NBA 2K18

NBA 2K18 - arvostelu

Peliarvostelu

Pelin nimi: NBA 2K18
Lajityyppi: Urheilupelit
Alusta: PlayStation 4
Kehittäjä Visual Concepts
< >
Avaa pelin lisätiedot
Teksti: Teemu Laitinen, 17.10.2017 Arvioitu lukuaika: 4 minuuttia
Arvostelun NBA 2K18 kansikuva

NBA 2K18 on ikävä esimerkki siitä kuinka pelitalon tai julkaisijan ahneus voi tuhota muuten loistavan pelin. Tämän vuoden 2K koripallopeli on ehkä kaikkien aikojen kunnianhimoisin. Se on kuin elävä organismi, joka kehittyy kuin pieni lapsi. Harmi vain, että 2K Games on pakkosynnyttänyt tämän aivan liian varhain ja tämä lapsi joutuu olemaan happikaapissa julkaisun ensimmäiset hetket.

NBA 2K18:n ennakkotilaajat varmaankin potevat krapulaa, huomattuaan tilanneensa keskeneräistä huttua. Ei ehkä kaikki, mutta hyvin moni on sotajalalla 2K Gamesia vastaan, eikä todellakaan syyttä. Pelihahmoja on hävinnyt ja muita ongelmia on myös ilmennyt. Osa pelaajista on odottanut vastausta ongelmiinsa jopa viikon ja 2K Games on joutunut tarjoamaan kompensaatioita. Tuntuu siltä, että NBA 2K18 on jouduttu väkisin puskea markkinoille, eikä tämä ole sinänsä epätavallista sillä joka vuosihan täytyy ilmestyä uusi koris-, änäri ja jalkapallopeli.

Pelaaminen toimii monelle pakokeinona julmasta todellisuudesta ja arjen kurjuudesta. On ikävää huomata peliä pelatessa, että yhteiskunnan luomat eriarvoisuudet eivät virtuaalimaailmassakaan häviä mihinkään, vaan ne lyödään naamaan kuin märkä rätti. NBA 2K18 tuo tämän ilmi pay-to-win -periaatteen voimin ja se on häikäilemätön esittäessään tämän. Pelaajalle ensin uskotellaan, että pelikortteja on kyllä helppo saada – eli uusia pelaajia, sopimuksia, boost-kortteja – mutta jo parin pelikerran jälkeen havahtuu selailemasta pelikauppaa ja virtuaalirahojen tarjouksia. Mitä enemmän viettää aikaa NBA 2K18 -pelin parissa, sitä enemmän se tuntuu olevan vain porvareita suosivaa hupia. Tämä voisi olla anteeksiannettavampaa mikäli itse peli olisi ilmainen.

Jos nyt jotain positiivista tästä haluaa kaivaa niin ainakin 2K Games tuntuu kuuntelevan pelaajia. Pakkohan heidän on, kun katselee pelikansaa, joka alkaa vaikuttamaan vihaiselta keskiajan maalais-kapinalta linnan porteilla.

2K on huomannut purreensa omaa nilkkaansa ja muutoksia on tullut, ja tulee jatkossakin. Nyt jo, tätä kirjoitettaessa, on julkaistu massiivinen viiden gigatavun päivitys, joka toi tärkeitä parannuksia, kuten esimerkiksi 18 partaa ja uusia lenkkareita. Kyllä, tämä oli kevyttä sarkasmia, mutta on tätä lisäystä odotettukin. Hahmonluonti on tuntunut aivan liian suppealta ja mielikuvituksettomalta, lähinnä näennäiseltä, eikä pelaajalle oikeasti anneta mitään erikoista persoonallisuuden tunnetta. Ainakaan silloin kun hahmoa luodaan ilman nettiä. NBA 2K18 tarjoaa pelaajalle mahdollisuuden skannata oman naamansa puhelimen avulla ja tämä tapa kyllä luo aika tahattoman erikoisiakin tuloksia. Päivityksen jälkeen voi siis partaa ja silmienkin väriä muokata mieleisekseen. Sinänsä jännää, ettei näiden ominaisuuksien lisääminen käynyt mielessä kun peliä lähdettiin painattamaan. Saati sitten vakavempien oikeiden bugien huolellista karsimista, joista yksi oli jopa pelin pysäyttävä. Grafiikkavirhettä oli myös havaittavissasi, päät menivät pelaajien läpi, mutta tämäkin on nyt hoidettu.

Siinä oli itkuvirret NBA 2K18:n osalta. Tuntui oleelliselta kertoa huonot asiat ensin, jotta jälkeenpäin jäisi parempi maku suuhun. 2K18 ei ansaitse kaikkea negatiivisuutta osakseen. Ei ainakaan enää ja turha lähteä purkamaan alun vaikeuksia sen enempää. Virtuaalirahan myynti lopetetaan 1.11.2017. 2K Games selkeästi tarkkailee pelaaja-yhteisöään ja heidän reaktiotaan. Nähtäväksi jää, että millä tavalla virtuaaliraha toimii seuraavan päivityksen jälkeen. Onko sitä helpompi saada pelissä vai annetaanko jokaiselle pelaajalle suoraan jokin tajuton määrä massia, jolla mällätä. Ehkä molemmat.

Yhteisön tuntu on pelin sisällä vahvasti läsnä ja tässä tuleekin esiin se kunnianhimoisuus. 2K TV tuo viikoittain uusia NBA-pelaajien haastatteluja ja pelin pelaajat saattavat päästä näyttämään omia taitojaan, jäätävän nättejä donkkauksia, upeita blokkeja ja alley-oopeja. 2K TV on aidosti mielenkiintoinen ja hyvin tehty ja mikä sen parempi fiilis onkaan jos saa oman makean donkkauksen vilahtamaan pelissä kaikkien ihmeteltävänä.

Oman hahmon ja tämän uran luominen on kohtalaisen mukavaa puuhaa. Pelaaja luo ensin palloilijansa, mikäli niin haluaa, ja valitsee lempijoukkueensa. Tätä kutsutaan MyCareer-pelimuodoksi. Mitään erikoisen vahvaa tarinaa ei ole odotettavissa tänäkään vuonna, mutta on mielenkiintoista seurata takapihan koriskentältä villinä arpana nousevaa koripalloilijaa, joka itseasiassa aiemmin lopetti koris-uransa ja yritti onneaan DJ:nä. Omaan luomukseen alkaa kiintymään ja on mukava tehdä Sims-pelin tyylisiä pieniä elämänvalintoja. Pelin edetessä muun muassa täytyy valita joko oman tyylin tai rahan väliltä, kun solmitaan sponsorisopimuksia. Ja oi hittolainen tämä peli sisältää tuotesijoittelua enemmän kuin oma lähimarketti!

On sanomattakin selvää, että koko uramoodi kannattaa jättää omaan arvoonsa, mikäli mielii vain nopeasti päästä kentälle palloa jahtaamaan. NBA 2K18 yrittää ottaa aivan liian isoa harppausta luodessaan peliaulan nimeltään ”Neighborhood”, uramoodin kylkeen. Täällä pääsee näkemään myös muita pelaajia ja ihailemaan heidän habitustaan. Tämä lähiö, jonne pelaaja heitetään samoilemaan, ei tunnu tarpeeksi elävältä ja kontakti muihin pelaajiin jää aikalailla vain näennäiseksi. Kenkäkauppa, parturi, musa-studio. Siinä muutamia kohteita tästä korttelistosta. On myös mahdollista äänestää muiden luomia paitoja ja jopa musa miksauksia. Periaatteessa kyseessä on vanha kunnon Playstation Home. Se onkin sitten pelaajasta itsestä kiinni, että haluaako tätä koripallopeliin.

Tuttuun 2K tapaan pelimuotona on myös MyTeam. Täällä kerätään pelaajia avaamalla korttipakkoja ja luoden sopimuksia ja nimetään ihan ikioma joukkue. Pelaaja voi halutessaan tehdä viikkotehtäviä, joista saa palkintona virtuaalirahaa. Tämän rahan pitäisi sitten jollain tapaa riittää sopimuksien uusimiseen ynnä muuhun oman joukkueen ylläpitämiseen. Homma nyt ei kuitenkaan niin mene vaan on se aiemmin mainittu maksumuuri edessä.

NBA 2K18 on hyvinkin potentiaalinen korispeli ja vain aika näyttää, että häviääkö tuo virtuaaliraha kokonaan vai minkälaista kompensaatiota 2K Games on pelaajilleen miettinyt. Vaikea kuitenkaan antaa arvosanaa tulevaisuutta miettimällä ja se olisi rikos pelaajia kohtaan. Kontrollit ovat helposti omaksuttavat, pelaajalla on mahdollisuuksia tehdä hyvinkin näyttäviä koreja ja tatteja käyttämällä taitava pelaaja osaa hämätä vastustajaansa. Grafiikka on nättiä, hahmot liikkuvat hyvin luontevasti kentällä ja sen ulkopuolella ja NBA-pelaajat ovat hyvin tunnistettavissa. Ääninäyttelyssä ei ole valittamista ja selostajat toimivat loistavasti. Musiikki on trendikästä, mutta ehkä kirosanoja sisältävät biisit olisi kannattanut jättää pois, nämä kun joutuu lukemaan rivien välistä muutenkin. Pelaaminen on parhaimmillaan nautinnollista ja pirun hauskaa, mutta kaiken vesittää se pirullinen virtuaaliraha. 2K Gamesille voisi antaa yhden jämäkän kysymyksen; Kannattiko?

Yhteenveto

Heikko esitys

Hyvää

  • - 2K Games lupaa muutoksia mikromaksuihin
  • - Selostus on miellyttävää
  • - Pelikentällä meno on erittäin hauskaa

Huonoa

  • - Missään muualla meno ei ole hauskaa, koska..
  • - ..Mikromaksut
  • - Pelaajaa ei palkita tarpeeksi