Lola's Math Train arvostelussa
Menolippu matematiikan maailmaan.
Kotimaisista mobiilipeleistä puhuttaessa, pinnalle nousevat yleensä kansanedustajienkin kokousviihdykkeeksi sertifioitu Clash of Clans sekä se yksi lintupeli. Nämä edustavat kuitenkin vain pintaraapaisua laajasta kentästä, johon mahtuu monenlaista peliä ja yrittäjää. Eräs selvästi liian vaatimattomalle mediahuomiolle jäänyt menestystarina on mobiileja opetuspelejä tuottava sekä julkaisevan BeiZ:n nousu. Vuonna 2010 perustettu pelitalo ei ole ihan vaatimaton nyrkkipaja, sillä se pokkasi noin vuosi takaperin vajaan miljoonan taalan rahoituksen ja omaa konttoreita tätä nykyä sekä Tampereella että Pekingissä. BeiZ:n keulakuvamaskotti on Lola Panda, jonka matematiikkaseikkailut ovat päätyneet älypuhelinten ohella nyt myös Nintendo 3DS:lle.
Kuten nimestä voisi arvella, on Lola?s Math Train matematiikkaan keskittyvä opetuspeli perheen pienille. Ideana on puksutella junalla ruudusta toiseen, ratkoen yksinkertaisia matematiikkaongelmia ja poimien aina välillä kyytiin Lolan hellyttäviä eläinystäviä. Peli on visuaalisesti selkeä ja käyttöliittymältään yksinkertainen. Pelaaminen perustuu puhtaasti esineiden raahailuun tai tökkimiseen kosketusnäytöllä, mikä luonnistunee helposti aivan kaiken ikäisiltä pelaajilta.
Pelin matemaattiset tehtävät on jaettu kolmeen vaikeustasoon. Lähtötason voi valita itse, mutta jos homma tuntuu liian helpolta tai vaikealta, osaa peli myös säätää tulevien tehtäväsarjojen sisältöä sopivaan suuntaan. Perustasolla opetellaan tunnistamaan eri numeroita ja erottelemaan niitä kirjaimista. Keskivaikealla laskeskellaan tikkareita, jäätelötötteröjä, ynnä muita herkkuja sekä opetellaan asettelemaan numeroita järjestykseen. Vaikeimmalla tasolla suoritetaan yksinkertaisia yhteen- ja vähennyslaskuja. Puhtaasti matemaattisen pähkinöiden lomassa rakennellaan numeroiden muotoisia palapelejä sekä arvuutellaan geometristen kuviosarjojen puuttuvia kuvioita. Kaikkiaan Lola?s Math Trainin vaikeustaso tuntuisi istuvan hyvin tekijöiden ilmoittamaan 3-7 vuoden kohderyhmään, joskin ikähaitarin yläpäässä saatetaan haikailla jo vähän kovempien haasteiden perään.
Lola?s Math Trainin 3DS-versiossa on vain yksi silmiinpistävä ongelma: sitä ei voi pelata laisinkaan suomeksi. Tämä ei välttämättä olisi ongelma eikä mikään, sillä tehtävätyyppejä on vain kourallinen ja lapset äkkäävät nopeasti kontekstista, mitä kulloinkin pitää tehdä. Käytännössä pelistä löytyy kuitenkin pulmia, joista on vaikea selvitä, mikäli ei osaa ainakin kymmentä pienempiä lukuja englanniksi. Kielivalinnan puute on vähän outo juttu, sillä samaa sisältöä on tarjoiltu jo tovin verran älypuhelimille nimellä Lolan matikkajuna. Se on suomenkielinen, toteutukseltaan käytännössä identtinen ja, hassua kyllä, ainakin Applen App Storen hinnoittelulla jopa himpun verran Nintendon eStoressa myytävää versiota edullisempi.
Täytyy myöntää, että näin aikuisen näkökulmasta on aika vaikea antaa vedenpitävää arvosanaa täysin lapsille suunnatulle opetuspelille. Ehkä asian voisi ilmaista niin, että Lola?s Math Trainin parissa vietetty aika vakuutti allekirjoittaneen siitä, että Lola Pandaa tullaan kokeilemaan tämänkin kodin älylaitteissa, jahka tuo jälkikasvu vielä pari vuotta varttuu. Kenties kuitenkin vain sellaisena versiona, jossa Lola ja ystävät vääntävät selvää suomea.