Men Of Valor arvostelussa
Men Of Valor on laadukkaan Medal Of Honor: Allied Assaultin hengessä kulkeva Vietnam-räiskintä. Pelinä ei ehkä aivan täydellinen, mutta siitä huolimatta kyseessä on tähän mennessä paras Vietnam-peli ja vieläpä varsin nautittava sellainen.
Kuluva vuosi 2004 on eittämättä ollut Vietnam-aiheisten toimintapelien aikaa. Vietnamin viidakoihin sukeltaminen allekirjoittaneelle oli Men Of Valorin kohdalla jo neljäs kerta tänä vuonna. Men Of Valor on Medal Of Honor: Allied Assault pelin luoneen 2015 ryhmän uusin tuotos. Edelliset kaksi yrittäjää Vietnam-teemaisten toimintapelien saralla olivat Shellshock Nam ‘ 67 ja Conflict: Vietnam eivätkä pelit olleet tasoltaan kuin keskinkertaisia. Jatkaako Men Of Valor samalla linjalla?
Peli heittää pelaajan Dean Shepard nimisen tummaihoisen sotilaan saappaisiin ja keskelle Vietnamin viidakkoa vuoteen 1965. Tarkoituksena toki olisi tehdä oma osansa kommunismin kitkemiseksi Vietnamista. Niinpä pelaaja lähetetään tositoimiin 16 tehtävän verran joiden aikana pääsee muun muassa ampumaan helikopterin ja jokiveneen kyydistä, etsimään salaisia dokumentteja Vietcongin maanalaisista bunkkereista, tuhoamaan vihollisen ilmatorjuntatykit, pelastamaan omia joukkoja pinteestä, sekä suoriutumaan muutamista muista etsi ja tuhoa tyylisistä tehtävistä hengissä. Tiukkaa toimintaa ja ammuskelua on siis tiedossa.
Luoteja jaellaan hieman yli neljäntoista erilaisen aseen avulla. Aseet ovat kiitettävän erilaisia toisistaan ja esimerkiksi M1911 pistoolilla ei paukutella kovin pitkiä etäisyyksiä, kun taas M14 kivääri kantaa erittäin pitkälle ja olikin pääosan ajasta allekirjoittaneen mielestä pelin paras ase. Mikäli omista aseista loppuu paukut, voi kaatuneilta vietnamilaisjoukoilta ottaa itselleen uuden pyssykän. Aseiden lisäksi kaatuneita vihollisia tutkimalla voi niiltä löytää lisäammuksia tai energiaa. Iskun saatuaan pelaajan energia(tai veri)alkaa hiljalleen vuotamaan ja pelaaja kuolee ellei “tyrehdytä” vuotoa, mikä ainakin omasta mielestäni on ollut hauska oivallus ja hieman erilainen toteutustapa. Jos ihan tarkkoja ollaan, niin kaatuneiden vihollisten tutkiminen on olennainen osa pelaamista, sillä sotatantereella ollessa lisäenergiaa saa vain ja ainoastaan kaatuneiden taskuista.
Pelaajan mukana kantamastaan suhteellisen iskuvoimaisesta asearsenaalistakaan ei aina meinaa olla apua vihollisen tehokkuuden takia. Valitettavasti kuitenkaan Men Of Valor ei tekoälynsä osalta aina loista. Se on pääosan ajasta kelvollista puolin ja toisin, mutta koomisilta hetkiltä ei pelissä silti vältytä. Omat osaavat paikoitellen taistella hyvin pelaajan rinnalla ja eliminoida vihollisia suojaisasta ampumapaikasta, mutta välillä taas kaverit tyyliin tähtäävät ihmeissään ilmaan sillä aikaa kun vieressä seisova vihollinen tyhjentää lippaitaan tähän. Vihollisilla tekoäly loistaa useimmiten vielä heikommin ja pelaajan kohdattuaan vihollisjoukot usein ammuskelevat pelaajaa kohti täysin avoimesta maastosta tai sitten yksinkertaisemmin juoksevat pelaajan joukkoa kohti. Eivätkä ne vihollisetkaan aina välttämättä huomaa vierelle tupsahtanutta pelaajaa. Harvinaisia ovat pelissä hetket, jolloin vihollisen ampuminen kestää tavallista kauemmin kun tämä piilottelee puun takana.
Pelin tekijät ovatkin yrittäneet paikkailla tekoälyn puutteita muutamin melko teennäisin konstein. Ensinnäkään pelaajan vierellä taistelevat kaverit eivät pelissä koskaan kuole, ellei kyseessä ole ennalta skriptattu kohtaus. Tarpeeksi osumaa saatuaan tekoälykaverit kyllä kaatuvat maahan ja voivottelevat, mutta vain jonkin aikaa kunnes nousevat ylös ja pystyvät taas jatkamaan taistelua.
Jonkinasteista teennäistä lisävaikeutta peliin on tuotu sillä, että joissain pelin kohdissa jopa viiden tai kuuden hengen kaverijoukko pelaajan rinnalla saattaakin yllättäen supistua esimerkiksi kahteen tai kolmeen.. Allekirjoittaneelle ei kertaakaan selvinnyt, että mihin ne muut kaverit oikein yht’ äkkiä haihtuivat tullakseen vain myöhemmässä vaiheessa takaisin rinnalle lähes yhtä yllätyksellisesti. Toinen asia on se, että Conflict: Vietnam pelin tapaan joissain taistelukohdissa vihollisia tulee vastaan loputtomasti niin kauan kunnes pelaaja onnistuu etenemään tiettyyn kohtaan.
Edellä mainituista puutteista huolimatta jo pelin alkumetreillä Men Of Valorin pelaaminen tuntuu hyvältä. On vaikea pukea tunnetta sanoiksi, mutta jollain kumman tavalla peli tuntuu paikoitellen aivan siltä kuin vuoden 2002 loistava sotapeli Medal Of Honor: Allied Assault tunnelmaltaan ja pelattavuudeltaan olisi vain puettu viidakon väreihin. Audiovisuaalisesti Men Of Valor on ehkäpä tähän mennessä parhaiten Vietnamin sodan tunnelman vangitseva peli, siinä missä edellä mainittu Allied Assault ehkä edelleen yhdessä Call Of Dutyn kanssa vangitsee parhaiten toisen maailmansodan tunnelman.
Äänien, kuin oikeastaan muidenkaan osa-alueidensa osalta aiemmat Vietnam-pelit eivät ole päässeet samalle tasolle Men Of Valorin kanssa. Viidakoissa suhisee todella hienosti samalla kun erilaisten eläimien, kuten lintujen ja apinoiden möykkä kuuluu tiheän ja hienosti toteutetun kavillisuuden keskeltä. Tuon tuosta kohdattavat viholliset aiheuttavat luonnollisesti sotivien osapuolien välille kiivaita tulitaisteluita, jonka melskeessä tuntuu siltä kuin itse olisi viidakon keskellä. Ilma-iskujen, kranaattien ja muiden tuottamat muhkeankuuloiset räjähdykset samalla näyttävät ja kuulostavat hyvältä. Myös aseiden ääniin on panostettu paljon ja ne kuulostavat erittäin autenttisilta ja eroavat toisistaan. Pelin tapahtumia ruudulle piirtää Unreal Warfare-tekniikkaan pohjautuva pelimoottori, jonka ansiosta pelihahmot ja maisemat näyttävät kiitettävän yksityiskohtaisilta.
Taistelutovereille on suotu laadukkaita ääninäyttelijöitä taakseen, jotka osaavat hommansa hienosti ja ammattitaidolla luoden peliin lisää aikakauden tunnelmaa kirosanarikkaine repliikkeineen päivineen. Men Of Valorissa kuitenkaan melko runsas V-sanojen viljely ei haitannut ärsyttävästi, kuten esimerkiksi Conflict: Vietnamissa. Johtuneeko sitten kenties siitä, että ääninäyttely tosiaankin on sitä A-luokkaa. Eikä mikään ihmekään, sillä löytyyhän pelin ääninäyttelijälistoilta esimerkiksi Samwais Gamgia Taru Sormusten Herrasta -elokuvissa näytellyt Sean Astin, joka pelissä näyttelee Deanin sotakaveri Hodgesia.
Kavereiden lisäksi myös pelaajan ohjastama Dean puhisee, mutta vain ja ainoastaan tehtävien välillä pelaajalle näytettävissä kirjeissä, joissa Dean kirjoittaa vanhemmilleen sodasta ja vuoroin vastauskirjeensä ääneen lukee Deanin isäpappa. Kummalla tavalla tämä toi ainakin jonkin verran lisää tunnelmaa ja ripauksen persoonallisuutta Deanille. Kirjeiden lisäksi pelin tarinaa siivitetään eteenpäin pelin omalla moottorilla tehdyin välianimaatioin sekä videonpätkillä oikeasta elämästä. Aiempien Vietnam-pelien tapaan myös Men Of Valoria varten on lisensoitu oikeuksia klassisiin kappaleisiin, tällä kertaa seitsemän kappaleen verran, kuten esimerkiksi California Dreamin’, In the midnight hour, Woolly bully ja Eve of destruction. Näitä soitatetaan pelaajalle pelin kuluessa tietyissä tilanteissa. Lisensoitujen musiikkien ohella pääosan peliajasta taustalla soi kaunis, Moh: Allied Assaultin henkinen sotamusiikki, joka tosin on sävelletty hieman itämaisemmalla otteella, jotta se sopisi paremmin pelin henkeen.
Yksinpelin lisäksi Men Of Valor tarjoaa pelaajalleen maksimissaan 24 pelaaajan moninpelihupia joko netin tai lähiverkon välityksellä. Pelimuotoja on tarjolla kuusi kappaletta, joista kaksi on perinteisempiä deathmatch ja teamdeathmatch pelimuotoja. Pelimuodoista Recover the documents muistuttaa Return To Castle Wolfensteinin erästä pelimuotoa, jossa hyökkäävän osapuolen täytyy yrittää varastaa salaiset dokumentit ja pitää niitä hallussaan tietyn ajan, kun taas puolustava osapuoli yrittää estä vihollista viemästä dokumentteja. Search & Destroyssa tarkoitus olisi löytää kolme kranaatinheittimen osaa ja tuoda ne takaisin omaan leiriin samalla estäen vihollista saamasta oman heittimensä osia kerättyä. Frontline on Battlefield pelien Conquest pelimuodosta kopioitu idea, jossa sotivien osapuolien tarkoituksena on vallata mahdollisimman monta lippua itselleen.
Men Of Valorin moninpelimuodoista ehkäpä mielenkiintoisimmalta kuulostava pelimuoto on Multiplayer mission. Kyseinen pelimuoto tarjoaa jokaiselle moninpelikartalle erilaisen tehtäväpohjaisen moninpelin, jossa sotivien osapuolien tulee suorittaa jokin tehtävä tai sitten yrittää estää toista suorittamasta sitä. Muutamana esimerkkinä mainittakoon vaikkapa Operation Starlite, jossa jenkeillä pelaavien tulee vallata vietnamilaisten kansoittama kukkula ja merkata näiden kranaatinheitin ilma-iskua varten. Tässä kartassa vietnamilaisilla pelaavat voittavat, jos onnistuvat ampumaan kranaatinheittimellä 25 kertaa ennen kuin se on ehditty tuhota. Da Nang Airbase nimisessä kartassa taas vietnamilaisten tulee räjäyttää kaksi jenkkihävittäjää siinä missä jenkeillä pelaavat toki yrittävät tätä kaikin keinoin estää.
Pelaajat voivat valita puolensa amerikkalaisista tai Viet Congin joukoista. Pelistä löytyy myös seitsemän erilaista hahmoluokkaa kummallekin osapuolelle. Jenkeiltä löytyy kiväärimies, konekiväärimies, tunnelirotta, tarkka-ampuja, vihreä baretti, lääkintämies, sekä ARVN-hahmoluokka. Edellä mainituista varmasti kaikki paitsi tunnelirotta, ARVN ja vihreä baretti ovat melko selkeitä tapauksia. Tunnelirotta on hahmoluokka, joka osaa purkaa vietnamilaisten ansoja, sekä käyttää samoja aseita kuin kiväärimies. Tunnelirotat osaavat myös havaita lähistöllä piileksiviä vihollisia hyvän tiedustelijantaitonsa ansiosta. ARVN käyttää samoja aseita kuin kiväärimies ja osaa purkaa ansoja tunnelirotan tapaan. Kyseisen yksikön mielenkiintoisin taito-ominaisuus on kyky kutsua ilma-iskuja heittämällä savukranaatti haluttuun paikkaan. Vihreä baretti hahmoluokassa ei ole oikeastaan mitään muuta erikoista, kuin että ne voivat kylvää mukanaan kantamia Claymore-miinoja ympäristöön ja räjäyttää ne laukaisimella. Vietnamilaisjoukoille on tarjolla periaatteessa samoja vastaavat hahmoluokat, joskin niiden nimet ovat erilaiset.
Arvostelun kirjoitushetkellä pelille oli jo ehditty julkaista myös bonuskarttapaketti, joka tuo mukanaan viisi uutta karttaa täydentäen moninpelikarttojen kokonaislukemaksi 21 karttaa. Karttoja löytyykin pelistä kiitettävä määrä ja ne ovat kaikki hyvin suunniteltuja. Alkuperäisen arvostelun aikaan (16.11.2004) pelillä ei ollut moninpelaajia käytännössä ollenkaan. Tarjolla oli vain muutama hassu jenkkiserveri ja pelaajia yhteensä kaiken kaikkiaan 1-3 kappaletta.
Tätä moninpelin osalta päivitettyä arvostelua kirjoittaessani päivämäärä on 1.12.2004 ja pelin tilanne on sama, ellei jopa huonompi; pelaajia oli jopa yksi linjoilla allekirjoittaneen lisäksi. On vaikea mennä ennustamaan tuleeko tilanne tästä enää paranemaan, sillä useimmiten serverit ovat pullollaan heti alusta lähtien pelaajia, jos peli tulee nettipelinä menestymään. Men Of Valorin nettipelissä on potentiaalia, mutta se näyttäisi nyt jäävän ikäväksi flopiksi toisin kuin 2015:ta edellinen peli, Moh: Allied Assault joka oli supersuosittu moninpelinä aikanaan. Nettipeliä silmällä pitäen ei Men Of Valoria kannatakaan mennä kaupasta missään nimessä ostamaan.