Nascar Racing 3

Nascar Racing 3 arvostelussa

Papyruksen Nascar Racing 3 on yksinkertaisesti sanottuna paras ja realistisin Nascar-simulaatio, joka tosin visuaalisesti jättää melko paljon toivomisen varaa.

Teksti: Mikko Kosonen, 10.7.2000 Arvioitu lukuaika: 2 minuuttia
Arvostelun Nascar Racing 3 kansikuva

Nascar Racing 3 on kolmas osa loistavaan Nascar -autopelisarjaan. Muistan pelanneeni ensimmäisen Nascar Racingin demoa monta vuotta takaperin ja kuinka pidinkään siitä. Pelisarjan idea ei vuosien varrella tietystikään ole muuttunut miksikään; Kisakuskit ajavat ison läjän kierroksia ovaaliratoja ympäri, pääasiassa yhdessä isossa sumpussa. Nascar Racing 3 pitää sisällään ison kasan ratoja (kaikki aidot radat?) ja suurin osa niistä on juurikin ovaaleja, vaikka muutama hieman mutkaisempikin rata pelistä kyllä löytyy. Jotkut tietysti saattavat ajatella, että ovaaliradoilla ajaminen olisi tylsää, mutta ei se loppujen lopuksi niin kamalaa oikeastaan ole, toki jokaisella on oma mielipiteensä asiasta.

Nascar Racing 3 on tyyliltään simulaatio ja pitää sisällään realistisen ajomallinnuksen ja ajofysiikat. Peli on kuitenkin myös aloittelijaystävällinen ja tarjolla on hieman kokemattomammille kuskeille tarjolla useampia erilaisia ajoapuja. Pelistä voi esimerkiksi säätää konekuskien vahvuusprosentin, kuinka realistiset vauriot pelissä on päällä, onko käytössä ohjausapua ja niin edelleen. Kaikki ajoavut pois ottamalla pelistä saa sen sijaan erittäin realistisen tuntuisen ajopelin ja tällöin paras mahdollinen ajotuntuma saavutetaan Force Feedback tuella varustetulla rattipoljin systeemillä.

Huolimaton ajaminen aiheuttaa lähes aina auton karkaamisen käsistä ja jos sitä ei nopeasti saa takaisin hallintaan, kova nopeus todennäköisesti laittaa auton pellit uusiksi sen jälkeen kun pelaaja törmää muihin kisakuskeihin tai ratavalliin. Kolaroimisen jälkeen on hyvä mennä varikolle, mikäli autolla vielä eteenpäin pääsee. Pelissä on mahdollisuus valita arcade -tyylisten ja realististen fysiikoiden väliltä, jolloin kaikki aloittelijatkin pystyvät peliä pelaamaan auton täydellistä hajoamista sen kummemmin pelkäämättä. Varikolle meneminen voi välillä olla tuskastuttavaa, koska auto pitää osata ajaa erittäin tarkkaan juuri oikealle, oman tiimin vieressä sijaitsevalle kohdalle. Eikä niissä varikkoäänissäkään kyllä paljoa kehumista ole; muutama korvia vihlova ääni toistuu ja toistuu, kunnes pellit on suoristettu ja muut vauriot korjattu.

Kisatessa Nascar Racing 3:ssa pelaaja saa vastaansa keskivertotasoa olevan tekoälyn, tosin tekoälyn taso riippuu hieman siitä miten sitä tykkää katsoa. Kisojen aikana tietokonekuskit ajavat virheettömästi eivätkä tee lainkaan virheitä ajovirheitä eikä siten myöskään aiheuta kolarisumppuja, ellei pelaaja itse ole niin sanotusti tulitikkuna bensalammikossa. Toisinaan voi kyllä kuulla varikkoradion kautta ilmoitettavan, että jossain mutkassa on tapahtunut kolari ja niin edelleen, mutta kun rataa ajaa eteenpäin, ei missään näy minkäänlaista merkkiäkään tapahtuneesta kolarista, ei peltiromua eikä autonromuja radan varrella. Romujen ja pellinpalojen jääminen radalle olisi tuonut kivasti peliin oman lisäjännityksensä ja lisännyt realismiakin, jos olisi esimerkiksi vahingossa ajanut vaikkapa irtonaisen pellinpalan päältä aiheuttaen puhjenneen renkaan ja ylimääräisen varikkokäynnin, joko pelaajalle itselleen tai sitten toiselle kisakuskille.

On ikävä todeta se, että vaikka peli näin muuten onkin erittäin hyvä ja laadukas ajosimulaatio, on sen visuaalinen taso sieltä alemmalta tasolta. Yleisesti ottaen peli ei ole ulkoasultaan muuttunut dramaattisen paljon hienommaksi sitten alkuperäisen Nascar Racing -pelin. Toki 3D-kortteja jo tuetaan, mutta pelin maksimiresoluutio tulee vastaan jo 1024×768:ssa. Ihan hyvänä asiana, hitaimpien koneiden omistajat voivat säätää useita erinäisiä yksityiskohtaisuuksia saadakseen pelin pyörimään kunnolla.

Autoja lukuun ottamatta pelin grafiikassa ei ole oikeastaan mitään kehumista. Varikkoporukka ja radan keskellä olevat puut, mökit sekä ihmiset ovat ikävää spritemössöä ja rataa reunustava yleisö katsomossa pelissä näyttää.. No, ei oikeastaan yhtikäs miltään ja jos tarkkaan katsoo niin tulee huomanneeksi, että minkään radan keskialueella (siis sen joka on varikkoalueen vierellä) ei ole lainkaan esimerkiksi nurmikkotekstuuria. Radalla romuttunut oma menopelikin hinataan varikolle näkymättömällä hinaajalla, joka tuo mieleen samankaltaisen ratkaisun legendaarisesta Grand Prix 2 -pelistä. Kaikki tämä tietysti osaltaan edesauttaa sitä, että ei tarvitse välttämättä omistaa sitä kaikkein parasta konetta, mutta silti voisi olla rajansa kaikella.

Äänipuolella Nascar Racing 3 pärjää hieman paremmin. Autojen äänet ovat mielestäni hyvät ja menopelit murisevat kiitettävästi. Peli tukee A3D-ääntä ja kuulostaa todella hyvältä etenkin neljän kaiuttimen kanssa pelattuna. Moottorin ääni on täydellinen ja jos vaikka omistaa kunnolliset äänentoistolaitteistot saa niistä vielä enemmän irti. Oikeastaan ainut miinus äänistä tuleekin niille varikkoäänille, jotka onnistuvat vain vihlomaan korvia..

Yhteenveto

Keskivertotasoa parempi

Hyvää

  • Pelaamiseen ei tarvitse markkinoiden parasta konetta
  • Äänet
  • Tunnelma
  • Ohjattavuus
  • Fysiikat

Huonoa

  • Vaisu grafiikka