauksien naputteluun.

Muitakin yrittäjiä on kuitenkin ollut, mainioin vähään aikaan oli Lego Bricktales, joka oikeasti antoi jälleen syyn tykätä virtuaalisista pikkupalikoista kekseliäällä fysiikkapohjaisella pelimekaniikallaan. Lego Brawls oli sen sijaan enemmänkin hutilyönti.

Uusin yrittäjä legosaralla on Take 2, eli 2K Games, eli 2K Gamesin urheilupeleistä nykyään pääasiassa NBA 2K -sarjaa pitkään työstänyt Visual Concepts (en koskaan unohda yhäkin parasta NHL 2K8 -peliä!)

Nyt Visual Conceptsin pojat ja tytöt ovat vihdoin ja viimein päässeet kokeilemaan siipiään vähän jossain muussakin. VC:lle ominaiseen tapaan urheilutapahtumahenkinen legoilu, jossa kommentaattoriparivaljakko Vikki&Parker höpöttelee ennen jokaista kisaa. Vähän tylsää nimeä kantava Lego 2K Drive on Crash Kart ja Mario Kart -henkistä kilvanajoa tarjoava open world -ajopeli.

Forza Horizon 4 tarjosi muutama vuosi sitten legoaiheista pelattavaa Speed Champions DLC:n myötä, jossa normaalimaailma vaihtui legoilla täytettyyn palikkamaailmaan palikkapensaineen, palikkapuineen ja niin edelleen, osan autoistakin ollessa legoja. Hauskinta oli kuitenkin ajella oikeilla superautoilla legorakennelmia vauhdikkaasti tuhoten.

Selkeästi ainakin jonkinlaista inspiraatiota on otettu Speed Champions -lisäristä, kun Lego 2K Driveä on suunniteltu – jopa siinä määrin, että Speed Championsista löytynyt lego McLaren on sekin jälleen brändinä mukana myös Lego 2K Drivessä, F1-formulan sekä Solus GT -auton muodossa.

Perheen nuoremmille ja lapsihenkisille suunnattu ajopeli tarjoaa yksin- tai kaksinpelinä toimivan pikakisan sekä turnausmuotisen cup-tilan, tarinamoodin sekä minipeliosion, valikko, jonka takaa löytyy kuusi ihan hauskaa minipeliä, jotka tulevat myös tarinamoodin aikana tutuksi. Minipeleissä muun muassa noukitaan kyytiin ja pelastetaan legokansalaisia vihaisten väkijoukkojen keskeltä ja toisessa yritetään suojella generaattoreita ulkoavaruuden legoalieneilta ja niin edelleen.

Lego 2K Driven tarina ei ole kummoinen: pelaaja valitsee alussa ulkonäkönsä muutamasta tarjolla olevasta, jonka jälkeen legohahmo heitetään keskelle Bricklandiaa. Tarkoitus olisi saada aikoinaan kukoistanut, pelaajan mentorina toimivan Clutch Racingtonin pyörittämä Racington-talli jälleen huipulle voittamalla peruskisoja sekä lopuksi ultimaalinen mestaruus, Sky Cup Grand Prix.

Tapahtumapaikkana toimii avoimen maailman legokaupunki, joka on jaettu useampaan saarekkeeseen. Päätavoitteena tarinassa olisi voittaa kisoja, kerätä voitoista lippuja sekä nousta XP:n karttumisen myötä ajoluokasta C, luokkaan B ja lopulta A. Kaikki ajoluokat tarjoavat oman kisansa, joten yhdellä kisapaikalla on aina siis tarjolla kolme kisaa, jotka ovat toinen toistaan haastavampia. Lippuja pitäisi pystyä keräämään aina kahdeksan ja ensimmäisen kahdeksan jälkeen aukeaa ensimmäinen pääsy Grand Brick Arenan kisatapahtumaan – siellä voittamalla saadaan mitali ja mitaleita taasen pitäisi saada kerättyä kaikkiaan kolme, jonka jälkeen saadaan ottaa osaa Sky Cup Grand Prix -tapahtumaan.

Koska ollaan open worldin keskellä, muutakin sivupuuhasteltavaa ja löydettävää on ihan riittävästi, erinäisten piilotettujen puteleiden ja objektien muodossa. Sivutehtävissä autellaan aina legoukkoja ja kerätään talteen esimerkiksi kadulle levinneet donitsit tai viedään kukkia kansalle – aina ajoneuvolla matkaten. Lisäksi on myös eräänlaisia checkpoint-kisoja, joissa ajetaan yksin aikaa vastaan ja yritetään saada vähintään pronssimitali.

Open world -kaahailu on hauskaa puuhaa, koska erilaista löydettävää on ihan mukavasti ja pelimaailman koko eri alueineen on ihan kiva ja lisäksi alueiden toisistaan eroavat teemat pitävät pirteyttä yllä. Pääporkkanana toimiva kisaaminen tekoälyä vastaan on muutamien kisojen jälkeen aika lailla itseään toistavaa hommaa.

Vaikeustasoja on tasan se yksi. Kuminauha on tekoälyllä hyvinkin vahva, joten rintarinnan mennään alusta loppuun. Kun mukana on vielä perinteiseen kart-pelin tyyliin kerättäviä power up -aseita aina ohjuksista tulipalloihin ja viskeltäviin, näköä estäviin hämähäkinseitteihin, vaihtuvat sijoitukset jatkuvasti. Käytännössä kuitenkin pelaaja voittaa lähes aina (koska kisat pitää voittaa edetäkseen) kunhan vain vetää boosti pohjassa aina kun sitä on, driftataan kaikki mutkat boostin saamiseksi, ammutaan aseilla aina kun vihollinen pääsee edelle ja tätä kaava toistetaan hampaat irvessä kierros kierrokselta aina maalilipulle asti.

Eräällä tavalla kisaaminen on ”jännää”, mutta loppujen lopuksi niin kovin keinotekoista, eikä oikeastaan oikeaa haastetta ole ja siksi kisojen ajaminen muodostuu pidemmän päälle rasittavaksikin. Kun pelin ikäraja on asetettu sinne seitsemään ikävuoteen, voi myös miettiä, miten nuoremmat pelin parissa pärjäävät, kun välillä vanhempi konkarikin vetää hampaat irvessä – suoritus pitää olla täydellinen, mutta aina sen saavuttaminen ei ole hankalaa.

Parasta pelissä onkin ehdottomasti yksin aikaa vastaan ajaminen sekä muu vapaa open world -toilailu. Pelaajaa saa kisoja ja pahimpia vastustajiaan päihittämällä uusia ajoneuvoja talliinsa. Pelaaja voi myös tallentaa eri loadouteja, sillä käytössä on hauskasti aina kolme ajoneuvoa yhtä aikaa: maantielle, offroadiin ja vesistöihin. Nämä kolme vaihtuvat kätevästi lennossa aina kun alla oleva pinta vaihtuu. Uusia autoja saa ihan kiitettävästi uusia ja välillä jopa uusia kuskiukkojakin, mutta silti iso osa uudesta sisällöstä on lukittu pelin virtuaalikauppaan, Unkie’s Emporiumiin.

Vaikka pelissä ihan mukavasti uusia ajoneuvoja ja ukkoja saa jo voittamalla kisojakin, myydään jokseenkin härskillä tavalla kaupassa uusia kuskeja, autoja kuin veneitäkin isolla rahalla. Pelin sisäisenä valuuttana toimivat vihreät setelit, joita tienaa kisoista ja sivutehtävistä sekä sieltä täältä maailmasta yksittäin noukittuna, mutta summat ovat pieniä, jopa voitoistakin saatuina. Samaan aikaan virtuaalikaupassa uudet autot ovat lähes järjestäen kymmenen tuhatta seteliä, kun pelaaja saa vaivoin tuntienkaan pelaamisen jälkeen kasaan tuhatta. Ukkelit maksavat parista tonnista kuuteen tuhanteen seteliin. On toki hyvä opettaa pienille lapsille, että elämä ei ole helppoa ja että raha ei kasva puussa, mutta silti; virtuaalikauppa lastenpelissä haiskahtaa.

Mutta ei hätää! Lisää seteleitä saat kultakolikoilla. Mistäpä kultakolikoita? No ei mistään muualta kuin oikeita euroja pulittamalla. Viidellä eurolla saat kymmenen tuhatta seteliä, eli käytännössä viidellä eurolla saat itsellesi tai lapsellesi yhden Lego-ajoneuvon peliin, jota et pelaamalla auki tai käyttöösi saa. Tarjolla on myös kausipasseja, joilla saa lisäsisältöä. Kausia on kai oletettavasti tulossa neljä, kausi 1 oli nyt myynnissä hintaan 10€. Voi myös ostaa suoraan vuosipassinkin ja kerralla kaikki kaudet jo ennakkoon.

Game Realityn arvostelussa ollut perusversiota hinnakkaampi Awesome Edition, joka maksaa kaupassa järkyttävät 100€. Tässä arvostelukappaleessa tuo vuosipassi on siis mukana sekä viisisataa kultakolikkoa (noin yhden maksullisen legoauton verran) sekä muutama lisäauto ja lisäukkeli.

Kun mietitään, että jo pelkästään erilaiset paremmat editiot pelistä maksavat toinen toistaan enemmän, on lisämonetisointi tällaisessa lastenpelissä todella härskiä, mutta monetisointiin erikoistunut Take 2 (2K) on siinä vanha veteraani jo GTA Onlinen ajoilta. Legon toiminta yrityksenä tällaisen asian kanssa on se suurempi kysymysmerkki.

Toki 2K ja Lego voivat vedota siihen, että alaikäinen ei ainakaan pääse legoapinan kauppaan ilman aikuisen apua, sillä virtuaalikauppaa ja ylipäätään pelin nettiominaisuuksia varten on luotava ilmainen 2K-tili netissä. Tässä vaiheessa voisin melkeinpä todeta, että koko 2K-tiliä ei kannata edes luoda: nettipelinsä osalta kun Lego 2K Drive vaikuttaa täysin kuolleelta jo nyt.

Netissä voi pelata joko ystävälistansa kanssa tai sitten hypätä kisaan tai cup-turnaukseen tuntemattomien kanssa, mutta enpä itse saanut peliseuraa onnistunut saamaan kuin kerran ja silloinkin vain yhden oikean pelaajan, eikä kellään ystävälläkään peliä ole.

Matchmakingin jälkeen peli heittää pelaajan kisaan, joka on täytetty bottikuskeilla – eli käytännössä tällöin meininki on täysin sama kuin yksinpelissä: kuminauhakisaamista täysillä ja hampaat irvessä. Pelistä löytyy onneksi sentään paikallinen kaksinpelimahdollisuus, jolloin pikakisa ja cup ovat mahdollisia, joskaan pelin tarinamoodia ja siten avointa maailmaakaan ei ikävästi voi pelata kaverin kanssa samalla sohvalla istuen.

Pelin yksi puute näin suomalaisesta näkökulmasta on kuitenkin ehkä se, että minkäänlaista lokalisointia ei ole jaksettu tehdä. Tekstit ja valikot ovat englantia, kuin on myös puhekin. Sinänsä ääninäyttely on hyvää, mutta kyllä varmasti perheen pienemmät olisivat nauttineet toimivasta suomidubbauksesta. Australialainen Outright Games on tehnyt lokalisointia onnistuneesti peleihinsä jo pidemmän aikaa, miksei se onnistu isomman budjetin pelijulkaisijalta? Eipä sillä, että se kohtalokas puute olisi, mielestäni lapsille suunnattu, taannoin arvostelemani DC Justice League: Kosminen Kaaos oli varsin mainio, vaikka se suomenkielinen puhe uupuikin.

Visuaalisesti Lego 2K Drive on varsin näyttävä ja ruudunpäivitys nopeaa ja konstailematonta. Grafiikka on värikästä ja visuaalisesti pelin palikat hahmoineen ja ajoneuvoineen ovat parasta palikkaa sitten Lego Bricktalesin. Lego 2K Drive yhdistää legoa ja niin sanottua ”oikeaa tekstuuria” keskenään varsin toimivasti.

Pelin sisäinen editori antaa sekin mukavasti mahdollisuuksia kasata omannäköisiä autoja ja veneitä, joskin editorin käytännöllisyys ja helppous ei ole aivan parasta A-luokkaa: sen taidokas käyttäminen vaatii paljon opettelua hieman vanhemmaltakin pelaajalta. Kisoja voittamalla pelaaja tienaa rahan ohella uusia palikkanippuja editoria varten. Sinänsä editorilla on kyllä mahdollista loihtia useita hienoja ajoneuvoja, kunhan vain niksit oppii, joten siinä mielessä ajoneuvoista ei tule pulaa, jos vin mielikuvitusta ja rakennusintoa riittää – eikä se apinan rahastuskauppa välttämättä silloin ole edes kynnyskysymys.

Loppusanat

Lego 2K Drive on näyttävännäköinen, vauhdikas lasten- ja nuortenpeli, jonka helpot ajokontrollit niin maalla kuin merelläkin on varsin toimivaa sorttia. Yksinpelikisaaminen käy nopeasti puuduttamaan vahvan kuminauhatekoälyn kera, mutta jaetun ruudun kaksinpeli saattaa pelastaa. Netistä on vaikea löytää peliseuraa, eikä ihan hauskaa avointa pelimaailmaa saa tarinamoodissa tutkia kaverin kanssa. Miinusta apinan rahastuskaupasta.

Yhteenveto

Keskivertotasoa parempi

Hyvää

  • Näyttävä palikkagrafiikka
  • Helpot kontrollit
  • Open world -sivutehtävät ja tutkiminen on hauskaa
  • Toimiva musiikki ja ääninäyttely
  • Useampi iso pelialue
  • Ajoneuvoeditori on monipuolinen, kunhan sen vain oppii
  • Jokaisessa loadoutissa kolme ajoneuvoa, jotka vaihtuvat lennossa
  • Sopivasti ukkoja ja ajoneuvoja avattavaksi
  • Jaetun ruudun kaksinpeli..

Huonoa

  • ..mutta ei tarinamoodissa
  • Nettipelistä on vaikea löytää peliseuraa
  • Vahva kuminauhatekoäly kisoissa puuduttaa
  • Rahastaminen lastenpelissä ällöttää
  • Rahan kerääminen pelaamalla on hidasta grindausta
  • Suomenkielisyyden puute