QPAD MK-95

QPAD MK-95 arvostelussa

QPAD MK-95 on optisilla kytkimillä ja erinomaisella tuntumalla varustettu näppäimistö, mutta se näkyy myös hintalapussa.

Teksti: Mikko Kosonen, 1.1.2020 Arvioitu lukuaika: 3 minuuttia
Arvostelun QPAD MK-95 kansikuva

Arvostelimme hiljattain QPADin julkaiseman uuden näppäimistökolmikon halvimman version, mallin MK-40. Vaikka näppäimistössä oli hyviäkin puolia, oli sen suurin kompastuskivi loppujen lopuksi sen jäykänoloinen näppäintuntuma, joka sai sormet ja kädet jo hetkellisen käytön jälkeen rasittumaan.

Nyt arvosteltavanamme on tuon uuden malliston lippulaiva, MK-95, jolla hintaa onkin sitten jo hurjat parisataa euroa ja suurin piirtein 150 euroa hintaeroa yllä mainittuun halvempaan malliin. Minkälaista eroa on tarjolla halvimpaan malliin nähden ja onko MK-95 rahansa väärti?

MK-40 näppäimistön tapaan lippulaivan olemus on melko pelkistetty, mustalla värityksellä suunniteltu näppäimistö, josta ei löydy mitään ylimääräisiä lisänappuloita numeronäppäimistön yläpuolella olevan ”DJ-kiekon” lisäksi. Hintalappua näppäimistöllä on kuitenkin sen verran, että kyllä muutama lisänappulakin olisi kelvannut näppäimistön yläosaan. Lisätoimintoja kuitenkin on, mutta MK-40 mallin tapaan ne on laitettu läppäreistä tutun FN+F1-F12 näppäinyhdistelmän taakse.

Halvimman mallin tapaan myös MK-95 näppäimistön näppäimet on korotettu, mikä helpottaa niiden alta siivoamista ja ehkäisevät ehkä hieman paremmin murujen, karvojen ja muun lian kertymistä näppäimistön väleihin. Myös kalleimmasta mallista löytyy totta kai valaistut RGB-näppäimet ja verrattuna halvimpaan malliin erilaisia värivaihtoehtoja sekä hienoja vilkkumis- ja välkkymistapoja on paljon enemmän. Halvimman mallin tapaan kaikki valaistuksen säätäminen tehdään suoraan näppäinyhdistelmillä, eikä mitään erillistä ohjelmistoa ole.

Aiempana mainitsemani, niin ikään pohjastaan valaistu DJ-kiekko on eräänlainen vipu, jolla voidaan vaihdella kahden, erilaista näppäilytuntumaa tarjoavan kokemuksen väliltä. Siinä missä MK-40 toi mukanaan membranical-kytkimet, löytyy MK-95:stä optiset näppäimet, joka on eräänlainen kehittyneempi versio mekaanisista kytkimistä. Oikeassa laidassa oleva, jämäkkää alumiinia oleva vipu mahdollistaa valinnan lineaarisen ja kliksuvan tuntuman väliltä.

Mitään suurta eroa en näiden kahden välillä kokenut, muuta kuin että toinen (kliksuva) on äänekkäämpi ja muistuttaa perinteisen mekaanisen äänitasoa, kun taas lineaarinen on hiljaisempi ja samaan aikaan tuntumaltaan ehkäpä enemmän kalvopäällysteisiä kytkimiä muistuttava kokemus.

Kummassakaan kytkinmoodissa ei ole oikeastaan mitään vikaa, mutta ehkä aavistuksen verran tulin suosineeksi enemmän kliksuvampaa moodia. Yleinen tuntuma on erittäin hyvä ja näppäimiä on suorastaan ilo käyttää, toisin kuin MK-40 mallin kanssa, joka melko nopeasti toi esiin sen, että sen jäykempien kytkimien kanssa väsyivät sormet ja kädet.

Ikävä kyllä tuntuman erinomaisuudella tai kytkinmoodin valinnalla ei ollut niinkään loppujen lopuksi väliä allekirjoittaneen kohdalla, sillä arvosteluun oli saapunut kenties (ja ainakin toivottavasti!) MK-95 näppäimistön maanantaikappale.

Meni jonkin aikaa ennen kuin allekirjoittanut huomasi, että kirjoitellessa ja käytettäessä jotain oli pielessä, mutta en tarkalleen osannut sanoa heti mikä se oli. Se vika olikin lopulta pieni, mutta silti sinänsä merkittävä. Näppäimistön Y-nappulassa nimittäin oli sellainen vika, että se ei aina rekisteröinyt lainkaan painalluksia. Kun asiaa tajusi alkaa tutkimaan, tulin huomanneeksi, että Y-näppäin ikään kuin ”lonksuu” paikallaan, kun sitä painetaan näppäimen yläosasta pohjaan. Muut näppäimet eivät tätä tehneet kokeiltaessa.

Y:tä paineltaessa, se ei rekisteröi kaikkia painalluksia, mikäli nappulaa painetaan vahingossakaan liian alhaalta ja normaalinaputtelussa kävi monesti niin, että ainakin allekirjoittaneen osalta painallus kallistui enemmän alaosaan. Jos taas nappulaa tarkkailtaessa painellaan vain sen yläosaa, näkyvät kaikki painallukset myös ruudullakin. Kukaan ei kuitenkaan todellisessa tilanteessa painele näppäimiä niiden yläosasta, joten tämän vuoksi ihastuttanut käyttökokemus arvostelukappaleen kanssa latistui jonkin verran sen jälkeen, kun virhe huomattiin. Nopeassa kirjoituksessa sanoista ja lauseista jäi nimittäin monesti Y-kirjain joistain väleistä pois.

Näppäimistön pienen – MK-40 mallin tavoin surkean ja muurahaisen kokoisilla kirjaimilla printatun ohjeläpyskän ohella mukana tulee rannetuki sekä erilliset teksturoidut lisähatut näppäimille Q-W-E-R-A-S-D-F. Esimerkiksi räiskintöjä pelaavat saattavat haluta valjastaa WASD-nappulat näillä, ehdottomasti parempaa ja mukavampaa pintaa antavilla hatuilla, vaikka ne väritykseltään ovatkin harmaita muun näppäimistön ollessa mustaa.

Näppäimistön mukana toimitetaan myös erittäin kätevä pieni työkalu, jonka avulla hattujen irrottelu sujuu käden käänteessä. Pienenä kokeena irrotin myös Y-näppäimen hatun, kokeilin painella kytkintä kokonaan ilman hattua ja myös tällaisen teksturoidun hatun kera, mutta testini eivät tuottaneet tulosta: arvostelukappaleen Y-näppäin on yksinkertaisesti osittain viallinen ja kaikki sen päälle asetetut hatut myös lonksuvat asetettaessa paikalleen. Koska on vaikea mennä sanomaan, onko kaikissa QPAD MK-95 näppäimistöissä joku tai jotkin näppäimistä tällä tavoin viallisia, en rokota arvosanasta puolta tähteä enempää.

Etenkin kun muilta osin näppäimistö on todella onnistunut tekele. Haukuin MK-40 mallin rannetuen käyttöönottoa, joka piti suorittaa ruuvaamalla jopa kahdeksan miniruuvia näppäimistön pohjaan – eikä minkäänlaista työkaluakaan tullut mukana.

MK-95 tekee asiat niin kuin pitääkin. Ensinnäkin rannetuki ei ole pelkkää kovamuovia, vaan päältä mukavan pehmeää tukea antavaa vaahtomuovia. Mitään IKEA-ruuvailuakaan ei tarvitse suorittaa, vaan rannetuki yhdistyy kätevästi näppäimistöön magneettiliitoksen avulla näppäimistön etuosaan. Naps vaan ja johan on rannetuki paikallaan.

Loppusanat

Kokonaisuutena QPAD MK-95 on erinomaista tuntumaa kahdella eri kytkinmoodilla tarjoileva optinen näppäimistö korotettuine näppäimineen. Se on olemukseltaan pelkistetyn hieno musta, johon loistoa ja sähäkkyyttä tuo hyvä RGB-valaistus. Plussaa saa myös hyvä ja helposti kiinnitettävä rannetuki.

Hintaluokaltaan kenties hieman suolainen, ottaen huomioon, että mitään ylimääräisiä lisänappuloita ei ole tarjolla. Näppäimistöä voi suositella – sillä varauksella, että jos tällaisen ostaa ja vie kotiinsa on se syytä hetimmiten takuupalautusta ajatellen testata näppäin näppäimeltä, ettei arvostelussa mainittua ”maanantaikappaleoikuttelua” vain osu omalle kohdalle.

Yhteenveto

Laadukas kokonaisuus

Hyvää

  • Erinomainen tuntuma ja kaksi eri kytkinmoodia
  • Pelkistetty olemus yhdistettynä hyvään RGB-valaistukseen
  • Hyvä rannetuki, jonka kiinnittää muutamassa sekunnissa

Huonoa

  • Y-näppäin on (arvostelukappaleessa) viallinen
  • Näppäimistön hintalappuun olisi voinut sisältyä muutamia lisänäppäimiäkin