Naruto Shippuden: Ultimate Ninja Storm Revolution

Naruto Shippuden: Ultimate Ninja Storm Revolution arvostelussa

Ninjamyrskyn silmässä Mechana.

Teksti: Teemu Laitinen, 14.10.2014 Arvioitu lukuaika: 6 minuuttia
Arvostelun Naruto Shippuden: Ultimate Ninja Storm Revolution kansikuva

Naruto Shippuden animen tarina alkaa vedellä viimeisiään ja uusin Naruto-sarjan peli, Naruto Shippuden: Ultimate Ninja Storm Revolution on viimein ilmestynyt kauppojen hyllyille. Uuden sukupolven PS4- ja Xbox One -konsolit eivät kuitenkaan jostain syystä ole edustettuina lainkaan.
Naruto Shippuden: Ultimate Ninja Storm Revolution on peli, joka varmasti tyydyttää nälkäisimmät Narutofanit, mutta ei ehkä niitä, jotka etsivät juonellisesti jotain säväyttävää ja animehenkistä pelikokemusta.

Cyberconnect2:lla on jo vankka kokemus Naruto-pelisarjasta ja laatu on aina ollut paremman puolella. Nyt julkaistu Naruto ei sekään tuota suurempia pettymyksiä, mutta ei myöskään luo mitään sen kummempia ahaa-elämyksiä. Uudistuksia on tullut mukaan, mutta samalla jotain tuntuu puuttuvan. Paketti ei pysy aivan kunnolla kasassa.
Pääpelimuotoja Naruto Shippuden: Ultimate Ninja Storm Revolutionissa on neljä. Ninja World Tournamentissa seurataan pelin varsinaista tarinaa, joka jakautuu kahteen erilliseen juoneen. Aluksi on valittavana ainoastaan Ninja World Tournament -tarina, jossa pelaajan valitsema hahmo ottaa mittaa turnauksen muista tietokoneen ohjaamista pelaajista. Ninjat ovat kokoontuneet turnaussaarelle näyttääkseen, että kuka oikeasti onkaan se kaikkein paras. Turnaussaarta pystyy vapaasti tutkimaan ja jututtamaan kavereitaankin, tosin kaikki alueet eivät heti alussa ole avoinna. On myös mahdollista ostaa aikaisemmista Shippuden-peleistä tuttuja tavaroita, jotka auttavat taistelussa ja ne sijoitetaan totuttuun tapaan ristiohjaimeen.

Läpäistäkseen turnauksen, pelaaja taistelee areenalla kolmea muuta hahmoa vastaan samaan aikaan. Voittaakseen ei kuitenkaan täydy olla ainoana ninjana pystyssä, vaan pelaajan on määrä keräillä pallukoita, joita vastustajat tiputtelevat kun saavat osumaa. Se, kenellä on eniten palloja ajan loputtua, voittaa.

Pelaajalla on suuri valikoima hahmoja valittavanaan ? reilusti yli sata ? jotka avautuvat kaikki pelissä edetessä. Juonellisesti tässä pääpelimuodossa ei hahmovalinnalla ole sen suurempaa merkitystä, kunhan vain pärjää kisoissa. Taisteleminen Ninja World Tournamentin parissa tuntuu erittäin leppoisalta. Tekoäly on lempeä pelaajaa kohtaan mikä on erittäin mieluisa kokemus sellaiselle, jolla ei ole suurta pohjaa aikaisemmista Shippuden-peleistä. Häiritsevää on kuitenkin se, että liian usein on vaikea saada oikea vastustaja valituksi niistä kolmesta muusta taistelijasta. Kohteen valitsin olisi voitu sijoittaa johonkin muuhun nappulaan kuin R3-nappulaan. Ajoittain myös tuntuu siltä, että tekoäly muodostaa tiimin pelaajaa vastaan, mutta vain hetkellisesti.

Kun on voittanut yhden helpoimmista turnauksista yllä mainitussa pelimuodossa, aukeaa Mecha-Naruton tarina pelattavaksi. Naruto löytää turnaussaarelta oudon itseään muistuttavan robottiversion. Robotilla ei ole minkäänlaista muistikuvaa siitä, että miten on saarelle joutunut tai kuka edes on. Naruto ja Hinata päättävät auttaa Mecha-Narutoa saamaan muistinsa takaisin ja ottavat hänet tiimiin mukaan, jotta voittaisivat kisan pääpalkintona olevan timantin. Tämä siksi, koska Mechan mukaan se palauttaa hänen muistinsa.

Kaikki ei tietenkään mene niin kuin pitää. Kun Mecha huomaa, että Hidden Leaf kylän asukkaat – etenkin Hinata – vierastavat häntä, päättää hän tehdä asialle jotain. Sen suuremmin paljastamatta, että mitä tapahtuu, kerrottakoon se, että Mecha-Naruton tarina pyrkii luomaan eräänlaista moraaliopetusta; ei koskaan kannata esittää muuta kuin mitä oikeasti on. Naruto-animen teemana on myös ollut erilaisuus, joka tulee vahvasti esille Mecha-Naruton juonessa.

Tappelut ovat erilaisia Mecha-Narutoa seuraillessa. Oikeastaan paremmin voisi sanoa, että ne ovat tuttuja aikaisemmista sarjan peleistä, muutaman uutuuden kera. Yksi isohko uutuus on se, että taistelun kulun voi kääntää edukseen toimittamalla vastahyökkäyksen, joka saa vastustajan hetkeksi aikaa pökertymään. Pelaajan valitsemasta hahmosta riippuu se, että kuinka pitkään vastustajalla on taju kankaalla. Tämä vastahyökkäys täytyy kuitenkin ajoittaa äärimmäisen tarkasti, joten se ei aivan untuvikolta onnistu käden käänteessä. Toinen uutuus on taistelussa esiintyvät linjat, jotka tuovat taisteluun lisätempoa kun chakran saa täytettyä nopeammin.

Naruto Shippuden: Ultimate Ninja Storm Revolution pelin päätarina Ninja World Tournament joko uppoaa tai ei. Sinänsä mielenkiintoista, että se on jaettu kahteen osaan; turnaussaareen ja tähän Mecha-Narutoon. Tarkoitus on ilmeisesti ollut luoda jonkinlainen yhteys uusiin pelaajiin ja Naruton teemaan. Juonesta kuitenkin puuttuu syvyyttä ollakseen tarpeeksi mielenkiintoinen. Saman välianimaation käyttäminen molemmissa tarinapelimuodoissa tuo myös halvan kuvan. Tisk!

Itse Naruton faneja kiinnostaa varmasti enemmän animelle uskollisesti luodut Ninja Escapades -tarinat, joita on kolme tarjolla. Nämä ovat erityisiä tarinoita liittyen Naruto-animen ja mangan maailmaan. Ensimmäinen pelattava tarina on The Creation of Akatsuki, jossa seurataan tämän järjestön muodostumista. Animaatioita on nautinnollista seurata ja myös taisteleminen on mukavaa. Ninja Escapadesissa tulee ehkä vahvimmin esille se, että hahmoilla on oma taktiikka jonka mukaan taistella. Tästä esimerkkinä Sasori, joka käyttää kummitusmaista nukkea aseenaan. Vihollinen on pidettävä etäällä, sillä Sasori itse on täysin haavoittuvainen. Oman hahmon hallinta on myös jopa oikeasti opittava, jotta pystyy taistelun voittamaan.

Free Battle pelimuoto on tuttua aikaisemmista sarjan peleistä. Free Battlessa on mahdollista harjoitella tietokonetta vastaan, joko niin että tekoäly taistelee vastaan tai vain seisoo paikallaan. On myös mahdollista laittaa turnaus pystyyn, jossa 4-8 tietokoneen ohjaamaa hahmoa on vastassa. Survival-peli on sitä miltä se kuulostaakin; on vain yksi energia palkki käytettävissä ja on selviydyttävä niin monesta taistelusta kuin mahdollista. Toista pelaajaa vastaan on myös mahdollisuus pelata samalla konsolilla. League -nimeä kantavassa pelimoodissa taistellaan keinoälyä vastaan pisteistä.

Jokaisessa Free Battle-pelimuodossa on mahdollisuus valita, että taisteleeko yksin vai tiiminä. Tiiminä on mahdollisuus vetäistä teamjutsuja, kun kutsutaan molemmat apurininjat mukaan taisteluun. Free Battlessa on myös mahdollisuus muokata omaa hahmoa, asettamalla sille kerättyjä tavaroita, kuten erilaisia kortin taustoja tai pukuun koristeita. Näitä kaikkia kerättäviä on aivan tuhoton määrä, jälleen kerran. Omien jutsujen ja vastahyökkäyksien hallitsemiseksi on hyvinkin suotavaa, että harjoittelee ennen kuin lähtee kokeilemaan Onlinepelimuotoa.

Onlinepeli toimii, mutta mukavampaa olisi, jos se toimisi balanssissa hahmojen kesken. Pelejä löytyy Ninja World War -pelimoodissa, mutta mikäli tahtoo tarkemmin tutkia jokaista eri pelaajan luomaa pelihallia, saattaa olla jo liian myöhäistä liittyä peliin. Tämän takia tulee hätäisesti valittua vain joku vastustaja monen joukosta, jotta pääsee edes pelaamaan. Aivan sama minkä tason kaveri on vastassa.

Onlinetilan variaatioita on useita; ranked- sekä player-match, league, tournament sekä endless. Kaksi ensimmäistä ovat aika yksiselitteisiä. Ensimmäisessä seurataan sijoitusta maailmalla muihin verrattuna ja toinen on harmittomampi, jonka lopputulos ei merkitse sijoituksen tippumista. Leaguessa ja tournamentissa taistellaan kolmea muuta pelaajaa vastaan pisteistä, endless-pelimuodossa korkeintaan seitsemää. Endlessissä voittaja on se, joka on pystyssä viimeisenä.

Nettiklooni on uusi hehkutettu ominaisuus, jonka avulla pelaajan on mahdollista lähettää hahmo pelaamaan muita vastaan ja samalla keräämään tavaroita, joita voi sitten jatkossa käyttää taisteluissa. Klooni voi hoitaa hommaa sillä aikaa myös, kun itse nakuttaa tarinan parissa. Kloonilla on omat merkit sille, kun se on harjoittelemassa ja kun se on palannut taistelusta, mutta enemmän selkeyttä näihin indikaattoreihin olisi voitu sisällyttää.

Taisteleminen toista oikeaa pelaajaa vastaan voi olla hyvinkin tuskaista, mikäli itse on uusi pelaaja. Vanhat Naruto Shippuden konkarit tietävät omat suosikkihahmonsa ja aika usein näkee samoja hahmoja toistamassa samoja jutsuja ja ultimatejutsuja. Taistelut ovat uuden systeemin takia muutenkin tylsempiä. Molemmat ovat omassa kuoressaan ja aloitteen tekijä on vastahyökkäyksen takia alakynnessä mikäli toinen tietää yhdistelmät, joita vastahyökkäyksen jälkeen kannattaa suorittaa. Vastahyökkäyksiä tai selän taakse hyppimisiä ei voi kuitenkaan loputtomiin toistella, joten harjoitus ja taktikointi on se oikea avain voittoon. Mitään järjettömän hienoa tai monimutkaista taktikointia on kuitenkin mahdoton suorittaa.

Kokonaisuutena Naruto Shippuden: Ultimate Ninja Storm Revolution on vajavainen. Juonikuvio on ontto, siitä puuttuu se eeppisyys ? se koukku joka saa tunteet pintaan. Kyseistä peliä voisikin pitää eräänlaisena täytteenä, joita myös näkee animesarjoja seuraillessa. Ninja Escapades on silti mukava pelimuoto, jossa näkee kaunista animointia. Taisteleminen on jokaisessa pelimoodissa hauskaa, vaikkakin jälleen kerran tylsää yhden tai kahden napin rämpyttelyä pelaaminen suurimmaksi osaksi on.
Rämpytys on kuitenkin pelisarjalle ominainen piirre, joka tuskin tulee koskaan muuttumaan. Uudistukset taistelusysteemin suhteen eivät välttämättä ole olleet pelin eduksi, ainakaan nettipeliä ajatellen. Tempo on kyllä nopeaa ja kontrollit toimivat viiveettömästi ja moitteitta. Grafiikka on tuttua kaunista, vaikka välianimaatiot Mecha-Narutossa ovatkin suurimmaksi osaksi tylsiä, johtuen surkean staattisista kameravaihtoehdoista.

Englantia vääntävät ääninäyttelijät on ilmeisesti noukittu kadulta, mutta japaninkielinen selostus on taas kerran ammattilaista tasoa. Musiikin puolella on muutama ärsyttävä melodia, joissa on aivan liikaa leadkitaraa. Jäävät päähän soimaan, pahassa mielessä.

Kaiken kaikkiaan faneille suunnattu Narutopäivitys, jota voi kuitenkin pienellä varauksella suositella jopa niille, jotka eivät tästä piikkitukkaisesta ninjasta paljoakaan entuudestaan tiedä.

Yhteenveto

Keskivertotasoa parempi

Hyvää

  • Peliin erittäin helppo päästä sisälle, vaikeustaso on lempeä
  • Jälleen kerran hirvittävän paljon keräiltävää ekstramateriaalia
  • Animefanille herkkua aidon animaation muodossa

Huonoa

  • Mecha-Naruto on hahmona ja pelin juonena tylsähkö
  • Elävämpi kamera olisi tuonut mielenkiintoa välianimaatioihin Mecha-Naruton tarinassa
  • Englanninkielinen ääninäyttely on jälleen kerran ala-arvoista
  • latausajat tuskallisia yksinpelisessioiden valikoissa