Lips

Lips - arvostelu

Peliarvostelu

Pelin nimi: Lips
Lajityyppi: Partypelit
Alusta: XBOX360
Content Download On
< >
Avaa pelin lisätiedot
Teksti: Mikko Kosonen, 6.11.2008 Arvioitu lukuaika: 5 minuuttia
Arvostelun Lips kansikuva

Lips tarkoittaa englantia ja on yhtä kuin huulet Suomen kielellä lausuttuna. Jokaisella meistä on huulet ja jokainen osaa niitä aukoakin. Mutta mitä tarkoittaa Lips, kun siirrytään pelien maailmaan? Lips on Microsoftin yritys töniä kaikki SingStar -pelien ystävät liikkeille Xboxia ostamaan, sillä Lips on Microsoftin vastine Sonyn SingStarille. Sinänsä ajoitus on hyvä, koska nyt kun rytmipelit, kuten muun muassa Guitar Hero -sarja ovat nostaneet suosiotaan räjähdysmäisellä tavalla, on laulupelin julkaiseminen tässä vaiheessa Xbox 360 -konsolille varsin hyvä idea. Mikäli uusinta Guitar Hero -peliä ei lasketa mukaan, on Lips ensimmäinen Xbox 360 -konsolille julkaistu peli, jossa pääsee laulamaan kappaleiden tahdissa karaokeillan tyyliin. Pelin pääsuunnittelijana on toiminut Keiichi Yano, joka muistetaan (jos muistetaan) “ensimmäisen” kitararytmipelin, Gitaroo Manin ideoijana. Kaipa mies siis ehkä jotain rytmipohjaisista peleistä tietää…

Lips -pelipaketti sisältää pelin, sekä kaksi langatonta mikrofonia paristoineen ja maksaa kaupassa noin 75 euroa. Kun patterit on asetettu mikrofoneihin, voi lauleskelu alkaa. Tosin aluksi mikrofonien kanssa saattaa esiintyä pienoisia vaikeuksia niiden päälle saamisessa. Pelin manuaali neuvoo miten mikrofonit saadaan toimimaan, mutta manuaali puhuu puuta heinää, sillä pelin mikrofonit eivät peliohjaimen tapaan sytytä konsolissa yhtä ohjainpaikan valoa, vaikka kuinka yrittäisi ja vaikka kuinka manuaalissa tähän opastettaisiin. Menetelmä saada ohjain näkymään konsolin etupaneelissa on muutoinkin rasittavan monimutkainen, eikä edes yksinkertaisesti monen yrityskerran jälkeen yksinkertaisesti ole mahdollista. Kunhan vain tajuaa laittaa mikrofonin päälle ja käynnistää pelin, on homma hanskassa, sillä vaikka mikrofonit eivät konsolin etupaneeliin ilmestykään, toimivat ne siitä huolimatta kuitenkin peliin mentäessä. Jos tällä hetkellä mietit toimiiko mikrofonit uusimman Guitar Hero -pelin kanssa, on vastaus ei.
Mutta mitä langattomien, Guitar Heron kanssa yhteensopimattomien mikrofonien lisäksi pitää pelikokonaisuus sisällään? Lipsin musiikkitarjonta koostuu kaiken kaikkiaan 40 kappaleesta, joista kaikista on mahdollista laulaa joko kokopitkä taikka lyhyt versio. Tarjolla olevat kappaleet vaihtelevat Rihannan kamalasta Umbrellasta Depeche Moden loistavaan Personal Jesus -kappaleeseen. Pelin musiikillinen kirjo on jokseenkin laaja-alainen sisältäen kappaleita tunnetuilta nimiltä kuten Coldplay, Cardigans, Avril Lavigne, Johny Cash, Kylie Minogue, Nirvana, Lisa Nilsson, Maroon 5, sekä Ace Of Base. Se mikä näin pohjoismaisena pelaajana hetimmiten pistää silmään on se, että pelistä löytyy jopa kolme kappaletta ruotsalaisilta, kun taas suomalaisilta artisteilta et löydä yhtä ainuttakaan esitystä. En ole kateellinen ruotsalaisille, mutta miksi asianlaita on näin? Onko esimerkiksi Lisa Nilsson muka oikeasti näin kovaa kamaa ja tämän hetken puheenaihe? Onko Ace Of Base vieläkin kovempi ja vetävämpi juttu kuin esimerkiksi mikä tahansa HIMin kappaleista? Enpä uskonutkaan. Todennäköinen selitys löytyy rahapuolelta. Varmastikin yksi HIMin kappale olisi hintaluokaltaan ollut samaa tasoa, kuin kaksi kyseessä olevasta kolmesta ruotsalaiskappaleesta.

Lipsin musiikkilista kokonaisuudessaan tarjoaa siis vähän jokaisesta genrestä jotain, mutta kappaleita näin yleisesti ottaen valitettavan vähän tarjolla. Peli yrittää houkutella laulajia jokaisen genren pitäjistä, mutta oikeastaan tehden näin epäonnistuu luomaan hyvää kokonaisuutta, koska kuka hankkisi tällaista peliä, jos sen laulettavista kappaleista vain pieni murto-osa on itselle mieluisia. Teineille suunnatut Dido, Rihanna, Avril Lavigne ja Alicia Keys ovat hauskoja laulattavia sarkastisessa mielessä tai alkoholia suun kautta nauttineena, kun taas Queen, Nirvana, Roxette ja Ben E. King ovat aidosti niitä, jotka varmasti paremmin uppoavat varttuneempaan pelaajaan. Toisaalta taas osa niistä oikeasti “paremmista” kappaleista eivät ole esittäjiensä parhaimmistoa. Miksi esimerkiksi Nirvanan osalta peliin on otettu kappale In Bloom, kun kaikki Nirvanaa kuunnelleet tietävät, että edesmenneeltä artistilta löytyy paljon parempiakin? Monen muun nykypelin tapaan Lips saa julkaisunsa jälkeen kyllä varmasti lisäsisältöä uusien kappaleiden muodossa, joten ehkäpä toiveita paremmasta kappalelistasta voi vielä kukin itsekseen elätellä.

Pelin yksi hehkutetuista ominaisuuksista tosin on mahdollisuus lisätä peliin omaa musiikkiaan, esimerkiksi tökkäämällä mp3-soittimen kiinni Xboxiin tai sitten laittaa Xboxin kappaleita kovalevylle, jonka jälkeen niitä voi lisätä pelin lauluvalikoimaan, poislukien DRM-suojauksella varustetut kappaleet. Käytännössä tämä mielenkiintoinen idea ei kuitenkaan toimi, sillä yksikään pelin musiikkikokoelmaan lisätyistä kappaleista ei sisällä lainkaan laulettavia sanoja. Niinpä kappaleita voikin laulaa ainoastaan mikäli muistaa sanat ulkoa, mutta tätäkään ei vaadita, kun pelaajan itsensä lisäämien kappaleidensa kohdalla pelkästään mumisemisella ja hyräilyllä musiikin tahtiin onnistuu helposti keräämään jopa 300 000 ylittäviä pistemääriä. Jokseenkin outoa on se, että peli kysyy kutakin kappaletta lisättäessä valikoimaan, että lähetetäänkö tiedot Microsoftille. Kyllä-vaihtoehdon valitseminen ei vaikuta asiaan millään tavalla ainakaan positiivisesti näkyvällä tavalla. Eikö peli kyllä-vastauksen jälkeen olisi esimerkiksi voinut noutaa kunkin kappaleen sanoitukset jostain..? Onneksi typerän kyselyn saa halutessaan kytkettyä pois päältä, jolloin pelaajan kappaleiden tietoja ei lähetetä koskaan minnekään. vaikuta asiaan millään tavalla ainakaan positiivisesti näkyvällä tavalla. Eikö peli kyllä-vastauksen jälkeen olisi esimerkiksi voinut noutaa kunkin kappaleen sanoitukset jostain..? Onneksi typerän kyselyn saa halutessaan kytkettyä pois päältä, jolloin pelaajan kappaleiden tietoja ei lähetetä koskaan minnekään.

Jos sisällöltään Lips ei onnistu aivan kilpaileman niiden parempien SingStar -pelien kanssa, niin ainakin pelattavuudeltaan(tai laulettavuudeltaan) Lips on melkeinpä täysin samaa maata. Listasta valitaan kappale ja sen jälkeen valitaan lauletaanko kappale virallisen musiikkivideon pyöriessä taustalla, vai halutaanko katsella pelin tekijöiden luomaa animaatiota. Kappaleita voi laulaa yksinään, tai kaksin, joko toista vastaan tai yhdessä toisen kanssa siten, että lopussa pisteet lasketaan yhdeksi isoksi köntiksi. Samaan aikaan etenkin toista vastaan laulettaessa suurin ongelma on se, että jos toinen vetää laulamisen tahallaan aivan pelleilyksi ja laulaa kokonaan nuotin vierestä, on vaikeampi itse keskittyä oikein laulamiseen. Yhteislaulussa tämä ei nouse niin suureksi asiaksi, sillä pääosan ajasta molemmat laulavat kappaleen kohtia vuorotellen.

Hauskaa Lips siitä huolimatta kuitenkin parhaimmillaan kuitenkin on, pelasi sitten toista vastaan tai tämän kanssa. SingStarien tapaan peli tarkkailee pelaajan laulukäyttäytymistä ja huomioi korkeat ja matalat kohdat eri korkuisilla tasoilla. Mikäli onnistuu laulamaan täysin oikein täyttyvät viivat sitä mukaa kun sanoja lauletaan. Laulukohtien välillä pelaaja voi ravistaa ja heilutella mikkiä, jolloin se muuttuu soittimeksi, kuten vaikkapa tamburiiniksi, jonka helinä sitten näkyy ja kuuluu. Kahden pelaajan laulaessa, voi maksimissaan neljä muuta vaikkapa illanistujaisissa hengailevaa kaveria liittyä mukaan nappaamalla käteensä Xbox-ohjaimen. Painellen ohjaimen nappuloita kappaleen tahtiin kuuluu taustalta esimerkiksi taputusta tai marakassien ääntä. Musiikin rytmin mukaan nappuloiden paineleminen voi johtaa siihen, että taustametelöijät saavat itselleen bilemitalin. Hurraa ja eläköön. Jokaisen kappaleen lopussa seisoo sitten kiitos, kun pisteet, sekä kerätyt tähdet lasketaan yhteen ja se parempi laulaja löydetään, mikäli kyseessä on siis toista vastaan laulaminen. Pisteet tulevat totta kai oikein laulamisesta, mutta tähtiä kertyy siitä mitä paremmin pelaaja heiluu biisin tahdissa tai heilauttaa mikkiä tiettyyn aikaan. Menestyksestä riippuen jokaiselle pelaajalle annetaan pisteiden lisäksi oma arvosana, oli se sitten kivi, meteoriitti, tähti, supernova tai jotain muuta siltä väliltä.

Vaikka Lipsiä onkin SingStarien tapaan varsin hauska lauleskella juuri vaikkapa illanistujaisissa yhdessä ystävien kanssa, on se silti Xbox 360 -konsolin debyyttilauleskelupelinä (Guitar Hero poislukien) vääjäämätön pettymys kappaletarjonnan sisällön, sekä sen vähyyden vuoksi. Myös se on pettymys, ettei peli pidä minkäänlaista kirjaa saavutetuista huipputuloksista, vaan sen sijaan ainoastaan eniten lauletuista kappaleista on tarjolla TOP-10 lista. En siis voi illanistujaisia seuraavana päivänä kehuskella laulaneeni huipputulosta, jollei sitä kukaan muista, enkä millään sitä voi kenellekään todistaa, ellen ota kännykkäkamerallani TV:stä kuvaa, joka menee jo siinä vaiheessa naurettavuuden puolelle.
Näin lopuksi voisi sanoa, että Lips ole aivan huono tuote, mutta sen hintaan ja sisällön määrän/laatuun nähden kannattaa pelin hankkimista hieman harkita. Jos laulaminen kaverin kanssa tai häntä vastaan innostaa kaikkein eniten on Lips varmasti se paras (ja ainoa) vaihtoehto, mutta mikäli haluaa mahdollisesti vielä hauskemman pelikokemuksen, jossa voi laulaa (ja halutessaan soittaakin), jossa on paljon enemmän musiikkikappaleita laulettavaksi, niin suosittelen kääntymään Guitar Hero – World Tour -pelin pariin.

Yhteenveto

Keskivertotasoa

Hyvää

  • - Laulaminen on hauskaa yksin tai kaksin
  • - Mukana kaksi mikrofonia

Huonoa

  • - Omien kappaleiden lisääminen sössitty
  • - ..Ja tarjonnan laatu keskinkertaista
  • - Kappaleita on liian vähän..
  • - Piste-ennätykset eivät tallennu minnekään