Lego Marvel Super Heroes

Lego Marvel Super Heroes - arvostelu

Peliarvostelu

Pelin nimi: Lego Marvel Super Heroes
Lajityyppi: Tasohyppelypelit
Alusta: Playstation 3
Kehittäjä Traveller's Tales
< >
Avaa pelin lisätiedot
Teksti: Mikko Kosonen, 7.12.2013 Arvioitu lukuaika: 6 minuuttia
Arvostelun Lego Marvel Super Heroes kansikuva

DC Comics ja Marvel ovat vuosikymmenet olleet toistensa kovimmat kilpailijat supersankarisarjakuvien alalla, eikä siihen väliin ole oikeastaan kukaan muu onnistutkaan lusikkaansa tunkemaan. Molemmilla on kuolemattomia supersankareita ja on niitä haavoittuvaisia trikoisiin pukeutuvia tavallisia ihmissankareita ja sitten on ryhmittymiä ? Marvelilla on Avengers ja DC:llä Justice League.

Siksi onkin tavallaan hauskaa nähdä julkaistuna sellainen peli kuin Lego Marvel Super Heroes. Pelin on kehittänyt kaikista aiemmista suhteellisen loistavista Lego-peleistään tunnettu Traveller’s Tales, jonka Warner Bros. osti useampi vuosi sitten siipiensä suojiin. Warner Bros. Warner sattuu myös tätä nykyä omistamaan DC Comicsinkin. Hauskaa tässä onkin siis se, että DC:n isäntäyhtiö julkaisee pelin, jossa pelataan Marvelin supersankareilla. Ehkäpä sotakirves on viimein haudattu.
Lego Marvel Super Heroes on aiempia Lego-pelejä pelanneille varsin tuttu etenkin pelimekaniikaltaan. Teemaltaan peli on kuitenkin jälleen kerran jotain uutta. Lego Star Warsien ja Lego Batman-pelien jälkeen voidaan ensimmäistä kertaa pelata Marvelin supersankareina. Pelin nimi olisi aivan hyvin voinut olla mielestäni myös Lego Avengers, sillä sen verran Avengers-teemainen peli on. Pelin alussa nähdään kuinka Marvel-pahis Doctor Doom punoo juoniaan yhdessä muutaman muun kanssa ja hätiin kutsutaan Marvelin hahmot.

Etualalla komeilevat Avengers-ryhmästä tutut Iron Man, Hulk, Hawkeye, Captain America, Black Widow ja niin edelleen. Avengers-ryhmän kasannut ja S.H.I.E.L.D.in ilmatukikohtaakin johtava Nick Fury (tummaihoinen, kuten Jacksonin hahmo elokuvassakin) kutsuu porukat hätiin, koska supersankareiden suosima koti eli New York on vaarassa.

Maan tulevaisuuden turvallisuuden puolesta taistelemisen aikana ? eli pelin viidentoista tehtävän varrella ? törmätään muihinkin sivuroolissa oleviin sankareihin kuin Avengers-ryhmän jäseniin ja tavataan pelissä muitakin Marvel-sarjakuvista tuttuja pahiksia. Ihmeneloset, Spider-Man ja Dr. Octopus, Sand man ja Venom, Loki ja Thor sekä Wolverine ja Sabretooth kuin Red Skullkin tulevat kaikki näyttäytymään pelissä ja niillä pääsee sen jälkeen pelaamaan itsekin ? kunhan ne ensin ostaa käyttöönsä.

Tuttuun tapaan Lego Marvel Super Heroes -pelissä edetään siten, että pelaajalla on ohjattavanaan aina vähintään kaksi Lego-ukkoa. Hahmojen on toimittava yhteistyössä, jotta eteneminen hypi-kiipeile-vedä vivuista -tyyppisissä tasoissa onnistuisi. Kontrollien osalta pelaaminen on helppoa ja vaivatonta, eikä toimintanappuloita ole kuin muutama.

Kaikilla hahmoilla on jokin uniikki kyky, jota toisella ei ole. Esimerkiksi Hawkeye osaa ampua nuolia tikastarkoituksiin, Black Widow osaa hämätä turvakameroita, Iron Man osaa rikkoa hopeana kiilteleviä esineitä, Hulk rikkoa kookkaita esineitä ja Wolverine kaivaa maata. Ongelmatilanteita tulee vastaan jatkuvasti ja jatkuvasti on myös vaihdettava hahmoja. Pelistä voi nauttia yksinäänkin, jolloin joutuu itse vaihtelemaan eri hahmojen välillä, mutta ehdottomasti parhaimmillaan peli on samanaikaisen kaksinpelin voimin, jossa pelaajat yhdistävät voimansa.

Harmillisesti Lego Batman 2-pelissä ensi kerran nähty, pelaajien sijaintien perusteella dynaamisesti kulmaansa muuttava ruutua jakava musta viiva ei aina toimi Lego Marvel Super Heroes -pelissä niin hyvin kuin saisi, vaan sen sijaan se voi jopa vaikeuttaa pelaamista ja liikkumisen hahmottamista viivan vaihdellessa paikkaansa holtittomasti. Silloin kun se kuitenkin toimii, tai kun viivaa ei ole lainkaan (jos pelaajt ovat riittävän lähellä toisiaan) on pelaaminen kaverin kanssa ehtaa hupia ? etenkään kun tekoäly ei ihan aina osaa tulla niitä portaita ylös tai hypätä sen kuilun ylitse vaan jää jonnekin jumittamaan, jolloin yksinpelaileva joutuu vaihtamaan hahmoaan ja ?taluttamaan? hahmon haluamaansa paikkaan.

Ongelmanratkontatilanteiden ohella piestään kuonoon kunkin pelissä milloinkin esiintyvän pääpahiksen rivikätyreitä. Kätyrit jättävät jälkeensä kerättäviä legohippuja ja uutena ominaisuutena pieksemällä kuitenkaan ottamatta itse turpiin, on mahdollista kasvattaa pahiksista saatavien hippujen määrää kertyvillä kertoimilla aina kymmeneen asti. Hippuja tässä pelissä siis tienaa paljon aiempaa nopeammin ja helpommin, mikä on mukava asia, eikä täten tasoja tarvitse hinkata uudelleen niin montaa kertaa saadakseen hippuja kasaan.

Lego Marvel Super Heroesin esittelemät ympäristöt on jaettu varsinaiseen, tavalliseen 3D-grafiikkaan sekä grafiikkaan, joka on tehty näyttämään legomaisen muoviselta. Kaikki lego-pohjaiset objektit ovat yleensä rikottavissa. Joskus rikotuista palikkaläjistä voidaan koota jotain aivan toisenlaiseksi vempaimeksi, kuten vaikkapa laseria ampuvaksi tykiksi tai trampoliiniksi.

Uusi koottu objekti auttaa sen hetkisen tilanteen ratkaisemisessa ja päästää pelaajat jälleen etenemään Legojen rikkomisen ja uudelleen kasaamisen ohella myös rikotuista legoista saadaan ?legohippuja?, sekä vaikeammin hajotettavista myös joskus aarteitakin. Yleensä kaikkien aarteiden löytämiseen yhdestä kentästä vaaditaan tietyn hahmon käyttämistä ja tämä onnistuu yleensä vain free play-muotoisesti sen jälkeen kunhan kyseinen taso on ensin pelattu lävitse tarinamoodin aikana.

Suoritettujen tehtävien jälkeen päästään Lego Batman 2 -pelin tapaan seikkailemaan pelin maailmaan, ennen kuin seuraavaa tehtävää tarvitsee lähteä suorittamaan. Tässä tapauksessa pelin vapaasti tutkailtavana ?maailmana? toimii New Yorkin kaupunki. Pelaaja voi joko hölkätä legoukollaan seuraavalle tehtäväpaikalle tai sitten anastaa itselleen legoauton ja huristella paikan päälle hieman nopeammin. Jos haluaa, voi huristella vaikka Chinatownin lävitse tai käydä katsomassa tunnelmaa Central Parkissa. Lentokykyiset hahmot voivat myös käyttää kykyään ja lentää sinne minne haluavat. Kaupungissakin voi keräillä legohippuja tehtävien tapaan tai suorittaa yksinkertaisia sivutehtäviä, joista saa palkintoja, joten mikään pelkkää kuriositeetti kaupunki ei ole. Joskus tehtävän päätteeksi pelaaja palautetaan New Yorkin sijasta takaisin S.H.I.E.L.D.in ilmatukikohdan kannelle ja tällöin on suoritettava hurja freefall-hyppy sen reunalta alas mikäli mielii takaisin New Yorkin kamaralle ja uuden tehtävän kimppuun.

Pelissä kerättävillä legohipuilla voidaan ostaa käyttöön erilaisia tarinan aikana kohdattuja hahmoja sekä muutamia erilaisia kulkupelejä. Mahdollista on myös esimerkiksi ostaa pysyvä tuplakerroin legohipuille, jolloin niitä kertyy tilille aina kaksinkertainen määrä.

Aina tietyin väliajoin päästään kohtaamaan joku sarjakuvista tuttu iso pahis, jonka lopettamiseen tarvitaan juuri se sankari, jonka nimikkosarjakuvasta pahis on tuttu. Niinpä Captain America pääsee esimerkiksi laittamaan kampoihin Red Skullille, Spider-Man Venomille ja Thor Lokille. Pomotaistelut ovat Lego-pelien saralla uusi juttu ja ovatkin varsin tervetullut uudistus, etenkin näissä sarjakuva-aiheisissa peleissä.

Pomotaistelut tuovat mukavan lisäripauksen siihen tunteeseen, että nyt todella piestään se pääpahis sillä sankarilla aivan kuten sarjakuvissakin. Useimmiten pomotaistelut vaativat legojen kokoamista ja vipujen vetelyä ennen kuin pääsee viimein mottaamaan pahista ja tämän vuoksi muutamat pomotaistelut ehtivät muuttua hieman pitkäveteisiksi ennen kuin ovat ohitse, mutta pääosin ovat varsin hauskoja ja eeppisistäkin katsottavaa.

Kaikki tämä on kuitenkin esitetty Traveller’s Talesille ominaisella ?legotyylillä?, joten mitään väkivaltaa ei taisteluissa nähdä tai pelissä muutoinkaan ? legoukkelit hajoavat yksinkertaisesti paloiksi. Välianimaatioita korostaa kieli poskessa toteutettu lähestymistapa, joka ilmenee hahmojen hassuttelulla sekä eleillä ja ilmeillä, joita ei sarjakuvissa näkisi. Audiovisualisesti Lego Marvel Super Heroes on edelleen yhtä toimiva kuin aiemmatkin lego-pelit, vaikkakin pelimoottorin ikä alkaa jo pikkuhiljaa näkyä. Lukuisat legohahmot, objektit sekä erittäin upeannäköiset välianimaatiot ovat kaikki ehtaa legoa ja palikkamaisuutta ja hahmojen ilmehdintä ja animointi on ihastuttavaa katsottavaa.

Vaakakupin toisessa päässä on pelin ?perusgrafiikka? eli se tavallinen 3D-grariikka, josta esimerkiksi pelin New York on rakentunut. Tekstuurit ovat kauttaaltaan hieman haalistuneen oloisia, eikä varsinaisia yksityiskohtaisuuksia niissä ole, vaikka New York vastavuoroisesti on kooltaan melko iso. Koska pelissä halutaan korostaa nimenomaan legohahmoja ja yksittäisiä objekteja sekä vempaimia on ymmärrettävää miksi koko peli ei näytä pelkältä muoviselta legolta.

Äänipuolella pauhaa sankarillinen taustamusiikki ja ääninäyttely on hyvin kirjoitettua ? esimerkiksi Iron Manin repliikit ovat jotain mitä Robert Downey Jr. Saattaisi puhua elokuvissakin. Harmi vain, että elokuvista tuttuja ääniä on vain Avengers-elokuvastakin tutun agentti Phil Coulsonin verran. Mies toimii pelissä eräänlaisen pelaajan avustajan äänenä. Niinpä Downey Jr. Ja muut tutut, kuten Chris Evans ja Chris Hemsworth jäävät pelistä uupumaan. Ääninäyttely kaiken kaikkiaan on silti hyvin kirjoitettua ja toimivaa tähtien poissaolosta huolimatta ja onhan mukana sentään taas Nolan North.
Kokonaisuutena Lego Marvel Super Heroes on erittäin toimiva lego-peli ja ehdottomasti yksi Traveller’s Talesin parhaista tähän mennessä. Pelissä on kasoittain sarjakuvasankareita kuin pahiksiakin, joilla pelata, pelattavia pomotaisteluita sekä ehkä ensimmäistä kertaa jopa astetta mielenkiintoisempi tarinakin kerrottavanaan sen noin kolmetoista pelituntia kestävän yksinpelinsä aikana, minkä jälkeen on vielä free play -moodi niitä varten, jotka haluavat koluta pelin tasot lävitse sataprosenttisesti kaikki aarteet ja piilotetut esineet metsästäen.

Jos olet Marvel- ja ennen kaikkea Avengers-fani ja nämä lapsenmieliset legopelitkin ovat entuudestaan tuttuja, ei ole mitään syytä miksi jättäisit tämän väliin. Jos taas olet pelannut joitain aiempia legopelejä etkä ole pitänyt niistä on hyvin todennäköistä, että Lego Marvel Super Heroes ei tule muuttamaan mieltäsi asian suhteen.

Yhteenveto

Laadukas kokonaisuus

Hyvää

  • - Hauskat pomotaistelut..
  • - Tarina Lego Batman-pelejä mielenkiintoisempi
  • - Ääninäyttely ja taustamusiikki toimivat
  • - Legoukkelit näyttävät paikoin upeilta
  • - Legopelien perusmekaniikka ja kontrollit toimivat yhä
  • - Mukana paljon erilaisia Marvelin sarjakuvahahmoja

Huonoa

  • - Tekoälykaverit eivät aina ole niitä kaikkein älykkäimpiä
  • - Kaksinpelin dynaaminen ruutua jakava viiva välillä kenkkuilee
  • - Muu peligrafiikka näyttää jo hitusen iäkkäältä
  • - ..jotka joskus vähän puuduttavat