NHL 2K9

NHL 2K9 - arvostelu

Peliarvostelu

Pelin nimi: NHL 2K9
Lajityyppi: Urheilupelit
Alusta: XBOX360
Moninpeli Samalla koneella, Live
< >
Avaa pelin lisätiedot
Teksti: Mikko Kosonen, 23.9.2008 Arvioitu lukuaika: 6 minuuttia
Arvostelun NHL 2K9 kansikuva

Jälleen on aika mitata kumpi kynsin ja hampain ykköspaikasta kamppailevista lätkäpelisarjoista on tänä vuonna se kuningas. EA:n NHL 09 -pelin olemme tätä kirjottaessa jo ehtineet arvostellakin ja pidimme pelissä eritoten siitä, sekä siitä kuinka paljon uutta se pitikään sisällään. Keskenään kamppailevat 2009-lätkäpelipainokset taitavat kuitenkin tänä vuonna lopettaa tappelunsa luovutusvoittoon, sillä EA:n lätkäpeli on selkeästi vetänyt pidemmän korren tällä kertaa.

Olen itse henkilökohtaisesti aina ollut NHL 2K-sarjan fani, mutta NHL 2K9 on selkeä pettymys ja takapakkia NHL 2K8:n hyvän pelattavuuden ja kokonaisuuden ajoilta ottava tapaus. Mistä sitä aloittaisikaan.. On toki huomioitavaa, että tämän vuoden NHL 2K-peli sisältää aiemmasta paljon selkeämmät ja helpommin selailtavat valikot, joista oikeasti löytää tällä kertaa kaiken etsimänsä todella helposti ja vaivatta.
Tarjolla on tutut pelimoodit, eli pikapeli, kausi, franchise, turnaus, sekä totta kai myös moninpeli, jota on mahdollista pelata saman konsolin ääressä kuin Liven kauttakin. Pienenä bonuksena mukana ovat edelleen lammen jäällä, sekä minikentällä pelattavat lätkäpelit. Uudentyyppistä pelattavaa ei kuitenkaan juurikaan ole tarjolla missään olomuodossa, ellei lasketa sitä, että nyt pelaajat saavat lammen jää- ja minikenttäpeleissä vapaasti valita joukkuekokoonpanonsa koko NHL-pelaajavalikoiman seasta ennen pelin aloittamista.

Juuri kun NHL 09 -pelin arvostelussa pääsi tokaisemaan, ettei NHL 2K8 -pelistä löytynyt aikoinaan samantasoista vastaajaa EA:n hyvälle Skill stick -kontrollointisysteemille, parantaa NHL 2K9 oman joukkueensa osakkeita kuitenkin edes näiltä osin. 2K9 nimittäin pitää sisällään Pro Stick Evolution -nimeä kantavan hiotun kontrollointivaihtoehdon perinteisten nappuloiden rinnalle. Pro Stick Evolution on edellisvuoden Pro Stick -ohjauksesta hieman hiotumpi systeemi, joka tällä kertaa toimii jo paljon luontevammin.

Täysin uudet ominaisuudet kuitenkin loistavat melkein kokonaan poissaolollaan, ellei mukaan lasketa Xbox Live pelaamiseen liittyviä ominaisuuksia, joita ovat mahdollisuus pelata 6 Vs. 6 otteluita, sekä Team 2K, jossa arvostelun kirjoitushetkellä oli menossa kolmas viikko. Joka viikko 2K Sports ottaa maailmanlistan senhetkisen parhaan pelaajan omaan 2K Teamiinsa. Kymmenen viikon jälkeen jokainen valittu voittaa itselleen muun muassa 2K Sportsin virallista lätkäkamaa, pääsyn Team 2K rosteriin NHL 2K10 pelissä, sekä kolme tekeillä olevaa 2K Sportsin 2K10-peliä. Palkinnot ovat siis ihan mukavan muhkeat. Se, että jatkuuko touhu tämän ensimmäisen kymmenen viikon jälkeen jää nähtäväksi, tosin outoahan se olisi jos ominaisuus äkkiseltään lakkautettaisiin. Myös se on suuri kysymysmerkki, että lähetetäänkö tätä ilmaista rojua oikeasti eurooppalaisillekin pelaajille rapakon takaa. 2K Sportsin sivuilta tämän asiankin pitäisi selvitä, mutta kyseinen “sääntösivu” ei arvosteluhetkellä toiminut lainkaan.

Moninpelaaminen näin yleisesti ottaen tuntuisi toimivan varsin mallikkaasti ja pelaajia aiempien osien tapan riittää. Ikävänä seikkana moninpeli kuitenkin tuntuu ainakin jossain määrin kärsivän samankaltaisesta ongelmasta kuin NHL 2K8 julkaisuaikanaan; pelissä ei ole varsinaisesti juurikaan viivettä, mutta silti sen verran, että pelaaminen tuntuu välillä siltä kuin yrittäisi ohjata purjevenettä, kuin ripeäliikkeistä jääkiekkoilijaa. Tämä tekee pelaamisesta välillä ärsyttävää ennakointipeliä, kun liikkeitä pitäisi osata ennakoida noin sekunnilla, jotta olisi mahdollista saada haluttu tulos. Ei pelaaminen kuitenkaan mahdotonta ole, sillä itsekin onnistuin tekemään peräti neljä maalia yhden ottelun aikana. Toitottavasti asialle kuitenkin jotain tehdään, sillä tällaisenaan moninpeliä pystyy pelaamaan, mutta se ei missään vaiheessa ole sulavaa ja hauskaa ajanvietettä, vaan sen sijaan ärsyttävää puurtamista. Jos tämä seikka saadaan korjattua ja toivottavasti nopeasti, sopii vielä toivoa, että viimeisimpiä versioita piinannut jatkuva maailmantilastojen nollailu 2K Sportsin toimesta aina silloin tällöin ei näyttelisi niin suurta roolia tällä kertaa. On varsin turhauttavaa nimittäin joutua kapuamaan uudelleen listojen kärkipäähän sen jälkeen, kun ne on monen kuukauden uurastuksen jälkeen menty nollaamaan. Aika näyttää?

Jotain uusien ideoiden oikeasta vähyydestä kuitenkin kertoo se, että NHL 2K9:n mukanaan tuomia uusia “ominaisuuksia” ovat esimerkiksi mahdollisuus ajaa Zamboni-jäädytyskonetta erätauoilla, sekä pystyä kasvattamaan pelaajalleen playoffs-parran Teemu Selänteen tyyliin esimerkiksi kokonaista kautta pelatessa. Pelattavuus on ottanut takapakkia ja siinä missä haukuin EA:n NHL -pelisarjaa NHL 09 arvostelussani “tilanneköyhäksi” on NHL 2K9 ottanut hieman samanlaisen suunnan itselleen. Kiekkofysiikat tuntuvat latistuneen ja enää ei hienoja maalitilanteita juurikaan nähdä. NHL 2K9:n tuotesivua lukaistessa selviää helposti syykin; 2K Sports on “kuunnellut massoja” ja tehnyt lätkästä jälleen “hauskaa”. Tätäkö se hauskuus sitten onkin? Poistetaan kokonaisuudessaan kaikki se mikä NHL 2K:n on aina erottanut kilpailijastaan, eli ne hienot tilanteet, joissa kiekko pomppii välillä vaarallisen arvaamattomasti molempien osapuolien maalilla, maalivahdin yrittäessä epätoivoisesti torjua sitä jos jonkinlaisilla asennoilla. Tuttuun tapaan pelin säätöjä, kuten kiekon ja jään kitkaa saa edelleen säätää ihmis- ja tietokonepelaajien taidoista puhumattakaan, jolloin jokainen saa varmasti sitä omaa kiekkoilunautintoaan ainakin etäisesti muistuttavan pelattavuuden aikaan. Onko tässä kuitenkaan lopulta mitään järkeä? Pitäisikö edellisen NHL 2K:n itsemuokatut asetusarvot kirjoittaa jokaisella kerralla ylös ja sen jälkeen paperilta luntaten istuttaa ne uuteen painokseen? Pienellä säätämisellä pelistä voi ehkä saada realismiin pyrkivän kiekkosimulaatio, mutta jo perusasetuksillaan NHL 2K9 tuntuu aivan erilaiselta(huonompaan suuntaan)kuin edeltäjänsä.

NHL 2K9:n osalta natinaa riittää kuitenkin audiovisuaalisen toteutuksen osalta tällä kertaa ehkäpä kaikkein eniten. Ei voi muuta kuin ihmetellä, mitä on pelille on tapahtunut sen kehitystyön aikana. Ensinnäkään pelin visuaalinen ilme ei ole parantunut, vaan sen sijaan lähtenyt huonompaan suuntaan. Pelaajien naamavärkit ovat aiempaa yksinkertaisempia ja vaikeammin yhdistettäviä oikeisiin esikuviinsa. Pelaajien liikeanimaatiot kentällä ovat tönkköjä toisin sanoen pelaajat, kun taas maalin jälkeisten tuuletushetkien aikainen lähianimaatio paljastaa entistä tönkömpää liikehdintää, sekä ajoittain kummallista vapinaa, kun pelaajat joko muuten vain vapisevat, tai vapisevat luistellessaan päin seiniä tai tosia pelaajia päin. Maalivahtianimaatiotkin näyttävät kärsineen samasta pelkistämisestä ja koko maalivahtityöskentely näyttää kamalan pelkistetyltä, eikä tietoakaan hienoista liikkeistä enää ole. Kaupan päälle vielä NHL 2K8:ssa lähes oikeata kangasta muistuttaneet pelaajien paidat ovat nyt jostain syystä vaihtuneet muistuttamaan samankaltaista materiaalia, jollaista sadetakeissakin käytetään.

Äänipuolella ei ole mennyt sen paremmin ja kaikki seikat ovat tälläkin osa-alueella ottaneet takapakkia. Ensinnäkin viimeisimmistä osista tuttu hyvä selostajapari on muuttunut. Selostaja taitaa olla sama kuin aiemminkin, mutta hänestä on nyt 2K9:n myötä tullut tilanteisiin eläytymätön paperista lukija ja parikseen hän on saanut tönkön ja käheä-äänisen kommentaattorin, joka kuulostaa välillä siltä kuin selostaisi kommenttinsa pienessä paniikissa. Suurin osa selostuksesta on esimerkiksi juuri NHL 2K8:sta tuttua, joten onkin varsin outoa kuulla samoja selostusspiikkejä, mutta siten, että niissä ei ole lainkaan mitään eläytymisen tunnetta. Ei selostus aivan susihuonoa ole, mutta takapakkia on otettu niin paljon, että sarjan fanit huomaavat sen takuuvarmasti. Plussaa ei myöskään heru siitä, että välillä selostaja saattaa sanoa samoja lätinöitä peräkkäin kaksi kertaa. Muut ääniefekit ovat niin ikään kärsineet jostain aivan käsittämättömästä syystä ja niinpä näin esimerkkinä kiekon kolahtaminen laitaan tai maalin tolppaan kuulostaa joltain muulta kuin pitäisi ja selkeästi epärealistisemmalta kuin NHL 2K8:ssa, siinä missä itse kiekon laukominen kuulostaa välillä siltä kuin ase laukeaisi kentällä.

Pelin yleinen presentaatiokin on latistettu hienosta TV-tyylistä visualisointia tavoittelevaan, pelkistettyyn malliin, sillä enää ei pelaajistakaan kerrota pelikatkojen aikana mitään nippelitietoja, kuten maalitilastoja tai maalivahtien torjuntaprosentteja, joka entisestään latistaa pelin koko tunnelman todella köyhäksi. Ilmeisesti kun karsitaan kaikesta muusta audiovisuaalisesta toteutuksesta, voidaan järjestää aikaa myös maajoukkueosion hiomiseen. Tuttuun tapaan NHL 2K9 sisältää NHL-liigan lisäksi 16 pelattavaa maajoukkuetta, joilla lätkiä kiekkoa. NHL 2K9 on ensimmäinen NHL 2K -peli, josta myös maajoukkueilla pelatessa löytyy normaalien NHL-otteluiden tapaan maalien uusinnat, sekä maalien jälkeiset tuuletusanimaatiot. Tällä tavoin maajoukkueilla pelaaminen ei tunnut enää niin irtonaiselta tuotteelta muusta pelaamisesta, kun kerrankin tähänkin on panostettu. Uskomatonta Visual Consepts, olette ylittäneet itsenne tällä kertaa, joten nostakaamme malja teille. 2K Beatseja, eli valikoissa sekä pelikatkojen aikana soivia musiikkikappaleita on tällä kertaa tarjolla vain reilu kymmenen, mutta ehkäpä bändit kuten Offspring, Bad Boys, The Ramones ja Bad Religion ovat ilmeisesti rokottaneet 2K Sportsin tilipussia sen verran paljon, että muu kehitystyö pelin osalta on jouduttu pudottamaan minimitasolle. Ei NHL 2K9 -pelin yksinkertaisesti paljon huonompaa suoriutumista oikeastaan kaikilla sen osa-alueilla(paitsi maajoukkuepeleihin panostaminen)voi millään muuten oikein ymmärtää. Ihan kuin 2K Sports olisi suorastaan halunnut luovuttaa valtikan kilpailijalleen.

Siinä missä tämän vuoden EA:n NHL -peliin ilmestyi paljon uusia ominaisuuksia, sekä entistä hiotumpaa pelattavuutta sisällään pitäen, on 2K Sportsin NHL 2K9 pelinä melkein kuin NHL 2K8, paitsi lähestulkoon kaikinpuolin vain ala-arvoisempi tekele.

Yhteenveto

Keskivertotasoa

Hyvää

  • - Moninpeli..
  • - Hiotumpi maajoukkueosio
  • - Selkeytetyt valikot

Huonoa

  • - Audiovisuaalisesti otettu takapakkia
  • - Köyhtynyt realismi
  • - ..Joka kärsii pienestä viiveestä
  • - Hyvin vähän oikeasti uutta