Peliarvostelu

My Fantastic Ranch

Pelin nimi: My Fantastic Ranch
Lajityyppi: Strategiapelit
Alusta: PlayStation 4
Kehittäjä/Julkaisija: Piece of Cake Fabulous/Nacon
< >
Avaa pelin lisätiedot
Teksti: Mikko Kosonen, 17.12.2022 Arvioitu lukuaika: 3 minuuttia
Arvostelun My Fantastic Ranch kansikuva

My Fantastic Ranch on pelijulkaisija Naconin yritys saada talliinsa hieman samankaltaista söpöilyä, kuin mitä Xboxin Viva Pinata -pelit edustivat aikoinaan. Ehkä joku voisi jopa vetää yhtäläisyyksiä Nintendon suosittuun Animal Crossing -pelisarjaankin, mutta koska allekirjoittanut ei sarjan pelejä ole koskaan pelannut ja tietämykseni niistä perustuu lähinnä katsomiini Youtuben videoihin, pitäytyisin silti ensimmäisessä mielipiteessäni, eli: Viva Pinatan kaltainen. Sinänsä mitään suurta kilpailua tällaisten pelien osalta ei juurikaan ole eikä niitä liikaakaan tehdä ja viimeisin Viva Pinata on sekin jo neljäntoista vuoden takaa, joten lähtökohtaisesti varsin tervetullut ilmestys My Fantastic Ranch on.

Ikävä kyllä peli vaikuttaa jossain määrin kovin rakkaudettomalta tuotokselta. Kuten pelin nimikin kertoo, olisi tarkoitus rakentaa oma fantastinen maatila, jonne sitten lähdetään rakentelemaan jos jonkinlaisia kriittisiä rakennuksia, pääideana kouluttaa yksisarvisia kuin lohikäärmeitäkin, rennon ja rauhallisen pelailun merkeissä.

Tarjolla on parisenkymmentä erilaista rakennusta tarkoituksineen ja kaikkia pääsee myös päivittelemäänkin. Peliä voi pelata joko normaalilla tai helpolla vaikeustasolla, mutta sanoisin että ei se normaalikaan sen vaikeampi ole. Rakentaminen ja päivittely vaatii timantteja ja niitä kertyy siitä, kun porukkaa vaeltaa Tähtiportin kaltaisen portaalin lävitse pelaajan maatilalle vierailemaan, pääsymaksua vastaan totta kai.

Lohikäärmeet ja muut tarvitsevat talleja ja niiden varusteet tarvitsevat varastotiloja. Eläinten kouluttaminen vaatii omat isot aitauksensa ja henkilökuntaa pitää palkata kouluttamisen onnistumiseksi. Henkilökunta tarvitsee omat toimistonsa ja toimistojen määrä vaikuttaa siihen, montako voidaan kullakin hetkellä palkata. Pelin edetessä opiskelijat haluavat jäädä asumaan pelaajan maatilalle harjoittelunsa ajaksi ja siispä rakennetaan kampuksia. Pelin kontrollit ovat melko simppelit ja niin ikään rakennusvalikot ja valinnat on pidetty yksinkertaisina, joita nuorempien on – jos ei helppo, niin ainakin helpompi hallita ja hahmottaa.

Pelin alalaidassa pyörii jatkuvasti eräänlainen tavoitemittari, jossa erinäiset tavoitteet odottavat pelaajan onnistumisia. Niissä ei ole pakko onnistua, mutta onnistumisen myötä on luvassa XP:tä mittariin. Eläinten koulutussessioista kertyy rahaa timanttien muodossa tilille.

Tasot nousevat ja tähdet vilisevät silmissä, rakennellaan lisää ja heitetään lohikäärmeet koulutuskehään ja katsotaan taas kuinka tähdet vilisevät ja yleisön raikuva ääni raikaa. Kun pelin ikärajaksi on asetettu alhainen kolme ikävuotta, ei pelin haastavuudelta oikein voi liikoja vaatiakaan. Silti sanoisin, että pelin kolmenkymmenen euron hintalappu onkin ehdoton maksimi tällaiselle pelille, joka varmasti olisi voinut näyttää paljon paremmaltakin.

Kaiken kukkuraksi peli ei näemmä edes toimi kunnolla, sillä vaikka sain taso 7 -palkin täyteen XP:tä, ei taso suostunut enää lainkaan siitä nousemaan, vaikka mitä teki. Tasojen jumiutuminen tarkoitti sitä, että en saanut avattua tason 8 ja 9 rakennuksia lainkaan käyttööni, eikä sen myötä viimeinen maatilan laajennettu pelialuekaan aukea käyttöön. Peli on julkaistu tätä kirjoittaessa tasan kuukausi sitten, mutta siitä huolimatta ainakaan PS4-versiolle ei ole julkaistu yhtäkään päivitystä. Liekö peliä edes testattukaan näin pitkälle, kuin mitä itse pelasin. Tämäkin kielii siitä, että peli on tuupattu ulos ja unohdettu.

Theme Park -henkiseksi, vaativammaksi rakentelupeliksi My Fantastic Ranchista ei ole, koska periaatteessa onnistuminen ja rahallisesti (tai timantillisesti) pärjääminen on tehty helpoksi nuorille. Juoksevat kulut toki kasvavat henkilökunnan ja muiden kulujen myötä jonkin verran, mutta samaan aikaan porukkaakin virtaa tasaiseen tahtiin enemmän pelaajan tiluksille tasapainottaen tilannetta ja lyhyillä koulutusessioilla ja kilpailuihin osallistumalla saa kassaa nopeasti kasvatettua.

Siispä, tempo on rauhallista rakentelua isoilla tonteilla ja eläinten ja tilalla pyörivien ”Mii-hahmojen” tarkkailua. Oikeastaan oletuksena tempo on niinkin rauhallinen, että peliä saisi pelata lopun elämäänsä, mikäli perusnopeudella pelailisi. Onneksi mukaan on laitettu kätevä, kaksivaiheinen ajannopeutus, jonka avulla kaikki sujuu vauhdikkaammin. Zoomaillakin voi lähelle oletuksena olevasta rakentelukuvakulmasta, mutta juurikaan mitään kummempaa ihastelua ei alhaisen visuaalisuuden vuoksi juurikaan ole tarjolla, ainakaan vähääkään vanhemman pelaajan silmän iloksi. Peli kun voisi varmasti pyöriä nykyisillä iPadeillakin ja jopa hieman mobiilipeliä muistuttaakin visuaalisesti.

Kenties kehittäjällä Piece of Cake Fabulous on ollut ideana kaapata vähän sitä modernimpaa Animal Crossingin tunnelmaa visuaalisen annin osalta peliinsä, mutta lopputulos ei ole Switchin grafiikkaa, vaan jopa PS4-julkaisuna My Fantastic Ranch muistuttaa enemmänkin Wii-aikauden grafiikkaa Mii-hahmoineen.

Ei My Fantastic Ranch nyt aivan susiruma ole ja tietyllä tapaa grafiikka on söpöä ja värikästä nuorelle yleisölle hienosti kohdennettuna, mutta parempaankin olisi varmasti pystytty – etenkään kun ruudunpäivityskään ei aina ole ihan nytkähtämätöntä PS4-versiossa. Xbox Series X -konsolilla tarjoillaan ainakin ominaisuuslistan mukaan kuudenkymmenen kuvan sekuntivauhtia, mutta ei PS4 sellaiseen olevinaan kykene edes näin alhaisen vaatimustason pelissä.

Kaunis musiikki onneksi paikkaa grafiikan jättämää aukkoa, eikä apulaiskeijukaan äänityöskentelynsä osalta mahdoton ole. Toki tällaisessa pelissä soisi olevan suomenkieliset valikot ja vaikka samalla suomenkielisen puheenkin, mutta Nacon ei ole jaksanut My Fantastic Ranchin kohdalla mitään sellaista lähteä mukaan budjetoimaan. Useista lastenpeleistään tunnetun Outright Gamesin (Paw Patrol, Pipsa Possu) pelien ja Naconin My Fantastic Ranchin välillä on eroa hinnan puolesta vain kymmenen euroa, joten suomenkielisen sisällön puute myös siksi pistää tämän maatilapelin osalta silmään.

Loppusanat

My Fantastic Ranchin kaltaisella rennolla, lapsille suunnatulla rakentelupelillä olisi konsoleilla tilausta, mutta teknisen toteutuksensa osalta peli kompuroi, eikä suomenkielisyyden puutekaan mikään hyvä asia ole.

Yhteenveto

Kaipaa hiomista

Hyvää

  • - Rentoa, kiireetöntä pelailua
  • - Helpot kontrollit
  • - Kaunis musiikki
  • - Ajan nopeutus

Huonoa

  • - Suomenkielisyyden totaalinen puute
  • - Rujo mobiili/Wii-peligrafiikka..
  • - ..joka ei edes pyöri niin puhtaasti
  • - Taso 7 kohdalla XP-mittari jää jumiin