Logitech G710+

Logitech G710+ - arvostelu

Laitearvostelu

Pelin nimi: Logitech G710+
Lajityyppi: Laitteet
Alusta: Laitteet
< >
Avaa pelin lisätiedot
Teksti: Mikko Kosonen, 25.2.2013 Arvioitu lukuaika: 3 minuuttia
Arvostelun Logitech G710+ kansikuva

Logitechin G710+ on viime vuoden lopulla julkaistu etunenässä pelaamista ajatellen suunniteltu mekaaninen näppäimistö. Näppäimistön paketissa toimitetaan mukana itse laitteen lisäksi pikaopas, sekä erillinen muovista tehty rannetuki, jonka saa kiinnitettyä näppäimistön alla oleviin hakasiin.

Jälleen kerran – esimerkiksi Creativen Sound Blaster Rage kuulokkeiden tapaan – minkäänlaista ajuri-CD:tä ei mukana kuitenkaan toimiteta. Mikäli haluaakin siis tallennella omia peliprofiileita ja käyttää näppäimistön erikoisempia näppäimiä hyödyksi, on suunnattava Logitechin sivuille ajureita lataamaan. Miinusta siitä, vaikka internet tänä päivänä varsin yleinen onkin.

Mikä sitten on mekaaninen näppäimistö? Käytännössä termi tarkoittaa sitä, että jokaisen näppäimen alla on oma kytkimensä. Suurin etu kuitenkin perinteisempään ja halvempaan, kumipohjilla varustettuun näppäimistöön on se, että mekaaninen näppäimistö on tarkempi ja siten myös nopeampi. Mekaanisessa näppäimistössä napinpainallusta ei tarvitse suorittaa aivan pohjaan saakka, ennen kuin tietokone jo ruudulla rekisteröi painalluksen. Toisin sanoen, näppäimistöllä voi käytännössä kirjoittaa nopeammin ja tarkemmin, kuin kumihattunäppäimistöllä.
Tarkkuutta ja nopeutta tuovan mekaanisuutensa vuoksi Logitech G710+ ei ole noin 160:n euron hintalapullaan sellainen näppäimistö, jota ihan ensimmäiseksi varmasti tulee hankittua, eikä se toisaalta edes ulkoisesti muistuta niin hintavaa laitetta. Omasta mielestäni G710+:n ulkonäkö toi lähinnä mieleen 80-luvun vanhojen 286-tietokoneiden kookkaat näppäimistöt. Tai sitten Amigan tai Commodore 64:n vastaavat. Näppäimistöä ei siis ulkonäöllä ole pilattu, mutta tämä on ollut tarkoituksellista, Logitechin itsensä mainostaessa sitä vapaasti lainattuna sanoin “hölynpölyvapaa suunnittelu.”

Ulkoisesti G710+ näppäimistö onkin varsin alkeellinen ja tuntui aluksi käytössäkin itse suosimaani Microsoftin Sidewinder X6 -näppäimistöä kömpelömmin muotoillulta 80-luvun muinaisjäänteeltä, Vanhaan ei kuitenkaan enää halua palata, kunhan on tottunut G710+:aan tai ylipäätään mihinkään mekaaniseen näppäimistöön. Alkukantainen muotoilu ei kuitenkaan tarkoita sitä, että näppäimistöstä puuttuisi mitään nykypäivän ominaisuuksia – sen tarkkuuden ja nopeuden ohella.

Nykynäppäimistölle tyypilliseen tapaan kirjain, numero ja funktionäppäinten ympärille on ripoteltu pikanäppäimiä. Multimediaa varten löytyy äänenvoimakkuuden säätörulla, äänen mykistys, toisto/paussi, pysäytys, sekä eteen- ja taakse kelaus. Videoille ja musiikille tarkoitetun toistonäppäinten vierestä vasemmalta puolelta löytyy kaksi näppäintä näppäimistön taustavalolle. Toisella voidaan säätää WASD- ja nuolinäppäinten taustavalon voimakkuutta ja toisella kaikkien muiden.

Vaikka onkin periaatteessa hienoa, että valosäädöille on tarjolla kaksi erillistä nappulaa, koin WASD- ja nuolinäppäinten erillissäädön jokseenkin turhaksi. Kokonaisuutena taustavalo on kuitenkin pimeässä huoneessaan paljon pelailevalle pelaajalle ehdoton ominaisuus ja erittäin hyvin näppäimistön valkoinen taustavalo toikin valoa näppäinten kirjaimiin. Tarjolla on viisi eri voimakkuusastetta molemmille napeille, joten jokainen varmasti löytää oman mieleisensä säätövaihtoehdon valon voimakkuudelle.

Kun jatketaan eteenpäin kohti vasenta reunaa, löytyy näppäimistön keskeltä, F5-nappulan yläpuolelta ?pelimoodi? -nimen saanut näppäin. Tätä kun painetaan voidaan CTRL- ja ALT-näppäinten välissä oleva Windows-näppäin kytkeä pois käytöstä pelaamisen ajaksi, jolloin Windowsin start-menu ei voi vahingossakaan ponnahtaa ruudulle kesken hektisimmän pelaamisen. Kätevää kaiketi, tosin en ainakaan itse ole juuri koskaan sitä vahingossa tullut painaneeksi pelisessioideni aikana.

Pelimoodi-näppäimen vasemmalta puolelta löytyvät näppäimet M1-M3 sekä MR. M-nappulat ovat macro-toimintoja, joiden avulla voidaan ?nauhoittaa? erilaisia pikakomentoja vaikkapa RTS-pelin eri pikakomentoja varten. Tähän vaaditaan näppäimistön vasemmasta laidasta löytyviä G-näppäimiä, joita on kuusi kappaletta.

Kaiken kaikkiaan pelaaja voi nauhoittaa yhteensä kahdeksantoista erilaista pikakomentoa, joka on todella kiitettävä määrä. Jokaista G-näppäintä varten kun voi nauhoittaa kolme makroa, joiden valikointiin M1-M3 nappulat siis ovat tarkoitettu. MR aloittaa nauhoituksen.

Homma toimii siten, että valitaan haluttu M-nappula ja sitten painetaan MR-nappulaa kerran, joka aloittaa nauhoituksen. Sen jälkeen painetaan kerran haluttua G-näppäintä, jolle nauhoitus tehdään ja kun MR-nappula alkaa vilkkua nauhoituksen merkiksi, voidaan painella haluttuja näppäimiä haluttujen pikakomentojen luomiseksi. Esimerkiksi räiskintäpelissä saattaa olla hyödyllistä ladata ase ja heti sen perään heittää kranaatti tai muu räjähde ? tai toisinpäin. Helpoitenhan tämä toki menee painamalla yhtä valmista makronappulaa, sen sijaan, että pitäisi painaa erikseen esimerkiksi tavallisia R- ja G-näppäimiä samana komennon toteuttamiseksi.

G710+:n pelinäppäimistösuuntauksen kruunaa näppäimistön virtajohdon vierestä löytyvä vapaa USB-portti, jonka saa käyttöönsä kunhan muistaa kytkeä näppäimistöstä lähtevät molemmat USB-johdot koneen taakse kiinni. Olo on kuin vanhaa kunnon Amigaa pelatessa, kun peliohjaimen johto voidaankin kätevästi liittää näppäimistön etuosaan koneen kotelon takaa löytyvän USB-portin sijaan, jossa peliohjaimen johdon pituus luonnollisesti menee aina hieman hukkaan.

Kokonaisuutena Logitech G710+ jättää todella hyvän maun suuhun. Se on nopea, tarkka sekä alun totuttelun jälkeen (mikäli siirtyy kumihattunäppäimistöstä mekaaniseen) sen verran laadukasta tasoa, että siitä ei enää halua luopua. Plussaa tulee hyvästä määrästä erikoisnäppäimiä, perinteisten medianappuloiden lisäksi ja pientä miinusta siitä, että ajureita ei toimiteta näppäimistön mukana, joka olisi ihan suotavaa sen hintalapun huomioon ottaen.

Toinen seikka, jota tietysti kannattaa pohtia ennen ostamista on se, että tarvitseeko itselleen todella tämän hintaluokan näppäimistöä. Jos PC-pelaaminen tai pidempien tarinoiden kirjoittelu tekstinkäsittelyohjelmalla ovat erittäin lähellä sydäntä, suosittelen G710+:aa erittäin lämpimästi. Se ei ole langaton, se ei ole kaunis, mutta se on erittäin tehokas, hyvin varusteltu ja hyvä kylkiäinen hyvän pelikoneen rinnalle.

Yhteenveto

Lähes virheetön

Hyvää

  • - Erittäin nopea ja tarkka tuntuma
  • - Taustavalot takaavat pelaamisen pimeässäkin
  • - Paljon ohjelmoitavia erikoisnäppäimiä
  • - Ylimäärinen USB-liitin peliohjainta varten

Huonoa

  • - Hintaan nähden ajuri-CD olisi saanut olla mukana
  • - Ei ulkonäöllään juurikaan komeile