ReadySet Heroes

ReadySet Heroes - arvostelu

Peliarvostelu

Pelin nimi: ReadySet Heroes
Lajityyppi: Roolipelit
Alusta: PlayStation 4
Kehittäjä/Julkaisija: Robot Entertainment/Sony
< >
Avaa pelin lisätiedot
Teksti: Mikko Kosonen, 11.11.2019 Arvioitu lukuaika: 3 minuuttia
Arvostelun ReadySet Heroes kansikuva

ReadySet Heroes on kuopatun Enseble Studiosin (Age of Empires pelisarja) ex-jäsenten perustaman Robot Entertainmentin kehittämä ja Sonyn julkaisema peli. Robot Entertainment on aiemmin luonut pääasiassa tower defence -pelejä, muun muassa aikoinaan kehuja keränneen Orcs Must Die! -pelin. Viime aikoina studio on kamppaillut rahoitusvaikeuksien kanssa, sulkenut peliensä servereitä ja irtisanonut väkeä. Sonyn kanssa on hiljattain solmittu kolmen pelin diili, joista ReadySet Heroes on ensimmäinen.

Onko ReadySet Heroes -pelistä sankaripelastajaksi?

Selkeästi nuoremmille pelaajille suunnatussa luolastorähinäroolipelailu ReadySet Heroesissa valitaan oma eläinhahmo kymmenestä mahdollisesta (osa aluksi lukossa) ja lähdetään koluamaan satunnaisesti luotuja, päälle tulevilla vihollisilla kuin tappavilla ansoillakin kalustettuja luolia.

Pelistä löytyy kaksi pelimuotoa, joita ovat luolastokonttaus ja konttaus & rähinä. Ensinnä mainittua voi pelata yksinkin, mutta jälkimmäinen konttaus & rähinä vaatiikin sitten jo vähintään yhden toisen pelaajan rinnalle. Maksimissaan neljä voi pelata kumpaakin pelimuotoa samaan aikaan.

Luolastokonttauksessa ideana olisi kahlata yhteistyönä muiden pelaajien kanssa läpi kaikki huoneet, joita on yhteensä kolmekymmentä. Helppoa se ei kuitenkaan ole ja erilaisia välibossejakin on neljä kappaletta.

Konttaus & rähinä sen sijaan on kilpailuhenkisempi ja sitä voi pelata joko tiiminä tai yksin. Huoneita on vain kymmenen (sekä yksi bossitaistelu) mutta taustalla nakuttaa myös vajaan kymmenen minuutin aikaraja. Kun kello valahtaa nollaan, loppuu huoneiden koluaminen ja aletaan rähisemään. Riehuminen tapahtuu yhdessä viidestä erilaisesta vaihtoehdoista, joita ovat muun muassa taisteluareena, sekä etanakisa, jossa kaikilla pelaajilla on oma etana ravien kaltaisessa kisassa.

Konttaa mun kanssa

Pelimuodoista viihdyttävin on ehdottomasti yhteistyömoodi luolastokonttaus, koska ainakin kaksinpelinä muutenkin lyhyttä hupia oleva konttaus & rähinä käy nopeasti tylsäksi. Pelaamista voi harrastaa samalla konsolilla kaverin tai kavereiden kanssa, tai sitten peliseuraa voi etsiä netin kautta.

ReadySet Heroes -pelin suurin kompastuskivi on se, että nettipeliseuraa ei löydy, piste. Peli on ollut markkinoilla tätä kirjoittaessa jo yli kuukauden, mutta kukaan ei peliä netissä pelaa, vaikka kuinka odottelisi aulassa peliseuraa. Joten mikäli haluaa (tai oma lapsi haluaa) pelata toisen ihmispelaajan kanssa, on syytä löytyä se toinen pelaajakumppani omasta takaa tai vaikkapa PS4:n ystävälistalta.

Perimmäiseltä idealtaan peli on erittäin simppeli: kolutaan luolia, hakataan vihollisia pääasiassa X-nappulaa rämpyttämällä. Välillä saadaan erikoisaseitakin rinnalle, kuten lumipalloa ja tornadoa. Näitä viskellään kolmio- ja ympyränäppäimillä. Huoneen tyhjentämisen jälkeen kerätään avattavasta aarrearkusta uusi varuste, joka parantaa joko aseistusta tai suojausta. Samaan tapaan skillit paranevat vihollisiakin tappamalla. Ne jättävät jälkeensä satunnaisen määrän eri värisiä timantteja, jotka kaikki vastaavat yhtä osa-aluetta, kuten nopeutta, puolustusta tai hyökkäystä. Timantteja keräämällä nämä paranevat pienesti, joskin varusteet vaikuttavat eniten.

ReadySet Heroesia pelatessa vanhemmat Zelda-pelit sekä kenties tuoreempana esimerkkinä eläinsöpöilyn osalta Skylanders -pelisarja tulivat mieleen.

Etenkin suojan parantaminen on tärkeää ja varsinkin luolastokonttauksessa, jossa pelaajalla tai pelaajilla on vain kolme elämää käytössään. Kuolemisen jälkeen peli kun palautuu alkuun ja niihin huonoimpiin perusvarusteisiin.

Peli vaikeutuu jo muutaman luolan jälkeen melkoisesti välibosseista puhumattakaan ja siksi huipun saavuttaminen onkin hyvin haasteellista jo paremmillakin kamoilla. Etenkin yksin pelatessa haastekäyrä on melkoinen, vaikka vihollisilla ei sinänsä mitään tekoälyä olekaan. Liikkuvat kuin staattisetkin ansat ja vihollisten suurempi lukumäärä tekevät ihmeitä.

Eläinsöpöilyä

Visuaalisesti Readyset Heroes on toimiva, mutta ei mikään kovin kummoinen tapaus. Peligrafiikka on perussöpöä ja luolastot ja maisemat värikkään toimivia, mutta ei tässä PS4:n tehorajoja pusketa. Eläinhahmot erottuvat toisistaan riittävästi. Vaikka pelistä löytyy suomenkieliset tekstit ja valikot, kaikki se vähä ääninäyttely mitä pelistä löytyy, on englanniksi.

Kaiken kaikkiaan Readyset Heroes on hieman kummallinen julkaisu Sonyn tallista. Kyseessä on nuoremmille suunnattu pelijulkaisu, jota ei kuitenkaan ole mitenkään sen kummemmin lähdetty mainostamaan tai tukemaan isolla rahalla.

Jos pelille olisi annettu Activisionin Skylanders-pelien kaltainen budjetti ja nätti pintamaali tarinoineen ja välipätkineen (peli-idealtaan kun ovat vähän samaa) olisi tästä voinut jopa tullakin jotain isoa ja muistettavaa. Pelin tarjoama kahden pelimoodin sisältö ei kauaa jaksa viehättää. Nuoremmat pelaajat löytävät varmasti parempaakin pelattavaa ja halvemmalla vaikkapa älypuhelimien sovelluskaupasta.

Loppusanat

Tällaisenaan Readyset Heroes on ”ihan ok” kahdenkymmenen euron hintainen pikkupeli, jota jaksaa jonkun aikaa vääntää, mutta vain kaverin kanssa. Allekirjoittanut ei kuitenkaan välttämättä lähtisi maksamaan pelistä edes pyydettyä hintaa, ottaen huomioon nettipuolen totaalisen pelaajakadon. Onko tämä yksi uusi naula Robot Entertainmentin arkkuun? Aika näyttää.

Yhteenveto

Heikko esitys

Hyvää

  • - Helpot kontrollit
  • - Luolastokonttaus kaverin kanssa hetken hauskaa
  • - Grafiikka ajaa asiansa

Huonoa

  • - Sisällön vähyyteen nähden kallis
  • - Netistä ei löydä ketään pelaamaan
  • - Konttaus & rähinä ei kauaa innosta
  • - Vain osittainen suomennos