Lego Star Wars II: The Original Trilogy

Lego Star Wars II: The Original Trilogy - arvostelu

Peliarvostelu

Pelin nimi: Lego Star Wars II: The Original Trilogy
Lajityyppi: Toimintapelit
Alusta: Xbox
Ikäraja 3
< >
Avaa pelin lisätiedot
Teksti: Mikko Kosonen, 23.10.2006 Arvioitu lukuaika: 4 minuuttia
Arvostelun Lego Star Wars II: The Original Trilogy kansikuva

Kaikki meistä ovat varttuneet leikkien jos jonkinlaisilla leluilla, mutta etenkin 80-luvulla syntyneistä pojista moni on varttunut leikkien ainakin jossain elämänsä vaiheessa rakenneltavilla Legoilla, ensin pienemmille suunnatuilla Dublo Legoilla ja sen jälkeen hieman enemmän kasvaneille lapsille suunnatuilla, rakentamistaitoa vaativilla “pikku” Legoilla. Legot ovat vuosien varrella käsittäneet teemasarjoja niin tämän päivä elämän ambulansseista, paloautoista, poliisiautoihin ja kokonaisiin kaupunkeihin, minkä lisäksi sarjojen aiheina ovat olleet myös jopa merirosvot ja ritaritkin.

Koska Legoilla edelleen tänä päivänäkin leikitään paljon on melko yllätyksetöntä, että aina jossain vaiheessa jokin kolmas osapuoli haluaa päästä tuottavaan kakkuun käsiksi. Pelirintamalla Lego-aiheisia pelejä on nähty vuosien varrella useita, joista yhtenä esimerkkinä mainittakoon esimerkiksi Lego Racers, jossa pelaaja sai rakentaa itse oman kilpurinsa ja kisaajansa tuhansia erilaisia yhdistelmiä hyödyntöen. Mitään aivan loistavaa Lego -aiheista peliä ei kuitenkaan ollut ilmestynyt ennen viime vuotta, jolloin Eidos julkaisi pelin Lego Star Wars. Nimestäkin päätellen aihepiirinä oli klassinen Star Wars saaga, vaikka tosin peli keskittyikin kolmeen uuteen(ja keskinkertaisen) Star Wars -elokuvaan. Pelin suosio oli ehkä jopa yllättävänkin suuri ja peli keräsi myös paljon kehuja(Game Realityn arvostelussa neljä tähteä). Suosion siivittämänä olikin varsin yllätyksetöntä, kun ykköspelin kehittänyt Traveller’s Tales pääsi kehittämään pelille myöhemmin myös jatko-osaa nimeltä Lego Star Wars II: The Original Trilogy.
Lego Star Wars II: The Original Trilogy sijoittuu nimensä mukaisesti legendaaristen ensimmäisen kolmen Star Wars -elokuvan aikaan, jossa näyttelivät aikanaan muun muassa nuori Harrison Ford. The Original Trilogy käsittää pelillisesti kaikki kolme elokuvaa ja kukin elokuva pelissä kestää kuuden lyhyen episodin verran. Pelattavaa on siis kaiken kaikkiaan 18 kentän verran. Mikäli kenttien uudelleen peluu arvoa(bonusten ynnä muiden kerääminen)ei lasketa mukaan, on peli ykkösosan tapaan valitettavasti lyhyehkö pelikokemus. Ykkösen tapaan kentistä löytyy kerättäväksi tuhansittain pieniä legopalikoita, joilla pelaaja voi sitten Mos Eisleyn juottolassa ostella itselleen uusia hahmoja, aluksia ja niin edelleen. Kuten sanottua, kenttien uudelleen peluu arvoa lisäävät erinäiset keräiltävät esineet kuin myös se, että joissain kentissä on paikkoja joihin vain tietyt hahmot, kuten esimerkiksi palkkionmetsästäjät tai Stormtrooperit pääsevät.

Uutena ominaisuutena pelaaja voi Mos Eisleyn juottolassa valita täysin haluamansa osat, tai sitten arpoa sellaiset, kuten pään ja yläruumiin kahdelle lasikaapissa kököttävälle Lego-hahmolle. Esimerkkinä voisi olla vaikkapa Yodan pää, jolla Stormtrooperin alaosa ja niin edelleen. Vaikka kaapissa oleville kahdelle hahmolle saakin aikaiseksi varsin hullunkurisia yhdistelmiä, ei niistä loppujen lopuksi ole pelaajalle minkäänlaista käytännön iloa, sillä niillä ei pääse lainkaan pelaamaan, ne ovat vain yksinkertaisesti kaapissa koristeena. Hölmöä sinänsä.

Peli kuljettaa pelaajan alkuperäisen trilogian lävitse pääpiireittäin sisältäen kaikki ikimuistoisemmat, pelaamiskelpoiset kohdat aina Imperiumin AT-ST jättien kaatamisesta jäisellä Hoth -planeetalla Luken ja kumppanien pakenemiseen Imperiumin death starilta. Pelin kehittäjät ovat ujuttaneet tuttuihin kohtauksiin ja elokuvistakin tutun tuntuisiin välianimaatioihin myös pientä huumorintynkää, joka sopii erittäin hyvin pelin henkeen. Ykköspelistä hieman poiketen pelaaja pääsee nyt myös erilaisten ajokkien, Han Solon Falconin tai kapinallisten lumikiiturin puikkoihin. Ajoneuvoilla “leikkiminen” on kuitenkin kuviteltua tylsempää puuhaa, sillä niitä ohjastetaan melko tarkkaan rajatuissa tiloissa, eikä muutenkaan niiden ohjaus ole mitään kovin hauskaa puuhaa, koska useamman vekottimen ohjastaminen on yksinkertaisesti myös ärsyttävän hankalaa.

Lego Star Wars II: The Original Trilogy on pelattavuudeltaan lähestulkoon identtinen ykkösen kanssa, joten ensimmäistä peliä pelanneet tuntevat olonsa alusta astin varsin kotoisaksi. Ykkösen omistaville ja läpipelanneille hyvänä uutisena mainittakoon myös se, että kakkoseen on mahdollista ladata ykkösen tallennus, jolloin pelaaja saa vapaapeli-moodissa valmiiksi käyttöönsä kaikki ykkösessä keräämänsä hahmot. Ensimmäiseen peliin tutustumattomillekaan The Original Trilogyn ei luulisi olevan vaikea tapaus päästä sisään. Pelin yksinkertaiset, mutta varsin toimivat kontrollit ovat yksi näistä tärkeistä tekijöistä. Käytännössä homma toimii siten, että vasemmalla tatilla liikutaan, X-nappulalla ammutaan, B:llä avataan ovia ja väännellään vipuja ja Y:llä vaihdetaan pelattavaa hahmoa silloin kun peli sen mahdollistaa.

Kenttien tahkoaminen koostuu edelleen Imperiumin joukkojen kurittamisesta, sekä melko yksinkertaisesta vipujen vääntelystä, nappien painelusta ja ajoittaisesta esineiden liikuttelusta ja kasaamisesta. Useimmissa tasoissa pelaajalta vaaditaan ohjauksessa olevan hahmon vaihtamista toiseen, sillä esimerkiksi kullan väristä metallia hohtava C-3PO osaa avata sellaisia ovia mitä muut eivät, kun taas Jedit osaavat siirrellä tarvittavia esineitä Voiman avulla niin edelleen. Pelaajalla onkin useimmissa jaksoissa käytössään useampi kuin yksi hahmo, joiden ohjastamista saa vaihtaa vapaasti.

Pelaaja voi kerrallaan ohjata itse vain yhtä hahmoa, jolloin loppujen liikuttelun hoitaa tällä välin tekoäly. Tekoälystä puheen ollen, se on ehkäpä hitusen verran ykköstä parempi, mutta muutoin liikutaan aika lailla samoilla linjoilla. Vihollistekoäly antaa vastuksen lähinnä silloin kun niitä hyökkää kerrallaan monta, muutoin vihollistekoäly on melko helppo tapaus. Omien “tiimikavereiden” tekoäly sen sijaan on melko olematon, mitä nyt nappuloita osaavat painaa tarvittaessa ja seurata pelaajaa tapattamatta itseään, mutta vihollisia tuntuvat kurittavan melko laiskan puoleisesti, jättäen suurimman siivoustyön pelaajalle itselleen. Ykkösosan tapaan mukaan tähtien sotaan voi tosin missä vaiheessa peliä tahansa liittyä toinen ihmispelaaja, jolloin hupi luonnollisesti kaksinkertaistuu.

Audiopuolella Lego Star Wars II: The Original Trilogy on ehtaa Star Warsia edeltäjänsä tapaan. Taustalla soi se vanha, niin monesta pelistä tuttu John Williamsin säveltämä musiikki, siinä missä itse ääniefektipuolta säestävät erilaiset valosapelin viuhahdukset ja energiapyssyköiden “tsiu-tsiu” -äänet. Graafisesti peli näyttää hienolta ja Legot oikealla tavalla varsin palikkamaisilta. Itse hahmot ovat erittäin hyvin luotuja versioita oikeista esikuvistaan Lego-muottiin istutettuina, siinä missä itse ympäristöt muistuttavat riittävästi itse elokuvien tapahtumapaikkoja.
Kokonaisuutena Lego Star Wars II: The Original Trilogy on mukavan rentouttava pelikokemus, sillä varttuneimmille se ei ole vaikea, vaikka kuolema korjaakin aina silloin tällöin hektisissä toimintakohtauksissa. Pienemmät lapset sen sijaan osaavat varmasti arvostaa pelin värikästä grafiikkaa ja helppoa pelattavuutta.

Yhteenveto

Laadukas kokonaisuus

Hyvää

  • - Varsin palikkamainen grafiikka
  • - Mahdollisuus ladata ensimmäisen Lego Star Warsin tallennus
  • - Yhteistyömoodi
  • - Hauska meininki
  • - Äänimaailma kohdallaan

Huonoa

  • - Ajoneuvokohtaukset
  • - Hahmoeditorin olematon hyöty
  • - Tiimitekoäly vain tyydyttävä
  • - Lyhyehkö