Naruto X Boruto Ultimate Ninja Storm Connections arvostelussa
Naruto X Boruto Ultimate Ninja Storm Connections on tuhti, mutta laadullisesti vaihteleva katsaus Naruto-animen maailmaan.
Edellinen kosketukseni japanilaiseen Naruto-animeen löytyy noin kahdentoista vuoden takaa, kun arvostelin tuolloin CyberConnect2:n kehittämän ja Bandai Namcon julkaiseman varsin pelattavan tappelupelin, Naruto Shippuden: Ultimate Ninja Storm Generations, joka ilmestyi Naruto Shippuden: Ultimate Ninja Storm 2:n jälkeen kuitenkaan olematta niin sanottu ”oikea kolmonen.” Mikäli pelisarjan suurimpia faneja on uskominen, aloitin aikoinaan väärällä pelillä, koska pitäisi osata aina jättää ne numeroimattomat julkaisut pelaamatta. Generationsia kun seurasi lopulta NSUNS 3.
Naruto Shippuden: Ultimate Ninja Storm 4 -pelin julkaisusta on ehtinyt pian kulua kahdeksan vuotta. Tutun kehittäjä-julkaisija -parivaljakon uusin luomus kantaa nimeä Naruto X Boruto Ultimate Ninja Storm Connections ja on jälleen kerran numeroimaton välijulkaisu, voi pahus. Päälle kuukausi sitten julkaistu peli on järjestyksessään seitsemäs – julkaisun myötä juhlittiin myös Naruto-animen kaksikymmentä vuotta kestänyttä taivalta.
Juhlan kunniaksi peli pitääkin sisällään kattavimman tappelijarosterin, mitä Ultimate Ninja Storm -sarjan peleissä on totuttu näkemään, mutta NSUNS 4 -peliä pelanneille uusia hahmoja on ilmeisesti vain noin viitisen kappaletta. Muutamista hahmoista on lisäksi olemassa hahmovalikossa useampi variaatio. Pääsankari Narutosta on tarjolla jopa 11 kappaletta erilaisilla skineillä varustettua versiota, Naruton pojasta Borutosta on 4 vaihtoehtoa ja Naruton tiimikaverista Sasuke Uchihasta on viisi. Kaikista muista kutakuinkin yksi, muutamasta kaksi, joten uniikkien hahmojen määrä ei ole aivan sitä mitä hehkutetaan.
Pelisarjaan vasta nyt potentiaalisesti tutustuvalle valikoima on kuitenkin silti melko huikea, 125 valittavissa olevalla hahmollaan, jotka ovat toinen toistaan mielenkiintoisempia ilmestyksiä. Itse animea en ole koskaan jaksoakaan katsonut, mutta olen viihtynyt Generationsin sekä sitä vanhemman Naruto: The Broken Bondin parissa aikoinaan, eikä Connections ole juurikaan poikkeus tästä.
Mitä tulee Naruto X Boruto Ultimate Ninja Storm Connectionsin pelattavuuteen, on se tuttua sarjan aiemmista peleistä. Siinä missä toinen animeen pohjautuva pelien sarja,Dragon Ball, on lähtenyt kokeilemaan omalla sarallaan jopa open world -mekaniikkaa, pysyttelee Naruto X Boruto tiukasti areenatyylisessä tappelemisessa. Pelissä ei taistella sivuttaissuunnassa, kuten Mortal Kombatissa tai Street Fighterissa, vaan liikkuminen on vapaammin soljuvaa 3D:tä, mutta silti näkymättömät seinät tulevat lopulta maastossa vastaan.
Joidenkin areenoiden reunalta voi pudota kuiluunkin, mutta nämä ovat areenavalikoiman joukossa harvassa. Hahmojen kontrolloiminen on melko helppoa ja erilaisia liikesarjoja sekä erikoisliikkeitäkin on runsaasti. Taistelu parhaimmillaan on värikästä ja räiskyvää, etenkin kun erikoisliikkeet pamahtava päälle ja täyttävät ruudun räjähdyksillä ja säteillä, jossa ei meinaa eteensä nähdä. Oletuksena kontrollit ovat vaikeustasoltaan normaalit, mutta tarjolla on myös helpotettu moodi, josta voi ruksia erilaisia apuja helpottamaan liikkeiden toteuttamista. Tarjolla on niin 1vs1 -matseja, kuin sitten tiimipohjaista tappelemistakin, jossa molemmilla ottelijoilla on mukanaan kaksi hätiin kutsuttavaa tukihahmoa.
Sisällön puolesta tarjoillaan kaksi tarinamoodia: historymoodi, jossa kerrataan Naruton seikkailut Naruto ja Naruto: Shippuden -sarjoista – muun muassa kettudemonin sisuksiinsa saaneen pienen pojan nousu kohti unelmaansa, Hokagea, kylän johtajaa sekä Team 7 ninjajengin muodostuminen. Historiamoodi jakautuu kahdeksaan lukuun ja jokaisessa luvussa on kahdeksan episodia. Jokainen episodi taasen jakautuu päälle kymmeneen osaan sisältäen perusmatseja, näyttäviä ja osin helpoin QTE-painalluksin maustettuja bossitaisteluita. Kunkin luvun päätteeksi saadaan vielä eteen kahden valinnan kysymys, johon vastaamalla näkee mitä muut vastasivat. Tarinan tapahtumia päästään myös kommentoimaan hymiöillä, jotka niin ikään saavat kannatusprosentteja sen mukaan mitä muut pelaajat ovat äänestäneet. Historyn muistelutarinaa maustetaan animen visuaalisella tyylillä tehdyillä hienoilla stillkuvilla, hyvän ääninäyttelyn kera, jonka voi englanninkielen ohella asettaa autenttisemmin japanilaiseksikin. History tarjoaakin runsaasti pelattavaa ja koettavaa Naruton maailmasta kiinnostuneelle ja mielestäni historymoodin pelaaminen on nautinnollista hupia.
Pelin toinen tarinamoodi, special story, kertoo Naruton pojan Boruton tarinaa. Ninjamaailmassa, Hidden Leaf Villagessa asustava Boruto-poika saa itselleen kuumimman uutuustuotteen, pelikonsolin ja virtuaalilasit sekä äärimmäisen koukuttavan Ninja Storm -nimeä kantavan VR-pelin, jossa päästään ottelemaan muita ninjoja vastaan virtuaalisessa maailmassa. Keskeiseksi sivuhahmoksi tarinassa muodostuu Nanashi, pelin alussa Borutoa kohtaan hyvin kylmästi ja tekoälymäisesti käyttäytyvä virtuaalinen opastyttönen.
Virtuaalimaailmassa Boruto haluaa olla vanhentuneen, päivätyötä tekevän legendaarisen isänsä Naruton kaltainen, joten taistelut pelataan Boruton sijaan Naruton virtuaalisella versiolla. Tarinan pohjaidea on huvittava, mutta toteutus vähän ontuu. Joskus matsit ovat tiimipohjaisia ja silloin Boruton niin ikään kotonaan pelaamassa istuvat kaverit avatareineen tulevat mukaan matseihin, apuun kutsuttavien tukihahmojen muodossa. Boruton välit Nanashiin tiivistyvät, mutta samaan aikaan taustalla on jotain kummallistakin. Uupumusta aiheuttavan Ninja Storm -pelin taustojen tutkiminen ei tunnu tuottavan tulosta, kun ei löydykään mitään tietoa siitä, kuka pelin on kehittänyt. Tarinaan liittyy myös taivaalla möllöttävä tuttu Kuu ja pienimuotoinen sotakin, jotka hämmentävät mukavasti hitaasti aukeavaa tarinaa.
Boruton tarinassa VR-otteluiden pelaaminen saa käyttäjänsä epäilyttävän väsyneeksi jokaisen virtuaalilasisession jälkeen. Jokaisen katsotun tarinapätkän jälkeen tarinamoodi kysyy ”siirrytäänkö seuraavaan episodiin?” Tässä vaiheessa on mahdollisuus pitää taukoa ja lopettaa pelaaminen, jolloin oma eteneminen tallentuu.
Onneksi näin, koska ainakin omasta mielestäni Naruto X Boruto Ultimate Ninja Storm Connectionsin tarinamoodi osaa uuvuttaa sekin. Boruton toistuva hokeminen omasta väsymisestä ja välipätkät siitä kun asunnon valot sammuvat yöpuun merkiksi ei ole järin kiinnostavaa katsottavaa, etenkin kun kaikki pätkät on kaiken lisäksi toteutettu pelin omalla grafiikkamoottorilla, historymoodista poiketen.
Yleensä uuteen episodiin siirtyminen tarkoittaa nimittäin pelin special story -nimisessä tarinamoodissa sitä, että seuraa lisää katsottavaa välipätkän muodossa. Välillä melko pitkiäkin välianimaatioita tulee eteen ihan liian monta: valikosta saa klikata jopa neljä tai viisi animaatiota putkeen. Sitten päästään vetämään yksi matsi, jossa saatetaan tylsästi taistella samaa hahmoa vastaan jopa kaksi tai kolme kertaa peräjälkeen. Sen jälkeen katsellaan taas laahaavaa tarinaa useamman pätkän verran ja klikkaillaan dialogia eteenpäin. Tarina on hahmojensa osalta mielenkiintoinen, mutta loputon paikallaan seisoskelevien hahmojen dialogin seuraaminen ja itse ohjain kädessä istuminen saa paikat ajoittain puutumaan ja olon tuntumaan paikoin typerältä. Vaikka animointi ja cel-shading -efektillä koristellut hahmot ovatkin ihan hyvännäköisiä, eivät 3D-mallit vedä vertoja historymoodin nättien animekuvien katsomiselle. Onneksi special story ei olekaan pelin ainoa tarinamoodi.
Tarinamoodeista kiinnostumattomille on tarjolla myös simppelimpää pelattavaa. Tarinamoodien ohella tarjolla harjoitustilan lisäksi perinteinen kaksinpelattava tai tekoälyä vastaan käytävä vs battle, mutta myös pidempää turnausta on mahdollista pelata tournamentissa ja league battlessa, joko yksin tai oikeiden pelaajien kanssa. Ihmispelaajia vastaan matsaamiseen on myös tarjolla ihan erillinen online battle -pelitilakin, josta löytyy rankattu sekä rennompi casual-vaihtoehto.
En kuitenkaan pullistelevista leaderboardeista huolimatta onnistunut löytämään lainkaan peliseuraa edes monen minuutin odottelun jälkeen, en vaikka haun asetti Eurooppa-filtterin sijaan kaikkiin aluevaihtoehtoihin. En peliaulaan asti koskaan siis päässyt notkumaan, mutta mikäli Steamin keskustelut pitävät paikkaansa, on kokemus linjoilla jokseenkin vaihteleva. Auloista ei pääse pois ja ragequittajaat eivät saa pelityylistään mitään rangaistuksia. Ehkä näistä syistä SteamDB:kin näyttää tätä arvostelua kirjoitettaessa melko alhaista pelaajamäärää. Pelin Team formation ruudussa voidaan rakentaa ja tallentaa valmiita kolmen hengen tiimejä, tallennuspaikkoja on mukavat 24 loadouteja varten. Näitä jengejä voidaan sitten kätevästi ottaa yksinpelin ohella mukaan nettimatseihinkin – tai voitaisi, jos peliseuraa löytyisi.
Tarjolla olevien hahmojen lukumäärän ohella Naruto X Boruto Ultimate Ninja Storm Connections onnistuu vyöryttämään ruudulle toistasataa kerättävää sivua Naruton loreen keskittyvää tietosanakirjafaktaa, mutta myös erilaista avattavaa lisäsälää on pilvin pimein, järkyttäviä määriä. Naamareita ja muuta puettavaa vaatekappaletta sekä uusia värejä asuihin, joita kaikkia ostellaan pelaamisesta kertyvillä ryo-kultakolikoilla. Kolikoita kuitenkin kertyy melko hitaasti niiden kalliimpien esineiden ostamiseksi, joten grindata saa, etenkin kun jo muutaman esineen ostamisen jälkeen on ehtinyt hurahtaa helposti pari kymmentätuhatta kolikkoa. Osa avattavasta sälästä menee nettikäyntikortin koristeluun, mutta mitäpä järkeä sitä on koristella, kun kukaan ei ole sitä näkemässä.
Audiovisuaalisesti Naruto X Boruto Ultimate Ninja Storm Connections ajaa asiansa – animen kaltaiset stillpätkät ovat upeita, ääninäyttely hyvää ja hahmomallit esikuviensa näköisiä rikkaine liikesarjoineen ja erikoisefekteineen, mutta ympäristögrafiikka alkaa jo pikkuhiljaa vaikuttaa vanhahtavalta, lähes kymmenen vuoden takaiselta peliltä. Tästä huolimatta peli harvoin pyöri hehkutettua kuuden kymmenenkuvan sekuntivauhtimahdollisuuttaan, suoritustason jäätyä 40-50 asteelle jopa ihan 1920×1080 -resoluutiollakin. Suosituskokoonpanoksi Steamissa listataan AMD Ryzen 5 3600 ja Nvidia GeForce GTX 770, mutta testilaitteistoni Ryzen 5 5500 ja GTX 1660 eivät silti kuitenkaan näytä olevan kelpuutettuja 60fps -suoritustasolle.
Loppusanat
Naruto X Boruto Ultimate Ninja Storm Connections on jälleen kerran se numeroimaton välimalli, joka samalla juhlistaa Naruto-animen 20v-synttäreitä. Kokonaisuutena varsin kattavalla hahmomäärällä ja nippelitiedolla sekä kahdella tarinamoodillakin varustettu peli on tutustumisen arvoinen jopa satunnaisille faneille ainakin alennettuun hintaan, mutta ihmisten väliseen matsaamiseen on syytä löytää paikallista peliseuraa.