Pro Evolution Soccer 2009 arvostelussa
Pro Evolution 2009 on pieni askel parempaan suuntaan sitten 2008-version pääasiassa Mestareiden Liigan sekä lisääntyneen lisensoinnin ansiosta, mutta muutoin pelisarja kaipaa vielä hiomista ennen kuin se voi jälleen selättää nyt tätä nykyä ohimenneen kilpailijansa, FIFA -pelisarjan.
Tämänvuotinen Electronic Artsin FIFA 09 oli jalkapallopelinä erittäin onnistunut paketti ja varteenotettava hankinta virtuaalipalloilun faneille. FIFAn pahin kilpailija on aina ollut Pro Evolution Soccer ja nyt kun “PES” on niin ikään parin viime pelin myötä omaksunut nimensä perään vuosiluvun sopii olettaa, että tulemme FIFAn tapaan näkemään myös uuden Pro Evolution Soccer -pelin joka vuosi.
Aiempi, Pro Evolution Soccer 2008 näytti vahvaa tietä sille mitä tuleman pitää vuosittaisen rahastuksen muodossa; vanhempien FIFA -pelien tapaan juuri mitään uutta ei ollut tarjolla, jos mukaan ei laskettu paranneltua tekoälyä. 2009-vuoden painos Pro Evolution Soccerista sentään osaa tarjota jo jotain muutakin.
Näkyvämpiä uudistuksia ovat yksinpelipuolelta löytyvät pelimuodot, joita ovat UEFAn Mestareiden Liiga ja Become a legend, sekä aitojen lisensoitujen joukkueiden lisääntynyt määrä. Mestareiden Liiga kokonaisuudessaan on täysin lisensoitu aina aitoa tunnaria sekä liigassa pelaavia joukkueita, näiden pelaajia, kuin sponsoreitakin myöten. Loppuosa pelin joukkuetarjonnasta, eli eri maiden palloliigat ovat enemmän tai vähemmän lisensoituja.
Esimerkkinä Englannin Valioliigassa kyllä pelaa Manchester United, mutta loput englantilaiset joukkueet ovatkin sitten mitä sattuu. North London, Lanchasire, Man Blue, Teesside ja muut kuulostavat varmasti tutuilta.. Tai sitten eivät. Kokonaan lisensoituja joukkueita Englannin liigassa ovat vain Manchester United ja Liverpool FC.
Kokonaan lisensoituja pelistä löytyviä liigoja ovat Ranskan, Italian, Hollannin ja liigat, kun taas esimerkiksi Espanjan liiga on Englannin liigan tapaan osittain, joskin kattavammin lisensoitu eli Espanjan liigankin joukosta löytyy muutamia joukkueita, kuten Get Azul ja AZ, vaikka valtaosa onkin lisensoitua sorttia. Liigojen sekä Mestareiden liigan joukkueiden lisäksi pelistä löytyy tukku lisensoituja maajoukkueita, sekä “Other leagues” kategorian alta nippu tunnetuimpia, yksittäisiä liigajoukkueita eri maista ja esimerkiksi tämän kyseisen valikon alta löytää myös suomalaisen HJK Helsingin.
Kaiken kaikkiaan uusimman Pro Evo palloilun joukkueiden lisensointi on kuitenkin kokonaisvaltaisesti mennyt paljon parempaan suuntaan, kun aiemmin lisensoitujen joukkueiden ja pelaajien määrä oli paljon vähäisempi. Nyt voidaan jo puhua, että lähes kaikki on lisensoitua ja siksi peli pystyykin kilpailemaan nyt aiempaa hieman paremmin FIFAn sataprosenttisen lisensoinnin kanssa. Ne mitkä eivät ole lisensoituja, on mahdollista “lisensoida itse”. Pelistä löytyy nimittäin sisäänrakennettu editori, jolla voi muokata joukkueiden, sekä pelaajien nimiä ja kaiken kukkuraksi peli tukee Live Vision -kameraa, jonka avulla peliin voi tuoda pelaajien oikeita naamoja, sekä joukkueiden logoja ja paitoja. Onkin sitten asia erikseen, että kuka tähän hullun hommaan viitsii oikeasti lähteä.
Pelimuotojen osalta Pro Evolution Soccer 2009 tarjoaa ne tavalliset peruspelimuodot, kuten pikapelin, harjoittelun, kokonaisen kauden, moninpelin, sekä aiemmin mainitut Mestareiden liigan, Become a Legendin, sekä ainoataan Livessä pelattavan Legends-pelimuodon. Käytännössähän asia on niin, että kun aikaisemmin Mestareiden Liiga on nähty pelimuodossa EA:n julkaisemana kokonaan erillisenä pelijulkaisuna, onnistui Konami kaappaamaan Mestareiden Liigan lisenssin itselleen ja sen sijaan, että tällä rahastettaisiin kokonaan erillisenä pelinä, on Konami sisällyttänyt Mestareiden Liigan Pro Evo 2009:n sisään. Näin sitä pitää, hienosti ja pelaajaystävällisesti toimittu Konami! Tällä tavoin ei tarvitse enää maksaa erikseen pelkästä Mestareiden Liigasta. Ainut narinan aihe, joka Mestareiden Liigasta oikeastaan tulee mieleen on se, ettei kautta voi pelata yhdessä kaverin kanssa samassa joukkueessa pelaten, vaan mikäli haluaa pelata kaksin, on molempien valittava oma joukkue turnausta varten.
Mestareiden Liiga -pelimuodon lisäksi uusimmasta Pro Evosta löytyy nyt myös vastine uusimmista FIFA-peleistä löytyvälle Be a pro -pelimuodolle. Become a legendissä pelaaja luo itselleen Be a pron tapaan ensiksi märkäkorvapelaajan, jonka jälkeen valitaan pelaajalle haluttu paikka mitä kentällä pelataan ja sen jälkeen sukelletaan itse peliin. Uran alussa pelaaja pääsee pelaamaan ainoastaan harjoitusotteluita ja tarkoitus olisikin nousta penkiltä kentälle sen jälkeen kun taidot on todistettu. FIFAn vastaavan pelimuodon tapaan kyseessä on siis yhden pelaajan peluuttaminen, jolloin muiden kenttäpelaajien ohjastaminen jää kokonaan tekoälyn harteille. Pelaajaa palkitaan pelin aikana muun muassa syötöistä sekä vedoista taitopisteitä keräämällä, joita voidaan sitten käyttää oman pelaajan taitojen parantelemiseen.
Tämä uusi urapeli on ihan hyvä yritys sinänsä ja tuo FIFA -pelien tapaan erilaisia ulottuvuuksia perinteiseen pelaamiseen. Toteutus kuitenkin kaipaa vielä paljon hiomista, eikä se ole samalla tasolla kilpailijansa kanssa. Jostain kumman syystä etenkin pelimuodon keskeinen elementti, eli syötön pyytäminen pelaajan ohjastamalle palloilijalle toimii siten, että pelaaja joutuu napauttamaan ohjaimen oikeaa liipaisinta kaksi kertaa jokaisella kerralla kun haluaa pallon itselleen. Eikä tämäkään toimenpide aina edes takaa syöttöä, vaan sen sijaan tekoäly syöttää pelaajalle jos sitä sattuu huvittamaan. Ei auta vaikka olisi avoimessa paikassa ja hyvin sijoittuneena, koska tekoäly syöttää silloin tällöin ja myöskään vain harvoin pallon pyytäminen tuottaa syötön samantien.
Kokonaisuutena Become a legend -otteluiden pelaaminen on yhtä sekamelskaa ja jos maali sattuu tulemaan, tapahtuu se yleensä äärettömän tuuripelin jälkeen tai sitten tekoälyn toimesta. Kaikki tämä johtuu pääasiassa siitä, ettei Pro Evo 2009:n tekoäly ei ole samalla aivan samalla tasolla kuin viimeisimpien FIFA -pelien ja siksi pelaaminen onkin ajoittain rasittavan tylsää puuhaa, kun kaikki, niin vastapuolen kuin omankin joukkueen pelaajat juoksevat yhdessä isossa sumpussa tuntumatta tietävän mitään sijoittumisesta kentällä. Jossain määrin tekoälyn pelaajat saavat niille syötettyä palloa kiinni, mutta yleensä tämä johtuukin sitten yhtä aivottoman vastapuolen tekoälyn päättömästä sekoilusta, jolloin pallo pääsee pujahtamaan kuin varkain näiden jalkojen ohitse.
Ei pelinautinto kuitenkaan täysin tuhoon tuomittua ole tekoälyn keskinkertaisuuden vuoksi, sillä pelattavuus näin muuten on kutakuinkin kohdallaan. Mikäli uusinta Pro Evoa pelaa heti pitkän FIFA 09 session jälkeen näkyvät pelin suuret erot parhaiten ja tällöin Pro Evo tuntuu todella suuresti altavastaajalta ja yksinkertaiselta peliltä, mutta kunhan näin ei tee, voi Pro Evostakin nauttia ja tällöin sen erilaisuus nouseekin hienosti pinnalle. Vaikka FIFA-palloilut ovatkin tätä nykyä varsin realistisia ja pelitilanteet uusimmassa versiossa paikoitellen todella nameja, oat ne sitä myös Pro Evossakin. Tarkemmin sanottuna Pro Evossa tulee vastaan enemmän realistisen oloisia maalitilanteita sekä maaleja kuin FIFAssa. Pro Evon maalivahdit venyvät paikoitellen uskomattoman oloisiin torjuntoihin, mutta eivät kuitenkaan torju niin robottimaisen itsevarmalla tavalla pääosan ajasta kuin FIFAn vastaavat.
Hauskempaa Become a legendin pelaaminen kuitenkin on Livessä, jossa samainen pelimuoto kulkee nimellä Legends. Uusimman FIFAn 10 vastaan 10 moninpelimuotoon verrattuna Pro Evo 2009:n maksimissaan neljän pelaajan moninpeli tuntuu kuitenkin hitusen aikansa eläneeltä vaihtoehdolta, mutta on kuitenkin parempi kuin ei mitään. Legends-pelimuodossa palloa potkitaan omalla, Become a legend pelimuodossa luodulla pelaajalla. Ennen pelin aloittamista valitaan haluttu pelipaikka kentältä ja sen jälkeen liitytään jollekin serverille odottelemaan peliin pääsyä, jonka jälkeen tekoälypelaajat täyttävät loput paikat.
Pelin aloittaminen on kuitenkin helpommin sanottu kuin tehty, sillä peliseuraa Legendsiä varten on tarjolla kovin vähän. Mikäli löytää serverin, joutuu pelin alkamista kuitenkin odotella välillä ärsyttävänkin kauan sen jälkeen kun on käynnistänyt automaattisen matchmakingin. Tämä siksi, että peli haluaa nimenomaan sen maksimimäärän pelaajia mukaan, eikä esimerkiksi kaksi tai kolme pelaajaa riitä, vaan mukana on ehdottomasti oltava neljä pelaajaa. Parempi onkin kaiketi pitäytyä Pro Evon suhteen siinä perinteisessä moninpelaamisessa yksi yhtä vastaan tai sitten kaksi kahta vastaan, jolloin pelaajia ja servereitä riittää pilvin pimein. Moninpelin teknisessä puolessa ei ole valittamisen varaa ja pallon potkiminen tuntematonta ihmispelaajaa vastaan Livessä toimiikin varsin sutjakasti.
Visuaalisesti uusin Pro Evolution Soccer sisältää varmasti uusia aitoja kasvoja kasvaneen aidon lisenssimäärän myötä. 2009 painosta pelattuani on pakko todeta, että vaikka visuaalista hiomista varmasti on tehty, odotellaan uusilla konsoleilla kuitenkin edelleen sitä täysin uudistunutta grafiikkamoottoria hyödyntävää Pro Evoa. Ei peli mitenkään susiruma ole, mutta jos peliä pelaa juuri ennen uusinta FIFAa tai heti sen jälkeen, on ero näiden kahden välillä kuin yö ja päivä. Pro Evo 2009 on visuaalisesti vaisuhko, liikeanimointi paikoitellen tönkön puoleista ja ne pelaajat, jotka eivät ole aitoja kasvoja, eivät näytä mitenkään kovin ihmismäisiltä.
Peligrafiikan taso yleisesti onkin varsin keskinkertaista ja muutoinkin aikansa elänyttä edellisen sukupolven tasoa. Selostuspuolellakaan ei oikeastaan kilpailla FIFAn kanssa samalla viivalla, vaikka tämän vuoden FIFAn selostus olikin pienoinen pettymys. Pro Evo 2009 on paikoitellen jopa ihan Ok tason selostustyöskentelyä, mutta se, että pelaajien nimiä harvoin toistetaan näiden saadessa pallon ja se, että selostaja yleensä aina huomaa ikään kuin myöhässä jos jompikumpi osapuoli onnistuukin tekemään pelissä maalin. Sitä tuleekin monesti mietittyä muutaman sekunnin verran, että tuliko tässä nyt paitsiotilanteesta “maali” vaiko ei, kun selostaja herää vasta hetki maalin jälkeen. Kannustushuudot ja muut ääniefektit ovat kohdallaan, mutta selostusta voisi kuitenkin parantaa, sillä se takaisi paremman immersion pelin tunnelmaan sekä autenttisuuteen.