Rainbow Six 3: Athena Sword

Rainbow Six 3: Athena Sword - arvostelu

Peliarvostelu

Pelin nimi: Rainbow Six 3: Athena Sword
Lajityyppi: Toimintapelit
Alusta: PC
Moninpeli Internet, lähiverkko
< >
Avaa pelin lisätiedot
Teksti: Mikko Kosonen, 6.5.2004 Arvioitu lukuaika: 4 minuuttia
Arvostelun Rainbow Six 3: Athena Sword kansikuva

Siinä missä esimerkiksi Team 17 on jämähtänyt pahemman kerran paikalleen Worms-peliensä kanssa, on vähintäänkin yhtälailla yhden peligenren kehittäjäksi jämähtänyt myös nykyään Ubisoftin omistuksessa oleva RedStorm Entertainment. Pojat ovat väsänneet jo ainakin kahdeksan osaa taktiikkaräiskinnän kaavaa noudattavaa peliä Rainbow Six ja Ghost Recon pelisarjoihinsa lukuunottamatta konsolikäännöksiä. Varsinkin näiden kahden sarjan lisälevyissä on sisällön runsautta omasta mielestäni aina hieman pihdattu. Kahdeksan tehtävän yksinpelikampanja ja muutamat uudet ominaisuudet eivät saa aikaan kuin korkeintaan keskikastin tasoa olevan lisälevyn. Nyt pojat ovat jälleen kerran paistaneet meille peliuunissaan uunituorean lisälevyn, tällä kertaa Rainbow Six sarjan uusimmalle osalle Rainbow Six 3: Raven Shieldille.

Rainbow Six 3: Athena Sword nimeä kantava lisälevy vie antiterroristipoppoomme Välimeren maisemiin jahtaamaan ketäs muitakaan kuin terroristeja. Athena Swordin tarina on jatkoa Raven Shieldille ja lisälevy käytännösä jatkaakin sitä tarinaa minkä Raven Shield aloitti. Raven Shieldin tapahtumista on kulunut kaksi vuotta ja nyt onkin vuosi 2007. Raven Shieldissä riehuneen terroristijärjestön aikeet käyttää massatuhoaseita Rio De Janeiroon estettiin onnistuneesti, järjestön johtaja tapettiin ja johtajan “oikea käsi” Alvaro Gutierrez laitettiin telkien taakse. Yksi Alvaron terroristisoluista tosin on vielä voimissaan ja se janoaa tietystikin kostoa ja vielä vapaalla olevat terroristit aikovatkin nyt viedä läpi sen minkä Raven Shieldissä aloittivat. Vain kansainvälinen Rainbow Six-järjestö voi estää tätä tapahtumasta.
Rainbow Six saa hommakseen koluta lävitse terroristien olinpaikat Välimeren maastossa, kuten Italiassa ja Kreikassa. Pituudeltaan Athena Swordin yksinpeli on jälleen kerran se RedStormin standardien mukainen kahdeksan tehtävää siinä missä Raven Shieldissä niitä oli 15 kappaletta. Jokaisen tehtävän tavoitteet on tarpeeksi vaihtelevan tyylisiä, jotta mielenkiinto niitä kohtaan pysyisi yllä. Athena Swordissa Rainbow-ryhmä pääsee terroristien eliminoinnin ja vangitsemisen lisäksi pelastamaan panttivankeja Italian, Kroatian, Monacon, sekä Kreikan maisemissa.

Tapahtumapaikkoina toimii muun muassa linna, varasto-alue, hotelli, Milanin kadut, sekä kroatialainen vanha kaupunki. Kenttäsuunnittelu on toimivaa ja kentät ovatkin hyvin sunniteltu edeltäjänsä tapaan sisältämään useita eri hyökkäysreittejä samalla pitäen sisällään enemmän kuin tarpeeksi mainioita piilopaikkoja terroristeille. Useammassa Athena Swordin yksinpelitehtävässä tarkoituksena on ainoastaan tehdä juuri yllämainitut eli joko tappaa kaikki terroristit tai pelastaa kaikki panttivangit. Tavoitteiden toistamisesta tai sanotaanko yksipuolisuudesta huolimatta pelin tehtävät olivat mielenkiintoisia pelata, koska peliympäristöt ja kentät olivat tosistaan tarpeeksi poikkeavia. Omasta mielestäni Rainbow Six-peleihin ollaan aina onnistuttu hyvin vangitsemaan sellaisen painostava ja hiostava tunnelma terroristeja etsittäessä, mikä on tietysti vain hyvä.

Jokaiseen tehtävään valmistaudutaan tavalliseen tapaan huolella vanhan ja edelleen varsin toimivan tehtävänannon kautta. Pomot kertovat ensiksi tehtävänkuvauksen ja hieman taustatietoa keikkapaikasta, jonka jälkeen siirrytään tiimin kokoamiseen. Pelaaja voi tuttuun tapaan koota maksimissaan kolme iskuryhmää ja maksimissaan pelaaja voi yhteensä ottaa kahdeksan Rainbow Six-heppua kuhunkin tehtävään mukaan. Pelaaja saa melko vapaasti valita kunkin mukana olevan hepun varustuksen ensi -ja toissijaisista aseista mukana kannettaviin räjähteisiin, sekä maastopukuun ja sen suojausvahvuuteen. Athena Sword tuo mukanaan seitsemän uutta asetta, joita ovat 93R pistooli, G3KA4 ja OTs-14 Groza rynnäkkökiväärit, M1014 haulikko, SL8-2 tarkka-ampujan kivääri, sekä M240G konekivääri.

Tehtävissä ei edelleenkään voi juosta kuin päätön kana, sillä vaikka alkuperäinen Rainbow Six 3 veikin pelisarjaa eteenpäin tekoälyn osalta, on pelissä silti mukana vihollisten jumalattoman nopea reagointitarkkuus. Tämän lisäksi niillä tuntuu olevan myös todella pitkälle näkevät silmät. Auta armias jos sentinkin vilautat itsestäsi viholliselle, etkä saa sitä tapettua niin johan samantien ropisee kuulaa niskaan. Välillä pelissä käykin niin, että tulee tapatettua vähän turhankin monta kaveria yhden tehtävän aikana. Vihollisten yli-inhimillisyyteen ei tunnu kovinkaan paljoa vaikuttavan vaikeustason valinta, sillä ainakin recruit ja veteran(easy ja medium)vaikeustasoilla vihollisen reagointinopeus tuntui olevan yhtä nopea.

Onneksi tekoäly on kuitenkin puolin jos toisin parantunut edellisistä peleistä ja niinpä omat kaverit eivät enää olekaan niin kädettömiä, kuin mitä ne olivat vielä esimerkiksi RedStormin pelissä Ghost Recon: Desert Siege. Kaverit osaavat siis ampua jos näkevät vihollisen ja muutenkin liikuttaessa osaavat turvata toistensa selustaa. Pelattuani Rainbow Six 3-pelin Xbox-versiota ja koettuani pelin tiimikavereiden todella hyvän tekoälyn voi vain todeta, että PC:n Rainbow-peleillä on vielä samalle tasolle päästäkseen kuljettava jonkin matkaa, joskin aika lähellä aletaan olemaan.

Pientä helpotusta, vai pitäisikö sanoa tasoitusta voi toki hakea automaattitähtäyksestä, joka low-asetuksella ei tunnu niinkään paljoa huijaamiselta, koska tällöin automaattitähtäys ei ole täydellinen ja kuoleminenkin on vielä täysin mahdollista. Itse käytin kyseistä vaihtoehtoa turhauduttuani vihollistekoälyn supernopeuteen ja tämän jälkeen peliä olikin huomattavasti mieluisampi pelata.

Kun kahdeksan tehtävän pituinen kampanja on läpi kahlattu, voi menoa jatkaa moninpelinä joko lähiverkossa internetissä tai sitten yksinpelinä custom mission moodissa. Peli tarjoaa kahdeksan uutta moninpelikarttaa, joista kolme on mallinnettu vanhoista Rainbow Six-sarjan peleistä RB3:n käyttämän pelimoottorin mekaniikkaa käyttäen. Mukana on metrokenttä Rainbow Six – Urban Operationsista, suurlähetystökenttä ensimmäisestä RB6-pelistä, sekä Siberian kenttä Rainbow Six – Rogue Spearista.

Näitä sekä muita pelin kenttiä voi pelata viiden uuden moninpelimuodon voimin, joista yksi nimeltään Countdown on tarkoitettu pelattavaksi pelkästään custom missionissa. Countdownissa pelaaja voi pelata esimerkiksi Rainbow Six 3:n yksinpelitehtäviä normaaliin tapaan, mutta aikarajoituksen painostamana.

Pelin mukana tulevat neljä muuta moninpelimuotoa ovat Adversarial Terrorist Hunt, Scattered Hunt, Capture The Enemy, sekä Kamikaze. Ensinnä mainitussa pitää tappaa mahdollisimman monta terroristia tai sitten kilpaileva tiimi kokonaisuudessaan. Scattered hunt on sama kuin edellä mainittu, ainut ero on, että pelaajien kaikki tiiminjäsenet on kukin hajautettu eripuolille kenttää. Capture the enemy on uutuuksista ehkä mielenkiintoisin. Siinä kaksi kilpailevaa tiimiä pyrkii vangitsemaan toisen tiimin jäseniä. Vastustajan tiimiläisiä vangitaan ampumalla niitä kerran, jolloin ampujalla on kymmenen sekuntia aikaa vangita uhrinsa. Tiimit voivat myös yrittää pelastaa vangittuja kavereitaan. Kamikazessa kaksi tiimiä kilpailee pommin kanssa. Toinen tiimi joutuu suojelemaan pommia kantavaa tiimikaveriaan samalla kun yritetään päästä pomminpurkupaikalle, kun taas toinen joukkue yrittää ehtiä pomminlaukaisupaikalle.

Audiovisuaalisesti Athena Sword on perusrainbowta alusta loppuun. Mitään graafisia tai audiollisia uudistuksia ei pelissä näe tai kuule. Kokonaisuutena audiovisuaalinen puoli on toimiva kokonaisuus ja uudet, hienon yksityiskohtaisesti suunnitellut peliympäristöt tuovat sen tarvittavan lisäpiristeen niille, jotka ovat jo alkuperäisen Rainbow Six 3:n ovat puhki pelanneet.
Ainut miinus mihin audiovisuaalisella puolella tuli törmättyä liittyi pelin ääniin. Silloin tällöin äänet nimittäin rupesivat rätisemään ja paukkumaan ilman mitään sen kummempaa syytä sen verran pahasti, että pelaaminen oli keskeytettävä ja peli käynnistettävä uudelleen. Tätä tapahtui useampaan otteeseen, eikä edes auttanut vaikka kytki EAX ja 3D-äänet pois käytöstä. Voihan toki olla, että ongelma vaivasi yksinomaan pelin arvosteluversiota, tai näin ainakin toivotaan.

Yhteenveto

Keskivertotasoa parempi

Hyvää

  • - Lisää Rainbow Six 3 pelattavaa
  • - Tunnelma

Huonoa

  • - Äänibugi
  • - Vihollisen reagointinopeus
  • - Lyhyt yksinpeli