Lethal VR

Lethal VR - arvostelu

Peliarvostelu

Pelin nimi: Lethal VR
Lajityyppi: Arcadepelit
Alusta: PlayStation 4
Kehittäjä/Julkaisija: Three Fields Entertainment/Team 17
< >
Avaa pelin lisätiedot
Teksti: Mikko Kosonen, 5.1.2017 Arvioitu lukuaika: 3 minuuttia
Arvostelun Lethal VR kansikuva

Lethal VR on pienen indiestudiosin, Three Fields Entertainmentin kehittämä VR-peli, joka ilmestyi jokin aika myös konsoleille ja Sonyn PSVR -laseillekin.

Inspiraationa pelissä on toiminut (selkeästi) vanhat arcadeammuskelut, kuin myös 8-bittisen Nintendon klassinen Hogan’s Alley valopistooliräiskyttely. Eräs taso on kuin virtuaalinen 3D-versio tuon kyseisen pelin taustasta ja yksi rakennus kantaa nimeä ”Hogan’s Bank”.
Lethal VR onkin kuin nykyjan vastine näille kaikille kolikkopelihallin ja kotikoneiden valopistoolipeleille: aseina toimivat movekapulat ja taistelukenttänä erilaiset ampumaradat.

Pelissä ”omaksutaan” FBI agentin rooli ja ideana olisi vähän kouluttautua agenttina värikkään harjoittelun parissa. Niinpä eteen tuodaan kuusi eri vaikeusasteen ammuskeluosiota, joista jokainen pitää sisällään noin kuusi (viimeinen vain yhden) erilaista ampumagalleriaa. Eli pelattavaa on siis kaiken kaikkiaan päälle kolmekymmentä kenttää.

Välillä elottomia kohteita ammutaan yhdellä käsiaseella, välillä uzilla, välillä tuplauzeilla, välillä heitellään veitsiä tauluun, välillä heittotähtiä tai välillä toisessa kädessä on pistooli ja toisessa veitsi. Kerran päästään lisäksi ampumaan jopa revolverillakin ja aivan viimeisessä kentässä päästään ammuskelemaan pahispahveja itsensä Robocopin aseella, cool!

Käytännössä pelaaminen tapahtuu siten, että aivan ensimmäiseksi kirjoitetaan (tai ammutaan) ruudulle omat kolme nimikirjainta ja sen jälkeen voidaankin valita haluttu vaikeuskategoria ja sieltä lähdetään räiskimään näitä ratoja yksi kerrallaan. Kun yhden tason pääsee läpi ja saa jonkinlaisen ”arvosanan”, aukeaa uusi kenttä pelattavaksi. Tätä jatketaan niin kauan, kunnes kaikki pelin kentät on auki ja lopulta kaikkien peliä kokeilevien pelattavissa.

Läpipelaamisen jälkeen omia piste-ennätyksiä voi alkaa hiomaan paremmiksi halutessaan, tai pudottaa oma kaveri listoilta, jos joku on päässyt kipuaman pistelistalla korkeammalle, jokaiselle kentälle kun on oma top-10 pistetilastonsa. Jos ei kavereita meinaa löytyä pelaamaan ja haastamaan, saattaa Lethal VR:n viehätys nopeasti karistua, sillä kentät on ensimmäisellä kerralla melko nopeasti koluttu lävitse ja pelin uudelleen peluun arvo perustuukin juuri siihen, että ennätyksiä hinkattaisiin tai yritettäisiin kumota.

Lethal VR on toteutukseltaan varsin mutkaton virtuaalipeli, eikä se vie tilaakaan kuin vaivaiset 600 megatavua. Hintaa pelillä on viisitoista euroa, joten kynnys kokeilla peliä ei pitäisi olla liian suuri – ja samalla voi ajatella tukevansa indieartistia, sekä pientä ikisinnittelijää Team 17:sta.

Ei peli tietystikään täydellinen ole siltikään. Esimerkiksi valikot voisivat ensi alkuun olla vähän käyttäjäystävällisemmät ja ainakin selkeämmät – itsellä meni alussa käsi suuhun pelin useamman vaikeustason kanssa. Ei oikein tiennyt pelaanko käytännössä samoja kenttiä eri vaikeustasolla vai miten, kunnes alkoi ymmärtämään pelin ajatusmaailmaa ja että kukin taso tarjosi omat, aiempaa tasoa haastavammat kenttänsä.

Visuaalisesti Lethal VR ei ole mikään järin komea, mutta ajaa asiansa ja aseet sentään näyttävät hyviltä ja pumpum-äänissä on riittävästi potkua niin kuin pitääkin. Nappuloitakaan ei tarvita pelaamisen aikana kuin kahta: move-ohjaimen liipaisin, sekä se ohjaimen päällä oleva iso peukalonappula, jolla ase ladataan kun lipas tyhjenee.

Enemmän pelissä olisi voinut olla tietysti erilaisia käsiaseita ja kenties veitset olisi voinut jättää pois kokonaankin. Veitset kun ovat kyllä ihan mukavaa vaihtelua, mutta vähän ehkä tylsänpuoleista hupia loppujen lopuksi on heitellä niitä tauluun ja niistä puuttuu ehkä se samanlainen tarkkuus kuin aseilla ammuttaessa. Kyllä ne aseet aina voiton vievätkin kentässä kuin kentässä. Eräässä kentässä päästään pienenä bonuksena heittämään teräväreunaista hattua päin patsaita, Oddjob anyone?

Tavalliseen ammuskelemiseen on saatu kivasti kekseliäisyyttä siten, että esimerkiksi kentissä, joissa on kädessä veitsi ja ase, loppuu kenttä kuin seinään jos aseella ampuu veitsen taulua tai toisinpäin. Perinteisten taulujen lisäksi pelissä ammutaan aseita kantavia ihmispahveja, samalla kun viattomia siviilejä ei saa ampua.

Muutamaan otteeseen pahvit olivat kuitenkin sen verran sekavia, että ihan aina ei saanut selvää oliko pahvilla asetta vaiko ei. Liika empiminen johti siihen, että pahvi ampui ensin, mutta toisaalta myös viattoman pahvin ampuminen päättää sekin kentän punertavaan ruutuun. Muutamassa kentässä tämä menikin kieltämättä ulkoa opetteluksi, kun ei muuten oikein saanut selvää.

Lethal VR:stä on vaikea kirjoittaa kovin tätä paljoa pidemmälti. Sen perusmekaniikka eli ammuskelu ja veisten heittely movekapuloilla toimii pääosan ajasta varsin hyvin ja grafiikka ajaa asiansa. Sisältöä on hintaan nähden juuri ja juuri sopivasti, jos vain jaksaa ammuskella samoja kenttiä uudemman kerran sen jälkeen yhdessä kavereiden kanssa, kun ne on kerran pelattu auki. Ei tästä mitään kestohittiä varmastikaan kenenkään PSVR-pelikirjastoon tule, mutta esittelypeliksi ainakin riittävän simppeliä ja viihdyttävää tasoa.

Yhteenveto

Keskivertotasoa parempi

Hyvää

  • - Sopiva määrä kenttiä arcadetyyliseen enkkakisaamiseen
  • - Aseiden äänissä on mukavasti potkua
  • - Ammuskelu on hauskaa ja simppelin toimivaa
  • - Hinta ei päätä liiaksi huimaa

Huonoa

  • - Veitsillä heittely kenties vähän tylsempää
  • - Tasot on nopeasti ammuskeltu lävitse ja peli koluttu, jos ei omien huipputulosten hinkkaaminen innosta
  • - Ihan aina pahveista ei välttämättä erota onko hahmolla asetta vai ei
  • - Valikot voisivat olla hitusen selkeämmätkin