MadCatz R.A.T. 2 arvostelussa
MadCatzin uutuusmalliston rottakakkonen jyrsii tiensä hiirimarkkinoiden puolivälisijoille.
Yhdysvaltalainen pitkän linjan oheislaitevalmistaja MadCatz hakeutui konkurssiin vuonna 2017. Jo seuraavana vuonna jäämistöstä perustettiin uusi kiinalaistaustainen yhtiö, jonka tuotteita DeleNordic -niminen jakelija on nyt ryhtynyt levittämään myös pohjoismaihinkin.
Game Reality sai testiin MadCatzin uusista tuotteista pelaamiseen tarkoitetun langallisen hiiren, R.A.T. 2:n, joka on hintaluokassaan vain ensimmäistä rottaversiota edellä, noin neljänkymmenen euron hintansa kanssa. Kalleimpiin hiirimalleihin lukeutuvat sen sijaan ainakin toistaiseksi kokonaan Pohjoismaiden saavuttamattomissa oleva Pro-mallisto, mutta myös saatavilla oleva R.A.T. 8 Adv, joista viimeksi mainittu on noin sadan euron hintainen hiiri.
Aivan alkuun on hyvä listata R.A.T. 2:n ominaisuudet:
– Liitäntä USB 2.0
– Liikkeen havaitsemistekniikka Optinen
– Painikkeiden määrä 4
– Liiketarkkuus max. 5000 dpi
– Suorituskyky Maksimi kiihdytys 20 G
– Ohjelmoitavat painikkeet, vierityspyörä, säädettävä koko, LED-taustavalo
– Pixart PMW 3325 optinen pelianturi, 5 miljonaa klikkausta
– Paino 67 grammaa
– Kahden vuoden takuu
Tuntumaltaan R.A.T. 2 on sekä kevyt, että ehkä hieman lelumainen. Jos hiirtä verrataan vaikkapa omaan henkilökohtaiseen suosikkiini, Roccatin Pure -hiireen, on MadCatzin hiiren rakenne hieman heppoisen oloinen. Hiiren ulkoasu on kuin jonkinlainen futuristinen kiituri, mutta esimerkiksi hienoisesti laajeneva, RGB-valollakin varustettu kämmentuki tuntuu sellaiselta, että se voisi hajota, kun tukea on naksuteltu edes takaisin liian monta kertaa. Hauska, hiiren ohjelmiston streamer-asetuksella vilkkumaiseksi muuttuva RGB-efekti jää monien muiden valohiirien tavoin ikävästi lähes kokonaan kämmenen alle piiloon, silloin kun sitä käytetään.
Sinänsä R.A.T. 2 on ihan toimivan oloinen muotoilultaan, joskaan ei sellainen jonka päällä välttämättä ainakaan allekirjoittanut jaksaisi kättään pitää tuntikaupalla. Käsituntumaltaan ja otteen luontevuudelta R.A.T. 2 on mielestäni esimerkiksi kuitenkin aiemmin arvostelemaani Roccatin palikkamaista Kain 200 Aimo hiirtä parempi.
R.A.T. 2:n kämmentuki on ehkä aavistuksen turhan korkealla ja vaikka sitä voi muutaman sentin pidentää horisontaalisesti, ei sen korkeutta saa laskea lainkaan. Hiiri sopii vasen- ja oikeakätisille, eikä hiirestä oikeastaan sen takia löydykään minkäänlaista kummempaa sivumuotoilua. Peruskäytössä ja kevyessä pelailussa hiiri toimii aika lailla moitteettomasti, kunhan käyttäjän vaatimustaso ei ole 5000:ta DPI:tä suurempaa.
Hiiren rulla on varsin hyvän tuntuinen, kuin ovat hiiren korvatkin. Plussaa tulee korvien kaidemaisista siivekkeistä, mutta vastapainoksi hiiren sivulla olevista ”laipoista” ei oikein saa sen kummoisempaa otetta ja samaan aikaan näitä sivuja ei ole millään tavoin hyödynnetty pikapainikkeille, joita lähes kaikissa nykypäivän hiirissä olettaisi olevan.
R.A.T. 2:sta löytyykin hiirenkorvien ohella vain kaksi muuta nappulaa sekä eli DPI-säätö sekä sen yläpuolella oleva klikattava rulla, joita voidaan tosin ohjelmoida netistä imuroitavalla ohjauspaneelilla, mutta silti nappuloiden määrä jää vähäiseksi. Aivan hyvin omasta mielestäni kämmentuen vieressä oleva MadCatzin logolla varustettu ”koristesaareke” olisi voinut olla lisänappula myös.
R.A.T. 2 on sinänsä nimensä mukainen tuote, koska ”rotta kakkonen” ei ole ulkoasultaan kovin kauniskaan ainakaan arvostelussa olleena mustana. Hiiren valkoinen malli ainakin paketin kyljessä olevan kuvan perusteella näyttäisikin olevan osuvampi valinta, mikäli tätä nimenomaista hiirtä halajaa.
Loppusanat
En välttämättä lähtisi heti ensimmäisenä suosittelemaan MadCatzin R.A.T. 2 -hiirtä neljänkymmenen euron naksuttelijaa etsittäessä, mutta ei tuote aivan susikaan silti ole. Käyttötuntuma on ihan toimiva, joskaan ei välttämättä pidempiin sessioihin – ainakaan allekirjoittaneen kämmen ei levännyt käden päällä yhtä mukavasti kuin muissa paremman luokan hiirissä. Pienen DPI-arvonsa kera hiiri soveltuu myös lähinnä kevyempään pelaamiseen tai muuhun vastaavaan, kuin ammattimaisen vaativaan käyttöön.