
GIANTS Software on jo pitkään – oikeastaan jo noin vuosikymmenen hallinnut pelimarkkinoita mitä tulee virtuaaliseen maanviljelykseen.
Saksalainen pelistudio on tehnyt saman farmisimulaattoreille, kuin mitä EA teki etenkin lätkäpeleille 90-luvulla, kun varteenotettavaa kilpailua ei juurikaan ollut. Pelillisesti tai sisältönsä puolesta (tai edes pelimoottorin osalta) vanha tuttu Farming Simulator -pelisarja ei ole ottanut kovinkaan suuria askeleita eteenpäin, vaan pysytellyt pienissä muunnoksissa vuodesta toiseen, lähinnä kaluston määrää lisäten. Farming Simulator 2015 toi mukanaan metsäkoneet ja 2017 antoi mahdollisuuden asentaa modeja, pelata naishahmona sekä ostaa possuja omalle farmille.
Puolalainen Techland, joka tunnetaan kenties parhaiten peleistään Dead Island sekä Dying Light on nyt päättänyt ainakin yrittää tehdä lommoa jättiläisen valtaistuimeen. Tätä on ennakoinut ehkä jopa itse GIANTS, joka aikoo laittaa loppuvuodesta ilmestyvään Farming Simulator 2019 -peliinsä ihka uuden pelimoottorin – vanha on ollut käytössä hurjat yhdeksän vuotta.
Toisin kuin nimestä voisi ehkä luulla, on Techlandin julkaisema ja ensikertalaisen Ice Flamesin peli Pure Farming 2018 on täysin uuden pelisarjan aivan ensimmäinen osa, eikä mikään vuosipäivitys aiempaan.
Millainen peli on puolalaisten ensikosketus virtuaaliseen viljelyyn?
Ensikokeilulta peli osasi jopa yllättää positiivisesti. Pure Farming 2018 näyttää ja toimii perusperiaatteiltaan hämmästyttävän paljon kuin Farming Simulator -sarjan pelit – suurinta vastustajaa onkin tutkittu silmä kovana. Tämä toisaalta on kenties hyvä ja jossain määrin huono asia, koska suuri samankaltaisuus pistää pelit samalle viivalle verrattavaksi entistä tarkemmin silmin. Monessa mielessä Pure Farming 2018 tuntuukin peliltä, joka on kuin Farming Simulatorin klooni.
Sisältönsä osalta Pure Farming 2018 tarjoaa kolme pelimuotoa, joita ovat my first farm, free farming sekä farming challenges. Farming Simulator -sarjasta tuttua, netin kautta toimivaa useamman hengen co-op -pelitilaa tai mitään muutakaan nettipeliä ei tarjolla ole. Erilaisia, eri maihin sijoittuvia pelialueita löytyy neljä kappaletta, joita ovat Italia, Kolumbia, Japani sekä Montana – viimeksi mainittu on siis luonnollisesti Yhdysvallat. Eroa näissä lähinnä ovat ne mitä kaikkea voidaan viljellä ja maisemien osalta esimerkiksi Japanissa voi nähdä kirsikkapuita, kun taas Kolumbiasta löytyy palmuja ja sitä rataa.
Moninpelin puuttuminen Pure Farming 2018 -pelistä ei toisaalta haittaa, sillä yksinpelisisältöä on vähän enemmän ja rikkaammin kuin kilpailijassa. My first farm on erinomaisen opettavainen pelimuoto, jossa pelaajaa opastetaan askel askeleelta eteenpäin, samalla kun kerätään XP:tä ja tienataan rahaa.
My first farm on nimensä mukaisesti aloitteleville virtuaalifarmareille suunnattu pelimuoto, mutta vaikka Farming Simulator -pelisarja onkin allekirjoittaneelle tuttu jo useamman osan myötä, oli Pure Farmingissa mukava pelata tällaista enemmän kädestä pitelevää pelimuotoa, joka ei jätä asioita pelaajan itsensä arvailtavaksi ja pelaaja voi ottaa rennommin opastetulla kierroksella.
My first farm onkin kuin yksi jättimäinen tutoriaali, joka jatkuu ja jatkuu. Tästä huolimatta my first farmia pelatessa ei pelaajan tarvitse orjallisesti noudattaa pelin antamia ohjeita ja tehtävätavoitteita. Pelaaja voi omatoimisesti ostella uusia peltoja, viljellä satoa tai ostella uutta kalustoa jos niin haluaa – sitä ei peli estä, kunhan tarvittava pelaajataso XP:n keräämisellä on ensin saavutettu.
Free farming on käytännössä pelimoodi, jossa kukaan ei opasta pelaajaa eikä mitään tavoitteita ole muuta kuin ne mitä pelaaja itse itselleen asettaa. Pelialueen lisäksi pelaaja saa itse valita rahasumman, jolla peli aloitetaan. Jos halutaan eniten haastetta, voidaan valita aloitussummaksi pienin, 25 tuhatta tai jos halutaan helppoa pelailua, voidaan ottaa suoraan maksimi viisi miljoonaa tilille. Tästä väliltä erilaisia aloitussummia löytyy viisi kappaletta. Toki olisi hyvä pyörittää sellaista farmia, joka ei ole veloissa vaan tuottaa voittoa. Onneksi kaikki rahan tienaaminen ei ole pelkästään oman tilan varassa. Muilta tilallisilta voi ottaa suoritettavaksi sivutehtäviä, kuten viljelmien kastelemista tai pellon kylvämistä – näistä annetun ajan sisällä suoritetuista lisätehtävistä saa kivasti lisää kahisevaa.
Farming challenges tarjoaa jokaiselle neljälle pelialueelle neljästä kuuteen erilaista haasteskenaariota, joissa pitää päästä minimitavoitteisiin annetun ajan puitteissa. Aluksi jokaiselta pelialueelta on tarjolla vain yksi haaste ja muut avautuvat sitä mukaa lukkojen takaa kun aiempi on suoritettu.
Esimerkiksi pitäisi kyntää kolme peltoa 60-prosenttisesti neljäntoista tunnin sisällä tai kerätä ja kuljettaa tietty määrä hamppua tai vaikkapa kahvipapuja varastolle vuorokauden kuluessa. Annettu aikamäärä tällaisiin tehtäviin kuulostaa hurjalta ja aika turhankin riittoisalta, mutta skenaarioissa on aina päällä nopeutettu ja lukittu ajankulu – oikea aika tehtävälle onkin siis tuntien sijaan neljätoista minuuttia tai 24 minuuttia. – ei sentään kokonaista vuorokautta tarvitse pelata. Kussakin haasteessa on yleensä minimi- ja maksimitavoite. Kun minimi on saavutettu, voi pelata seuraavaa haastetta tai sitten jatkaa pelaamista ja yrittää saavuttaa sitä vapaaehtoista maksimia.
Haastemoodi tarjoaa myös mahdollisuuden päästä kokeilemaan suoralta käsin vähän erilaisia laitteita ja yhdistelmiä sekä viljelykseen liittyviä osa-alueita. Samalla haastemoodi tekee asioita tutuiksi, jotka tulisivat eteen ehkä vasta vähän myöhemmin esimerkiksi free farming -pelitilan puitteissa. Haastetila on mielestäni mukava lisuke välittömään pelailuun ja kokeiluun, jos ei niin välitä tai ole enempää aikaa aloittaa kokonaista ”isompaa” sessiota.
Kaluston ja muun maanviljelykseen liittyvien seikkojen osalta Pure Farming 2018 on varsin hyvä aloitus Ice Flamesilta. Alueesta riippuen perinteisten peltojen kylvämisen ja niittämisen ohella pääsee viljelemään muun muassa kahvia, hamppua, oliiveja sekä viinirypäleitä. Maatilan eläimiä on tarjolla neljää erilaista; lehmät, possut, kanat ja jänikset. Muun muassa maito ja munat ovat kelpoja myyntituotteita tilalliselle.
Työkoneita, kuten traktoreita, puimureita sekä rekkoja löytyy useampaa mallia ja merkkiä. Muun muassa JCB, sekä Zetor löytyvät traktoripuolelta ja kaikkiaan niitä on kaksitoista. Puimureita on kahdeksan, rekkoja kolme ja siviiliautoja yhden Mitshubshin sekä tämän tehokkaamman ”monster-version” verran. Erilaisia laitteisiin kytkettäviä kärryjä ja vaunuja tai kastelulaitteita löytyy toistakymmentä kappaletta, joten kaiken kaikkiaan kalustosta löytyy mukavasti valinnan varaa.
Uusia laitteita voi ostaa ajelemalla kaupan pihaan tai sitten scifi-farmari voi ostaa laitteita myös suoraan ipadiaan selaillen. Hinnat tosin ovat kaksikymmentä prosenttia kalliimpia ihan kaikissa tuotteissa ja laiteissa, jos postitse tilailee. Myös padin kautta myyminen antaa kummasti kaksikymmentä prosenttia pienempää tuottoa.
Työkoneet ovat kaikki Farming Simulatorin tapaan aidoista laitteista mallinnettuja ja lisensoituja näköistekeleitä. Ajotuntuma laitteistolla on varmasti jotain sinnepäin – kaikki tuntuvat samalta, ainoastaan huippunopeuksissa on eroa. Yleinen ohjaustuntuma kun ei nyt mitään ihmeitä tarjoile ja esimerkiksi farmarin omalla Mitshubishi-avolavalla kruisaileminen on yhtä tunnotonta ja kankeaa kuin pelissä rekalla ajaminen. Epäilemättä koneiden ulkonäkö on se tärkein, millä pelin sadonkorjuuseksikkyyttä haetaan ja siinä on onnistuttu sopivasti. Jos ajaminen kyllästytää, voi pelaaja myös pikahyppiä ajokista ajokkiin, minkä lisäksi myös teleporttaaminen pientä maksua vastaan omalle tallille onnistuu.
Jos laitteiden ajotuntuma on sinnepäin niin, sitä ovat myös kontrollimekaniikat. Kaikki on apinoitu Farming Simulatorista ja niin ovat myös ei-niin-hienosti ainakaan konsoleilla toimivat kontrollit. Pure F armingilla olisi ollut sauma tehdä jotain omaa, vähän käyttäjäystävällisempää, mutta ei. Toki turhan monimutkaiseen ja jatkuvaan nappulayhdistelmien paineluun tottuu.
Kai silti edes jotain voisi tehdä sille rumballe, että pelaajan ei tarvitsisi aina painella RB+A yhdistelmiä tai RB+LB+X -vastaavia. Varsinkin kun esimerkiksi puimureissa pitäisi laittaa päälle työmoodi, harvesteri sekä asettaa keruuterä alas, joka kerta kun töitä tehdään. Tätä ei voi tehdä niin, että painaisi pohjaan LB:n ja sitten aktivoisi kaikki alikomennot yhdellä kertaa, vaan ne on kaikki tehtävä yksitellen. Koko rimpsu; LB+A, LB+X ja LB+RS. Tällaisina hetkinä peliohjain tuntuu enemmän joltain soittimelta näppäilyltä, kuin videopeliohjaimen käsittelyltä.
Kuinka aitoa viljelyä?
Kaiken kaikkiaan Pure Farming 2018 on hyvinkin kattava ja Farming Simulator -sarjaa mukaileva tuotos. Laite ja viljelysvalikoiman ohella pelistä löytyy muitakin tuttuja elementtejä. Omia laitteita pitää muistaa aika ajoin myös tankatakin, laitteet myös kuluvat ja hajoavat joten huoltaa pitää – joskaan säännöllisiä juoksevia huoltokuluja ei onneksi Pure Farmingissa sentään ole.
Pankista voi ottaa lainaa jos rahahuolet painaa päälle, osakemarkkinoiden kanssa voi leikkiä padin kautta niin ikään mikäli haluaa. Viljaa, maatilan eläinten tuotoksia ja sen sellaista pääsee myymään yrittäjänä. Padilta näkee tulevat säätilat ja ajanjuoksuakin voi nopeuttaa vaikka 600-kertaiseksi. Sanalla sanoen, Pure Farming 2018 on kattava ja ainakin jossain määrin varteenotettava vaihtoehto kyseisen peligenren johtavalle tuotteelle.
Koska Pure Farming 2018 on niinkin samankaltainen kilpailijaansa nähden, on siinä myös havaittavissa helposti seikkoja, jotka ovat huonommin. Ice Flamesin käyttämä pelimoottori ei ole hiottu aivan niin hyvälle ja mutkattomalle tasolle kuin mitä GIANTS päässyt harrastamaan jo vuosikausia.
Pure Farming 2018 -pelissä ruudunpäivitys on vain jotenkuten toimivalla tasolla. Paikoin ruudunpäivityksessä on havaittavissa selkeitä notkahduksia ja töksähdyksiä. Myös pelin kuva ainakin Xbox-versiossa ”repeili” jo heti ensisekunneilla ja pikainen katselmus pelin valikkoon paljasti mahdolliseksi v-sync -ominaisuuden, jota ei kuitenkaan oltu kytketty oletuksena päälle. Asetus päälle ja johan loppui repeily.
Ruudunpäivityksen nitkotteluun pientä apua sai field of viewin eli fovin säätämisellä, mutta kaikkiaan Pure Farming 2018 pyörii paljon hitaammin ja näyttää selkeästi rujommalta kuin kilpailijansa. Välillä maisemat piirtyvät ruudulle vähän matkan päähän sitä mukaa kun liikutaan tai sitten ne maisemat vain yksinkertaisesti ovat vailla yksityiskohtia tai horisontissa näyttävä vuorimaisema näyttää pahvista tehdyltä.
Oudolta tuntuu myös sekin, että Pure Farming 2018 on uusi pelisarja ja varmasti suurin mahdollinen asiakaskunta haluttaisiin haalia pelaamaan, mutta silti on eriytetty julkaisut perusversioon sekä kalliimpaan ennakkotilaajille tarkoitettuun digital deluxeen. Jälkimmäinen tarjosi muutaman lisätraktorin ohella jopa kokonaan uuden pelialueen (Saksan) sekä siellä mahdolliset rypsiöljyn viljelyn sekä viidennen eläinlajin lampaat sekä niiden hoitamisen – mikäli siis ennakkotilasit. Kerrassaan outo ratkaisu laittaa osa muiden ulottumattomiin.
Kaikesta huolimatta, onnistuin viihtymään Pure Farming 2018 -pelin parissa yksinpeliä pelatessa ehkä jopa hieman paremmin kuin Farming Simulator -pelisarjan kanssa. Tämä suurimmaksi osaksi challenge-moodin sekä my first farmin ansiosta, epätasaisesta ruudunpäivityksestä huolimatta. Tästä ponnahduslaudasta on Ice Flamesin hyvä jatkaa kohti Pure Farming 2019 -peliä!