Roccat Leadr

Roccat Leadr arvostelussa

Roccat Leadr on erittäin varteenotettava, joskin kalliimmanpuoleinen hiiri niin vakavampaan pelaamiseen kuin jokapäiväiseen käyttöönkin.

Teksti: Mikko Kosonen, 15.6.2017 Arvioitu lukuaika: 4 minuuttia
Arvostelun Roccat Leadr kansikuva

Roccatista on vuosien varrella noussut varsin varteenotettava valmistaja tietokoneiden lisälaitemarkkinoilla. Aiemmin katsastimme nimeä Sova kantaneen näppäimistö-hiirimattokokonaisuuden ja sitä aiemmin varsin jykevät ja laadukkaat Khan Aimo -kuulokkeet. Nyt vuorossa olisi hiiritestiä Roccat Leadr -nimisen tuotteen muodossa.

Leadr on selkeästi suunnattu enemmän pelikäyttöön, kuin normaaliin nettiselailuun. Hintakin puhuu jo puolestaan ja keskimäärin Roccat Leadr maksaa sellaiset 150 euroa – hinta ei ole siis sieltä halvimmasta päästä. Onko Leadr johtajamallia ja hintansa arvoinen?

Vaihdoin jokin aika sitten vuosia palvelleen johdollisen Logitechin G300 -hiireni uudempaan ja painoltaan jykevämpään G402-malliin. Alkuun uuden hiiren isompi koko ja painavampi toteutus vaati pientä totuttelua, mutta en ole noin viidenkymmenen euron ostostani katunut ja ihastuin täysillä hiiren uuteen ja vähän erilaiseen käyttötuntumaan.

Roccat Leadr on kooltaan kutakuinkin samaa tasoa, eli aavistuksen yleisempää hiirikokoa suurempi, mutta Logitech G402:n tapaan mukava muotoilu takaa sen, että hiirtä on erittäin kiva pitää kädessä pidempiäkin aikoja. Hiiri tosin on suunniteltu vain oikeakätisiä silmällä pitäen ja siten peukalokolo ja peukalon läheisyyteen asetetut kolme pikanäppäintä kaikista kahdeksasta olisi varmasti hyvin vaikeita tavoittaa vasemmalla kädellä.

Hyvä on mainita myös se, että Leadr on pinnoitteeltaan kenties aavistuksen verran liukkaan oloinen, ainakin aluksi. Allekirjoittanut on tottunut nykyajan hiirissä (esimerkiksi mainitun G402:n kanssa), että aina jossain kohtaa hiirtä löytyy edes vähän kumista pintaa jämäkämpää pitoa antamaan.

Käyttämässäni Logitechin hiiressä kumia löytyy peukalolovesta sekä nimettömän sormen kohdalta, antaen hyvän pidon. Leadr-hiiressä vähän hassusti kumia ei ole missään muualla kuin hiiren rullan pinnassa. Kumista pintaa ei siis löydy hiirenkorvista, eikä hiiren sivuiltakaan. Paikoin huomasinkin Leadr:n kohdalla, että ote välillä hiukan saattoi paikoitellen valahtaa alaspäin. Ainakin kämmenen kohdalla voisi olla jonkinlaista kumipintaa. Alkuun hiiren käyttö vaatikin pientä totuttelua, mutta sen jälkeen kumin puutetta ei juurikaan enää huomannut.

Ominaisuuslistaltaan Roccat Leadr tarjoaa seuraavaa:

– Optinen ROCCAT® Owl-Eye -sensori, max. 12000 dpi
– Langallinen ja langaton yhdistelmähiiri
– 1000 mAh:n sisäänrakennettu ladattava Li-Ion-akku
– 2.4 GHz:n langaton tiedonsiirto
– 1000 Hz:n lähetystaajuus
– 50 G:n kiihtyvyys
– 250 ips:n enimmäisnopeus
– Hiiren kiihdytys: ei
– Apuohjaus: ei
– 72 Mhz:n ARM Cortex-M0 (hiiri ja tuki)
– 512 kt:n sisäinen muisti (hiiri)
– Säädettävä nostokorkeus
– 1.8 m:n punottu micro USB – USB -kaapeli
– Mitat (LxKxPx): 8,1 x 4,6 x 12,9 cm
– Paino: 128g

Lisämainintana kerrottakoon, että hiirellä on Roccatin tuotteille ominaisena seikkana mukana myös tuttu ja mukava kahden vuoden takuu.

Johdolla vai ilman?

Kuten ominaisuuslistasta saattaakin huomata, on Leadr tyyliltään kombohiiri, eli hieman harvinaislaatuisemmin sitä voi käyttää joko langattomasti tai langallisena. Jos hiirtä käytetään langattomana, kytketään mukana tuleva usb-kaapeli hiiren etuosan sijaan mukana toimitettavan ja pystyasennossa nojailevan, ihan tyylikkään mustan telakan takapuolelle, sen yläosaan. Langattoman ja langattomuuden välillä vaihtelu ei ihan joka kerralla tuntunut toimivan suoraan siten, että johdon micro-usb -liitintä vaihtoi telakan ja hiiren välillä, vaan koko usb-johto piti ensin irrottaa väylästä ja kytkeä se vasta micro usb:n liittämisen jälkeen takaisin. Käyttäjälle hieman enemmän vaivaa, mutta ei mikään iso asia.

Telakan etumaskissa palaa Roccatin tekstilogon lisäksi varsin kätevästi myös hiiren akun taso yhdestä neljään palkkiin. Halutessaan akun tason voi näyttävästi laittaa näkymään myös itse hiiren pintaankin. Rullassa sekä Roccatin logossa ovat hiiren valopaikat. Täyteen ladattu akku hohtaa ensin vihreänä, sitten keltaisena ja lopulta punaisena, kun akku alkaa olla tyhjä. Akun taso näkyminen hiiren pinnassa on erittäin kekseliäs yksityiskohta, mikäli hiiritelakan haluaa esimerkiksi laittaa jonnekin vähän sivummalle. Ilmaisimien tarkkuus tosin jättää tulkinnanvaraa. Kun telakka näyttää, että neljästä palkista olisi jäljellä vielä kaksi (eli puolet), vilkkuu itse hiiri jo punaisella värillä.

Maratonihiiri

Mitä tulee hiiren akkukestoon langattomana käytettäessä, hehkuttaa Roccat itse kahdenkymmenen tunnin kestoaikaa. Allekirjoittanut voi melkeinpä yhtyä tähän, sillä ”normaalissa”, ei-jatkuvassa tietokonekäytössä sain hiiren kestämään täydellä latauksella helposti yli vuorokauden ilman uudelleenlataamista. Tietysti, jos haluaa, voi hiiren asettaa telakkaan latautumaan jokaisen tietokonesession jälkeenkin, jolloin akku ei ehdi yllättävästi tyhjentyä väärään aikaan. Jos mehu kuitenkin pääsee loppumaan, napataan telakasta vain johto irti ja yhdistetään hiireen. Kätevää!

Kun Leadr ensi kerran kytketään tietokoneeseen, joko telakan kautta tai langallisesti suoraan, haluaa Roccatin Swarm-ohjelmisto (mikäli se jo asennettuna on) päivittää heti itsensä. Samalla päivitellään myös hiiren sekä erikseen vielä telakankin firmwaret uusimpiin. Päivitys on nopeaa ja ohi hetkessä. Kätevän ja hyvin selkeästi suunnitellun swarm-ohjelmiston kautta voikin sitten säädellä kaikkea DPI-vaihtajien nopeuksista RGB-valojen sykkimistahtiin.

DPI:stä puheen ollen Roccat Leadr tukee DPI:n portaatonta veivaamista aina hyvin alhaisesta 100-lukemasta huimaan kahteentoistatuhanteen (12 000!), joten erilaista DPI:tä on tarjolla etenkin vakavampaa PC-pelaamista ajatellen. Kieltämättä täysi 12 000 olikin FPS-peliä arvostelun aikana pelattaessa äärimmäisen mukava.

Kuvankäsittelyssä tai muussa perinteisemmässä työskentelyssä DPI:n vetäminen tappiin ei luonnollisestikaan ole välttämättä hyvä asia. Samaan hengenvetoon on hyvä mainita Leadr-hiiren polling raten, eli lähetystaajuuden kustomointi. Taajuutta voi swarmista käsin säätää asteikolla 125, 250, 500 ja 1000. Yleisimmin 500hz taajuus riittää jo varsin hyvin pelaamiseen, joten halutessaan ylimääräiset 500 lisää vielä siihen päälle yhdistettynä isoon DPI-haarukkaan sekä useampaan pikanäppäimeen tekee Roccat Leadr -hiirestä erinomaisen valinnan tarkkaa pelihiirtä hankittaessa.

Kontrollipaneelista saadaan toki säätää myös pikanappuloiden määrityksiä. Kätevänä nappulana peukalon vieressä on nostettava ja alas painettava ”läppä”, joka toimittaa oletuksena samaa virkaa kuin hiiren rullakin, vaikka aivan yhtä tarkasti sillä ei saakaan esimerkiksi nettisivuja vieritettyä, huomasin käyttäväni sitä kenties jopa useammin kuin itse perinteistä rullaa.

Loppusanat

Roccat Leadr on hiirenä äärimmäisen onnistunut tuote, mutta samaan aikaan sen kenties suurimpia varjopuolia ja ainoita oikeita miinuksia on (alun liukkaan tuntuman ohella) sen kalliimmalle puolelle nojaava hintalappu. Jos kuitenkin etsii pitkäkestoista hiirikumppania kämmenensä alle, tarjoaa Roccat Leadr äärimmäisen tarkan ja ominaisuuksiltaan kattavan pelihiiren, mutta samaan aikaan myös näin yleisesti varsin toimivan ja mukavakäyttöisen kombohiiren, jota voi käyttää joko langallisena tai hyvällä akkukestolla varustettuna langattomastikin. Kahden vuoden takuu löytyy pisteenä i:n päälle.

Yhteenveto

Laadukas kokonaisuus

Hyvää

  • Toimii langattomana kuin langallisestikin
  • Hyvä akkukesto
  • Kätevä lataustelakka
  • 1000hz polling rate ja max. 12 000 dpi tarjoavat tarvittaessa äärimmäistä tarkkuutta
  • Mahdollisuus näyttää akun tila kekseliäästi hiirenkin pinnassa
  • Kahden vuoden takuu
  • Hiiressä riittävästi kustomoitavia nappuloita ja makromahdollisuuksia

Huonoa

  • Hinta ei sieltä halvimmasta päästä
  • Kumipintojen puute saattaa aluksi tuntua liukkaalta